Отговори на тема  [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Е то за това има и няколко изследвания ама не са популярни, дали са коректни не знам, но са изследвания от сериозни екипи, имаше ги в референциите на Крайтън към Състояние страх, реални референции, не измислени.
Гледах скоро и едно интервю с една кака, която навремето вдигнала патардията около глобалното затопляне и ефекта върху климата, та 30 години по-късно, вече неизвергната от научните среди, с две думи казва, че първо тогавашната теория е била бе никакви реални данни, данните натрупани за тия 30 години силно се разминават с тогавашните прогнози, и че се вземат глобални решения на база в най-добрия случай екстремни симулации на база грешни модели, или по-точно манипулирани такива да следват нужната политика .... не е единствената, доста учени от тая област надават глас но много трудно се чуват от разни недоебани и малко бити пикли като грета.

Вто Мар 28, 2023 5:46 pm
Профил

velio написа:
Конспиративната теория твърди - как подяволите тежките молекули на фреоните успяват да стигнат тия височини, че да взаимодействат с озона?

В термодинамиката има така наречения "идеален газ". Такъв не съществува, но идеята е че когато вкарваш енергия в него то цялата енергия отива в движение на молекулите му. Не във въртене, не във нещо друго. Демек по дефиниция той е супер подвижен и много прост. Най-близко до това описание е водорода, поне от към простота няма по-прост елемент. Това е важно, защото колкото по-сложни са атомите и молекулите толкова повече енергия могат да съхраняват под формата на въртящи моменти и съответно са лоши от термодинамична гледна точка. Водородът в чиста форма не е особено практичен, затова първите фреони са базирани на комбинация от водород флуор и по неизвестна за мен причина и хлор. Сега не съм ги теглил лично колко са им тежки молекулите, но очевадно ако са тежки няма и да са добри като фреони. Така че не няма нищо случайно и странно в това че фреоните с малко енергия могат да отидат където си поискат...

Цитат:
Откъде на къде озона в озоновия слой се произвежда от светкавици, а не е резултат на UV лъчението от слънцето, при взаимодействието му с атмосферния кислород?

Говоря малко на изуст, но мисля че се произвежда и от слънчевата радиация. Но проблемът не е в производството а в баланса производство - разпад. И по-точно във факта, че една молекула с хлор предизвиква разпада на стотици хиляди молекули озон. Съответно малко хлор в атмосферата е достатъчен, за да нямаш озон. Без значение как точно го произвеждаш, просто хлора го унищожава с по-висока скорост.

Цитат:
На кратко - озоновите дупки и особено влиянието на фреоните върху тях са конспирация, с цел да се налагат все "по-безопасни" и "по-зелени" заместители (разбира се, на далеч по-висока цена).

Всичко е възможно. Но по принцип цената на фреона силно зависи от това дали се ползва. Демек най-евтиният фреон е масовият. Ако си наблюдавал цените в началото R22 беше значително по-скъп от да кажем 410a. В момента в който всички минаха на R22 цената на стария фреон скочи в небесата. Не знам как е в момента, но ако ти се наложи да презаредиш стар климатик не знам дали няма да ти излезе по-евтино просто да си купиш нов.
Демек логиката, че някой сменя фреона за да може да печели повече малко куца. Печалбата се определя от търсене и предлагане и конкуренция.

Вто Мар 28, 2023 6:34 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Ако си наблюдавал цените в началото R22 беше значително по-скъп от да кажем 410a. В момента в който всички минаха на R22 цената на стария фреон скочи в небесата...

Обратно на написаното е, R22 е "стария", но да не задълбаваме.

Вто Мар 28, 2023 6:48 pm
Профил
Аватар

За разпада на озона нещата сигурно са така. Но, тука основно твърдение в конспиративната теория е че не е озона, а кислорода това което ни предпазва. Щото UV + кислород определено е равно на озон. Т.е. кислорода поглъща UV. Озон и UV на какво е равно?
Отделно че ще се разпада е възможен ако стигне до там съответния хлор (който е два пъти по-тежък от кислорода). И дали няма да реагира с водата в някакъв момент (и да се превърне в солна киселина) преди да е стигнал изобщо до озоновия слой. Доста неясно.

