Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Спарки, Както вече писах - минал съм от там където си ти сега, и аз бях същия заклет заслепен защитник на западната пропаганда, и аз така съм пропускал очевадни подробности, някой слънчев ден може да прогледнеш и да започнеш да се интересуваш от истината

До тогава не виждам смисъл да оборваш мои голи твърдения с твоята гола пропаганда, вече се изписа достатъчно от което можеш да си потърсиш сам истината, и да разбереш къде си бил заблуден и за кипър, и за украйна и за българия, и за референдуми, и за югославия, и за много други неща, който иска търси, който не иска вярва сляпо и повтаря без да мисли

Сря Мар 08, 2023 12:41 pm
Профил

Не знам за Соди Девня детайли но май си работят по добре от всякога. Също разните средногорски минни фирми. Фабриката за ски в Чепеларе и т.н. Просто са примери където няма наболели проблеми и не се вдига шум. Виж за издънки като Кремиковци все някой реве.

А относно заробващите договори които сме подписвали - интересно защо повечето договори за доставки на газ са засекретени да пазят нечия търговска тайна - а вадим цитати от договора за НАТО като някаква държавна измяна ...

Последна промяна palavrov на Сря Мар 08, 2023 1:40 pm, променена общо 1 път

Сря Мар 08, 2023 1:03 pm
Профил

sparkybg написа:
Ето това е висша форма на изключително НАГЛА лъжа.

Спарки, успокой малко топката и чети внимателно преди да коментираш ;-)

Сря Мар 08, 2023 1:07 pm
Профил

emilvtc написа:
Баси, ако това, което разправят в клипа е вярно трябва да нямаме и гръбначен мозък, ако го позволим ...

Не знам какво те е впечатлило в този клип, но по-големи глупости не бях слушал от много време.

Едни жени си говорят и един физик с тях.

Сря Мар 08, 2023 1:10 pm
Профил

Ако от мен зависеше да се приеме закон - всички секретни договори засягащи пряко икономиката и джоба на населението щяха да са държавна измяна

Включително и един от малкото договори за газа който се ползва за аргумент срещу всички останали

Сря Мар 08, 2023 1:11 pm
Профил

Според мен извън неща, касаещи пряко национална сигурност (армия, полиция, разузнаване и други подобни), и то в частта им на секретни операции, сътрудници под прикритие и подобни, пряко изискващи секретност, нищо друго не трябва да е секетно, дори с цената да го плащаме по-скъпо. Особен пък чисто търговси договори като тия с газа, категорично не трява да са секретни по отношение поне на основните си параметри - цени, количествоа, срокове и основни задължения и редът за промяната им.

Сря Мар 08, 2023 1:26 pm
Профил ICQ

miro_atc написа:
Спарки, успокой малко топката и чети внимателно преди да коментираш ;-)

Чета съвсем внимателно и съм съвсем спокоен. :)
miro_atc написа:
Истината е, че нямаше как социалистическите заводи да бъдат пуснати на западните пазари. Още повече пък запада да налее пари в тях и да ги спасява. Това е някакъв абсурд, в който само пълни наивници могат да повярват.

Това просто не е вярно. Има достатъчно примерни за заводи, които си бяха на световните пазари още преди "промяната" и част от които си останаха там. Други потребители дадоха примери, аз мога да добавя например завод Георги Костов в София. Изнасяше за навсякъде, по едно време почти го убиха с некадърно ръководство, сега гледам разни проекти усвояват. и не знам как е.

Бедата беше че в много случаи именно модерни заводи или такива с потенциал буквално бяха завзети от спуснати "отгоре" ръководни (партийни, мутеренски, все тая - генезисът е един и същ до голяма степен) кадри, нямащи нищо общо с никакви американци, а именно обратното - с бивши партийци на конци откъм МАсква, които с некадърието и наглостта си просто не допуснаха никой да ги купи и развива, а бавно, но упорито, бяха източвани, разпарчадосвани, и в крайна сметка ликвидирани, от което някаква малка групичка хора се обогати.

Нещо повече - абсолютно същия модел (щото толкова си могат по принцип) на управление, продължаваме да наблюдаваме в Русия - бяха водещи в куп области, най-очеизвадната - космическите технологии, но с назначения на удобни послушни некадърковци като Димата - Батута и това опропастиха. Сега не могат и един собствен пътнически самолет да произведат без западни технологии, да не говорим че не могат и нефта и газа да си добиват без западни фирми. Аналогията е потресаващо пълна, за наше съжаление.

