|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 10:23 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Искаш да кажеш че в тоя сектор плащането не е адекватно ? Нали не се опитваш да гледаш абсолютни стойности, веднага ти давам пример, една държава при това, тукпри нас със 100-120к на година може да живееш що годе прилично, с 200к в калифорния може да живееш прилично само ако си младеж без семейство и в добро здраве. Та мисля, че с оглед себестойносттана живота в БГ, всички в тая сфера, дори и по-ниско платените са доста по-добре платени от техни колеги в западна европа. А относно държавната администрация, защото тя стимулира точно това, както и самата форма на управление. Ти готов ли си да внигнеш 3 пъти заплатите в държавната администрация, при условие че я съкратиш и хората обеаят да са ефективни ? Аз мога да ти кажа какъв ще е ефекта, тя ще спре съвсем да функционира поради липса на ресурс, хората няма да станат по-продуктивни,и нещата имат много и дълбоки корени. На първо място социалните политики, това е враг на всеки прогрес. Служителя и рбаотаделя трябва да са с еднакви, еднакво минимални права. Единия има право да работи ако иска, и право да бъде платен за извършената работа, другия има право да назначи/увилно някого когато си поиска и да изисква свършена работа срещу парите които дава. Всичко извън това води до изкривявания. At-will employment, както се нарича тук, е един от най-големите плюсове на САЩ и един от най-силните двигатели на икономиката им, който обаче много усилено погребват. Всякакви ограничение правта на единия или другия водят до неефективност и злоупотреби. Ако работника не може да напуска когато си иска, и дължи неустойки то рбаотодателя може да злоупотребява с условията на труд, заплащане и т.н. Ако работодателят не може да освободи работник когато си иска без да дължи неустойки и др. рбаотника може да не работи, да скатава, да рбаоти некачествено и т.н. Простата иситна е че колкото по-малко ограничения, лимитации и контрол има в една система, толкова по-лесно тя се балансира. Ако днес махнем всички ограничения до няколко месеца пазара на труда ще се е балансирал, който иска, може и знае ще работи и шще бъде заплащан, който не ще умира гладен. Същото е и с работодателите, тия които са склонни да тарикатеят ще останат без служители, или ще оберат въпросните умиращи от глад, и така ще си умрат заедно. Това важи с пълна сила за държавната администрация. как освобождаваш държавен служител ако не си довоелн от него, ами то е по-трудно от колкто да освободиш някой в частна фирма, за какъв контрол и ефективност говорим, естетсвено че ще стимулира само пиявици и скатавки. Да изключения има както навсякъде, но те са изключения.
|
| Чет Май 25, 2023 7:06 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
Едно ново видео на Петър Клисаров от Пряка демокрация.
|
| Пет Май 26, 2023 8:17 am |
|
 |
|
Edesign
|
Нещата стоят много просто и очевидно - кукички с мафия, комунисти има и то не е само кукичка а цяла котва - в големите градове има чужди фирми (основно за софтуер) и младежите работят там, обаче навсякъде що е производство са фирми с дълга история от преди 1990 година, па и не може сички да са програмисти - особено в малките градове където няма големи фирми за да правиш каквото и да е се отчиташ на местната олигархия, даже и баничарница да отвориш ти трябва одобрение - а за да работиш работа в държавна администрация за всеки е ясно че без връзки не става - а относно октопода - да той е навсякъде в държавата, дори и в най затънтената канцелария се изпълнява повелята на местния шеф, независимо от това кой управлява в парламента Та за да се промени това трябват хора, в БГ хора на възраст за да се справят с проблема няма, затова хората веднага поглеждат с надежда към всеки дошъл отвън белким направи нещо..... Но както се казва една синоптичка пролет не прави Това е простата и реална истина, но за съжаление всеки живеещ извън БГ губи фокуса върху нея, а тукашните изкарващи прилични доходи си затварят очите и карай да върви
|
| Пет Май 26, 2023 9:02 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Това е така и винаги е било така, още от средните векове насам. Изниква обаче въпроса - защо си мислиш, че навън не е така? Аз мога да те уверя съвсем отговорно, че е, и то дори в по-голям размер. На теб ще оставя правото да ми повярваш...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Май 26, 2023 10:30 am |