Що се отнася до икономиката на нещата - ами като патентоваш молекулата и/или начина й за производство, или пък дори само ти имаш мощности и апаратура за производство - това ти гарантира свободен пазар поне 1 година, ако не и повече. Цените на старите фреони са високи, но те вероятно са и забранени (или ограничени) за произвоство, поне в западния свят.

Един от съвременните хладилни агенти е R290 ако не се лъжа (пропан). Съответно запалим, вероятно и до някъде токсичен. Гони се СО2 като хладилен агент ама какви са пречките там не знам, освен че вероятно не е особено качествен такъв, или наляганията са твърде високи.

И правилно казваш - ако ти се наложи да зареждаш дори 10 годишен климатик, най-вероятно ще е по-добре да си купиш нов. Е къде отива екологията?...

Вто Мар 28, 2023 6:57 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Е то за това има и няколко изследвания ама не са популярни, дали са коректни не знам, но са изследвания от сериозни екипи, имаше ги в референциите на Крайтън към Състояние страх, реални референции, не измислени.
Гледах скоро и едно интервю с една кака, която навремето вдигнала патардията около глобалното затопляне и ефекта върху климата, та 30 години по-късно, вече неизвергната от научните среди, с две думи казва, че първо тогавашната теория е била бе никакви реални данни, данните натрупани за тия 30 години силно се разминават с тогавашните прогнози, и че се вземат глобални решения на база в най-добрия случай екстремни симулации на база грешни модели, или по-точно манипулирани такива да следват нужната политика .... не е единствената, доста учени от тая област надават глас но много трудно се чуват от разни недоебани и малко бити пикли като грета.

В края на 90-те години и началото на 2000-те в зората на интернета в БГ беше нашумяло да се поръчват някакви безплатни неща по интернет. И пращаха де. Та съм поръчвал какви ли не простотии, една от които бяха 6 плаката от НАСА, на различни тема (някакви програми). Единия от тях беше на тема озонова дупка. Помня щото стоя няколко години закачен на стената. Странното е че на тия плакати се виждаше как в началото на 80-те (или там някъде) озоновата дупка вече е почти изчезнала. Ако го изровя ще го снимам...
По-късни години ми направи впечатление че пак говорят за озонова дупка и как щяла да се затвори и т.н. Старата песен на нов глас... Та си мисля, дали и това е нещо което не зависи от човека - примерно обвързано със слънчевите цикли (11-годишните)... Или е като расизма в щатите - има го, щото продължаваме да говорим за него.

Вто Мар 28, 2023 7:04 pm
Профил

velio написа:
И правилно казваш - ако ти се наложи да зареждаш дори 10 годишен климатик, най-вероятно ще е по-добре да си купиш нов. Е къде отива екологията?...

Отива по дяволите. И не за друго, а заради пазарната икономика. Всеки "капиталист" иска да произведе продукт, който точно след гаранционния срок да се скапе ("програмиран" живот) и да трябва да си купуш нов продукт от него. Отделно че отдавна доста продукти въобще не са и ремонтопригодни.
Екологията като че ли е по-малкия проблем, въпреки че все по рядко можеш да попаднеш на "чиста" река или извор с вода ставаща за пиене. Да не говорим какъв въздух дишаме или за радиационния фон в следствие на ядрените опити (за момента са спрени уж). Няма да споменавам и за качеството на храните, които ядем, както и последната мода при тях - буболечките в тях.

Въпреки рециклирането се унищожават безвъзвратно ресурси на земята като метали (губят се безвъзвратно заради корозия или липса на рециклиране), изкопаеми енергоизточници използвани за енергия и/или пластмаси/торове и т.н.

Вярвам, че един ден човечеството ще промени това, но за съжаление вероятно това ще стане в следствие на изчерпването на някои от ресурсите.

Вто Мар 28, 2023 7:23 pm
Профил

itso.t написа:
Обратно на написаното е, R22 е "стария", но да не задълбаваме.

сори бъркам имената, R32 имах предвид...

velio написа:
Но, тука основно твърдение в конспиративната теория е че не е озона, а кислорода това което ни предпазва. Щото UV + кислород определено е равно на озон. Т.е. кислорода поглъща UV. Озон и UV на какво е равно?

