Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Датчици!Отчитане на пътникопоток! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
за маршрутка не знам. не вярвам да става с датчик изобщо.
както ги тъпчат, ако някой не може да влезе навътре и седи на вратата, всеки път слиза и се качва когато някой се мъчи да се разтовари.
и горкия шофьор ще му излезе такава сметка, че ...

а метода с делене на 4 е проложим при овце, но сутрин или вечер и за хора става

Чет Сеп 14, 2006 3:38 pm
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
а метода с делене на 4 е проложим при овце, но сутрин или вечер и за хора става

освен сутрин/вечер ще трябва да се корегира и за женски/мъжки пол и съответно да се дели на 4 или 5 ;-)

Чет Сеп 14, 2006 4:38 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
наистина е безумна работа... мога да филсософствам на темата 2D баркод скенери, пиезокилимчета и т.н.

но ще просто не се докопаш до едно работещо и не му удариш едно copy?

е примерно - http://www.infodev.ca/AN/vehicle/VehiculeAN.shtml а и много други...

Благодаря за полезния линк ! Сега ще го прегледам!
И много други казваш? Кои?
Аз толкова се рових и нищо прилично не можах да намеря,но явно задавам грешни параметри! :oops:

Чет Сеп 14, 2006 4:44 pm
Профил ICQ

Мнение 
WDW написа:
И много други казваш? Кои?
Аз толкова се рових и нищо прилично не можах да намеря,но явно задавам грешни параметри! :oops:

е явно :-)

пусни на гулето -> passenger counter
или пък -> people counting

дотук имаш няколко милиона хита... после като отвориш един линк гледаш ингилизките термини и "до-обучаваш" гулето ;-)

Чет Сеп 14, 2006 5:21 pm
Профил

Мнение 
Ако задачката е за маршрутните таксита или автобуси, зачеркни я. За точност в никакъв случай не могат да се поставят изисквания, а пък като се намеси и субективния фактор, който има интерес (шофьорът предполагам), то нещата стават неконтролируеми. Единствено, ако съчетаеш няколко различни принципа на измерване, може да имаш що-годе някакъв успех. Например оптичен датчик съчетан с тензодатчик. Ако теглото на платформата се повиши с 60 кг и оптичния датчик отчете нещо - тогава се е качил един човек . Но ако тензодатчикът отчете нарастване със 120 кг , а оптичният отчете само един преминаващ обект, тогава няма да е сигурно един човек ли се е качил или двама.

Чет Сеп 14, 2006 11:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това за маршрутките и тензодатчиците и на мен ми мина през главата. Повишаването на точността може да стане със софтуерни методи. Например ако за един дълъг период имаме качили се N пътници, от които 2х120кг, а слезли N+1 то значи системата е отчела двама качили се за един. И други подобни хватки. Когато става дума за статистика, никой не гони 100% достоверност.

Пет Сеп 15, 2006 12:14 am
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Заснемане с видеокамера и след това разпознаване на образ и увеличаване/намаляване на брояча :wink: Само колко лесно звучи на теория :roll: :lol:

Пет Сеп 15, 2006 1:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Това за маршрутките и тензодатчиците и на мен ми мина през главата. Повишаването на точността може да стане със софтуерни методи. Например ако за един дълъг период имаме качили се N пътници, от които 2х120кг, а слезли N+1 то значи системата е отчела двама качили се за един. И други подобни хватки. Когато става дума за статистика, никой не гони 100% достоверност.

Добре де, то алгоритмите за корекция ще се мислят в последствие, въпросът е кой е най-оптималният датчик!
Тензосензори тук продават ли се ?

Пет Сеп 15, 2006 10:19 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
WDW написа:
Lupus написа:

Добре де, то алгоритмите за корекция ще се мислят в последствие, въпросът е кой е най-оптималният датчик!
Тензосензори тук продават ли се ?

Продават се, трябва да се види от коя фирма. На времето в МЕИ имаше специална лаборатория по тензомертия. Могат да се сложат на ресорите, но трябва да се правят експерименти за точността на измерване. Измерването трябва да се извършва при спрял автомобил.

