Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166 ... 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Altium Designer...
Ами аз съм тъп и упорит, дълги години си карах на протел и за моите цели ставаше, да липсват му някои екстри, лочно за мен има два проблем, няма виа стичинг и шилдинг и работата с полигони е доста по-теудна. Всички други екстри добавени в Алтиум са неработещи или полу работещи и недомислени.
Заради тия двете минах на Алтиум, но много недомислици. Колко трябва да си тъп за да ограничиш движението в посока в която няма пречка, изобщо малоумщини.
Това а и още няколко подобни проблема ме нервират от както започнах да го използвам. Не съм давал пари за тоя боклук, няма и да дам, обмислям да купя но няма да е Алтиум със сигурност, може да е падс, може да е алегро, те и като цени са по-добре.

Чет Май 11, 2023 4:41 pm
Профил

Движението е ограничено в режим, различен от Ignore, защото шината в ти е от три сегмента. За да може да я движи, трите сегмента трябва да се обединят в един.
Не помня как беше в 17-а версия, 23 го прави, само да пипна шината с мишката. Май са настройки на glossing-a.
Специално glossing-a повечето време ме дразни много, но има и моменти, когато е полезен.
Не се опитвам да оправдавам Алтиум, има твърде много настройки, голяма част от които не са обяснени като хората.

Чет Май 11, 2023 9:15 pm
Профил

Ами гледах и glosinga, това като че ли по-скоро касае обектите които ще пушне отколкото самия обект който манипулирам.
Въртях какви ли не настройки .. защо не се движи е ясно, въпроса е как може да го измислят така. Какво като шината ми е в грешка, нали това се опитвам да оправя, като местя сегмент който може да бъде преместен, нищо не му пречи. Реално и от всички страни да е свободна пак не се мести, т.е. последна пътечка най-отдолъ да речем, влязла е в DRC грешка и няма местене без значение дали под/около нея има свободно място.
Не са само Алтиум, но там простотиите просто са ужасно много, очевидно никой там не е пипвал да прави платка, не са и питали някой който някога е правил, каквото е останало от Протела е останало, явно покрай смяна на технологията са сменили всички които са имали идея от света, останали са стадо некадърни мениджъри и програмисти които идея си нямат какво пишат, то и така го пишат де.
В солида ми се случва да видя същите недоразумения, но в пъти по-малко, и не просто защото съм му свикнал а недоразуменията са много по-малко.
Това е съвсем нагледен пример защо не може човек без конкретен опит да се назначава за нещо повече от чистач или кафеносец, въпреки че и тия двете си искат опита и знанията. Аман от мениджъри които не стават за нищо.
За други РСB софтуери не говорим, Eagle е още по-голямо недоразумение, KiCad също ми се вижда правен от хора които идея са си нямали от света, но това са безплатни или много евтини продукти. С Ментор опит нямам, но съм ръчкал оркад и малко алегро, ами такива простотии не съм видял.
Отделно, експорт на гербери, никога не бях заглеждал защото експортвам основно в инчове, но последните два дена експортвам метричен ... не мога да повярвам как закръглява, и то по-лошото не закръглява по един и същи начин, сега аз не съм такъв перфекционист да гоня микрони, ама много дразнещо, при условие, че всичко ми е метрично, растер, корпуси, пътечки ... но някъде явно минава през инчове, съотвенто като съм експортвал инчове не ми прави впечатление как закръглява, но като погледнеш метрично, ами стъпка 0.4 не е 0.4, бленда 0.2 не е 0.2 а 0.19999х и подобни простотии.

Пет Май 12, 2023 1:08 am
Профил
Аватар

KiCad има много голям прогрес за последните 2 години от както започнах да го ползвам. Аз лично започнах май с някоя от последните 4-та или първите 5-та версия и прогреса в 6-та беше много сериозен а сега със 7-ма не съм работил много но ми изглежда и тя със солиден напредък. Наистина в самото начало имаше доста откровени недомислици, които бяха коригирани или променени така че да са станат полезни а не дразнещи и пречещи. Вчера малко чоплих със 7-ма едни стари платки и ми се стори че има доста нови и променени неща, ама нямах време да ги разглеждам подробно. От краткия ми досег с Алтиум мога да кажа че KiCad все още няма много неща - примерно механични кийп аут според 3д модел - някъде се споменаваше че ще има ама и това не съм го пробвал все още - Алтиум поне в това отношение ми хареса - имам един дизайн в който има два компонента които са един върху друг, като под горния има някакво място и си го разпознава че го има според модела и не се сърди. Другото което все още не е на ниво в KiCad са руловете - макар че и там има напредък - не са като в Алтиум.

