Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Моя интерес към Япония в по-ново време е свързан най-вече с опитите ми да прилагам Японски методи/стил на работа с не Японци. Това на първо място налага да се разбере защо нещо работи в Япония а не работи на друго място, то е така не само с Япония. Но покрай този ми интерес, се появиха много други, малко или много свързани. Нещата са много на дълбоко в културата и разбиранията, далеч съм от мисълта, че съм разбрал, но поне започнах да разбирам и осъзнавам някои неща. Да нацията се променя, младото поколение се променя, не само защото го казва старото, то се вижда, предавания, клипове в тубата и т.н. но не малка от ценностите са запазени дори при младите. Живо се интересувам търся и гледам, всичко свързано с производство в япония, и не говоря само за компании като Тойота или Матсушита а и много малки, и във всякакви сфери. Та за човек който вижда доста неща стават ясни, вкл. и защо много малко от техният начин на работа може да се пренесе извън Япония.

Вто Апр 18, 2023 10:42 pm
Профил

в тоя контекст мога да ти разкажа нещо не от япония, а от БГ
не е голяма компания, но все пак прави нещо впечатление - случка от преди 25+ години - не знам на колко места живеят католици, но знам за един град - раковски, там живеят много, ако просто преминаваш от там - град като град, единствено прави впечатление велосипедите, много хора се предвижват с велосипеди, и млади и стари, толкоз, баща ми имаше бизнес и нещата се завъртяха натам, нае помещение в раковски, нае работници, много добре се сработиха всички, хората работят съвестно и яко бачкат, всички, няма размотаване, първо бяха на 2 смени, постепенно минаха на 3, по някое време без никой да ги кара сами си правеха състезания, коя смяна ще изкара повече продукция, от към работници нямаше никакви ядове

мина време, случиха се разни катаклизми, наложи се да се местим в друг град и бизнеса да започне отначало, всичко същото, даже вече имаме опит, завъртяхме работата много по-бързо, да ама работниците вече не са католици, пак на 3 смени, ама работата вече мъка... материали започнаха да изчезват, все нещо куца, срокове едва се спазват, все някой гледа другия на криво, едната смяна нещо се опитаха да поставят условия и да изнудват, при положение че вземаха почти 2х заплата спрямо целия регион, наложи се да си заминат всичките, после пък шофьора "загубил" парите с които го пратили някъде... после се разчу че не били загубени, абе като цяло типичните за БГ проблеми

та незнам тия католици с какво са различни, възпитание ли е, религия ли, идея си нямам, но определено се открояват като стане дума за работа, само на 10км в съседно градче всичко е коренно различно, има някакъв фактор който определя битие и самосъзнание, сравнението което правя е пряко, лично наблюдение да речем на около 80+ човека общо работещи на три смени, и на едното и на другото място, ако взема и такива които са напуснали стават доста повече, разлика очевадна, от небето до земята, просто същия начин на работа не дава същия резултат на различните места, хората са други

Вто Апр 18, 2023 11:36 pm
Профил

Естествено, на локално ниво също има разлики, ако мога няма да взема ни един Софиянец на работа, да не се обиждат Софиянци, сега то има повече и по-малко Софиянци, но като цяло впечатлението от масата е ужъс, та от град до град разлика има.
Сега дали при вас е било защото са католици, дали нещо друго, не знам, но е така, имам такъв опит от различни места в България и аз не мога да го свържа с католицизма, просто има места където хората са работливи и честни, има други където ги мързи да гледат и стига да може краде и от майка си и баща си, какво да говорим за работодателя .. ако изобщо се хване на работа, то това мръсна дума.

В глобален мащаб нещата са още по различни, след 6 години в Мексико мога да ти кажа, че мексиканците са в пъти по-добри работници от Българите. Първо са изпълнителни, ако им кажеш винт се забива с чук, ще го забиват с чук дори и някой да им каже абе това се завива с отвертка. На второ място за тях работата е работа, днес мога да ги накарам да монтират и свалят една врата 10 пъти, нито един от тях няма да дойде да пита абе защо тая врата я монтирам и свалям 10 пъти, или пък да каже абе защо да я свалям като пак ще я слагам. Отделно имат самосъзнание, ти опитал ли си се да научиш Българин да си изключва разклонителите и спира тока на работното място, или да гаси лампите .... тия няма нужда да ги учиш, занят че като тръгват всичко се изключва и го изключват, някой път изключват неща които съм оставил включени и не съм им казал. Естествено си имат и недостатъци, примерно ще запоява с една човка 100 години и няма да поиска нова, това ми къса нервите но не мога да следя на кой инструмента у е износен или повреден. Също не са научени да поддържат, на компресора може 5 години да не му източат водата и да му погледнат маслото. Та всяка нация си има плюсове и минуси, лошото е че в нашата виждам много минуси и много малко плюсове ... но както се казва чуждата кокошка винаги изглежда като патка ...

