Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167 ... 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Altium Designer...
Ем, точно товае - може и да го има - ама е завряно незнам къде си.

Аз не виждам някакакъв качествен скок последните 20 години след Protel, PADS и Orcad. 3D то помага много, импеданси и изравнявания също, симулации засега не ми се налагат много.

Нещата само се усложняват, особено за малки бордове и единични или няколко дизайнери.
Сега огромни фирми, с някакви огормни мадърбордове и т.н. - сигурно има значение че имат мултиплатформи и т.н., но за мен е все тая.

Но нямам причина да се оплаквам...това си е по-скоро мърморене.

Вто Май 16, 2023 4:47 pm
Профил

Подобренията са минимални, ако говорим за изравняване това което виждам е 17 е смешка, в по-новите може и да е оправено. Има две наистина полезни неща, Виа стичинг и полигон кът, всичко останало според мен е "лъскавина" без реална функционалност, и значително усложнение и доста бъгове. Импедансите ги смята грешно, или айде не грешно но неточно, смятат по много опростена формула, полар никога не е съгласен с тяхната сметка , то и сатурна не е, а той смята доста близо до полар-а. Да се на май възможност да вкараш твоя формула, ама то така може да си го сметнеш и на ръка и да го заложиш като рулове
В крайна сметка не може да измислят нещо ново, то няма какво,правят неща които други софтуери имат от преди 10-15години. Със всички кадове е така, и след като не могат да измислят нищо ново функционално, дай ще сменяме интерфейса, да изглежда продукта по-адванс ....младите не работели с клавиши, Ами не работят защото не са научени. Невъзможно е с мишка да си по-бърз от колкото с клавиши, защо тогава се опитват да оптимизират интерфейси за мишка извън това за което наистина е подходяща. Дай ще ти сложим кубче с осурнайсет вюта да може бързо да си избереш вюто ... Ама аз съм го сменил още преди да си успял да кликнеш с мишката ...но да това кубче ще ми излиза, трябва да изгубя половин ден да разбера как да го изключа защото само пречи .. и всичко което се прави не само с алтиума е в тоя дух.

Вто Май 16, 2023 9:12 pm
Профил

Кадпойнт организира конференция за Алтиум. Ако някой има мерак да се заяжда с шефа на Алтиум за Югоизточна Европа, сега е моментът:
https://www.facebook.com/events/924388811940017
https://cadpoints.com/electronics-pcb-d ... rence-2023

Сря Май 17, 2023 9:27 am
Профил
Аватар

Браво, късно го виждам...Дано да има повече такива сбирки.
Само някой да не получи призовки (шегувам се разбира се..., но по нашите ширини никога не знаеш, особено когато входа е свободен).

Сря Май 17, 2023 2:30 pm
Профил

Малйййй ... късмет имат че не съм там .... ше ги навра в на кучето ..зад***а
Но това ме навеждда на мисълта да си намеря някаква таква говорилня тука в Америка и да се пробвам там.
Ако тия не ги ръчкаш -няма да направят нищо.... почти всичко друго го отнасям ама тва с автоматичното слагане на точки не мога да го преглътна .

Сря Май 17, 2023 6:19 pm
Профил

Баси, като ви слушам неволите .... се чудя днешните версии на OrCAD-a не са ли по читави от Алтиум-а? Някой използва ли OrCAD да каже?

(P-CAD не страда от толкова бъгавини и недомислия и си е пълноценна програма, но не го препоръчвам, защото е без поддръжка от 8-10г.)

Сря Май 17, 2023 11:25 pm
Профил
Аватар

Ако работи, поддръжка не ти требе.