Пет Май 12, 2023 8:18 am
Профил ICQ

Ами не знам как е в новите версии, аз съм със 17, колегата писах по-горе, че това е най-бъгавият , така че може и това да е сериозен фактор, но като гледам видеата ...не е само от бъгавината на 17-та.

Пет Май 12, 2023 8:34 am
Профил

ToHu написа:
Ами не знам как е в новите версии, аз съм със 17, колегата писах по-горе, че това е най-бъгавият , така че може и това да е сериозен фактор, но като гледам видеата ...не е само от бъгавината на 17-та.

Ами нали ти казах - тия оправят неща САМО ако много хора се разреват, инак те отсвирват.
То даже едно оправят , а счупват 5 други неща дето преди това са бачкали..... дори и всичко уж да е Ок ,аз лично нямам никаква вяра на тва нещо ....дали наистина тва дето искам е така .
Последното дето го псувах- както до преди 5 дена асоциацията на файловете беше ОК ,сега дядовия сух шпек- ако се опитам да отворя файл асоцииран с Алтиума - курец- нищо не става , появява се Алтиумскота рисунка ,показва - зарежда това ,онова и т.н и изчезва и това е .
Ако не го стартираш от шорткъта му и след това да отваряш каквото ти требе .... нъцки , не бачка.
Абе как може в 21 век такива дървеса да има и наи вече потребителите да не мънкат ония да си оправят поне основни бъгни ?

Съб Май 13, 2023 8:12 am
Профил

Ако трябваше да го ползвам тоя алтиум колкото активно използвам солида просто нямаше да го използвам. Не рутя някакви сериозни платки, но не мога да си представя как се рути по-сериозна платка с това нещо, те тая 15-на чипа, вярно малки QFN ама не щото много хайтек ами мода, ако не е на 0.35 няма да го бъде, късно видях аз, че едните чипове ги има и в SOP ама не по американските магазини, ако ги бях видял такива щях да ги сложа, нищо че големи. Абсолютно сериозно твърдя, че точно в тая ситуация тая платка щях да я опроводя доста по-бързо и лесно в Протела. Изгубих два часа да се боря с функция за изравняване на пътечки, ми тя бъгава та бъгава, първо мери малоумно, кой го интересува целия вектор, иска се да мериш от точка до точка, второ забива, сигурно заби 20 пъти за има няма 20 пътечки, това докато сменяш формата на змийката. Да не говорим, че как ли не опитах не поиска да скоси ъглите на меандрите, те поливната от забиванията бяха там докато сменях сетинги. С виа стичинга и там грижи, върви сложи рулове да не се навира между крачката на SOT-23 примерно ... аха знаеш ли кога, изпробвах всички възможни критерии за които се сетих и видях, нищо не маха виите от там, накрая по-голям диаметър та да не му дава да се завира там. За полигоните са направили кът, за виа стичинга не са, да може да задаваш регион за стичинга, ама едно е да имаш региони къде да има, друго къде да няма ... и за това пробвха всичко което се сетих, стаи му дефинирах, зони мони, тц ... упорито стичинга го пляска там, може да не ми даде да сложа нормална виа но от стичинга слага, и да слагам в рула да е IsStichingVia всякакви малоумщини.
А как модифицираш room ако си сложил стичинг, няма начин да го хванеш, винаги хващаш стичинга, трябва да го махнеш и после пак да го сложиш ... много ми дойде тия дни, те това е да работиш с калпави инструменти, със сигурност ще пробвам нещо друго, не правя много платки, но нямам време и нерви за глупости.
Споменах ли другата простотия ... схематик, слагаш параметри, ама никой не се интересува дали тоя параметър го има или не, добавяш Part# и ти слага втори ... добре, сгрешил съм не съм съобразил, ОК търси подобни, намира, трия Part# ... трия трия .. спира да намира, то в случая не е смао парт номер, 5 параметъра добавих като не съобразих тая специфика, или по-скоро аз се сетих но не знам защо реших че повечето компоненти ги нямат. Та няма триене, трябва един по един.
Добре казваш си айде тук го омазах, ще ги махам един по един, ама айде поне другото да свърша. Пропърти мениджър, може ли да избира на рандом кой параметър да покаже, от тия повтарящите се де ... влизам слагам пропъртита като гламав, аплайвам, отварям а ... някои пак нямат, т.е. ми поакзва второто пропърти ... е нали преди малко показваше първото .... същото и в генерирането на БОМ, веднъж изпозлва едното, втори път другото. А защо не затрих първо повтарящите се ли, ами уж за да ми е по-лесно, с идеята че като въведа данни в едните, след това мога да ги сортирам по пропърти, така всички празни ще са едно под друго и ще ми е по-лесно да ги селектна .... за опита ми за триене на пропъртита от пропърти мениджъра няма да споменавам ...

