Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165 ... 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Altium Designer...
Ами сигурно може, нали в самия него има някакъв бач генератор на футпринти, предполагам и той е базиран на някакви подобни описания които едва ли са хардкоднати.

Вто Май 02, 2023 12:46 am
Профил

ToHu написа:
Ами сигурно може, нали в самия него има някакъв бач генератор на футпринти, предполагам и той е базиран на някакви подобни описания които едва ли са хардкоднати.

Къде е тва ?
Даи подсказка ,аз чета като хептен начинаещ ,щото бях много радостен като се оттървах от тва дърво .......ама на пак се натресох .

Баси бях забравил че не може да се мести ,ротира и т.н номер и име на пин в схемата ....... и се сгънах 30 мин да търся що не става ...докат накрая се сетих че то си е инвалид по рождение....

Вто Май 02, 2023 1:13 am
Профил

Те на, тоя бач генератор е само за IPC корпуси, но никога не съм го използвал.
За име и номер на пин в схематик библиотеката, имаш те тая чавка, която позволява лека модификация, но лека :)

Прикачени файлове:
batch generator.jpg
batch generator.jpg [ 68.26 KiB | Прегледано 1812 пъти ]
custom position.jpg
custom position.jpg [ 101.28 KiB | Прегледано 1812 пъти ]
Вто Май 02, 2023 6:39 am
Профил

HSB написа:
al_at написа:
За съжаление Алтиум не е дорасъл до параметрични футпринти/модели.
Той не е дорасъл и до двупасова компилация на проекта, а само еднопасова, камо ли до параметризация.
В интерес на истината, Алтиум има вграден доста мощен скриптов език, но така и не съм го научил да го използвам.
Там има и променливи и цикли и множество функции - то си е език за програмиране,
но нямам представа доколко може да се използва за генериране на футпринт.
Всъщност, има три вида скриптове - Delphi Script, JScript и VBScript.

Може и да пиша глупости и да се излагам но поне да споделя нещо по това със скриптовете.
Гледах едно видео - как се импортва компонент в Алтиума от УЛТАРЛИБРАРИАН.
https://www.ultralibrarian.com/

https://www.youtube.com/watch?v=zO7emAVNXRo

и

https://www.youtube.com/watch?v=6h-Z_NJibI8&t=80s

Ония като дръпна фаиловете ,Алтиума чете някъкъв скрипт и генерира SCH и PCB , демек ако неиде има описано кое за какво и ка и т.н ,човек може да си генерира компонентите.

Не са глупости, благодаря за подсещането - хем съм го правил, но го бях забравил.
Скриптовете на Ultralibrarian.com стават за самоучител за скрипт езика.
Бях го ползвал преди, но тогава искаше да се инсталира софтуера Ultralibrarian, който беше някакъв мастодонт
и ми се стори доста дървен. Сега са го изнесли онлайн, което е по-добре.

Вто Май 02, 2023 10:05 am
Профил
Аватар

Някога имаше полезен скрипт за генериране на печатни бобини с различни форми и параметри.
Също както и за импортиране, reuse и т.н.

Много интересно и много полезно, когато се налага. Знам, че в ПАДС скриптовете бяха доста важни - като нямаш даден инструмент,
пишеш си го...

Чет Май 04, 2023 1:39 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
Някога имаше полезен скрипт за генериране на печатни бобини с различни форми и параметри.
Също както и за импортиране, reuse и т.н.

https://github.com/dcconn/altium-scripts-libraries
https://github.com/Altium-Designer-addo ... %20-%20PCB

Чет Май 04, 2023 3:10 pm
Профил ICQ

Нова идиотия, почна само да сменя размера на виите, и не само че ги сменя, ами някои вии изчезват по незнайна причина. Снощи забелязах че няколко вии са изчезнали, реших че може някак да съм ги селектирал и изтрил аз. Това как да е, обаче ей сега докато си рутя една част от платката гледам вии които сложих преди 10-на мин станали на 1.27, това дефаултния размер, и като зумаутнах гледам всички вии така, и айде аз виите лесно ще ги оправя, ама някои пак са изчезнали, едните са точно тия които и вчера бяха изчезнали.
Не съм селектирал вии нито съм използвал find similar, болшинството от тия вии не попадат и в никакъв рул.
Сега подозирам , че може да е някаква идиотия свързана с правила, вчера като се случи това също променях правила в схематика, днес пак добавих някои, но всички са само за дебелина на писта и клирънс, нищо няма общо с ви.
По едно време даде някакъв ексепшън, това докато използвах инструмент за изравняване на дължини на писти, но 100% тогава виите си бяха ОК.
Това е голяма простотия, сега започвам да се чудя освен изчезналите вии има ли още нещо изчезнало.

p.s.
Сега докато оправям бакиите, липсват всички вии които са били към GND но не само те, липсва Via Stitching както и рандом вии по разни нетове. От GND липсват не само виите но и пътечките към тия вии. Ебаси историята, това губи време, ако се случи още 1-2 пъти докато я рутирам тая платка ще ми утрепе още ден работа.

По принцип за разлика от друг път тоя път сложих power plane маса, винаги съм избягвал да използвам плейн заради куп проблеми които съм имал, ама не знам защо тоя път реших да сложа плейн вместо да изпозлвам полигон.

Нещо се чупи глобално, тия зони за изравняване на дължината, обикновено са правоъгълници, е една от зоните беше сигурно с 50 точки в нея и някаква много странна фигура, неясно как точно появила се. ... няма да изпозлвам вече тула за дължини, защото тоя ексепшън се появи при него, но не е смао от него. Това беше рано сутринта, от тогава съм плейснал и опроводил куп компоненти и вкл. и на тях им липсват вии към маса но не само.

Пон Май 08, 2023 4:51 am
Профил
Аватар

Освен да заключваш всички вии по симилар...виж си старите копия в бекъпа.

Пон Май 08, 2023 5:24 pm
Профил

е да де, ама то ако е успяло да затрие вии каква полза,че са заключени. Не мога да си обясня какво го причинява. Първата ми хипотеза беше, че като крашва докато изравнява пътечки чупи платката. Да но той не крашва целия алтиум, само дава някакъв ексепшън, може би една от грешките ми е че не го рестартирах а продължих да работя защото изглеждаше нормален. Да но това да речем първия път, защото може да е затрило вии само от преди краша. Да ама вчера пак се случи, тоя път с доста повече вии. Да но много от тия вии бяха сложени след краша.
Друго предположение беше, че нещо се случва когато импортвам правила, аз по навик правилата ги слагам докато рутя а не докато правя схематиката, даже ако са малко ги слагам директно в PCB-то, но в случая ги слагам на схематиката, и ъпдейтвам. Да но и това не е според мен.
Мислех си да не би да ги трия ако случайно съм направил unroute на GND връзката, аз избягвам изобщо unrout инструмента защото е малоумен сам по себе си, но спестява малко време и вчера и онзи ден го изпозлвах за няколко връзки .. да ама това да обясни липсващите вии и пътечки на масата, а 5-те волта, а други вии които няма как да им кликна по погрешка нета ... и това не може да е, освен ако не е.
Та очевидно е бъг, не мога да го хвана кога става, затова и пиша ако някой го е хванал да каже за да не го правя. Аз алтиума го използвам от 3-4 години, до преди това си цъках на Protel-а, но досега такъв проблем не съм срещал.
Да уточня, това е Altium 17.

Пон Май 08, 2023 7:44 pm
Профил

От моя опит, Алтиум 17 май е най-бъгавата версия. А от всички варианти на Алтиум 17, при теб се е паднал най-бъгавия.
Но за съжаление е последната версия със стария интерфейс, а новите въобще няма да ти харесат, въпреки, че с това се свиква.

Пон Май 08, 2023 8:44 pm
Профил

Съвсем малко ми остава да го затрия заедно със всички библиотеки и да мина на нещо друго.
Поредната простотия. Явно има някакви грижи при изпортване на рулове от схематика, това как да е, мога го преживея. Тъй като някак е приложило един рул към почти всички връзки, имам в омента доста сигнали на по 0.15 отстояние а аз искам да са на 0.2. Съответно затрих всички рулове, сложих за момента един глобален за 0.2 за да оправя обърканите пътечки с идеята след това да добавя локални рулове, но директно в PCB едитора само за сигналите които трябва да са с 0.15 клирънс.
Всичко добре, ама как местя пътечките които в момента са светнали ????
Може да стане единствено ако интерактив рутинга го направя ignore, да ама в тоя случай не спира и не опитва да мести съответната пътечка когато достигна зададеното отстояние. Т.е. ако ги игнорирам мога да местя но не знам кога да спра, ако не ги игнорирам изобщо не тръгва да ги мести камо ли да пушва. Въпросът е че това не е само за сегмента който няма на къде да отиде, да речем има препятствие а за цялата пътечка. Нормалния подход е да ги хвана отдолу на горе и така да освобождавам нужното място без да има нужда дори да пушва каквото и да е, да ама не, изобщо не мога да я мръдна.
Ето пример, тая която съм я маркирал с жълто, в посоката на стрелката няма нещо което да пречи, би трябвало да мога да я изтегля , да ама не, не мръдва. Пробвах какви ли не настройки, тц не мърда, единствено в режим ignore но тогава пък и не спира като достигне зададеното мин отстояние.
Това не е нещо от вчера, тоя проблем ме мъчи от както го изпзолвам тоя алтиум, и това което правя е да ги затрия и начертая отново, това е единственият работещ вариант, но точно днес съм се заинатил, не може да няма workaround някакъв. Представям си да имаш 100-на сигнала така ..
Тия които са го мислили, писали и верифицирали бих ги затрил до 99-то коляно, да няма никакъв шанс и молекула от тяхното ДНК да остане на тоя свят ... това не е голяма платка, но съм сигурен че екстрите в Алтиум не могат да компенсират изгубеното време в борбата с бъговете му, сравнено с Протел 99, не мога да си представя как се рутят големи платки с тоя боклук.

Прикачени файлове:
drc issue.jpg
drc issue.jpg [ 827.17 KiB | Прегледано 1577 пъти ]
Чет Май 11, 2023 12:57 am
Профил
Аватар

Ами аз спрях да ползвам Алтуиум защото реално нямам нужда. Дори и за по сложни от твоята платка. Тази битка с блокирани пътечки и аз съм я водил. Не че в КиКад е нещо по-различно - и там има такива недомислици ама поне не псувам роднините на разработчиците до 99-то коляно, щото не ми искат пари за недоразумения :) Пътечката не мърда, защото хоризонталния и сегмент е блокиран от горната (дето не е блокирана) и реално той сегмент ще продължи да е блокиран а трябва и той да се редактира (удължи). Между другото от няколко месеца КиКад има нова версия, ама не ми се отдава възможност да правя нещо, та и не съм пробвал дали има някакъв революционен напредък

Чет Май 11, 2023 8:48 am
Профил ICQ
Аватар

DEL жълтура ( той реве за нещо и не давам макар че видимо няма логика ) и рисува черта отново...

Чет Май 11, 2023 9:04 am
Профил ICQ

Като чета неволите ви с ALTIUM ми е много чудно как такива бъгавини още не са фикснати толкова години след първата му версия. Започвам да си мисля, че това е някакъв вид маркетингова стратегия ...
От 20+ години използвам P-CAD, като преди това съм използвал Or_CAD и за малко CADSTAR.
Като излезе PROTEL-a колегите се заиграха с него а след него и с Altium-a, като започнаха да мигрират на тях, защото P-CAD беше купена от PROTEL (или от Altium - не помня точно) и след покупката му от 2007г. остана без съпорт. Целта на покупката според мен беше да завземат пазарите на P-CAD и всички лицензирани юзери на P-CAD бяхме облъчени с промо оферти на PROTEL и ALTIUM.
Та от разговори с колеги, които познават професионално и двата продукта оставам с впечатление, че не си струва дори към днешна дата да се мигрира към Altium, защото той не предлага НИЩО повече от P-CAD с изключение на шарения, по-трудна и бозава конфигурация, работа и интерфейс, както и куп бъгъвини и недомислия, които поне да ги бяха решили както в P-CAD с помощта на закупените девелопъри от P-CAD.
Ако ще се мигрира на продукт от по-високо ниво - от мнение на колеги познаващи и работили с P-CAD, Protel, Altium и PADS това ще е PADS.

За платки до 4 слоя до 100MHz, без необходимост от сложно изравняване на импеданси, съгласуване и т.н. P-CAD-а все още си върши чудесна работа, а има и много добра интеграция, опции за контрол и задаване на стратегии с ауторутера на Spectra. (Отделно имам направени и доста библиотеки включително и такива към SolidWorks.)

Чет Май 11, 2023 10:13 am
Профил
Аватар

аз не съм спец по платки, макар че съм правил доста
единствените неща които ме дразнят в Аутиум Дизастера са интерфейса за оразмеряване на каквото и да е - нищо общо с техническо CAD чертаене
и редакцията на полигони - туря някакви автоматики дето редакцията им е отврат
Ако бяха разгледали интерфейси от аутокад, солид ( 2д скеч ), та дори 3Д софт ... щеше да е "нормално" (дали ама надали)
имам чувството че тея дето пишат подобни програми, хал хабер си нямат от техника - просто изпълняват задание от "шефа"

всичко останало ... някси работи, хванал съм цаката - схеми, рутинг ... все мои грешки или не съм чел където трябва
гледал съм колежката с ПАДС - амиии - чесно казано мазохизъм, ама пък какво и пука - взима си заплатата - га стане

Чет Май 11, 2023 11:01 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165 ... 205  Следваща