Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Миро, не те разбирам, честно. По-скоро разбирам какво пишеш, но не и какво твърдиш :) Че не е правилно да го накажат?

Това за ножа, грабежа и телефона е старо престъпление, разкрито в хода на разследването на престъплението по парагарафа, дето цитирахме по-горе. Тоест не е старо.

А за носенето на блуза със "Z" - първо, че не е самото носене на блузата, а съзнателното провокиране на обеществения мир, включително с постове "по различни канали".

@ Тони
Германската правораздавателна система не е като нашата, със сигурност поне що се отнася до наказателното производство.

Чет Мар 23, 2023 1:29 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

miro_atc написа:
Старая се да обяснявам много подробно, но явно продължавате да не ме разбирате...

Аз те разбрах. Аз, като невежа в правото, съм наясно, че ако изляза публично да подкрепям Путин и войната в Германия с тениска на Зоро, ще трябва да си приготвя колкото там евро струваше удоволствието. Ти като завършил право си наясно, че за такова нещо не могат да глобяват, а след като те глобят, ще можеш и да обясниш на какво основание са го направили :)

Чет Мар 23, 2023 1:44 pm
Профил

dan написа:
Миро, не те разбирам, честно. По-скоро разбирам какво пишеш, но не и какво твърдиш :) Че не е правилно да го накажат?

Нищо не твърдя за конкретния човек. Просто подчертавам вариантите, при които носенето на определена тениска може да е правен проблем в една правова държава.
Очевидно носенето на тениска с нацистки или други подобни идеологически символи, показват съпричастност към дадената идеология и това е проблем.
Другият вариант е, ако тениската може да послужи като доказателство за някакво извършено престъпление. Примерно както жълтите жилетки правеха някакви безредици. Само по себе си носенето на жълта жилетка не е проблем. Даже има ситуации в която задължително трябва да я слагаш. Но ако си носил такава и си бил на протест с палежи... Ми ходи доказвай, че си бил там "случайно" и си бил само като турист, който разглежда забележителности.

Мисля, че за тези варианти (както и други) не би трябвало да има спор. Без значение дали сме учили право или не. Това, което е по-специфично и изисква повече познания е "възхвалата" на престъпления. Опитах се да обясня, защо подобно действие не е и не би трябвало да е проблем в една правова държава. В смисъл не е правен проблем. От морална гледна точка е ясно, че не е ОК да възхваляваш престъпления или престъпници. И точно защото от морална гледна точка не е редно да се прави предполагам, че мнозина от вас си мислят че и от правна гледна точка не би трябвало да е ОК. Да, ама не е така! Поне доколкото ми стигат моите познания по теория на правото ;-)

Чет Мар 23, 2023 2:06 pm
Профил

741_ написа:
Аз те разбрах. Аз, като невежа в правото, съм наясно, че ако изляза публично да подкрепям Путин и войната в Германия с тениска на Зоро, ще трябва да си приготвя колкото там евро струваше удоволствието. Ти като завършил право си наясно, че за такова нещо не могат да глобяват, а след като те глобят, ще можеш и да обясниш на какво основание са го направили :)

Не се притеснявай за мен. Първо това че съм учил, не значи че съм го изучил. И второ ОТП-то се учи само първи курс, или беше само 2-ри и 3-ти семестър вече не помня. Но после се изучава и конкретно право, такова каквото е на практика. Така че тия дето са завършили (не като мен) много добре знаят разликата между теория и практика. То и при инженерните науки е така, обаче в правото много малко хора си изкарват хляба с гола теория. Далеч по-важно е да познаваш процедурните хватки и номера. Така че това не е просто някаква част от обучението, а съществена част. След обучението има и задължителни стажове преди да получиш правоспособност за някои неща. С една дума - споко! Във всяка област има мечтатели и идеалисти, но смея да твърдя че сред юристите такива почти няма (за съжаление).