|
 |
|
Edesign
|
Изобщо не споря. Но там има средна класа поради маса хора а тук няма как да се изгради
|
| Пет Май 26, 2023 11:18 am |
|
 |
|
ToHu
|
И това със средната класа е доста илюзорно, кой я определя тая средна класа ? Какво означава средна класа? Можем ли да съпоставим обективно средната класа в UK или САЩ със България ? Не сме цъфнали и вързали, но и другите не са, абсолютно сравнение на доходи е напълно безмисл но, сравнение на покупателна способност също, каква файда ако салама е по-евтин но детската градина е 50 пъти по-скъпа ? Също така как отчитане качеството на живот, и всъщност как се формулира качество на живот ? Има и още много въпроси които едва ли можеш да ми отговориш, нито аз мога нито някой друг може. Мантрата много сме зле сме я усвоили, в не малка степен това си ни е вродено, но и запада помага в това отношение, естествено това е начин на контрол за тях, но дали и те не са много зле ? И ако всички са много зле, дали това всъщност е зле ....и аз съм инвалид, нямали ги крилата ...с други думи, това че нямаш нещо което искаш, ако никой друг го няма прави ли те зле? Всичко това води до едно - пораженческо мислене, поведение на зависим, на едва ли не полу човек ...интересно социализма казваше колко сме добре, и хората в мнозинството си бяха добре и щастливи, в момента си повтаряме колко сме зле ...... същото е като с децата, ако им повтаряш постоянно че са глупави и от тях нищо не става то това става истина.
|
| Пет Май 26, 2023 3:32 pm |
|
 |
|
Edesign
|
ToHu за щастието и свободата вече го обсъждахме - да субективно е.
Но относно средна класа може да се дадат изключително прости примери - разглеждаме работещи хора на възраст до 40 - на запад процента хора които могат да си купят чисто нова кола е голям - в БГ 80% от автопарка е за скрап - в голям процент от семействата работи само мъжа - жената е домакиня - тук и двамата работят и едва свързват двата края - голям процент хора могат да пътуват по света свободно- сега ще кажете и българина пътува - а аз ще допълня - да по нискотарифни полети за гурбет и екскурзии в чужбина на промоция
|
| Пет Май 26, 2023 4:46 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
- грешка, освен ако не броиш лизинг, но тогава спокойно можеш да включиш и БГ - грешка, погледай повечко новини от "развитите държави" и си направи изводите сам - грешка, всеки може да пътува където си иска, но ако се върнеш на предишното и погледаш малко ТВ ще видиш че във всички игри мечтата на 95% от печелещите е да похарчат печалбата за да отидат на екскурзия някъде си. Това е индикация, че при нермални условия не го правят, а същевременно стресът им се е натрупал, вероятно от прекрасния живот който водят... Виж сега, аз само ти показвам лошите неща не защото няма хубави, а просто защото ми е наполовина смешно/наполовина тъжно хората в БГ как си представят, че "там на запад" от небето вали вино и русалки раздават мед в кошнички на хората всяка сутрин. Аз лично съм се устроил достатъчно добре за да имам свободата да гледам и настрани, а не само напред, и затова виждам неща които туристи/гурбетчии/шарани обикновено пропускат или не искат да видят. Но това съвсем не означава, че всеки автоматично става богат и устроен, дори и да е образован или можещ. Пак си се искат връзки и голяма доза късмет, точно както в България
|
| Пет Май 26, 2023 4:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мда, нищо от това не е вярно. Виж средната възсраст на автопарка в Гемрания примерно, и това е Германия, за Франция и т.н. няма да говорим, и всичко това са лизинги и то много често оперативни, т.е. не купуваш а наемаш. За семейства с по един работещ, такива не останаха дори в САЩ, в Европа никога ги е нямало. За пътуването, айде едно сравнение да ти дам ти сам прецени. Понеделник е Мемориал дей, това е викенда с най-много пътувания на американците, очаква се 17 млн американци да пътуват този уикенд. Населението на САЩ е 331 млн, т.е. пътуват около 5.1% от населението, 90% от тия пътуват локално, в смисъл в САЩ. Да ти дам ли статистика за всички празници в БГ ... то и без празници като дойде лятото от Петък до Понеделник се пътува доста, основно Гърция .. ти ми каже, виж статистика за БГ, да не с еоакже че пътуваме 10-на пъти повече от Американците, чисто процентно. За европейсците пък ... виж и за там статистика и сам си направи извода.
|
| Пет Май 26, 2023 5:11 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Грешка, грешка, грешка...... празни приказки..... Аз отдавна съм направил своя избор, останал съм в БГ направил съм бизнес. Просто на "запад", за мен там е психария и няма да мога да свикна... Обаче по вашата логика защо българите от запад не се връщат, щом там им е толкова зле както казваш.... Явно освен че сме глупав народ то и мазохисти Грешка ама истината е някъде там......
|
| Пет Май 26, 2023 5:13 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Всичките ми роднини са в Ефропата и за всички е валидно работи само мъжо и всеки ден са на сбирки с други мами като тях .... пък ти за какво ми говориш не знам
|
| Пет Май 26, 2023 5:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ееееееее тук направо ме уби .... стига говори глупости, вземи официална статистика, не знам какво работят твоите роднини, да не са в бизнеса с карти, прахчета ....не говори глупсоти.
|
| Пет Май 26, 2023 5:22 pm |
|
 |
|
ToHu
|
https://ec.europa.eu/eurostat/web/produ ... 20200306-1Ето да не говорим празни приказки, кактъо виждаш няма почти никава разлика мъже жени .... т.е. ако това е ситуацията с твоите роднини те са някакво свръх изключение  те ти и за целият свят : https://data.worldbank.org/indicator/SL.TLF.CACT.FE.ZS
|
| Пет Май 26, 2023 5:27 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ами съжалявам ако съм те ядосал или разочаровал с нещо. Просто пиша нещата каквито са, а мненията хората си ги образуват сами, всеки според възможностите и желанието...
|
| Пет Май 26, 2023 5:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Без изобщо да визирам твоите роднини, но много хора доста изкривяват реалносгтта в преразказите си, а тъй като Българина много вярва на ЕЖК започва да преповтаря нечии преувеличение, или в повечето случаи лъжи. За да го видиш това нещо трябва да живееш там, не просто да отидеш на разходка. За пример, в Лондон не съм живял, нямам и особенно желание, но го посещавам доста често, и дори от тази перспектива мога да ти кажа, че болшинството от нашенците там откровенно мизерстват. Имаме служители които са ходили там, работили са и занят какъв е живота, и нямат никакво желание да се връщат, и това не са прости хора, напротив, това са хора със знания, умения и желание за работа. Всъщност на мен ми се струва, че болшинството от тия които ставта там , са точно простите, неможещите и без много желание, и за тях очевидно системата там предлага по-добри условия от колкото системата в БГ, а и нали никой не ги вижда ... цяла година пести за да може да се върне в БГ и да изхарчи 2-3-4 хил паунда ... които ги е изгладувал, идват правят се на баровци и пак отиват да мизерстват. Бабане живее в Лондон, може да ти каже какви са разходите от негова гледна точка, от моя да водиш нормален живот в Лондон трбява да получаваш повечеко от колкот получава средната им класа. Имахме офис в UK,в годините сме имали различни служители британци, и то не на ниски позиции, не чух някой да е възхитен от икономиката или живота в UK. Говоря за UK защото от там има най-много наблюдения в Европа, но в другите държави не е много по-различно.
|
| Пет Май 26, 2023 6:00 pm |
|
|