Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Мини кран/повдигач 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист

Мнение Re: Мини кран/повдигач
Мисля че трябва да сложиш още един "лагерен възел" от горната страна и ще си решиш проблема.

Чет Мар 30, 2023 7:31 am
Профил
Ранг: Форумен бог

ами мислех да го преработя това и да му добавя лагери, ама голяма разправия. Скалъпих някакъв лагерен възел и тъкмо пуснах да изрежат детайлите, да го бях направил още в понеделник ... как да е, имам си други занимавки докато ги изрежат, нещо не ми харесват колелцата, ще ги сменям.

Чет Мар 30, 2023 7:50 am
Профил
Аватар

Направо мини на вариант 3...

Чет Мар 30, 2023 10:23 am
Профил

то версия 3 беше още на етап скица :) да видим сега с тоя лагерен възел как ще е, не мисля, че ще има проблем ама да видим точно такъв дизай не съм правил преди но ще трябва да работи, да видим как ще го заварим без да го кривнем много.

Чет Мар 30, 2023 5:51 pm
Профил
Аватар

Притесняваше се за танкетите, че усилието е конзолно и ще има голямо такова върху тях. Закалени сачми движещи се върху закалени повърхнини.
А не се притесняваш, че лагерите ще се движат върху меко тенеке. Хм...

Чет Мар 30, 2023 7:02 pm
Профил

Е да не прави струг, малко и луфт да се получи не е проблем, отделно че не е толкова меко тенекето. Нали прави мини хаспел за груба работа, некой път много се престаравате ми се струва.

Чет Мар 30, 2023 8:08 pm
Профил

Ами меко е спор няма, с по дебела стена нема. В едната посока айде, може да увелича дистанцията между лагерите малко да понамалее силата, в другата освен да слагам по-голяма колона, ама колко по-голяма и колко ще промени, в момента рамото е 45 мм да удвоя колоната ще стане 70 не е голяма работа. Ще устиска. Мен танкетката ме притеснява че няма да е правилно натоварена. Вчера го смятах, около 1200 N статичен товар, за танкетката е ок ама има и още толкова странично, не виждам как ще направя достатъчно корава и точна конструкция та да се поема от тия на 90 градуса, все нещо ще го върти по дължина, все пак не правя фреза.сега на ум не ми се смята контакно, но ми се струва ще изкара. То работата е за ролки с уретан ама нямам под ръка подходящи. Сега съм в skf ама нищо от наличност не си харесвам та ще карам с лагери за сега. То 16 лагера не могат да ми съберат егати дистрибутора уцелих, а виждам купчини големи, явно малките размери не се търсят :)
Тия юнаци вече нарязали и доставили детайлите, след малко ще пробвам и ще кажа дали ще има следваща ревизия, до довечера мога да начертая и нарежат още един вариант :)

Чет Мар 30, 2023 8:54 pm
Профил

p.s. оказа се че тия лагери дето имам цяла купчина са модел без сепаратор, 3-4 десети луфт, навремето ги ползвахме да повдигат едни врати при затварянето, явно нарочно са ги слагали такива.

Чет Мар 30, 2023 9:35 pm
Профил
Аватар

pipilica написа:
Е да не прави струг, малко и луфт да се получи не е проблем, отделно че не е толкова меко тенекето. Нали прави мини хаспел за груба работа, некой път много се престаравате ми се струва.

На мен повече ми прилича на нещо което трябва да се движи по-прецизно от хаспел за вар и тухли. Изглежда като приспособление за помощ при монтаж на по-тежки детайли.
А за престараването... Целта би трябвало да е - правиш и използваш, а не ежедневно да дооправяш или поддържаш джаджата.
Нали уж идеята е тамагочитата да ни служат, а не ние да ги обгрижваме ежеминутно!?

Чет Мар 30, 2023 9:37 pm
Профил

ToHu написа:
а ми се ще да може да слиза и ниско за да взема детайлите от стелажа и да не се налага да ги вдигат на ръка. Та за момента идеята е да е с малка лебедка, 12V, за да може да работи с акумулатор.

Ми според това което е написал баш си е хаспел, щото не ми се вярва да може с лебедка да става точно позициониране.
Та за това така написах, идеята е да се улесни вдигането на тежки неща.
Отделно че и както е на снимката дори и да има малък луфт той няма да има значение защото ще е винаги под напрежение заради конзолното натоварване, и ако сложи шпилка с едра резба за повдигането и малко електроника на мотора ще може и до половин милиметър да позиционира.
Аз подобно нещо ще правя лятото да вдигам чували с пръст, дано да ми остане време да го направя и ще пусна снимки.