Сря Апр 19, 2023 12:16 am
Профил

Не знам за Япония, но Франция се оттегля от финансирането на украинския конфликт ?!???!!??
Що ли ?

полк. Марков в поредното си интервю от преди няколко часа отново изнесе интересна информация, за много неща в БГ и света, за които нац. медии си мълчат. Що ли?

На фона на информацията с която разполагаме днес, мненията ни и дърленето ни във форума от преди няколко месеца когато започна войната изглеждат много смешно и отразават единствено колко сме били приспани, облъчени и зомбирани всички и как сме били заблуждавани и използвани за обслужването на чужди интереси... (Нещо, което ни се случва и в момента разбира се)

Оптимист съм, че и кьоравите в БГ ще видят кой за какво ни използва и на къде ни тласка. Дано само това да се види и осъзнае преди да са ни засилили безвъзвратно по "нанадолнището"...

А това с украинското жито е много интересно - що така се изсипва само в страни от източния блок, а не в Германия, Франция, Испания и др. , както и защо Полша не го допуска на нейна територия (за което я критикуват)...

Сря Апр 19, 2023 9:36 am
Профил
Ранг: Напреднал

Изгубих * 40 минутки са видя клипа и после да почетат коментарите отдолу ... Ами честно казано съм отчаян колко лесно мой сънародници могат да бъдат водени за нослето ... Щото за мен (лично ) е видно че полк. Марков си е ченге с оная ПроРуска школовка (малко завоалирано но си го казва ---> дай да оставим ватенките да си отхапят там каквото са си наумили от Украйна - че иначе - видиш ли "България трябва да прежали 2000-5000 свой военни в хипотетичен конфликт ") и мешайки полуфакти с теорий и хипотетични сценарий може да натамъни всичко което е решил да представи на "широката публика"

ДА ! ОРАТОР Е - все пак да не забравяме , че е офицер и професионалист (той не е стругар , учител или комбайнер - на него държавата му плаща и той от 20-30 години само това прави !!! Не бива да се подценява инфото което има в главата си!) ... демек аз него не го виня ... ОТЧАЙВАМ СЕ колко лесно може да бъде манипулирано мнението на планктона .

(не ,че аз съм титан на мисълта , но мога да прозра прости факти ---> Русия която бе гарант за целостта & независимостта на Украйна - в замяна Тя да върне свойте ЯО в Руски ръце - след едно поколение я напада вероломно и за една година 68 пъти променя "целите на СВО" ?!?)

* като казвам "изгубих" - не е много коректно ... за това време пак затвърдих мойте наблюдения от ковид истерията - колко е лесно да бъде подведен човек !

"Най-лесното нещо е Човек да бъде Заблуден"

Сря Апр 19, 2023 10:21 am
Профил WWW
Аватар

emilvtc написа:
... това с украинското жито е много интересно...

Щом ти е интересно, поразпитай потребителите и производителите на жито и други зърнени култури за ситуацията с пазара още от миналата година и ще ти се изясни кой и защо реве против украинското зърно.

Сря Апр 19, 2023 10:26 am
Профил

Петко, извинявай ама айде научи се поне да пишеш грамотно първо, и след това да даваш кеалификации, щото туй дето се опитваш да вкараш като теория повече говори че ти си водения за нослето

За зърното - сагата продължава да се развива. Освен полша забрана има или ще има също и в унгария, полша и словакия, освен това полша май забранява дори транзита... което ще рече проблемите са повече от самото зърно

Сря Апр 19, 2023 10:40 am
Профил

petko_sz написа:
(не ,че аз съм титан на мисълта , но мога да прозра прости факти ---> Русия която бе гарант за целостта & независимостта на Украйна - в замяна Тя да върне свойте ЯО в Руски ръце - след едно поколение я напада вероломно и за една година 68 пъти променя "целите на СВО" ?!?)

Петко, Русия и НАТО са врагове. Мисля, че не е нужно да си титан на мисълта за да прозреш този елементарен факт.

