Отговори на тема  [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
За/против еврото 

За/против еврото
За 58%  58%  [ 29 ]
Против 42%  42%  [ 21 ]
Общо гласове : 50

За/против еврото 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: За/против еврото
pipilica написа:
nik написа:
Сега разправят че референдум за еврото не можело да има щото било вече прието....

Референдума не е за НЕ приемане на еврото а за отлагане на приемането някъде към 2043 година.

Точно така.

Аз по принцип съм за еврото, особено ако евросаюза си смени малоумните (според мен) политики и спре да "дърпа чергата" все към богатите, но определено не съм сигурен дали точно сега му е времето да го приемаме или след вртеме - когато станем готови и ги достигнем по стандарт и икономически показатели и също така когато съюза се реформира и си преразгледа политиките.

А дали народа ни е тъп или не (спрямо западните общества например)- въпроса е много спорен и според мен процента на ваксинираните е сериозен показател кой колко мисли или се води като овцА от приказките по медиите на "пастирите".
(Тъп - остър - друг народ си нямаме. Това ни е народа.)

Чет Май 11, 2023 10:13 pm
Профил

bobyper написа:
Като си говорим за евро: има ли някой който да продава недвижим имот в нещо друго освен в евро ? Сигурно същия този дето продава и купува имоти в евро е против еврото също.

Ако знаеш, че лева ще се превалутира в евро (ако влезем в евросъюза до година или две) и ако вече най-накрая ти се е изяснило, че при влизането в съюза обменния курс НЕ е фиксиран и НЕ е гарантиран, че ще е какъвто е в момента - ти например в каква валута ще искаш да си продадеш имота?
Може би в лева, за да загубиш пари при превалутиране при курс 5лв за 1 евро ли?

Аз лично - бих го продавал в евро.

Чет Май 11, 2023 10:23 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
Ако знаеш, че лева ще се превалутира в евро (ако влезем в евросъюза до година или две) и ако вече най-накрая ти се е изяснило, че при влизането в съюза обменния курс НЕ е фиксиран и НЕ е гарантиран...

А причината за подобни опасения е?

Чет Май 11, 2023 10:27 pm
Профил

Мнение на специалисти/експерти запознати с материята, както и изказване на еврокомисар по време на визитата си в България преди 6+ месеца.

Чет Май 11, 2023 10:41 pm
Профил
Аватар

Без да претендирам, че съм много навътре в икономическите дела, но при валутен борд как би станало това?

Чет Май 11, 2023 10:45 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

emilvtc написа:
bobyper написа:
Като си говорим за евро: има ли някой който да продава недвижим имот в нещо друго освен в евро ? Сигурно същия този дето продава и купува имоти в евро е против еврото също.

Ако знаеш, че лева ще се превалутира в евро (ако влезем в евросъюза до година или две) и ако вече най-накрая ти се е изяснило, че при влизането в съюза обменния курс НЕ е фиксиран и НЕ е гарантиран, че ще е какъвто е в момента - ти например в каква валута ще искаш да си продадеш имота?
Може би в лева, за да загубиш пари при превалутиране при курс 5лв за 1 евро ли?

Аз лично - бих го продавал в евро.

Демек си 100% за въвеждане на еврото, както и аз също.

Чет Май 11, 2023 10:46 pm
Профил

itso.t написа:
Без да претендирам, че съм много навътре в икономическите дела, но при валутен борд как би станало това?

Лесно, махат борда и сменят курса, и тва за ден два, наще го могат по закон, като между другото ще ни забудалясат с някоя глупост по медиите, и те тека.
И тва че се продава и купува в евра не е вярно, само цените така са написани по обявите, един вид по-малки числа, всичко минава през банка и там са само левове.

Чет Май 11, 2023 10:56 pm
Профил

pipilica написа:
nik написа:
Сега разправят че референдум за еврото не можело да има щото било вече прието....

Референдума не е за не приемане на еврото а за отлагане на приемането някъде към 2043 година.