Вероятно много от съставките на атмосферата поглъщат UV. Въпросът е дали като цяло атмосферата поглъща достатъчно UV и без озонов слой. Спомням си времената, когато следяха дупките и мереха. Не знам какво и как го мериха, но имаше достатъчно мерачи и нямаше съмнения, че има нещо.

Както и повечето неща свързани с екологията. Мисля, че всеки (с годините) чувства и вижда промени и няма нужда от измервания. Дали тези промени са фатални или незначителни е въпрос на спор. Но някакви промени има и съответно е нормално всеки разумен човек да мисли на тема екологията.
Демек търсенето на по-екологични решения според мен си е съвсем естествено търсене. Друг е въпросът, че когато има търсене, каквото и да е търсене, винаги има и пробутване на фалшификати. И това за мен е нормално. Винаги има едно надлъгване и то е неизбежно, щом има пазар и пари.
Това, което не е нормално според мен са конспирациите. Особено такива, които нямат практически интерес. В случая те не продават или произвеждат никакъв фреон, те не се чувстват застрашени от UV. Аз не виждам какъвто и да е техен интерес свързан с темата. Освен може би че "разобличават" нещо си. Добре и като го разобличат какво? Връщаме се на старите фреони и какво от това? Какво ще се промени? Ще станат по-евтини. Ми не, няма да станат по-евтини.
Другата крайност пък са "по-тъмно зелените". Дай да налагаме зелени преходи. Привидно намеренията им са добри. Но има само една подробност, дали са реалистични. Щото пак трябва да се зададем въпроса "какво ще се промени"?

Вто Мар 28, 2023 8:13 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

velio написа:
Още повече че кислорода и озона имат еднакъв спектър на поглъщане (поне аз не успях да намеря подходящо представени данни за противното), откъде на къде пок точно озона да предпазва от UV?

Озонът е светлосин, кислородът е безцветен, демек и с просто око се вижда, че поне във видимата област спектрите не са еднакви.

Вто Мар 28, 2023 9:13 pm
Профил

Скоро четох статия по въпроса - озоновите дупки почти са се затворили и казват че това е следствие на забраната на фреони с хлор и флуор, които са устойчиви и дълго време вредят на озона, описваха го съвсем от научна гледна точка, няма конспирации

разбира се това не пречи да се забраняват и други не толкова вредни неща за да принуждават клиента към "купи-хвърли-купи си ново", оня младеж с ремонтите на макбуци скоро пак се жалваше от епъл, всеки компонент вече е със сериен номер и не подлежи на замяна, дори сензора за затворен лаптоп който задейства приспиването

Сря Мар 29, 2023 8:11 am
Профил

Преди малко гледах това интервю на Ц.Ризова с К.Костадинов по нова.

Нямаше как да не ми направи впечатление, че тубата на няколко пъти прекъсваше интерв'то за "реклами", вместо които пускаше друго предизборно интервю на "пуйчо" (защо ли точно пък на "пуйчо"?!?), като след "рекламата" не продължаваше интервюто от момента на прекъсването, а превключваше на друго интервю. Това за мен е изключително гнусна манипулация, но това е отделен въпрос.

Незнам наистина какви ще ги свърши Възраждане, ако спечели изборите, но като гледам как отговаря на въпросите, как излиза от провокативните въпроси които му задават - впечатлението ми е, че е доста умел оратор и излиза успешно от всякакви провокативни ситуации, успявайки да прокара в отговорите си своята теза.

Може би точно това интервю трябва да гледат хората, които искат да се ориентират какво е възраждане.

Ще помоля ако някой от вас е попадал на силни интервюта на другите политически партии, които според вас си заслужава да бъдат гледани - моля дайте линкове към тях.