И както сам казваш, Русия бе гарант за независима Украйна. Но Украйна в съюз с НАТО или като член на НАТО може да бъде само едно - враг на Русия. Мисля, че украинците много добре осъзнават тоя факт. От тук нататък колко приятелски отношения са имали в миналото и кой какво бил гарантирал няма никакво значение. Днес са врагове. Дори да вярваш в приказките, че историята започва на 24-и февруари е все тая. В момента в който Украйна реши, че иска да се присъединява към НАТО трябваше да е наясно, че ще последва нещо като 24-и февруари.
А за целите на СВО... доколкото знам няма официални изявления, може би ти имаш червен телефон и си приказваш с Путин цели 68 пъти... или звездите ти говорят?

Сря Апр 19, 2023 11:22 am
Профил

nik написа:
Петко, извинявай ама айде научи се поне да пишеш грамотно първо, и след това да даваш кеалификации, щото туй дето се опитваш да вкараш като теория повече говори че ти си водения за нослето

За зърното - сагата продължава да се развива. Освен полша забрана има или ще има също и в унгария, полша и словакия, освен това полша май забранява дори транзита... което ще рече проблемите са повече от самото зърно

"полша" & "унгария" пишеш с малка буква , пред "че " няма запетайка ... а мен ще поучаваш КАК да пиша ... но пред теб в обяснителен режим няма да влизам - отделно , е явно твоите постове във Форумът се квалифицират (и не само от мен!) като платен с рубли Трол .

Точка.

Сря Апр 19, 2023 1:16 pm
Профил WWW

miro_atc написа:
petko_sz написа:

Петко, Русия и НАТО са врагове. Мисля, че не е нужно да си титан на мисълта за да прозреш този елементарен факт.

И както сам казваш, Русия бе гарант за независима Украйна. Но Украйна в съюз с НАТО или като член на НАТО може да бъде само едно - враг на Русия. Мисля, че украинците много добре осъзнават тоя факт. От тук нататък колко приятелски отношения са имали в миналото и кой какво бил гарантирал няма никакво значение. Днес са врагове. Дори да вярваш в приказките, че историята започва на 24-и февруари е все тая. В момента в който Украйна реши, че иска да се присъединява към НАТО трябваше да е наясно, че ще последва нещо като 24-и февруари.
А за целите на СВО... доколкото знам няма официални изявления, може би ти имаш червен телефон и си приказваш с Путин цели 68 пъти... или звездите ти говорят?

Миро - а сега към Теб ... ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО ТЕ ЦЕНЯ (не се познаваме лично , но имаме общ познат който затвърждава в мен мнението , че си ерудиран и интелигентен Човек!) ... и нямам никакво намерение да влизам в (меко казано) "безмислени " спорове с Теб !

Само ще маркирам две точки (малко отзад напред)

1 нямам телефона на комплексираното джужде , но сам можеш да провериш колко пъти но сменя "целите на СВО" - беше хипербола числото 68 ... със същият успех можеш да назовеш 723 пъти или 3 пъти.
И ... звездите дали ми говорят или не - го приемам като детско заяждане (както казах - задочно Те Уважавам , затова ще подмина с неохота опита да ме унизиш)

2 ... аз както си и признах - не съм титан на мисълта , но разсъждавам така :
Преди 24 Февруари , миналата година - между Руската Държавна граница и Украинската Държавна граница не е имало ров 3 метра , не е имало минни полета и не е имало електрическа ограда 7 метра (не съм се интересувал от детайлите , НО ДОПУСКАМ , че е било относително либерално Украинци чувстващи се угнетени - да могат да прекосят границата и да се преселят в "мадър-Раша")
НО ! да нахлуват орките с тежко въоражение за да "освобождават" съседска държава (НЕЗАВИСИМА - ми може да членува не в НАТО Ами ако ще и в Корпуса за Освобождение на Галактиката Андромеда) ... това никак не го оправдавам/разбирам !!!

... знам ,че се интересуваш от право - това не е ли чиста проба "Закона на Джунглата" ---> имаш ЯО ---> заплашваш , нахлуваш , изравняваш цивилни обекти ...
Какво ще спре утре Х агресор да не "повтори примера" ...
Затова ако ще живеем в Циволизован Свят ---> не бива да се допуска едностранна агресия към по-слабия .

Не ми се кълве повече по клавиатурата да Ти давам тривиални примери от живота !

Но - Убеден съм - Ти сам се сешташ накъде клоня.

