|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 3:46 am
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Altium Designer...
като сте почнали за лейбъли - знаете ли как се търси в схемата по име на лейбъл, и да скача до всички позиции в които е лейбъла? нещо не мога да намеря подобна функция
имам една схема с голям контролер, и после хедъри към него и отнема доста време да търся дали сигнала е изведен на хедъра или на някое друго място или не
|
| Пет Апр 28, 2023 11:09 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Като в повечето приложения - "ctrl + F".
|
| Пет Апр 28, 2023 11:19 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Ице - благодаря! Пиши си бирите - бях го пробвал, но не съм погледнал че има различни възможности при търсенето, и ако използваш тези по-подразбиране - не излизат. А сега стана без проблем.
|
| Пет Апр 28, 2023 4:55 pm |
|
 |
|
velio
|
Или Alt+Click
Засветява целия нет и се виждат всички връзки по него.
|
| Пет Апр 28, 2023 6:25 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
Сега намерих малко време и ги инсталирах да ги разгледам - количеството компоненти е впечатляващо. Също и са направени доста добре - поне на пръв поглед ми харесва. За мен е ценно - благодаря за линка!
|
| Пет Апр 28, 2023 10:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30756 Местоположение: София
|
Изкушаваш мързела ми, оня ден рисувах наново всички мини/микро/ ултрафит като схематика, но заедно с посоката на скосяванията, понякога е полезна, обаче няма да имам нерви да правя футпрунт за всеки модел в 8-те му модификации, те може и да са по-малко ама ...то май и в модификацията която ще използвам нямам да имам нерви за всички размери .... Ако може да хвърлиш един поглед има ли ги тия конектори в тая библиотека ....
|
| Съб Апр 29, 2023 2:55 pm |
|
 |
|
al_at
|
Тези ги няма. Съединителите са организирани по функционални групи, а не по производител. На Molex има доста неща, но са хедъри и терминални блокчета. Защо не опиташ Manufacturer Part Search в Алтиум. Но трябва да е по-нов и лицензиран Алтиум. От Components избираш Manufacturer Part Search и в полето за търсене пишеш номера, който ти трябва. Ако има футпринт и модели, появява се в горната част символ за Download и можеш да свалиш интегрирана библиотека, която съдържа schematic символ и футпринт.
|
| Съб Апр 29, 2023 7:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ще направя модела който ще използвам, пък за другите когато има нужда
|
| Нед Апр 30, 2023 4:46 am |
|
 |
|
al_at
|
Ако искаш, напиши номера на Молекс, който ти трябва да го потърся. Ако го има, ще го сваля и ще го кача тук.
|
| Нед Апр 30, 2023 6:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
то ако е за един не е грижа, аз исках да направя поне всички от един тип. Например микрофит ги имаш двуредови от 2-24 и едноредови от 2 до 12, като ги имаш вертикални и хоризонтални. И от всеки от тоя тип имаш различни серии, аз си харесвам една която решавам, че ми върши най-добра работа, да речем 2125 и искам да вкарам всички корпуси за хоризонтални и вертикални. Това упражнение преди 20-на години съм го правил за mini и micro фит, и ако са от тия серии си ги използвам тях. Не ми харесва как са направени, нямат и 3д модели, сега гледам има и малки грешки неясно защо но между двата реда спейсинга е 3.048 вместо 3.00, не че променя нещо, ама ме дразни и искам да го оправя. Отделно им направих на всички mini, micro, ultra нови схематични библиотеки които показват скосяванията на пиновете, това лично за мен е полезно. Тъкмо наслагах нови 3д модели на 90 градусовия микрофит и видях тая простотия със спейсинга по вертикал, отделно от него копирах да правя и вертикалния  ... да ги бях нарисувал отново щеше да е по-лесно май  Та в тая връзка едно питане, има ли начин да се правят компоненти с парметри от таблица или много искам. В солида примерно мога да конфигурирам част с променливи за размер и фючъри и после от таблица да се генерират различни типоразмери, чудя се в алтиума има ли нещо изпозлваемо от тоя тип.
|
| Нед Апр 30, 2023 9:34 pm |
|
 |
|
al_at
|
За съжаление Алтиум не е дорасъл до параметрични футпринти/модели. Той не е дорасъл и до двупасова компилация на проекта, а само еднопасова, камо ли до параметризация. В интерес на истината, Алтиум има вграден доста мощен скриптов език, но така и не съм го научил да го използвам. Там има и променливи и цикли и множество функции - то си е език за програмиране, но нямам представа доколко може да се използва за генериране на футпринт. Всъщност, има три вида скриптове - Delphi Script, JScript и VBScript.
|
| Нед Апр 30, 2023 10:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мда, той и солида е така но не ми се е налагало досега да ги уча, но там има смисъл за производители, със скриптове много лесно си генерират всякаква информация от готови асмеблита, в Алтиум сигурно и там може да му се намери приложение на такъв език но на мен лично едва ли ще ми помогне. Е ще карма по установеният начин, микрофита са готови за версия плюс, ще направя сега и ултрата, че точни тия ги имам в текущ проект, не че не можех да използвам старите корпуси, ама ще кажат дай 3D ... след много години и аз започнах да изпзолвам алтиума да ми генерира платки с 3д, обратната дейност си карам все така със солида, т.е. ако трябва първо да напасна места на конектори и др.
|
| Нед Апр 30, 2023 11:42 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Тони Н аултра либрариана или на Снап ЕДа не излизат ли тия конектори? Не помня на кое ама даже и ги нямаше аз дадох заявка и им ги сковаа за 3 дена и без пари естествено.
|
| Пон Май 01, 2023 6:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами микро и ултра са готови, във всичките им варианти като микрото го има за стандартната и за плюс серията, плюс са с малко по-малки габарити. Сега ще прегледам и мини фит библиотеката си, и нея май ще я преправя наново. Гледам nanofit съм праивл, това трбява да е отскоро, преди го нямаше ама дали съм го направил като хората кой знае, най-вероянто не е във всичките им варианти.
|
| Пон Май 01, 2023 9:01 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Може и да пиша глупости и да се излагам но поне да споделя нещо по това със скриптовете. Гледах едно видео - как се импортва компонент в Алтиума от УЛТАРЛИБРАРИАН. https://www.ultralibrarian.com/https://www.youtube.com/watch?v=zO7emAVNXRoи https://www.youtube.com/watch?v=6h-Z_NJibI8&t=80sОния като дръпна фаиловете ,Алтиума чете някъкъв скрипт и генерира SCH и PCB , демек ако неиде има описано кое за какво и ка и т.н ,човек може да си генерира компонентите.
|
| Пон Май 01, 2023 11:21 pm |
|
|