|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:26 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Новини от цивилизования свят
+1. Факт е, че са много малко емигриралите на изток. Дано да не се сменя тази тенденция. +1. Само обаче да имаш възможност да си го позволиш (за мързеливците не говоря) Дано в бъдеще този избор не се ограничи до скакалци или щурци, защото от запад ни го налагат Това май го коментирахме по-рано в темата. Имаше предложение до колкото помня за поемане на пътните разходи за експеримент в САЩ и в Русия да изразиш на публично място различно от "политически коректното мнение" и да видим дали резултата и на двете места няма да се окаже един и същ . Това, че нещо е по-добро от друго НЕ означава, че не може да искаш нещо още по-добро и нямаш право да критикуваш недостатъците на по-доброто от двете. Тъпанарския отговор в случая е "а-ми вземи по-скапаното тогава", което според мен е тъпо.
Последна промяна emilvtc на Сря Апр 19, 2023 3:52 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Апр 19, 2023 3:50 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Не дай боже да ни се налага, но ако се наложи - дано да имаме възможност да го сменим.
|
| Сря Апр 19, 2023 3:51 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
t_i_t_o не знам от къде ги измисляш тия неща, на няколкото пъти ти казвам, че нито можеш да ходиш където поискаш, нито да караш каквото поискаш, нито дори да ядеш каквото поискаш. За мнение и т.н. няма да говотим, явно западната култура си я виждал на филми и като турист. Да започнем с това ходиш където поискаш, първо това абсолютно не е така защото си ограничен, и ходиш където те пуснат, и като държави и като места. Все оещ за много държави, вкл. и рая на земята трябват визи, и то не само за Българи. Второ дори и да имаш такава, дали говорим за хартиена или esta визирайки САЩ но и не само, ходиш ако те пуснат да влезеш, защото в никоя държава на света визата не гарантира допускане. След това, ходиш ако можеш да си го позволиш, мога да ти кажа куп места където и 5 години да пестиш пак не може да си позволиш да отидеш, т.е. не е където искаш, а където можеш. Трето като жител на западните държави ходиш където искаш не е съвсем вярно, защото дори и да няма ограничение, има последствия от един или друг вид, особенно пък ако не си жител а си постоянно пребиваващ, да ти изброя ли страни които ако песетиш ще влезеш в САЩ ама някой друг път ? Отделно, като места, отново не ходиш където искаш а където те пуснат, за пример прословутата зона 51, вече не може да припариш и на близките планини, ако искаш мога да ти покажа и пътя до тях, може да се пробваш да не спазиш табелите ...ако искаш де ... Та по тая точка няма никаква разлика, ходиш където те пуснат и където можеш да си позволиш, не където си искаш.
Караш каквото си поискаш, още по-голяма заблуда, караш каквото можеш да си позволиш, а определени возила дори и да може да си ги позволиш няма никаква гаранция че ще ти ги продадът, освен ако не си султана на Саудитска Арабия, но едва ли му е толкова добър Българският. Има марки които няма да ти продадат кола, както и има превозни средства които няма да ти бъдат продадени, да речем танк, или пък определени бронирани лимузини ....та не е каквото си поискаш а отново каквото можеш да си позволиш и каквото ти позволят.....
Ядеш каквото си поискаш, и тук първо е каквото може да си позволиш, ако си мислиш, че може да си позволиш всичко много се лъжеш и надценяваш възможностите си, но извън аспекта цена, ядеш това което са решили, че може да ядеш, защото другото просто няма от куде да си го купиш, та и тук ядеш това което може да си позволиш, и ти позволят да ядеш, ако утре ЕС забрани вноса на банани ще ядеш банани на кукуво лято ....и ако мислиш, че това е нереално, замисли се за някои субпродукти ....
Не падаш от високо казваш, е те тук вече толкова грешиш, че няма на къде, да давам ли примери за хора паднали много от високо защото са изразили грешно мнение ? Това се случва ежедневно в западна Европа и САЩ, хоратавече дори ги е страх с приятели да коментират. Казваш не падаш а .... Тулси Габард говори ли ти нещо ? Американски политик, кандидат за президент, единия ден фаворит на Демократите на другия руски агент, едва ли не любовница на Путин, само защото си позволи да изрази непопулярно мнение, какво да говорим за нормлнитв хора, хора биват уволнявани всеки ден само защото са изразили мнение, и тук говорим за всякакви хора от чистачки до CEO-та, и взъщност колкото по-нависоко си, толкова по голям е шанса да ти се случи, та падаш и то доста от високо ....дори влизаш в затвора в майката на всички демокрации и свободи..... Ти си типичния пример за човек който не вижда светът в който живее, на,ерил си малко по-платена работа, и вече си мислиш че всичко което лети се яде, и си хванал господ за шлифера .....дори не си правиш труда да погледнеш светът в който живееш, надянал си розовите очила и си мислиш че всичко е цветя и рози ...е не е .
А сега в другият аспект, противоположното, което казваш че го помни, това в момента го няма нито в Русия, нито в Китай, но вече го има в западна Европа и САЩ, ако ти си достатъчно млад и не може да направиш асоцияцията, не означава че не е така, всеки който е живял по социализма може да ти каже, че САЩ, Англия, Франция и като цяло западна Европа, все повече се доближава до социализма който помним ...е с някои нюанси ...за съжаление все негативни.
|
| Сря Апр 19, 2023 3:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
п.с. само да спомена една модерна тенденция, 10 minute city ... за което дори и в този ранен стадий е ясно, че няма да може да напускаш с личен транспорт освен ако нямаш разрешение за това ....само с обществен, и товч не е ала бала, това вече се тества на няколко места, вкл. и в Австралия се пробват ...от това да не може да го напуснеш с личен транспорт и с никакъв транспорт е една крачка ...
|
| Сря Апр 19, 2023 4:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не знам... аз съм си избрал коритото и нямам намерение да го сменям, па ако ще да ми предлагат 100 метрова яхта 
|
| Сря Апр 19, 2023 4:38 pm |
|
 |
|
nik
|
Тито май много легенди е слушал за запада, опитва се да преразказва за нещо дето не е виждал та чак даже и си вярва... ще взема да му донеса малко домати да опита какво ядат на запада, ама ще му вържа очите да видя дали ще познае какво яде.... 
|
| Сря Апр 19, 2023 6:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Едва ли са само легенди, по скоро и го е посетил ама много като турист без да е живял там, а да си бил някъде като турист дори и за месец два е много далеч от това да си живял някъде. Аз ако броя моите посещения за туризъм трбява да съм живял в половината свят, но уви не ... а и нещата се променят много динамично. Преди 10-15 години никой в САЩ не си е помислял, че нещата могат да стигнат до такива крайности, тук не говорим вече за конспиративни теории а за реалност, неща които се случват и по-лошото е че не ги отричат, те публично казват, че конституцията е остаряла и това за свободите, свободното говорене, оръжието, правото да се защитаваш и едва ли не всичко в нея са отживелици неприложими за днешният свят .... и това го говорят висши кадри на управляващата партия, за какво изобщо говорим А това което става в САЩ се случва и на много други места, в Европа най-сериозно това се наблюдава в UK, но не само, вече и в Германия и Франция, а за северните страни няма да говорим ... там вече са построили социализма и вървят към комунизъм, тук сигурно Груби няма да се съгласи, но така изглежда отвън. Та днес в западна европа, утре и в източна ....
|
| Сря Апр 19, 2023 8:33 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Наистина трябва да се поживее малко в дадена страна, за да се усети правилно обстановката, а не да се впечатлява човек само от архитектурата, пътищата без дупки, пометените тротоари и новите коли по улиците. Иначе- като в оня виц за програмистите, господ, дявола, рая, ада и заключението - никога да не се бърка екскурзията с емиграцията ...