Едно време какво са поддържали на Оркад и Кадстар за ДОС?
Хайде аз няма да казвам за да не нарушавам възпитания тон... :mrgreen:

Сря Май 17, 2023 11:34 pm
Профил

ами като нямат бъгове няма нужда и от поддръжка, едно време нов релийз отиваше 2-3 години, като имаш в предвид колко по-прости от към интерфейс бяха продуктите тогава, а и като цяло интерфейса много не се менеше, значи имаш 2-3 години фиксване на малки бъгчета и обмисляне на функционалности. В момента всяка година плюят нова версия. Ръчкат по итерфейсите основно щото няма какво друго ново, ама ръчкат злобно, и си измислят никому ненужни функционалности и настройки. Имайки в предвид тежките развойни средства които се използват, и дълбоката им зависимост от всичко което някой друг е сътворил в тия развойни средства резултата хич не е учудващ. Вместо да се кротнат, и 2-3 години да чистят бъгове, да говорят с клиенти и да си оправят бозите, те бързат да пускат нови версии. Не знам за къде бързат .... като чета насам натам, много юзери минали на Алтиум са доволни, не знам какви са тия юзери, гледам някои минали от ментор, други от алегро .... не знам какви бози правят, но според мен правят точно бози, па ако ще и да са 30 слойни бози ... при мен правенето на платки е съпътстващ процес, е раотя малко и за хоби по разни чужди проекти но и там нещата са сравнително прости, обаче дори и с този тип платки се чувствам спънат и вързан. Едно време съм работил на оркад, след това минах на протел, нямаше съществена разлика от към надеждност и функционалност. С на алегро продукти само съм гледал и малко съм си играл, с ментор и толкова нямам, само библиотекаря гледах, който обаче много ми хареса. Не вярвам обаче в някой от тия кадове борбата да е толкова безмислена. Горе долу като да сравниш едно време проинжинера със солида, въпреки че проинженера беше доста по-сериозен кад, със солида се работеше много по-бързо, за аутокад няма да говорим, там 3д-то до появата на инвентор беше като изравняването на пътечки в алтиума, има го, може да го използваш, ама по добре да не ти се налага да го използваш :)
Значи солидци примерно ги разбирам с постоянните ъпдейти, трябва да те изнасилят да си на поддръжка защото нямат съвместимост назад. Да ама с Алтиума не е така, мога да си работя в 17 още 10 години, не ми се налага да давам самите кад фалове за да си ги напасва някой по процесите както е с механичните дизайни ... какво ги кара да бълват нови версии с постоянно менящи се интерфейси.

Чет Май 18, 2023 3:22 am
Профил
Аватар

emilvtc написа:
Баси, като ви слушам неволите .... се чудя днешните версии на OrCAD-a не са ли по читави от Алтиум-а? Някой използва ли OrCAD да каже?

(P-CAD не страда от толкова бъгавини и недомислия и си е пълноценна програма, но не го препоръчвам, защото е без поддръжка от 8-10г.)

Абсолютно си прав - ако инсталираш Оркад, Протел или PADS от 2003 ще ти е по-лесно да се научиш и направиш нещо готово, отколкото със сегашните. При 10х по-малък обем, за цени и обем/яснота на документацията изобщо няма да говоря...

Чет Май 18, 2023 8:08 am
Профил

emilvtc написа:

Е как да не се възмущаваш- искат 11к в долари и продукта е на ниво тоалетна.

Е тъкмо лъсна още едно ОГРОМНО ЛАЙ*НО- тва бях го забравил.....ама точно преди 2 часа бях на общ митинг и преправят едни от сестринската фирма едно ПЦБ, понеже промяната е малка , ония прекара няколко писти като оряза 2 пада директно в ПЦБ то - демек това дето е на ПЦБ и тва дето е в библиотеката НЕ СЪОТВЕТСТВАТ.
Същия чеп е и с ВИЙТЕ- може да си ги променяш както си искаш.... и тва дето ти е в библиотеката и тва на ПЦБ то няма да има нищо общо.
Само да ми остане малко време ще пробвам и с други неща.

Сега ще кажете ,ами то ще даде съобщение за грешка.... боли ме фара за тава,презумцията е КАД системата ДАНЕ ДОПУСКА ДА СЕ ПРАВЯТ ЛАЙ*А а не да ми ги съобщава и аз да се връщам наобратно да ги оправям...

