Отговори на тема  [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Новини от страната
velio написа:
Неслучайно тия хладилни агенти са били избрани тогава. Повечето са известни отдавна, но не се използват поради разни причини, най-вероятно икономически и технически. Какво му е на R22 като хладилен агент?
Нищо му няма, като хладилен агент е добър, по-добър от R410 и R32 и работи с почти два пъти по-ниско налягане. Само дето яде озона.

Сря Мар 29, 2023 3:03 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

velio написа:
За Костадинов ако става въпрос, ще ви обърна внимание на нещо - от тая партия няма друг който да дава интервюта. Той е еднолично навсякъде и за всичко. Какво точно се цели с това не знам. Но подозирам че пак за пари става въпрос... (за каквото и да говорим...)

Така е. Основно само той говори (и още 1-2-ма покрай него).
Това, което ме притеснява е, че едно е да искаш да направиш нещо, а съвсем друго е да имаш екип и експерти с които да можеш да го направиш. Той май такъв няма и това е основното ми притеснение ако говорим за възраждане.

Е, не че например ДБ има такъв екип, или пък ПП - въпреки че бяха във властта.

Не знам все още. Не ми се иска да се поддам само на желанието си за отрицателен вот към партиите на статуквото, въпреки че да си призная у мен то е много силно. Въпроса е да не би да пропускам нещо важно и да направя неправилен избор.

Никой ли не е гледал интервюта на други лидери на партии, които си заслужава да се видят/чуят преди изборите?

Сря Мар 29, 2023 3:04 pm
Профил

Дефакто никой няма истински експерти, а дори да има някой що годе, то експертното се ползва повече за да се опече далаверата законово от колкото да се свърши нещо полезно за държавата

Другите лидери които ще влязат в парламента са герб, пп, бсп и дпс, какво могат да кажат което не си го чул 100 пъти до сега? Стари муцуни, доказали се като вредни многократно

Сря Мар 29, 2023 3:09 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
току-що проверих... Цената на R22 е същата като на R32. Вероятно би била по-ниска, ако не се ползваше само за стари климатици. Но въпросът е какво променя това. В световен мащаб не мисля, че се ползва повече от 1млрд. кг годишно. Това са грубо 1 млрд. домашни климатика. Мисля, че тая цифра е много надута. Но да приемем за целите на спора, че е толкова. По цени у нас на дребно (1кг. разфасовка) фреонът е 80лв. Демек целия бизнес с фреони в целия свят е не повече от 80 млрд. лева. Пак казвам това е максимум. Реално мисля че е доста по-малко, защото и количеството е надуто и цената на производителите е друга. Но нека приемем 80 млрд. лева годишно. Извинявай, но това не е сериозна сума за да правиш конспирация... Да не говорим че сигурно има хиляди производители, т.е. тоя който организира конспирацията едва ли ще изкара и 1 млрд. ЛЕВА.

Вероятно си прав за цифрите. Не мога да проверя, а и не ми се занимава.
Но не съм убеден в липсата на мотивация, както го изкарваш. Да не забравяме все пак че не са само домашните климатици, има много индустриални инсталации както и ведомствени... които поемат много повече от 1кг.

Сря Мар 29, 2023 3:18 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
velio написа:
За Костадинов ако става въпрос, ще ви обърна внимание на нещо - от тая партия няма друг който да дава интервюта. Той е еднолично навсякъде и за всичко. Какво точно се цели с това не знам. Но подозирам че пак за пари става въпрос... (за каквото и да говорим...)

Така е. Основно само той говори (и още 1-2-ма покрай него).
Това, което ме притеснява е, че едно е да искаш да направиш нещо, а съвсем друго е да имаш екип и експерти с които да можеш да го направиш. Той май такъв няма и това е основното ми притеснение ако говорим за възраждане.

Е, не че например ДБ има такъв екип, или пък ПП - въпреки че бяха във властта.

Не знам все още. Не ми се иска да се поддам само на желанието си за отрицателен вот към партиите на статуквото, въпреки че да си призная у мен то е много силно. Въпроса е да не би да пропускам нещо важно и да направя неправилен избор.

Никой ли не е гледал интервюта на други лидери на партии, които си заслужава да се видят/чуят преди изборите?

Специално за Възраждане, нещата яко са в посока далавери, поне по мои впечатления. В нащо село имаше инициативен комитет, колега участваше в организацията. Накрая, дошли двама-трима парашутисти, сменили бравата на офиса и цялата организация отишла по дяволите. На многократните молби на комитета за парична помощ се отговаряло с - няма. Само на мускули са работили, и накрая са се настанили готованци.
Така че явно експерти вероятно наистина няма, но то това си е по дизайн. Експертите имат навика да мислят...

Сря Мар 29, 2023 3:57 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
...Въпроса е да не би да пропускам нещо важно и да направя неправилен избор.

Споко, нищо не пропускаш. Както и да гласуваш и дори да не гласуваш, все е неправилен избор. :wink:

Сря Мар 29, 2023 4:19 pm
Профил

Бате боцко пред евронюз от преди няколко часа.
Баси и майтапа.
И като се замисля, че в същото време той стои много по-солидно спрямо пуйчо и пейчо - "жална ни майка" както мъдро казваше Тодор Колев ...

Баси и елита дето си имаме.

Според мен нови парламентарни избори на есен са неизбежни.

Пет Мар 31, 2023 10:49 pm
Профил

Та колко подписа трябваха за да се кандидатира някой, ще взема да намеря някой подходящ да я приключваме тая драма :D

Пет Мар 31, 2023 11:58 pm
Профил

Май няма да има повече избори... от това интервю ми звучи сякаш вече са му набили канчето да се прегърнат с кирчо тъпото
баси държавата ще бъде... боко тъпото и кирчо тъпото за ръчичка...

Съб Апр 01, 2023 12:17 am
Профил

И живяли дълго и щастливо ....

Съб Апр 01, 2023 12:18 am
Профил

https://youtu.be/V9K6gjR07Po

Това по темата за UV. Интересно е, че всъщност атмосферата не поглъща (поне не толкова, колкото си го представях) а прави нещо друго..

Съб Апр 01, 2023 6:00 pm
Профил
Аватар

Ако тая графика е вярна, обединили са О2 и О3 на едно място. Не знам причината за това, но...

В тая връзка, дали кислрода във водата също има отношение към UV или трябва да е молекула (О2, О3)

Прикачени файлове:
Clipboard02.png
Clipboard02.png [ 497.93 KiB | Прегледано 1452 пъти ]
Пон Апр 03, 2023 2:08 pm
Профил

Не знам, аз тия графики не ги разбирам...
Това, което знам от квантовата физика е, че не няма такова нещо като половин фотон. Или целият се поглъща или нищо. На теория взаимодействието е с фермион, но само с фермион, който може да приеме точно количество енергия на фотона. Демек на практика става само с електрони, просто с другите фермиони шансът е много порядъци по-нисък и няма практически ефект. Но електроните са част от някакъв атом или молекула или още по-голяма структура. В тези структури имат строго ограничени нива от енергии. Като ниските нива са точно определени като стойност. Колкото по-сложен е атомът, толкова повече нива имаш.
Като при металите вече имаш и валентни нива, демек едни по-широки диапазони от възможни енергии. В такива случаи взаимодействието е почти гарантирано, щото електронът може да погълне различни енергии и няма проблем. При по-прости атоми, обаче ако електронът е в една орбита и има дупка до следващата, то той може да приеме само фотон, чиято енергия е колкото дупката. Иначе просто не си взаимодействат.
Сега, това което знам за конкретните орбити и свързаните с тях енергии е, че са много трудни не само за изчисляване, но и за предсказване. Демек няма точна логика, която ако знаеш нивата на водорода да предвидиш какви ще са на кислорода и т.н. Освен това, тези нива се променят ако от там направиш молекула. Как точно се променят отново е много трудно да се каже. Може да се променят много, може и малко, но при всички случаи се променят. Затова и освен по свойства, често се променя и цветът на веществото като прегрупираш атомите. В случая нямам никаква представа какви са нивата при О2 или при О3. Знам само че са различни, но не знам колко различни са. Във видимия спектър предполагам, че и двата газа са прозрачни. Ще са прозрачни ако нямат такава орбитална "дупка", която да може да се прескача с фотон от видимия спектър. Но UV-то е с повече енергия и с него могат да се прескачат по-големи дупки.
Най-лесно би били като veritasium да вземеш една UV камера и да видиш дали остават прозрачни или не. Като пак е въпрос на спектър, защото очевидно единият ще стане по-непрозрачен при една честотата, другия при друга. Но и дали и двете ще са в UV спектъра не знам. За О3 казват, че е ;-)
Както и да е, това май не е тема за тоя раздел ;-)

Пон Апр 03, 2023 3:13 pm
Профил

И киклородната, и озоновата молекула поглъщат UV и се разпадат с освобождаване на кислороден атом. Той след това се свързва наново с кислородна молекула до озон и в двата случая.

Разликата е, че кислородната молекула е по-стабилна от озоновата и за разпадане и трябва повече енергия. Затова кислородът поглъща само високоенергийното UV излъчване под 240нм и то се спира от атмосферата независимо дали има озон в нея. Озонът се радпада с по-малко енергия и поглъща всичко под 310нм. Мекото UV над 310нм минава свободно. Та това е значението на озона, спира UV-то от 240 до 310 нм - дето е едновременно достатъчно високоенергийно да прави мизерия на живите организми, съдържа се в прилично количество в слънчевия спектър и не се поглъща от другите компоненти на атмосферата.

Пон Апр 03, 2023 4:10 pm
Профил
Аватар

741_ написа:
И киклородната, и озоновата молекула поглъщат UV и се разпадат с освобождаване на кислороден атом. Той след това се свързва наново с кислородна молекула до озон и в двата случая.

Разликата е, че кислородната молекула е по-стабилна от озоновата и за разпадане и трябва повече енергия. Затова кислородът поглъща само високоенергийното UV излъчване под 240нм и то се спира от атмосферата независимо дали има озон в нея. Озонът се радпада с по-малко енергия и поглъща всичко под 310нм. Мекото UV над 310нм минава свободно. Та това е значението на озона, спира UV-то от 240 до 310 нм - дето е едновременно достатъчно високоенергийно да прави мизерия на живите организми, съдържа се в прилично количество в слънчевия спектър и не се поглъща от другите компоненти на атмосферата.

Звучи логично. Ако изнамериш и сравнителни графики от спектрометри, цена няма да имаш. Иначе съм склонен да се съглася.
Така или иначе истината е малко по-сложна от колкото се опитват да я изкарат повечето конспиративни теории.

Пон Апр 03, 2023 6:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968 ... 1080  Следваща