Тито, не го приемай лично това, което ти пиша. Не те нападам и нямам за цел да те засегна, а само да ти обърна / обърнем внимание, че има и друга гледна точка - не толкова розова и може би по-малко идеализирана и по-реалистична.
|
| Сря Апр 19, 2023 9:44 pm |
|
 |
|
nik
|
Пътища без дупки? Къде са? че аз скоро не съм виждал такива...
|
| Сря Апр 19, 2023 9:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Tito е прав, че Западът е или поне беше по-добре икономически и не само икономически. Това си е факт и няма какво да се обсъжда. Ся, че не всичко е перфектно е ясно, но по-големият проблем е, че от ден на ден става все по-неперфектно. И както вървят нещата... Онова тъпото видео за телето и железницата скоро няма да е никак смешно. Между другото освен за метрото има и друго 'смешно' филмче за бързите влакове от това градче до Ухан и до Пекин. Максимална скорост 450 км/ч. Като линията до Ухан минава през 3 планини. Общо 170км тунели и 12км мостове. Абе много са зле горките и като гледам животът им е много кофти, друго си е на запад...
|
| Сря Апр 19, 2023 9:52 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Ухан е станал руски ли? Или руски инженери са направили влака?
|
| Сря Апр 19, 2023 10:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Откъде да знам какви са по народност инженерите. Може и да са били западни... Но Ухан не е на запад от нас, в това съм сигурен 
|
| Сря Апр 19, 2023 10:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Инженерите не са западни, нито влака е западен. Сименс беше намесен по едно време, но беше до време. И не е да имат един влак, и не е да е само влак. И като цяло Китайците нямат никакво желание да емигрират особено към САЩ, то същото важи и за Руснаците. t_i_t_o ти в Москва или Петербург ходил ли си ? В метрото влизал ли си ? Не знам ама социалистите са успели да направят едно от най-красивите метра в света, който не е ходил си струва да отиде само за това, ама да кажем слава от миналото ... отиди да видиш днес Москва или Петербург, или някой друг голям град и тогава говори. Аз последно ходих 2008-ма май ли 2009-та, и тогава беше доста добре, но нещата от тогава до сега са се развили още повече. Искаш ли ей сега да изляза и да направя едно кръгче из Индианополис и да ти снимам запада, и ще ходя само по нормални квартали, и това е в малък, провинциален републикански град където много неща са доста по-добре. Мога да ти снимам и Чикаго ако искаш, и на там май ще ходя след седмица две, или порови в нета да видиш НюЙорк, ЛА, Сан Франциско ... ако не знаеш смисълът на думата клоака, те това са. Нещата хич не са розови в САЩ, та нит от гледна точка на свободи и демокрация нито от гледна точка на условия. Нямало е момент в който в Русия да се почувствам в опасност от нещо, а съм бродил из какви ли не квартали не само в Москва, но да ти кажа ако се ходи нощно време до автогарата в Инди задължително се носи оръжие, говориш за неща за които идея си нямаш. Та какво точно и е толкова зле на Русия, кога си бил , къде си ходил, какво си видял ? И друг път съм го казвал, за мен Русия има два недостатъка, студа и жените, не искаш да имаш жена рускиня повярвай, ако си мислиш че Българки, Македонки и Сръбкини са криви, не си виждал Рускини 
|
| Сря Апр 19, 2023 11:16 pm |
|
 |
|
nik
|
Да живее "демокрацията".... Тази сутрин на път за работа по радиото нещо бърборят за уговорки с някаква си група да осигурят хора да пазят някакъв маратон, при което чувам следната формулировка "we need to protect the marathon from protesters" От друга страна въпросната помагаща група са също протестиращи но обещали да не протестират на този маратон... https://www.theguardian.com/sport/2023/ ... -jail-timeОт трета страна (скоро не съм ходил покрай парламента) но имаше години наред палатков лагер с протестиращи - пълен игнор докато каталясат, щото нали демокрация.... Не че някои от протестиращите не прекаляват, но при пълен игнор какво друго може да се направи? Кучетата си лаят кервана си върви... та с такава "демокрация" очаквам скоро "протестиращ" да бъде обявено за заболяване, че може и ваксина да пуснат..
Последна промяна nik на Чет Апр 20, 2023 9:04 am, променена общо 1 път
|
| Чет Апр 20, 2023 8:30 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз и преди съм казвал - чуеш ли че някой е "активист", бягай като от луд
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'