|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:44 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Снощи ми попадна това видео на Доналд Тръмп: Русия не е виновна за войните, а САЩ!. Прави впечатление ниското качество като резолюция на видеото и не знам дали не е манипулиран фейк. А относно световната финансова система, гърмежа на банки по света и електронните "пари" в това видео Петър Клисаров за дигиталните пари и дигиталната идентификация се опитва да обясни случващото се и какво стои зад него. Аз лично не разбрах всичко, за което той говори а бих искал да разбирам и от тази материя. Още по темата за "електронните" пари - Доц Григор Сарийски: ЦИФРОВАТА ВАЛУТА Е КАПАН, ВЛИЗАНЕТО В ЕВРОЗОНАТА - СЪЩО !Баси, цял свят се е юрнал да ги въвежда ... Явно ще дойде и при нас. Ако всичко което говорят Сарийски и Клисаров е вярно - чака ни финансов концЛагер май не само на дуржавно ниво, а и на профилирано индивидно ниво. Какво мислите по въпроса
|
| Нед Апр 09, 2023 10:12 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ако някой има да каже нещо, да напише материал по темата. А ютубетата да ги гледат хората без други интересни занимания! Две минути и 12 секунди драматично мълчание. Три минути сумтене. Една минута поздрави на баба и дядо, щото го дават по телевизора. И всякакви такива... Абе я да фащат на баба си дрона!
|
| Нед Апр 09, 2023 10:25 am |
|
 |
|
nik
|
Незнам колко е автентично видеото на тръмпосания ама звучи като достоверно, в смисъл както винаги готов да каже всичко което ще му е в полза за изборите, всички говорят против другите преди изборите, като дойдат на власт продължават старите дивотии
Иначе за дигиталната валута - какво те очудва? Всичко дигитално е лесно за контрол и манипулация, и всичко което подлежи на контрол се впряга когато е нужно, а сега като не успяха да ограбят русия, а някои хора искат да си продължат с лакомията както до сега, за нас простосмъртните идват тежки времена, следователно все повече контрол ще бъде налаган по всички възможни начини, включително и цифровата валута
Интересното обаче е другаде - цифровата валута в източния блок е с друга цел - за да избягат от контрола на американците, и за тях наистина ще бъде в полза, та тази тенденция ще бъде използвана и на запад, но не за избягване на чужд контрол, а за налагане на още по голям такъв
|
| Нед Апр 09, 2023 12:35 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Вече има технологии, дето могат лесно да накарат при нужда Тръмпи да пее: "Тигре, тигре, имаш ли пари".  И ако аудиторията, попиваща новините не е от най-начетените и кълве на жълти/кафяви вестници и сайтове, можеш да я лъзнеш качествено: > The Person Behind the Viral Tom Cruise Deepfake | Super Users> Top 20 Best Deepfake Videos
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Нед Апр 09, 2023 11:45 pm |
|
 |
|
nik
|
В предизборна канпания не им трябват такива технологии за да станат анимационни герои, сами си играят ролята и далеч задминават въображението и най креативния дийп фейк
|
| Пон Апр 10, 2023 7:33 am |
|
 |
|
emilvtc
|
За поздравите към дядо и баба от телевизионния екран принципно си прав, но конкретно за видеата които съм постнал - не си. А относно писането и четенето - аз лично предпочитам гледането - или по-точно слушането- без да гледам екрана (в случая не се показват диаграми разни). Не ми натоварва зрението, а и докато слушам мога да свърша и някаква друга работа. Отделно, че докато човека излага тезата си - интервюиращият го ако има акъл може да зададе доста уточняващи въпроси с цел поясняване на изложението. А ако искаш да четеш - специално Петър Клисаров е написал доста книги. Продават се по книжарниците, а той има и сайт от който може да се свалят и безплатно. Само да имаш време и да ти се чете ...
|
| Пон Апр 10, 2023 9:38 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Аз мисля, че гледаш дърветата и не виждаш гората  Горите всъщност са различни плоскости през които може да обясни света. Най-популярната плоскост е демокрация срещу диктатура, автокрация и т.н. Това е един много лесен модел, който и най-тъпия зрител може да разбере. Путин е лош, руснаците са орки, пък ние сме елфите. Просто, елементарно и може да обясни всичко за всеки. Няма нужда да го преразказвам. Втората плоскост е геополитическата. Тя не е за всеки, щото не всеки гледа доц. Валентин Вацев или проф. Миършаймър или Джефри Сакс. Но пак може да обясни света, чрез неща като хегемония от една страна, многополярност и т.н. При това може да обясни повече неща от първата плоскост за демокрацията, но няма да я преразказвам сега. Който се интересува от геополитика е запознат или може да се запознае. Напоследък има и една друга плоскост, за която се говори. Но все още не е оформена като научен модел или теория. Даже няма име или поне аз не го знам. Затова ще я нарека "капиталистическа революция". Накратко тезата е следната. Капитализмът е възникнал след като се създава промишлеността и индустриалния капитал става по-силен от аграрния капитал. Демек след като бизнесмените стават по-силни от феодалите и вземат властта в свои ръце. Индустриалния капитал има нужда от нов обществен модел, т.е. има нужда от пазарна икономика в която предприемачите да стават по-богати. Моделът както знаем е много успешен. Може би защото обществото се балансира някак си. По-точно държавата изпълнява функцията на балансьор между капиталистите (десните) и работници и синдикати (левите). Общо взето всеки си знае мястото и моделът няма някакви фундаментални недостатъци. Всичко е въпрос на баланс. Тази идилия продължава някъде до 80-те, когато една друга прослойка наречена финансов капитал почва да взема надмощие. Реално финансовия капитал съществува от самата зора на капитализма, но някак си винаги е бил тясно свързан с индустриалния капитал. Не са били в пряк конфликт така да се каже. Поне до 80-те. Тогава се случват разни реформи в някои държави. Примерно в УК Тачър не знам съзнателно или не, но ефектът от нейните реформи е, че Англия започва да се деиндуструлизира за сметка на финансовия сектор. Подобни неща започват и в САЩ и в други държави. Този процес при който финансовия капитал избутва бизнес капитала във властта на цели държави продължава и до днес. Всъщност сега е кулминацията, където финансовия капитал се опитва да мине националните граници и да вземе властта в целия свят. Чували сте за Давос и т.н. Чували сте и за кризата 2008 с имотите, сега за банковата криза, екология и тем подобни. Официално тия кризи се опитват да се обяснят или с нечии грешки или с естествени кризи на капитализма. Но според теорията за която говоря, обяснението е друго. Тези кризи и балони се естествен резултат от управлението на финансовия капитал. Моделът при него просто е такъв. Ако индустриалния капитал работи по схемата пари-стока-пари прим, то при финансовия схемата вече е пари-пари-пари прим. Няма нужда от стока. Съответно няма нужда и от пазарна икономика. Няма нужда от конкуренция. При новия модел потребителят не отива на пазара да си избира стоката. Пазарът под формата на Амазон и тем подобни платформи отива при потребителя и му предлага точно за него оферти, какво да си купи. Демек механизмът на конкуренцията се замества от изкуствен интелект и от куп технологии на промиване на мозъци, които ти казват какво да купуваш, какво да ядеш, какво да мислиш. Атаката не е само към потребителя, всъщност много по-сериозната атака е е към индустриалния капитал, който се топи като ланския сняг. Това променя и баланса ляво-дясно. Като няма дясно (бизнес) и лявото се обезсмисля. Не само се обезсмисля, но почва да се изражда в нещо дето не знам как да нарека. Функцията на държавата като балансьор между ляво и дясно се обезсмисля. Изобщо имаме една доста сериозна реформа вътре в капитализма. Тук Путин за съжаление няма централна роля. Горкичкия  Това беше за "гората"... Може и да не го обясних добре, като намеря по-точна и пълна формулировка ще дам линк. Засега съм събирал мисли от различни източници. Причината да обръщам внимание на тази теория са странните неща, които трудно могат да се обяснят с другите плоскости. Примерно проблемите в банковия сектор. Да кажем в САЩ. Там видимо има търкане между федералния резерв и държавния департамент. ФЕД е по-скоро на страната на индустриалния капитал, та ще видим. То и в банковия сектор не всички са на едно мнение. Има интересни конфликти. Както казах ще видим... дали ни чака "капитализъм 2.0" или ще останем на старата версия. Въпросът е, че тази теория обяснява някои не особено логични неща. Защо някои управляващи вземат толкова самоубийствени решения в икономиката и т.н. Те са самоубийствени за индустриалния капитал. А той вече май не пее в хора...
|
| Пон Апр 10, 2023 11:33 am |
|
 |
|
nik
|
За всяко самоубийствено решение някой някъде от богат става още по богат, не винаги е очебийно, но парите са като енергията, нищо не се губи, просто преминава в друга форма/банкова сметка
|
| Пон Апр 10, 2023 12:22 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Миро, нещата са още по дълбоки. Целия модерен свят се базира на концепцията на парите. Удобно е. Също религия - парите имат стойност само защото хората вярват, че имат. И тъй като парите нямат обезпечение този който решава колко пари да се напечатат на практика владее целия свят. Обаче парите не са единствения център на сила и съответно има борба за надмощие - ако не искаш да си управляван, ще трябва да се пребориш с тези които управляват и да започнеш да управляваш ти. Също така тази борба не е само с оръжия ами също така с идеи които пораждат ценности. Ние сме откърмени с ценността на парите и виждаме света през тази призма - затова и обръщаме всичко до пазар, капитал, търговия, производство. Дотолкова, че ни е трудно дори да си помислим за общество където парите не са в центъра на всичко - да де ама ей на египетските пирамиди са строени май преди да има концепция за пари т.е. цивилизацията спокойно може да мине и без пари. Друг момент е, че и аврамовите религии и парите като концепция идват на практика от едно и също място със сравнително малка разлика във времето. Та според мен това на което сме свидетели в момента е титанична борба за глобално господство по правила които дори и не осъзнаваме - до голяма степен защото тези които я водят не искат да знаем дори, че съществуват, стига им само да живеем по техните правила. Тук няма нито -филство нито -фобство - това е за будалите взели страна в несъществен аспект от мимикрията на истинската арена на тази борба.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Апр 10, 2023 10:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
... а нам всё равно ...