Но защо на първо място ти позволява да сложиш две еднакви пропъртита, поне да каже такова има, или да ти даде опция не слагай ако го има, презапиши го ... ритни ме в кокалчетата ... нещо ... тц, те ти на що да нямаш 2,3, 10 Part # пропъртита, щом ги искаш значи ти трябват.

Аз псувам солидци щото разместват бутони и осират интерфейса, но поне нещата работят, тоя Алтиум отива от зле на по-зле. Бих сложил да пробвам някой нов, но гледам видеа из тубата и не мсля, че нещо се е оправило, даже изглежда да се влошава.

Съб Май 13, 2023 6:36 pm
Профил
Аватар

:D аз винаги трия рума
( освен ако не мултиплицирам румове, което се е случвало точно веднъж ...преди повече от 10 г )

Съб Май 13, 2023 6:42 pm
Профил ICQ

Явно има тайна тактика за селкт на руум, пробвха с майката, лелятя .. каквито тайни думи се сетих изредих ги, ей така от инат да не затрия стича, спирах пусках слоеве, крих вии ... нищо не помага, селектвам стича и това е, рума не мога го кликна името му да сменя :)

Съб Май 13, 2023 7:00 pm
Профил
Аватар

Що така - не можеш ли да махнеш виасите и всичко друго от визибилитито и после да редактираш рума както си искаш?

Пон Май 15, 2023 4:17 pm
Профил

е това е първото което пробвах, не става, в смисъл не виждам виите и не ги селектвам, но селектвам самия стичинг ако опитам да кликна на стаята, аз тъп и упорит известно време опитвах, щото го едитвах тоя стичинг до де го докарам да не салага вии в компонентите които не искам /другия спомената проблем/ и ме мързеше да запиша какви параметри съм му сложил, та за един клик и 10 секунди изгубих бая време да опитвам да селектна рума ама безуспешно, накрая затрих стичинга :)
Явно излъчвам негативни вълни, но хвана ли софтуер, един бъг да има точно него ще настъпя, та сигурно и аз му влияя на тоя алтиум и го бъгвам с присъствието си :)

Пон Май 15, 2023 4:48 pm
Профил

Тони, погледни в Tools - Preferences - PCB - General дали има чавка на Display Popup Selection Dialog.
Ако няма, сложи я - доста ще ти улесни живота при избиране на припокриващи се обекти в различни слоеве,
включително и Rooms. По подразбиране няма чавка.

Пон Май 15, 2023 9:52 pm
Профил

Мерси, ще го направя, ще трябва бая бири да черпя, но в конкретния случай тая настройка няма общо. По-интересното е че сега вече мога да селектвам, в смисъл и с та настройка и без си селектва room-а при двоен клик, по лошот е че съм пратил гербери без да съм оправил спейсинга на тия вии, но не е болка за умиране, ще трябва малко да внимавам при поенето.

Вто Май 16, 2023 1:26 am
Профил
Аватар

дааа. голям зор е като няма като в PADS - селектирай само това и онова, и кажи на другите да не се обаждат...

Вто Май 16, 2023 11:05 am
Профил

Е, чак да няма. Може да е по друг начин, може да е тромаво, но го има.
Изградил съм си навик да избирам с Shift Click, което е полезно в случая.
Пак там - в Tools - Preferences - PCB - General - Shift Click to Select:

Прикачени файлове:
Shift_Click2.jpg
Shift_Click2.jpg [ 292.13 KiB | Прегледано 1676 пъти ]
Вто Май 16, 2023 11:33 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166 ... 205  Следваща