няма значение за какво е референдума, вече е решено и припират да го приемат по бързата процедура
https://business.dir.bg/banki-i-finansi ... a-e-evroto

относно продаване на жилище - никой не ви спира да си обявите цена в евро, долари, бирени капачки и разплащането да стане по курса на деня в лева, нищо фатално няма
също инфлацията от прехода не е фатална, тя ще е еднократен катаклизъм които ще премине, прецакани веднъж добре, обаче изнудването в бъдеще от ЕС няма да е еднократно... и прецакванията ще са системни, все пак това е причината да бързат толкова, за да има кой да ги хрантути щото зАпада започва стремглаво да запАда

Чет Май 11, 2023 11:10 pm
Профил

itso.t написа:

А-ми замисли се защо хората искат сделките за над определена сума да са в евро. Ако курса лев-евро беше гарантиран както се твърди че е "гарантиран" при въвеждането на афрото- каква е причината според теб хората да продават имоти в евро? За да имат евро за морето през лятото в Гърция ли?

Сещам се за вица за индианското племе, шамана и синоптика за това дали ще е студена зимата... В крайна сметка синоптика заключил, че като гледа как индианците се запасяват с дърва - зимата сигурно ще е мнооого студена ... :-)

bobyper, за да не загубя пари при евентуално превалутиране в евро - ще продавам в евро, но от това не следва, че съм за еврото. Как точно реши, че съм за еврото?
След като се твърди, че решението за еврото е "политическо" а не икономическо - за мен това означава преебаването на народонаселението и мен включително, което не ме кефи.

А в дългосрочен план - при сегашното финансово положение на европа + малоумните и според мен политики (зелени, червени, ЛГБТ и др.), потъващата им икономика в следствие на тях и на обслужването на презокеански интереси, дърпането на чергата към големите, якото печатане на афро, загубата на суверинитет (за справка Гърция от 2014г. та до днес), премахването на възможността държави членки да налагат вето на решения в евро-парламента и др. - май не съм много сигурен, че съм за афрото.

За момента варианта лев + борд лично мен ме устройва.
(Хонконг разправят че е от десетиления във валутен борд и това не пречи на развитието му)

Въведем ли афрото - запада ще има финансов инструмент с който да ни налага решенията си - както ги наложи на гърците.
Норвежци, датчани, шведи, поляци, унгарци, румънци и др. трябва да са изключително малоумни, за да НЕ въвеждат афрото и да правят всичко възможно за да отлагат въвеждането му, та даже някои от тях са заявили, че никога няма да го въведат.
Ние както винаги сме най-умните и за това бързаме да го въведем, та да не изпуснем "ползата от файдата без която няма келепир ..." :-)

Зареди се с търпение и изгледай това видео "Светът се ОБЪРКА". Вярвам, че много от казаното в него много ще те замисли.

Пет Май 12, 2023 12:11 am
Профил

bobyper написа:

bobyper

Ако ти се занимаваш с продаване на имоти и въобще деиност дето няма значение или пък еврото е по изгодно- спор няма , ок ти е.

Обаче ако си от мнозинството дето ходи на работа и си плаща сметките с това , ще се изкефиш ли да ти намалят заплатата на 2 и цените да се дигнат да речем с 20 то до 50%?

Пет Май 12, 2023 12:36 am
Профил
Аватар

pipilica написа:
Лесно, махат борда и сменят курса, и тва за ден два, наще го могат по закон, като между другото ще ни забудалясат с някоя глупост по медиите, и те тека...

Това ми прилича повече на конспирациЙ. Че по тая логика могат да махнат борда още утре. Защо те притеснява ойрото и какво общо има то?

emilvtc написа:
[А-ми замисли се защо хората искат сделките за над определена сума да са в евро. Ако курса лев-евро беше гарантиран както се твърди че е "гарантиран" при въвеждането на афрото- каква е причината според теб хората да продават имоти в евро? За да имат евро за морето през лятото в Гърция ли...

Причината може да е по-банална. Някоя глупост като: "на тоя пазар е така". Както беше допреди няколко години с компютрите и компютърните компоненти - всички цени бяха в USD.

Пет Май 12, 2023 9:41 am
Профил

Причината хората да продават и оферират в евро е липсата на доверие в лева. Това разбира се е една причина, друга причина са условията за финансиране в евро и лева, и начина на финансиране на самите инвеститори. В друг случай причината може да е просто защото голяма част от цената се за определен продукт се формира от евро. Аз от край време бях свикнал да работя в доларови цени защото много от материалите и компонентите които закупувах бяха в долари, но когато започнах да се занимавам с продукти на хъниуел и тайко, те дават еврови а не доларови ценови листи за европа, съответно аз започнах да работя в евро. От друга страна много зависи как е договорена сделката, защото обикновено Еврови сделки не се извършват на централен курс на БНБ, а на курса на някоя банка, от където се реализира още малко печалба за продавача, защото тя цената е в Евро, но плащането всъщност става в лева по курса за деня на посочената банка :) Това са различни случаи несвързани един с друг, но фактори да се работи и в евро. Когато имаш сделка която ще се осъществи 4-5-10 месеца след подписване на договор колкото и да имаш доверия в лева защо да рискуваш ? То всъщност най-голямото недоверие е именно от неяснотата дали някой няма да реши да приеме еврото и да освободи курса на лева през това време.

Пет Май 12, 2023 9:59 am
Профил

itso.t написа:
Причината може да е по-банална. Някоя глупост като: "на тоя пазар е така". Както беше допреди няколко години с компютрите и компютърните компоненти - всички цени бяха в USD.

Не знам точно, но ако за компютрите, които се внасят отвън в долари има някаква логика, защото лева не е вързан към долара и курса се променя, то за апартаментите не е така. Нито бетона, пясъка, тухлите, варта и киреча, мазилки, (за желязото не знам), керемиди, ВиК тръби, ел. кабели, труда на бай-мангал дето ги строи и т.н. не е в евро а в лева.Та причината май няма да е тази.
( Себестойността на новото строителство в момента е 45-65% от продажната цена, което говори че и инвеститорите искат огромната си печалба в афро. Що ли? )
ToHu написа:
Причината хората да продават и оферират в евро е липсата на доверие в лева. ...
... Когато имаш сделка която ще се осъществи 4-5-10 месеца след подписване на договор колкото и да имаш доверия в лева защо да рискуваш ? То всъщност най-голямото недоверие е именно от неяснотата дали някой няма да реши да приеме еврото и да освободи курса на лева през това време.

Чакай сега, нали курса лев/афро е уж закован. Какво излиза - че май не е закован ли ? Да де, ама никой от привържениците на афрото не го казва това на глас, та трябва разни афрокомисари застреляни в упор с този въпрос да се чудят как да му отговарят.

Пет Май 12, 2023 10:37 am
Профил
Аватар

emilvtc написа:
...Не знам точно, но ако за компютрите, които се внасят отвън в долари има някаква логика, защото лева не е вързан към долара и курса се променя, то за апартаментите не е така. Нито бетона, пясъка, тухлите, варта и киреча, мазилки, (за желязото не знам), керемиди, ВиК тръби, ел. кабели, труда на бай-мангал дето ги строи и т.н. не е в евро а в лева.Та причината май няма да е тази...

Ами и да и не. Например, кредитирането на проекта в евро би могло да е по-изгодно отколкото в левове.
Материалите които са внос, особено от европско е логично да са с цени в евро.
Натам всичко следва съвсем логично...

Пет Май 12, 2023 10:50 am
Профил

itso.t написа:
Ами и да и не. Например, кредитирането на проекта в евро би могло да е по-изгодно отколкото в левове.

И що така при "фиксиран" и "гарантиран" курс афро/лев? Поради недоверие към "гарантираността" или защото банкерите искат да издоят повече клиентите си?

itso.t написа:
Материалите които са внос, особено от европско е логично да са с цени в евро. Натам всичко следва съвсем логично...

Това е някакво обяснение, но при положение че труда, земята и всички материали са около 50% от продажната цена, колко са и каква е тажестта на евентуалните вносни матеряли закупени в афро ? Май това не може да е смислена причина. Друга е причината според мен.

Пет Май 12, 2023 11:06 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Следваща