Че никой отвън не е луд да тръгне да влага пари в безнадеждно предприятие е повече от ясно, а такива имаше много. Отново, по типично нашенски маниер, вместо такива да се ликвидират и да се търси на къде да се пренасочат кадрите им ако е възможно, те се превръщаха в бездънни ями за пари, отново с цел крадеме, с оправданията как били "структуроопределящи", "социално значими", и прочие полюции. Резултатът от всичкото това е фалит и разруха и в крайна сметка платена доста по-висока цена.

Да, глупости на търкалета са че американците и ЕС ни били съсипали икономиката. Пак кълвете на гола кука. Това горното не го чета по медии и не го гледам по клипчета "с 2 жени и физик". Част от нещата са ми се случвали пред очите, част пред очите на най-близките ми хора.

Сря Мар 08, 2023 1:57 pm
Профил ICQ

sparkybg написа:
Чета съвсем внимателно и съм съвсем спокоен. :)

Не си спокоен, палиш се прекалено. Аз се опитах да обясня какви бяха според мен причините България да стигне до там докъдето стигна, а ти ми отговаряш "не последствията бяха еди какви си". Извинявай, но не обичам да си играя на развален телефон.

Пак ще повторя каква беше тезата ми: Ние бяхме в сериозна икономическа криза. Конкретния повод за кризата бяха неща като петрола. Но това беше само катализаторът. Истината е, че комунистическата идеология по принцип убиваше прогреса. Така че дори и без катализатори пак щяхме да стигнем до криза, просто агонията щеше да е много по-продължителна.
Ако с нещо дотук не си съгласен, кажи. Ще се радвам да чуя още веднъж как комунизма имал светло бъдеще. Честно, нямам против да се връщам в младостта ;-)
Ако пък си съгласен, то трябва да признаеш, че държавата ни не беше в състояние да се справи с кризата. Нещо повече, самата държава като собственик на икономиката беше част от кризата. Доколкото разбирам ти тотално мразиш държавната собственост. Аз не я мразя, мисля че си има своето място под слънцето. Но в оня си вид който беше нямаше как да продължи.
Но проблемите ни не свършваха дотук. Ние бяхме с меко казано неприятелски отношения със запада. Чисто икономически не просто нямахме връзки, а точно обратното. Ние бяхме под блокада. Всякакви ембаргота от сорта КОКОМ или какви ли не бяха още. Тази блокада никой нямаше намерения да я вдига докато сме още комунистическа държава с държавна икономика. Пак казвам, само наивник може да си мисли, че е било възможно хем да се прегънем със запада, хем да си запазим комунизма.
То е толкова абсурдно, че няма накъде повече. Все едно да има война и едната страна да капитулира и да поиска мир и в същото време да иска да си запази оръжията. Може, ама от другата страна трябва да са будали.
От тук нататък, всичко което се случи и с фалиранията на заводите и с мутрите и кражбите и т.н. е само следствие. Пак казвам нямаше вариант да запазим заводи и да се присъединим към запада. Погледни всички бивши соц страни. Всички си ресетнаха икономиките. Огромната част от заводи и фабрики бяха ликвидирани по един или друг начин. Единици бяха запазени, но само такива които бяха продадени на западни инвеститори. Относно твърденията, че сме отказвали да продаваме. Може и да има такива случаи. Но изключенията не променят цялостната картинка. А тя е, че ние имахме повече работа със западни кредитори отколкото с инвеститори.
Продавахме толкова, колкото можахме. Имаше си забранителни списъци и всичко извън тях се продаваше. Че можеше да се продаде повече, да със сигурност. Че можеше да се продава на истински инвеститори, а не на спекуланти. Да можеше. Да припомня че за 1$ продадохме БГА Балкан и т.н.
Но моята теза е, че всичко това са детайли и не променя главната картинка. А тя е, че бяхме като в параграф 22. За да намерим добри инвеститори или пазари на запад трябваше първо да си оправим отношенията. А за да си оправим отношенията трябваше първо да махнем държавната собственост и другите реформи.
Това е обяснението ми ЗАЩО не стана както всички бихме искали да стане. Сега можем да обвиняваме мутри, да обвиняваме запада, да обвиняваме руснаците или пък тия дето са крали с куфарчета...

Сря Мар 08, 2023 3:33 pm
Профил

dan написа:
emilvtc написа:
Баси, ако това, което разправят в клипа е вярно трябва да нямаме и гръбначен мозък, ако го позволим ...

Не знам какво те е впечатлило в този клип, но по-големи глупости не бях слушал от много време.

Едни жени си говорят и един физик с тях.