|
| Вто Апр 11, 2023 8:29 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Това, което описваш е геополитическата интерпретация. Което не означава, че не е вярна. По-горе се опитах да обясня, че има различни интерпретации. Както и в квантовата физика имаш различни интерпретации, макар стандартният модел да е най-разпространен. Смисълът на интерпретациите и моделите е не само да дадат някакво обяснение, но и идея как биха могли да се развият нещата в бъдеще. Ако успеят да предскажат нещо и то се сбъдне, съответната интерпретация се приема за вярна. В случая от гледна точка на геополитиката нямаме нищо ново. След Александър Македонски мераците за световна власт никога не са секвали няма и да секнат. Винаги тия мераци са били обвити в някакви религии, идеологии или доктрини. Винаги борбата е била титанична както казваш. Даже е имало моменти през които са колели и бесели. Няма нищо ново под Слънцето. Няма и сензация в прогнозите на геополитиците. Повечето казват, че ще имаме още от същото... Евентуално САЩ вече няма еднолично да командват парада, но ще сред най-силните. Така че борбата просто ще продължи. Мен ми стана интересна теорията за капиталистическия преход, защото там прогнозите не са толкова скучни. За съжаление на мен лично не ми звучат оптимистично, но това си е мой личен проблем както се казва. Значи при останалите интерпретации има поне някакъв лъч надежда. Щото няма вечни империи, няма вечни идеологии. Демек при другите интерпретации нещата изглеждат като преходен процес, след който нещата ще се върнат по старо му. Просто в момента живеем в интересни времена. Само трябва да изчакаме разните империите да се наиграят или разните там неоконсерви и неолиберали да паднат от власт. Докато според новата теория преходния процес не е към старо а към принципно ново състояние. Част от старото ще се запази. Както да кажем феодалите са си запазили аграрния капитал и чат-пат даже се докопваха и до власт. Даже у нас май още има земеделски партии, честно казано не знам разните БЗНС-та живи ли са. Както и да е, мисълта ми беше че доста неща от феодализма кретат почти до наши дни. Същото вероятно ще се случи и с индустриалния капитал и капитализъм. Ще има остатъци... но като цяло светът може би вече няма да се върне към стария модел. Уви.
|
| Вто Апр 11, 2023 9:52 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Всичко което пишете е много интересно и вероятно е така. Само не разбирам на фона на това за което говорите защо трябва да "изгорим за да светим" в хамериканската и европейска прокси война в украйна, както и да понасяме негативите от нея дори и без да сме навлязли в конфликта - под формата на санккции?
Приказва се, че украйна чрез посолствата си в западния свят се опитва да издирва избягалите от войната за да ги върне в нея (конституционния съдия Георги Марков е един от тези дето го разправя това) Та съмнение май няма, че запада има намерение да води тази война до последния украинец...
|
| Вто Апр 11, 2023 11:04 am |
|
 |
|
miro_atc
|
"Трябва" е неподходящ глагол. Все едно да питаш трябва ли Земята да се върти около Слънцето. Ми не трябва, ама се върти  По-правилно е да се разсъждава коя е силата, която кара едно тяло да се върти около друго. В случая очевидно силата е някаква власт. А кое крепи властта днешно време? Земеделието? Индустрията? Парите?
|
| Вто Апр 11, 2023 11:46 am |
|
 |
|
nik
|
Защо трябва... защото тъмните сили така са решили, защото както се оказа - докато простолюдието се радва на нов по голям талавизор, талафон и куп други устройства за промиване, тъмните сили са работили по окрупняването на своята власт, и то власт в невъобразими мащаби, в крайна сметка така чаканото влизане в ЕС се оказва влизане в чужда колония... дали някой го е предполагал това преди заветната дата? Чакаха ни на летищата журналя, че видиш ли сме щели да залеем европата, ама никой не каза че ще сме част от чужда колония
|
| Вто Апр 11, 2023 12:41 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз съм напълно съгласен с това. За съжаление така стоят нещата засега
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|