Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Сертификации за водород 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Сертификации за водород
Здравейре колеги,
Някой знае ли какви трейнинги и сертификации трябва за работа на човек в , и дизайн на електроника във водородна среда :?:
Не ми трябва за инсталация на обурудване.
Ровя , ровя само линкове на консултантскинфирми ми излизат. Дотук добре ама от тях ни една не е международно призната.
Благодарен ще съм на всяка информация по въпроса

Вто Апр 18, 2023 3:28 pm
Профил

Мнение Re: Сертификации за водород
Малко ми убягва въпроса. За самата електроника, ако средата е взривоопасна си има конкретни стандарти, те касаят не само електрониката. За работа в такава среда се минават курсове, но това някак не го връзвам с развоя. В смисъл едно е да сменяш контролер или у-ва работещо във взривоопасна среда друго е да го дизайнваш/произвеждаш.
Сега може да са се появили някакви конкретни стандарти/сертификати но това ще да е покрай аутомотив алабализмите, иначе не знам някой да е искал/търсил сертификат на дизайнер за електроника работеща в опасна среда, сигурно има някакви курсове/сертификати но те са по-скоро пожелателни, не задължителни, задължителен е сертификата на самото у-во, електрониката е част от него.
Може би нещо съвсем друго си имал в предвид ...

Вто Апр 18, 2023 4:10 pm
Профил
Аватар

Водородът е гаден тип който минава през какво ли не. Та може би има особености при дизайна на устройства работещи в такава среда.
Най-малкото, каква елементна база да се използва за да не деградират компоненти, платки, спойки и кой знае още какво...

Вто Апр 18, 2023 4:20 pm
Профил

Водорода прониква да, проблем е за якостта на металите, за полупроводниците не знам колко съществено влияние оказва. Не съм виждал нищо по-специално да се използва, платките имат дебел слой лаково покритие това е всичко, то по скоро са си почти потнати но целта според мен не е толквоа да ги предпази от водорода колкото да отговори на стандартите за безопасност. Работил съм с много у-ва които са за водород зона 0, но отново там всичко се върти около взривобезопасност. За водород зона 0 не съм проектирал нищо, но изискванията не са по-различни от тия за всички останали зони, като изключим конкретните цифри, т.е. максимална енергия и подобните изисквания. При сертификацията и то в щатска лаборатория не се изисква нищо от страна на проектанта или организацията в смисъла на сертификати и т.н. предоставяш у-вото, документацията и те си го тестват, ако мине издават сертификат, ако не мине с начале. В тази група влизат всякакъв вид детектори, нивомери и т.н., аз конкретно съм правил и сертифицирал нивомер за метан.
Може да има стандарти касаещи различни индустрии, аероспейс, аутомотив, марин, за тама не знам, в нефт-газ, химическа и енергетика основно са изисквания за безопасност и надеждност и всичко е свързано със самото у-во.

Но пак ми се струва нещо не разбрах/ме питането , и си търкаме клавиатурите с отговори на въпроси които не са зададени :)

Вто Апр 18, 2023 6:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]