| Автор |
Съобщение |
|
nikolay.kolev
Ранг: Популярен
|
 Re: Нов LCR meter за домашна лаборатория
Eдното не изключва другото и обратно. Аз съм на мнение, че за почти всички видове измервателни уреди си трябват стационарни и преносими.
_________________ lz2com
|
| Чет Май 25, 2023 12:29 am |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Е настолното в повечето случаи предлага някои измервания които преносимото не предлага, иначе ако са идентични настолното малко си губи смисъла, сандък заемащ място.
|
| Чет Май 25, 2023 2:41 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Настолният уред предлага възможността да го включиш в стената и той да заработи. Ръчен уред който се включва 3 пъти годишно предлага възможността тъкмо когато ти потрябва батериите му да са изтощени, Мърфи да е употребил другите батерии, и отново да ходиш при комшийката за LCR.
|
| Чет Май 25, 2023 10:54 am |
|
 |
|
velio
|
Някой може ли да направи следния експеримент:
- електролитен кондензатор да се измери на мултимер и после на LCR.
При мен Keysight U1733C и въпросния DE-5000 мерят почти еднакво помежду си (само единия обхват на честотата на DE е малко странен) и напълно различно спрямо мултимерите, които помежду си мерят също еднакво. Т.е. получава се така, че мултимерите мерят кондензаторите почти както са обозначени на корпуса, докато показанията на LCR-мерите е доста занижено (евентуално мога да замеря накакъв кондензатор за пример, но нещо от сорта на 850uF за 1000uF кондензатор). И това не е от вчера, дето се вика от край време си имам едно на ум. И не знам на кое да вярвам...
|
| Вто Май 30, 2023 7:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами зависи от честотата на която мери, но и мултиметрите мерят по различен начин. Мост 10,20,40,100 Khz : 8.9/1.12 ; 8.5/1.05 ; 7.8 / 1 ; 6.4 / 0.965 Пинсета 1 khz / 100 khz : 9.7 / 1.9 ; 7.4 / 1.5 Мултиметер : 10.8 u
п.с. от моста и пинсетата резултата е uF / Ohm
|
| Вто Май 30, 2023 9:11 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Да цитирам съфорумник: Когато имаш часовник, знаеш колко е часа. Когато имаш два, не си сигурен.
|
| Вто Май 30, 2023 9:30 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
То че си е хубаво човек да има истински уред - спор няма, ама специално за кондензатори до сега ми се е налагало само да ги диагностицирам като умрели. Каквото и да правя слагам нов и разчитам че ще е приблизително там някъде. Единствено съм склонен за подбор на малки керамики (в пикофарадите) ако се цели някаква прецизност от схемата. Мерил съм с ония универсалните "мерилки" и в повечето случаи не ме е подвеждалa - особено на изсъхнал кондензатор. Обикновения мултиметър там показва измислици разни дето не може да им се вярва. Имам и едно китайско дърво което мери само капацитет (обвхати от 10pF до 20mF) - за pF ми върши чудна работа.
|
| Сря Май 31, 2023 8:19 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
При 100кХз разликата между измерения капацитет с моста и пинсетата е 15% ?!? Баси и измервателния уред с такава грешка. Някой може ли да обясни това ? Не ми се вярва някой да е произвел чак такова лайно като измервателен уред.
|
| Сря Май 31, 2023 8:47 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
малко са странни тези резултати. Нали имаш импедансметър, виж къде са му резонансите на този кондензатор.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Май 31, 2023 9:25 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Мисля, че ми е ясно защо един кондензатор измерен при различни честоти има различен капацитет и съпротивление.
Въпроса ми беше как 2 уреда при една и съща честота на измерване ще имат 15+ % грешка ... Даже и китайците няма да произведат такъв лайнян уред с такава грешка, а предполагам ToHu не си е купил китяйски лайна.
|
| Сря Май 31, 2023 10:49 am |
|
 |
|
itso.t
|
Например единият уред измерва със синусоидален сигнал, а другият с "квадратен". Единият отчита дефазиране на ток и напрежение, другият измерва едната и другата величина и изчислява каквото има за изчисляване без да го взема предвид. Ниво на измервания сигнал. Поляризащо напрежение (офсет). И кой знае още колко други "дреболии".
|
| Сря Май 31, 2023 10:57 am |
|
 |
|
ToHu
|
Единия е мост на HP а пинсетата е lcr research, не съм сигурен по каква схема измерва. При малки кондензатори дават доста по-сходни резултати.
|
| Сря Май 31, 2023 2:12 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Добре де, и все пак няма ли някакъв стандарт на мерене на параметрите на компонентите? Примерно честота, форма, амплитура и офсет на сигнала с който се мерят кондензаторите? Утре някой кретен ще реши, че като измервателен сигнал ще използва саунда на ТЪНДЪР на AC/DC - щото го кефи примерно?
Аз бих предположил, че сигнала трябва да е синусоидален без офсет с някаква амплитуда, ама знам ли? За честотата - ясно.
Нямам спомен в чаршафите на кондензатори да е цитиран метода на измерване на параметрите им - особено форма, офсет и т.н за сигнала.
|
| Сря Май 31, 2023 2:45 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Имам някакъв китайски LCR брандиран като какво ли не, включително като Wolfcraft. Той бачка със синусоидален сигнал. Работи с малка амплитуда, което позволява измерване на запоени кондензатори. С някои уговорки разбира се. Могат да се задават две фиксирани честоти на които да се прави измерването.
Имам една китайска пръчка на Mastech. Измерва с правоъгълен сигнал. Не може да се задава честота, защото тя се мени в зависимост от обхвата. Абсолютна пръчка!
Имам едно Hioki. На него може да се задава всичко. Може да работи на произволни стойности като честота, ток и напрежение. В работния му диапазон разбира се.
Имам и някакъв всичкомер. Не съм гледал с какъв сигнал работи, но едва ли е синусоида.
Толкова за стандартите. Или ако има такива, явно са пожелателни...
|
| Сря Май 31, 2023 4:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Сега, за измерването на 100 khz може би и да е подвеждащо, на 100 khz 10 uf е на границата на моста, даже се чудя как е измерил тая стойност. Сега меря с пинсетата на 10 khz резултата е 8.93 / 1.12, от моста съм записал 8.9, сега не ми се включва пак, а и той не е модерен уред, трябва му време да загрее.
|
| Сря Май 31, 2023 4:41 pm |
|
|