( Все още се колебая дали да гласувам и за кой да го направя в случай, че реша да се разходя до урните и ми се ще да видя синтезирано вижданията на всички политически партии в интервюта като това отговарящи на същите или подобни въпроси - особено на ПП, ДБ и ГЕРБ )

Сря Мар 29, 2023 8:39 am
Профил

В общи линии и аз имам същите наблюдения - сякаш има какво да каже но манипулациите са жестоки, и явно работят като гледам отношението на хората

Оня ден гледах проучване - останали са 5 партии, БСП от които е на път да отпадне след още няколко години

Сря Мар 29, 2023 12:20 pm
Профил

emilvtc написа:
( Все още се колебая дали да гласувам и за кой да го направя в случай, че реша да се разходя до урните и ми се ще да видя синтезирано вижданията на всички политически партии в интервюта като това отговарящи на същите или подобни въпроси - особено на ПП, ДБ и ГЕРБ )

Вземането на решение за коя партия и дали въобще да се гласува е много проста задача
1. България отдавна е унизена и смачкана - за който и да гласуваш просто се огледай на чий интереси (международни) е подвластен и ако те кефи гласувай
2. По логика на точка 1 всеки във властта е свързан с някакви интереси и бизнеси - избери този който е в твоята сфера и ти би имал някаква изгода ако спечели
3. Но тъй като за 33 години се доказа че никой не го еня за избирателя то 60-80 % не гласуват....

А относно БСП предрекох преди повече от 10 години - като си отиде електората роден до към 1960 година партията ще изчезне

Сря Мар 29, 2023 12:24 pm
Профил WWW
Аватар

emilvtc написа:
Преди малко гледах това интервю на Ц.Ризова с К.Костадинов по нова.

Нямаше как да не ми направи впечатление, че тубата на няколко пъти прекъсваше интерв'то за "реклами"

Ам на телефон е така, въпреки че и там имало някакви начини да се махнат рекламите. Иначе на РС всички знаем как става.

За Костадинов ако става въпрос, ще ви обърна внимание на нещо - от тая партия няма друг който да дава интервюта. Той е еднолично навсякъде и за всичко. Какво точно се цели с това не знам. Но подозирам че пак за пари става въпрос... (за каквото и да говорим...)

Сря Мар 29, 2023 1:51 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Добре и като го разобличат какво? Връщаме се на старите фреони и какво от това? Какво ще се промени? Ще станат по-евтини. Ми не, няма да станат по-евтини.
Другата крайност пък са "по-тъмно зелените". Дай да налагаме зелени преходи. Привидно намеренията им са добри. Но има само една подробност, дали са реалистични. Щото пак трябва да се зададем въпроса "какво ще се промени"?

Ще станат, ако се вдигнат забраните за производство и разпространение. Неслучайно тия хладилни агенти са били избрани тогава. Повечето са известни отдавна, но не се използват поради разни причини, най-вероятно икономически и технически. Какво му е на R22 като хладилен агент? Или на R12? (изключваме зелените простотии).

Сря Мар 29, 2023 1:57 pm
Профил

velio написа:
miro_atc написа:
Добре и като го разобличат какво? Връщаме се на старите фреони и какво от това? Какво ще се промени? Ще станат по-евтини. Ми не, няма да станат по-евтини.

Ще станат, ако се вдигнат забраните за производство и разпространение. Неслучайно тия хладилни агенти са били избрани тогава. Повечето са известни отдавна, но не се използват поради разни причини, най-вероятно икономически и технически. Какво му е на R22 като хладилен агент? Или на R12? (изключваме зелените простотии).

току-що проверих... Цената на R22 е същата като на R32. Вероятно би била по-ниска, ако не се ползваше само за стари климатици. Но въпросът е какво променя това. В световен мащаб не мисля, че се ползва повече от 1млрд. кг годишно. Това са грубо 1 млрд. домашни климатика. Мисля, че тая цифра е много надута. Но да приемем за целите на спора, че е толкова. По цени у нас на дребно (1кг. разфасовка) фреонът е 80лв. Демек целия бизнес с фреони в целия свят е не повече от 80 млрд. лева. Пак казвам това е максимум. Реално мисля че е доста по-малко, защото и количеството е надуто и цената на производителите е друга. Но нека приемем 80 млрд. лева годишно. Извинявай, но това не е сериозна сума за да правиш конспирация... Да не говорим че сигурно има хиляди производители, т.е. тоя който организира конспирацията едва ли ще изкара и 1 млрд. ЛЕВА.
Няма логика. То една банка да бутнеш се изкарва повече (КТБ примерно). Ако някой е в състояние да заблуди целия свят, повярвай ми няма да тръгне да го прави за жълти стотинки. Освен ако не е идиот. Но то тогава няма да е конспирация, а ще е простотия.

Сря Мар 29, 2023 2:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967 ... 1080  Следваща