То в Игъла го няма тва , да не говорим за другите КАД ситеми дето са от висок клас.....що само Алтиумците кат най умни го правят това ....

Чет Май 18, 2023 8:55 pm
Профил

Меринджей затова ...когато още бяха протел не се имаха за велики, знаеха че са продукт от средно ниво, и се опитаха поне малко да се издигнат. Сега се имат за голямата работа, искат пари а продават боклук. Ако беше кафе на място щях да си го купя, ама не е...солида колкото и да са ми криви и да ги псувам, поне работи и си купувам лицензите, ей сега пак се каня да купя щото аз спрях да плащам поддръжка, не ми е такъв зор да съм най-новата версия, и на всеки 3 годинки купувам лиценз. Ще каже човек същите пари, същите ама лиценз, нови работни места ...не че имам инженери за тях, ама ще дам старите на производството и те да могат да отварят поне старите ревизии. Аз все със солидна сравнявам, ама там поне имаш работещ кад, и като се замисля доста по-сложни продукт за доста по-малко пари ... интересно ..

Чет Май 18, 2023 9:38 pm
Профил

HSB написа:
emilvtc написа:

Е тъкмо лъсна още едно ОГРОМНО ЛАЙ*НО- тва бях го забравил.....ама точно преди 2 часа бях на общ митинг и преправят едни от сестринската фирма едно ПЦБ, понеже промяната е малка , ония прекара няколко писти като оряза 2 пада директно в ПЦБ то - демек това дето е на ПЦБ и тва дето е в библиотеката НЕ СЪОТВЕТСТВАТ.
Същия чеп е и с ВИЙТЕ- може да си ги променяш както си искаш.... и тва дето ти е в библиотеката и тва на ПЦБ то няма да има нищо общо.

Сега ще кажете ,ами то ще даде съобщение за грешка.... боли ме фара за тава,презумцията е КАД системата ДАНЕ ДОПУСКА ДА СЕ ПРАВЯТ ЛАЙ*А а не да ми ги съобщава и аз да се връщам наобратно да ги оправям...

То в Игъла го няма тва , да не говорим за другите КАД ситеми дето са от висок клас.....що само Алтиумците кат най умни го правят това ....

Явно толкова съм увреден от Алтиума, че това, което описваш като ЛАЙ*НО, на мен ми се струва по-скоро предимство.
Не съм убеден, че за всяка дребна промяна, трябва да създаваш нов компонент. Разбира се, ти си носиш отговорността да помниш, че нещо е променено.
То е малко като езиците за програмиране - някои ти дават възможност да се гръмнеш директно, като "С" например, другите пак ти дават, ама само от рикошет.

Чет Май 18, 2023 10:14 pm
Профил

Ами Дедо беше изумен като видя как местя нет лейбъли в алтиума, но не изумен като да завидя за тая функционалност :) Аз съм си му свикнал, и за мен си е ОК, та не всички "бъгове" на ментор ползватели са чак такива бъгове, създават предпоставки за грешки но пък са и улеснение до някъде. Мен тия неща по-малко ме дразнят, има по-сериозни. Докато чертаех схематика на последната платка на няколко пъти се появиха връзки които се заклевам не съм правил. Аз разбрах защо стават, или така си мисля, но това е много досадно особено за хора като мен. Аз съм свикнал с идеята, че не греша, което не е така но грешките са малко, от тук и навика да не гледам всичко което се случва. Същото е и в солида, кликам на фючър, слагам размер, ентер и забравям, е ... да ама то не винаги сменя размера, и ако е нещо очевидно ОК, ама ако го правиш от 4 на 4.1 знаеш ли кога ще разбереш ... когато не влезе крепежа :) Същот и в сайта на диджикий, кликам на прозорчето за количество, пиша количество, кликвам ентер и приключвам ... и след това се чудя защо аз поръчах 100 а то идва само 1 .... а то се оказа, че докато сайта не ъпдейтне цената за това количество ти продава по едно, a тя цената не се ъпдейтва бързо. Та те такива неща дразнят много защото водят до реални грешки. И отделно функции които не работят читаво или пък забиват.