Пет Сеп 15, 2006 1:00 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Абе как избирате тези 60 килограма?Ако се качи някой със тегло 115 килограма и багаж 8 килограма - надхвърляме 120 килограма,датчика би отчел 2 души,ако багажа е бил по-обемен системата би отчела 2 души,но на практика е 1.По скоро тензо датчиците освен килограми би трябвало да се включат и към система за измервана на броя стъпвания върху тях.Забелязали сте сигурно че никой не "тъпче" на място особенно пък на вратите на автобуса.Просто това сега ми хрумна като идея че също може да се използва.

Пет Сеп 15, 2006 2:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@Ки4о,
Килограмите са само примерни (за пълнота на разсъжденията :D ). За да се направи добра (и сравнително точна) такава система се иска доста мислене и експерименти.

Пет Сеп 15, 2006 3:11 pm
Профил WWW

Мнение 
Действително дадох пример напосоки, за да подчертая, че трябва да се комбинират датчиците за да се намалят броя на грешките, и възможността на заинтерисованите да влияят на системата.
Още преди да ни сполети демокрацията са ми задавали теми в тази посока за по-елементарни случаи - броене на продукция на транспортни ленти. И изискването от страна на заявителите винаги беше да се мери по различни начини и да се предвидят и други мерки, за да намалеят кражбите.
Да предположим, че някой ентусиаст се напъне и направи подобна система. Пътува една седмица с нея и докладва на чорбаджията - системата има 10% грешка. ОК и така да е . Плаща си човека и всички доволни. На втория ден от експлоатацията тарикатите ще научат къде са датчиците, ще почнат да скачат върху стъпалата (може и манго да сърши тази работа) , да махат с вестници пред оптичните датчици, да махат акумулатора и бог знае още какво - бедна ни е фантазията ! Ще започне да отчита системата 100 или 100 000, ще започнат привиквания на конструктора, нерви, пари, мутри...
Ако на мене ми бяха предложили подобна разработка, бих отказал без да се замисля. По-малко време щях да отделя, отколкото сега отделих за това писание.

И с разпознаване на образи ще е трудно - за скъпо да не говорим. Ще трябва да се отфилтруват букети с цветя, чадъри, шапки, вестници и бог знае още какво. Накрая някой младеж (сега май му викат тинейджър) ще си залепи дъвката за камерката. Може и презерватива. Що не - ей така - за идеята.

Последна промяна sthx на Пет Сеп 15, 2006 4:20 pm, променена общо 1 път

Пет Сеп 15, 2006 4:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тук не си съвсем прав !
Да племето наше е доста шантаво и всевъзможни неща ще измислят за да прецакат системата!
Но дори и това си е сериозно предузвикателство - Да се реализира максимално ДУРАКОстойчива! (Трябва да измислят такъв предмет по ВУЗовете - дуракоустойчивост)
До тук с офтопика !
Отчитането на пътникопотока тук е само със статистическа цел, тъй че няма как чорбаджията да те бие!Е освен ако грешката не е 50% и нагоре!

Датчиците могат да присъстват незабележимо и да си вършат работата! Порових се из Комет , но там нищо интересно не предлагат! :(

Пет Сеп 15, 2006 4:18 pm
Профил ICQ

Мнение 
:idea:
Aко става за точност примерно +/-20% (50% е много) и няма да има бой след това :) , няма и заинтерисовани да се скапва системата, работата може и да стане!

Може да се направи диференциален оптичен датчик, или да се използват два такива за тая цел, които да отчитат влизането и излизането на пътниците. Датчиците трябва да работят на дифузно отражение и да са поставени отгоре. По задание регистрирането на деца, по-ниски от едиколко си трябва да отпадне. Най-добре е всеки диференциален датчик да е с професорче, за да не се занимава по-големия такъв с простотии. Мисля, че ще стане. Ако имаш проблеми с датчиците, мога да помогна.

Пет Сеп 15, 2006 5:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
:idea:
..... Ако имаш проблеми с датчиците, мога да помогна.

Да ! За сега това ми е основния проблем ! Какво имаш предвид ?

Пон Сеп 18, 2006 11:37 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща