Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Tърся феритни тороиди. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Tърся феритни тороиди.
Tърся феритни тороиди. Търся да купя тороиди, напр, 2000МН1, руски. Трябват ми за мощност около 200W, на около 160-200kHz, правоъгълник. Да работят поне до 100"C .В краен случай може и да се приеме някакъв компромис. Трябват ми за импулсни трансформатори (естествено).

Съб Сеп 16, 2006 10:58 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бате,на Комет-а няма ли нещо подходящо?Защо точно руски ферити?Кашке също ти биха свършили работа и предполагам че има,просто хвърли един поглед там.Преди година съм копувал от Комет и имаше избер на диаметър и сечение.

Съб Сеп 16, 2006 11:41 am
Профил
Аватар

Мнение 
"Кашке" ми говори само като трафчета за FlyBack с въздушна междина. Може и да имат, ама предпочитам да не си купя изобщо, вместо да си загубя един ден в борба с интелекта на продавачките на "Комет". Ти опитвал ли си се някога да им обясниш какво ти трябва, та да те"оправят"? Просто забрави!. Случвало ми се е да им кажа ТОЧНО какво ми трябва, видяно от сайта, и пак като се прибера, да видя, че са я омазали. Там имат вероятно най-ниските цени в България и отвъртително обслужване.
Пример: отива един колега в "Комет". Решава да си купи поялник. Харесва си един от изложените. Чака да му дойде редът. Посочва го и пита за цената. Отговор: "Ама господине, този появник е скъп". Колегата не се карал с нея, просто си излязъл. Откъде накъде тази пророчица ще му знае финансовите възможности и нивото, което той търси? А няма да може да отговаря на въпроси какво продава?

Съб Сеп 16, 2006 12:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
200W на тороид? бате?

все пак, нещо като за тебе:
сайта на кашке за тороиди: http://www.kaschke.de/english/framesets/frame_ringkerne.html

в комет разбира се има само няколко вида:
http://home.comet.bg/datasheets/Ferrites/R80.pdf
номера на комет е "R80/40/15 L K2006"
ако можеш да се наместиш с намотките на това "R40/24/16 L K4000" ще ти излезе по-евтино, но се съмнявам.

какво те е разтресло, та си решил да правиш 200W на тороид?
дай да го обсъдим

Съб Сеп 16, 2006 12:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе че се омазва работата-омазва се,спор няма.И че трябват волско търпение и инат на магаре при покупка на компоненти-също е вярно.Ако имаш възможност пробвай да потърсиш каталога на Конрад.Предполагам че те може да се по-любезни с клиентите.Иначе съм виждал ферити на магазина и като попиташ за марка - ми то няма надпис на тях,казва продавачката ,шефа ги донесе от някъде.... На мен вече ми е омръзнало да свалям В-Н характеристики на ферити,особенно на тороиди,щото пада голямо намотаване.Ако в понеделник видя нещо на магазина-ще се обадя.Горе-долу за какво количество става дума ?

Съб Сеп 16, 2006 12:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо Боре, решил съм да си правя захранвания 12V >> повече за около 200W . Идеята е да се докара трансфертер за синусоидално напрежения, ефективна мощност 100W. ( peak 200W ). Трябват ми около 100++, така че изкам да е нещо с гарантирани доставки.

Едит: Работил ли си с такива ферити? Как се държат на по-високи температури? Загряват ли? Ей такива въпроси ме мъчат. Освет това не разбрах: онова, дето го имат в Комет, изолирано ли е, или не е?

И мерси много за бързата реакция.

Съб Сеп 16, 2006 1:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бате,правил съм подобно нещо 12->48V,250W ефективна мощност.Работата е там,че може да се окаже че вътрешния диаметър на ферита да не може да събере всички проводници,а и сечението да не е достатъчно.Аз използвах тогава 2 трафа от импулсни захранвания един до друг за по-голяма площ,макарката им си я правих сам.Използвах медна лента за първичната намотка,транзистори IRF540.Помня че трафа малко грееше но работеше без проблеми.

Съб Сеп 16, 2006 1:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
не съм правил нищо над 50W с тороиди поради много причини
- не са технологични за мотане.
както кичо казва, първичната трябва да е с фолио, а не с телове. за 200W през първичната ще минават около 20А. ако ги моташ с усукан проводник такива паразитни капацитети ще докараш, че не ти мърдат 15-20% загуби от резонансни явления.
а шина на тороид е като квадратен чеп в кръгла дупка

- няма как да докараш изолация между първичната и вторичната, особено ако секционираш

- ефективния прозорец е по-малък от Ш или П профил

- при еднакво AL цената на тороида е в пъти по-висока

и понеже говориш за "захранваниЯ" (мн.ч.), предполагам технологичните аспекти са важни.

как се държат феритите при високи температури? ами като фетовете - влошават си характеристиките. и затова се проектират изделия, които да не греят, вместо да се търсят ферити на които не им влияе температурата :wink:

Съб Сеп 16, 2006 2:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Имам ограничение и за разсейвани електромагнитни полета. Ако сложа Е - образни тела с макаричка, ще е много по-лесно за мотане, ама не знам какво ще се получи. Май само проба му е майката. А за тампературата : има кой да грее. И нищо да не разсейва трафът, пак ще се напече.

Съб Сеп 16, 2006 2:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
хммм...
в такъв случай, надявам се, че съм ти отговорил за тороидите

ще гледам да мина другата седмица да пия едно кафе при вас.

Съб Сеп 16, 2006 2:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бате,щом имаш ЕМ ограничения,има още един вариант за спасение - топфкерн.Честно казано става.Можеш пак да използваш лента за първичната страна,обаче си зависим от размера на топфкерна.Правил съм със Хаги със AL=9600,но характеристиката на самия ферит е гадна, има широк хистерезисен цикъл.До сега ми е попадъл само един топфкерн от типа 2000МН3 и с него стана и има тесен хистерезис.Работата е там,че такива ферити много трудно се намират и не съм виждал по магазините.Ако можеш да се докопаш до някой топфкерн на с прилични размери и AL- пробвай.

Съб Сеп 16, 2006 3:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
"Кашке" ми говори само като трафчета за FlyBack с въздушна междина. Може и да имат, ама предпочитам да не си купя изобщо, вместо да си загубя един ден в борба с интелекта на продавачките на "Комет".

то затова си има каталози, ако трябва продавачка да избира тороида вместо инженера ... ;)

Съб Сеп 16, 2006 7:06 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Бате виж в каталога на комет R34 на Kaschke дали ти върши работа.Мой познат си прави 350 ватов DC/DC преубразувател за колата с 2 такива.

Съб Сеп 16, 2006 10:28 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Трафче
Преди няколко месеца си направих едно импулсно с трафче от телевизор Б. Търново
Първ. 21 нав. 12X0.3
Втор. 7 нав. 30X0.3
2 X IRF730 4 X Sr1640 В грец
На 100 kHz Изкарах 300W Трябваше ми за една халогенна кинолампа 24V /250W

Чет Окт 26, 2006 11:24 pm
Профил