Чет Май 18, 2023 10:33 pm
Профил

al_at написа:
HSB написа:
emilvtc написа:

Явно толкова съм увреден от Алтиума, че това, което описваш като ЛАЙ*НО, на мен ми се струва по-скоро предимство.
Не съм убеден, че за всяка дребна промяна, трябва да създаваш нов компонент. Разбира се, ти си носиш отговорността да помниш, че нещо е променено.
То е малко като езиците за програмиране - някои ти дават възможност да се гръмнеш директно, като "С" например, другите пак ти дават, ама само от рикошет.

Ами съгласен че е въпрос на гледна точка... спор няма.
От моя гледна точка- дисциплината и достоверноста на данните е на първо място.
Аз бих се нарекъл немски възпитаник- за 10 г там засега не съм видял по добро- може и да има ,поне аз не съм видял.
Та там когато започвахме проект и каквото и да е ПЦБ и т.н което ще се прави на вътрешните линий- то си имаше описание кое какво и как да бъде.
Някой беше задал условията.
Добри или лоши -бих казал много добри- например за мой проект 330 000 платки на година , се върна само 1 заради някакво недоглеждане.
Когато искахме да въведем нов компонент -прашташе се даташита до технолог и тои въщаше данни кави да бъдат падовете и т.н за да може да го лепят добре.Даже сме поръчвали 20-30
платки с различни параметри на нов компонент ония се експериментират на линията и се казва е те тоя е.
В 4 офиса на компанията да речем около 10-12 човека можеха да правят платки.Ползва се 1 библиотека, кавото е в библиотеката е ЗАКОН – знае се че е Ок и това е.
Ако не можем да сместим нешата на платката – ами имаше няколко сета със сетинги – минава се на по ситния.
По по горе системата -Проблеми не е имало почти никога, тука там някои неще не разбрал и оакал, но в общи линий нищо – имаше върховенство на качеството.
Сега си представям че всеки кои може и не може, може да ръчка по платката- с гаранция бозата ще е голяма.То в тоя смисъл се обезмиисля наличието на библиотека, та даже може да си правиш падовете както ти падне , те евентуално няма да мачват с това от рекомндеишъна ,какво от това ,нали може .... а да речем след едкоие си време някои напусне... иди разбери кое за къде и какво е .
Едно време даже и в Китаи таксуваха повече ако имаш малки дупки- малките дупки се пробиват по бавно и като цяло ония в платкаджиницата стават по бавни и съответно плащаш повече.
Сега нешата се промениха но пак е ако имаш хептен малки дупки пак е по скъпо – просто едно времешните малки дупки не са проблем.Та и от тук пак имаше сет с няколко набоира ВИА и нямаше рани произволни изпълнения, доакто Ако набараш Алтиума може да си сковеш Х на брои дупки като видове.
Ако трябва да тестваш за EMC то виата си има индуктивност и т.н ...така че не е все едно какво е на платката.
Идеята е че Алтиума като тул дава възможност да се правят произволни съченения.
То ако искаш и с Ментора може пак да се оакат нещата ,проблем няма,но самата концепсия на Алтиума е идиотска, поне да направят опция това да може да се забрани и заключи- които иска да си го ползва- проблем няма ,коитн не- си го изключва.

И пак да повторя - тва го има САМО в Алтиума..... другите КАД на 100% са го видяли ама никои не го е имплементирал....все пак другите не са толкова прости ако тва е полезно да го направят и те.

Вто Май 23, 2023 7:12 pm
Профил
Аватар

Сблъсках се с голям проблем :(
Днес правих дълго отлагано почистване и преинсталация на работната ми машина.
И сега моя верен алтиум 17 не иска да се лицензира с нито един от петте лиценза, с които досега работеше.
Някой ако може да удари едно рамо с подходящо решение?
Предварително благодаря!

Чет Май 25, 2023 10:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167 ... 205  Следваща