Чет Мар 23, 2023 2:36 pm
Профил

В случаи като този, когато заповедите идват от най високо - закони и право не са от значение, намират си как да ги извъртят, съвсем скоро имаше обратната ситуация, не да си измислят престъпления а да се прикриват, когато американците нападнаха сирия и европа трябваше да прибере бежанците, в германия е имало драстично увеличение на нападения срещу жени, обаче полицията отказвала да вписва оплакванията, щото да не влезе в статистиката и да стане явно че има проблем, съответно това решение не е своеволие на някой полицай, а масова практика в много градове

Чет Мар 23, 2023 4:13 pm
Профил

https://blitz.bg/dzhadzhi/pochina-milia ... 44252.html

Съб Мар 25, 2023 12:28 pm
Профил

https://www.theregister.com/2023/03/24/ ... 4nm_chips/

Съб Мар 25, 2023 6:48 pm
Профил
Аватар

И за пръв път - новини не само от света, но от от космоса: :lol:
Цитат:
Планети на парад: 5 ще се подредят в нощното небе тази седмица

Парад на планетите ще може да бъде наблюдаван тази седмица в нощното небе. Пет планети - Меркурий, Юпитер, Венера, Уран и Марс - ще се подредят близо до Луната, пише АП.

https://offnews.bg/nauka/planeti-na-par ... 97847.html

Нед Мар 26, 2023 8:45 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
itso.t написа:
И за пръв път - новини не само от света, но от от космоса: :lol: ....

Уфф значи трябва да вадя телескопа за щерката..щото са и интересни (засега ) планети звезди астрономия....
Лошото е че е много облачно... дано успеем да видим
Уран, макар че е трудно с любителски телескоп..

Нед Мар 26, 2023 9:49 pm
Профил

Ееее при мен няма грам облаче, ама няма и телескоп.

Нед Мар 26, 2023 10:54 pm
Профил

Аз не знам дали с любителски телескоп става изобщо нещо да се види...
Миналата година взех един левенхуйник, уж марка уж не беше от най-евтините, обаче не става. Поне аз не мога да се оправя.

Пон Мар 27, 2023 12:15 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
miro_atc написа:
Аз не знам дали с любителски телескоп става изобщо нещо да се види...
Миналата година взех един левенхуйник, уж марка уж не беше от най-евтините, обаче не става. Поне аз не мога да се оправя.

E, то от любителски донлюбителски има разлика. :)

Пон Мар 27, 2023 3:08 pm
Профил
Аватар

Да - аз преди няколко години се подлъгах и купих някъв много евтин боклук който става само да се гледа комшийката. Само че имах проблем - нямаше комшийка за гледане...

Пон Мар 27, 2023 3:26 pm
Профил ICQ

MYXATA написа:
E, то от любителски донлюбителски има разлика. :)

Очевидно грешката ми е, че не проучих как стоят нещата. Преди 15+ години бяхме купили на щерката някакъв китайски комплект играчка бинокъл с нещо като телескопче. То даже не може да се нарече телескоп, по-скоро монокъл, щото няма нито дифракция нито рефлекция. Абе играчка за деца до 5г.
Но тоя китайски боклук все пак имаше някакво увеличение, може би 2x или нещо от сорта и колкото и да беше със смотана пластмаса и т.н. все пак нещо се "виждаше" и то по-добре отколкото без него.
Та логиката ми беше, че след като един китайски боклук-играчка върши някаква работа, то нещо произведено уж в европа и струва 100 пъти повече и от фирма дето е марка няма как да не върши никаква работа. Още повече, че нямах големи очаквания и намерение да правя конкуренция на Хъбъл, взех го децата на село да имат с какво да се забавляват. Пък и пишеше че е за начинаещи...
Като казвам че не става за нищо нямам предвид, че не увеличава. Напротив увеличава и то прекалено много. Прекалено, защото стойката е супер нестабилна и най-малката вибрация или лек вятър и губиш картина. А е много трудно да нацелиш нещо. Включително и Луната дето е супер огромна хич не е лесно да я вкараш в обектива. И ако все пак успееш, нямаш много време да гледаш, щото се движи бързо или заради вятъра и вибрациите се мести. Но общо взето 99% от времето го прекарваш в настройки и псувни и не може да покажеш на другите.

Пон Мар 27, 2023 3:59 pm
Профил

Ами навремето бях запален, но отдавна ми мина, опитах щерката да запаля но не и е интересно. Инче преди години, доста май-вече купувах не лош рефлектор за подарък 6 или 8" нещо от сорта, с хубава стойка, не беше ужасно скъп и вършеше работа, нещо от сорта на 2000лв ми се върти в главата, 2007-ма нейде, но предполагам вече за тия пари не може да се вземе нищо читаво.

Пон Мар 27, 2023 5:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072 ... 1194  Следваща