Това, което видях е как едни хора предполагам съвсем обикновени като теб и мен, които са и родители са притеснени от случващото се в страната и света и като знаят колко може да се вярва на думите на политиците и управляващите - опитват се да предвидят вероятни техни опасни според тях действия и да направят необходимото за да опазят децата си. Вярно е, че определено не говорят като изпечени мъстити политици, но според мен това не е важно. Аз се научих точно на такива политици ама хич да не им вярвам.
Ако правилно съм разбрал - не стои политическа партия зад гърба им и това ми прилича на опити за деййствия отдолу на горе в иерархията на страната ни, което ако е така е похвално.
"Давещите се" е крайно време да разберат, че спасяването им е преди всичко техен проблем/приоритет и изисква техните действия.

Спарки, никой не иска да има конкуренция и прави всичко необходимо, за да я спъне и катурне. Както и никой няма интерес да подпомага, спасява и да си отглежда такава.
Всеки се опитва да я задуши още в зародиш - преди да е станала силна.
Ето ти причини за действията на запада по време на прехода спрямо нас.

Сря Мар 08, 2023 4:03 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
... никой не иска да има конкуренция и прави всичко необходимо, за да я спъне и катурне. Както и никой няма интерес да подпомага, спасява и да си отглежда такава.
Всеки се опитва да я задуши още в зародиш - преди да е станала силна.
Ето ти причини за действията на запада по време на прехода спрямо нас.

А първи април е далеч...

Сря Мар 08, 2023 4:14 pm
Профил

:-) Не е толкова далеч.
Спомни си колко субсидии са получавали западните зеленчукопроизводители, колко полските и колко нашите. (нашите получаваха НУЛА). Едва на последък има някакви смешни на фона на западните. За субсидиите в животновъдството да повдигаме ли темата?
Нали се сещаш, че няма как да се конкурираш със субсидирано производство?

А ся и домати няма да има, щото турците спряли износа. Пълен смях на наш гръб.

Сря Мар 08, 2023 4:22 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
:-) Не е толкова далеч.
Спомни си колко субсидии са получавали западните зеленчукопроизводители, колко полските и колко нашите. (нашите получаваха НУЛА). Едва на последък има някакви смешни на фона на западните. За субсидиите в животновъдството да повдигаме ли темата?
Нали се сещаш, че няма как да се конкурираш със субсидирано производство?

А ся и домати няма да има, щото турците спряли износа. Пълен смях на наш гръб.

В главата ти е пълна каша...
Що скочи от прехода към субсидиите за земеделието?
За субсидиите са си виновни нашите бюрократи в земеделското министерство. Например, когато са договаряли субсидиите за едрия рогат добитък, идея са нямали колко глави и какъв добитък се отглежда у нас. Като резултат договорената субсидия на глава не достига за всички и проблема се решава по български - намират кусур в документите и режат част от субсидията. Инфото е от арендатора на моята земеделска земя, който отглежда крави. Пропуснали също да впишат бизоните в списъка за субсидии и ферма за бизони в хасковско се изнесла в Румъния. Пак гадните западняци ни виновни...

Сря Мар 08, 2023 4:43 pm
Профил

Не са субсидиите виновни.
А за икономиката която сами съсипахме, и продължаваме да го правим, Ами погледнете само износа ни на вино за последните 50 години, той е показателен в два аспекта, как прехода му повлиява но някак успява да се възстанови и как след това зорлем си го унищожаваме.
Няма производство което да не носи приходи при правилно управление. Заводите ни от онова време са били по-акъуални от колкото половината китайски и индийски фабрики в момента, с правилно управление е можело да просъществуват и да се развият. Не ги е унищожил никой от вън, сами си ги унищожихме, включи в буквалния смисъл. Никой не ни е виновен, никой от запад не е товарил машини и материали в багажници на коли, по каруци или в откраднатия от завода камион, никой от запад не е разпродавал работещи машини на цената на стек видеокасети, всичко това си го правехме ние, каквото е правил бай Иван, в 100 кратен размер го е правил и директора му, и министъра, така, че няма на кого да се сърдим освен на себе си.

Сря Мар 08, 2023 4:48 pm
Профил

Споко, турците са отменили забраната и ще ядеш домати. :) Аз ям български впрочем. :)

А икономиката:
Прикачени файлове:
bulgaria-gdp.png
bulgaria-gdp.png [ 10.75 KiB | Прегледано 1035 пъти ]

Как и да си въртите гъзО, все ще ви е отзад. :)

Сря Мар 08, 2023 4:52 pm
Профил ICQ

вярно е, не са товарили западняците машини от завода, но пък техни протежета са ги рязали на скрап...
айде да не казвам какво е усещането да гледаш цнц стругове и фрези за стотици хиляди всяка нарязани с резака
само 2 лагера от шпиндела струват повече от колкото са взели от цялата машина като скрап, обаче няма време за дребни сметки, бързат щото приватизацията гони срокове...

Сря Мар 08, 2023 5:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952 ... 1075  Следваща