;)

Сря Апр 19, 2023 1:39 pm
Профил WWW

petko_sz написа:
Миро - а сега към Теб ... ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО ТЕ ЦЕНЯ

Логиката ти е сбъркана ;-)
Няма логика да си по-внимателен с "ерудираните". Тях (или нас) спокойно може да напсуваш. Ако са наистина такива, за каквито ги мислиш, те няма да се впрегнат.
Има логика да си по-внимателен с кибритлиите. Ако целта ти е да водиш дискусия де. Ако искаш да гледаш само сеир, пускаш фитила и грабваш пунканките ;-)

Цитат:
Само ще маркирам две точки (малко отзад напред)

По отношение на целите, ако си сложиш ръка на сърцето ще си признаеш, че от самото начало не бяха ясни какви са. Няколко фрази, като денацификация и демилитаризация, които всеки може да си ги тълкува както му е угодно. Във всеки случай аз поне никога не съм бил 100% сигурен как точно да ги тълкувам.
Иначе естествено, че се бъзикам с теб. Позволявам си го, защото не те смятам за кибритлия. И смятам, че ти също разбираш от хиперболи и да отделиш смисъла на казаното от начина по който е казано. В случая смисълът е, че "целите" са дъвка за която се хваща западната пропаганда. Путин никога не е казвал в прав текст какво цели и след като не го е казвал няма как да знаем дали си го е променял. Очевидно след неуспешната първа фаза имаше промяна. Но тази промяна засега е само в средствата. За целите е рано да се каже.

Цитат:
НО ! да нахлуват орките с тежко въоражение за да "освобождават" съседска държава (НЕЗАВИСИМА - ми може да членува не в НАТО Ами ако ще и в Корпуса за Освобождение на Галактиката Андромеда) ... това никак не го оправдавам/разбирам !!!

... знам ,че се интересуваш от право - това не е ли чиста проба "Закона на Джунглата"

Законът на джунглата се нарича естествено право. Нашето право се базира на естественото право. То е негово продължение. Примерно според естественото право важи принципа "зъб за зъб, око за око". На базата на този принцип жертвата има право на възмездие в гражданското право. Но след създаването на държавата, казваме че гражданите делегират това свое право на правоохранителните органи. Демек няма някакво принципно различие между естествено право и писаното право.
При международното право нещата са още по-близки, защото няма правохранителни и правораздавателни органи така както е в гражданското право. Има само едно ООН, което обаче не променя особено нещата за големите. Няма как да накажеш Русия или друг член на съвета за сигурност с право на вето.
Но и да имаше начин, той пак не би променил принципите. Защото право е право, само ако се базира на естественото право. Погрешно е да си мислиш, че правото са някакви закони, които всички трябва да спазват само защото са написани. Правото работи, когато зад него стои по-силната страна. То е форма на самоограничения на силния, а не хартиена защита за по-слабия.
В случая естественото право на по-силния е той да не допуска врагове до границата си. Без значение дали става въпрос за Русия, дали за САЩ или за някоя друга световна сила. Щом е сила, тя няма да допусне това. А какво мислим аз и ти по тоя въпрос няма абсолютно никакво значение. Това не е въпрос на справедливост или някакви ценности. Това е въпрос на СИЛА. И правото е винаги на страната на силните. На теб може и да не ти харесва тоя факт, но такъв е светът в който живеем. И ако си мислиш, че може на границата на САЩ или на Русия да се правиш на много "ерудиран" - действай! Пожелавам ти успех ;-)

Сря Апр 19, 2023 2:51 pm
Профил

Странно защо зомбираните приемаха и дори защитаваха америка да налага със сила "правото на силния" включително и избиване на хиляди цивилни, а сега подскачат 3 метра когато някой друг го прави същото... сякаш са им бръкнали в джоба...

Сря Апр 19, 2023 3:03 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Много е просто, западната култура е далеч по-добра за живеене:
На запад (стига да не те мързи или не си про-руски левак, на когото нищо не му се отдава освен да мрънка):
- Ходиш си където искаш на почивка.
- Караш каквото си поискаш.
- Ядеш каквото си поискаш.
- Не падаш от високо ако изразиш друго мение.
- И т.н. и т.н.
Противоположното няма какво да го обяснявам - помните го.
Всъщност горното и тогава го правеха лизачите, ама сега са в немилост и мрънкат :)

Сря Апр 19, 2023 3:26 pm
Профил

И на Титаник е било много готино казват ;-)

Сря Апр 19, 2023 3:34 pm
Профил

Докато е бил на вода, не е ли било?
Какво ти пречи да смениш кораба, като/ако се наложи?

Сря Апр 19, 2023 3:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080 ... 1194  Следваща