Чет Мар 30, 2023 9:50 pm
Профил

И двете са така, монтирам асембли не е просто да се вдигне, но не гоня височина до мм. Детайла има панти, пантите трябва да отидат на местата си и да се заболтят, самите те са подвижни, отделно имам ротация на грабера който го държи, съответно 1-2-3-5 мм във височина могат да се компенсират от завъртане на детайла и пантите. Въпросът е да не мърда, и да не иска двама човека. Те двама човека така или иначе не вършат нищо освен да си пречат, аз си я монтирам сам без никакви проблеми, но явно не всички са силни и сръчни като мен :D.

Те на какво се получи, работи, луфта е точно толкова колкото знаех че ще е, ама до де им пусна нови фалове те ги бяха отрязали. Измерих снощи профила и се оказа, че не е 51 мм а варира от 50.5-50.8 реших че с 5 десети няма да се свърши светът, 0.2 градуса в едната посока и 0.3 в другата. Ще видя дали могат да нанесат прахово полиамид на колоната, нормалната боя едва ли ще изкара повече от седмица с тия лагери.

Доволен съм, това е кораво на куче, няма нужда от заварки, но ще се наложат, че трябва да монтирам някаква планка на която да закача рамото с оста, чак не ми се иска да го заварявам :)

Прикачени файлове:
Dsc_0035.jpg
Dsc_0035.jpg [ 105.74 KiB | Прегледано 1961 пъти ]
Dsc_0031.jpg
Dsc_0031.jpg [ 219.76 KiB | Прегледано 1961 пъти ]
Пет Мар 31, 2023 12:16 am
Профил

Е голямо изкушение беше пак да заваря и рамото но го заболтих.
Все още грапера не е завършен та не мога да го натоваря, но с тия железа другото нямаше начин да го мръдна дърпайки въжето, това си се движи много добре, лебедката няма да го усети. Това както и се очакваше си слиза само съвсем плавно, само дето разкостих лебедката и пратих барабана да го преправят ... изгубих един ден заради тая глупост с плъзгането но както са казали хортаа, който няма глава има крака, в случая ръце :)

Прикачени файлове:
Dsc_0038 (1).jpg
Dsc_0038 (1).jpg [ 178.24 KiB | Прегледано 1953 пъти ]
Пет Мар 31, 2023 7:52 am
Профил
Аватар

Аз ще ти предложа една пасивна спирачка - два диска (може би с шпонков канал да фиксирани към двете страни) нещо като шайби и да се притискат една към друга. От едната страна на единия му слагаш една яка пружина - според зависи какво усилие допълнително ще иска да се върти ръчно и да е достатъчно да удържи дисбаланса в детайла. Даже може от задната страна на оста да си измислиш нещо с което да регулираш натега на пружината. Не го обясних много точно ама предполагам ме разбра какво мисля :) На снимката гледам има къде да го направиш - там където ти лагерува тази ос. Ама ще трябва да го преработваш пак.

Едит : даже по хитра идея ми дойде в последствие - там където ти лагерува оста, слагаш една по голяма шайба. На самата ос първо нарязваш малко резба, една гайка, след гайката пружината и след пружината шайба с канал или зъб с който да седи фиксирана по завъртане към оста. Фактически тези две "шайби" ти го играя фрикционния съединител с регулируем натег. Бих ти го нарисувал в солид ама нещо нямам муза в момента.

Пет Мар 31, 2023 8:30 am
Профил ICQ

Разбирам те, тъкмо заварих малък флнец на оста. От тук има няколко варианта.
Вариант 1, дискова спирачка, мотаят се тук, точно за такива цели ги бях вземал.
Вариант 2, това което предлагаш
Вариант 3, барабанна спирачка, но това ще е малко зор, към фикстурата не може да ходи а наобратно много малко място остава, но може да се измисли. Имам в предвид барабан с лента а не с челюсти.

п.с. има ограничен габарит на широчина, това е максимално широко, дори малко се престарах. Това влиза между машините които се асемблират,като между тях няма голямо разстояние.

Пет Мар 31, 2023 9:16 am
Профил
Аватар

Съседа (чукча) погледна снимките и каза: Много шайба. Струг трябва! :lol:

Пет Мар 31, 2023 10:55 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща