Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
741_ написа:
Точно този, срещу когото не сме искали да се бием, ни е вкарал истински във войната.

Всяка война е кур капан. Лесно се влиза, даже ние във втората сме влезли с ръкопляскания в народното събрание. Но трудно се излиза.

Но въпросът ми беше в коя война като сме избрали страна, сме спечелили нещо?

Вто Мар 07, 2023 4:56 pm
Профил

miro_atc написа:
Въпросът е, че нямаме задължения или поне аз не знам такива по силата на които трябва да нападаме някой.

И кого ни карат да нападаме? И кой ни кара такива работи?

miro_atc написа:
В ЕС пък имаме някакво право на вето, или поне да искаме изключения и т.н. Ние не сме поробена страна или твърдиш, че сме?

Ние и получаваме изключения. За руския петрол например. И това само потвърджава погрешността на твоята теза че сме нечии роби.

Цитат:
От написаното оставам с впечатление, че не си наясно как стоят нещата в Беларус, съответно няма смисъл да ги коментираме. Много по-сложно е там, но по-добре е сам да се позаинтересуваш. Диктатурата е само върха на айсберга, отдолу има по-сериозни проблеми. Но това няма значение, дори и само диктатура да е.

Нещата никога не са черни или бели. Но в кайна сметка положението им е такова. Доколко по свой избор, друг въпрос. Ние за щастие имаме дивия късмет да сме направили избора в период, в който имахме такъв. Беларусите още не бяха узрели за това, украинците също. Сега и едните и другите берат "плодовете".

miro_atc написа:
Твоята теза е, че трябва или да сме под диктатура на едните или под диктатура на другите.

Моята теза е че трябва да имаме избора с кои да сме. Не под чия диктатура, а с кого. И сме го направили. В един от малкото случаи в историята, когато сме имали тоя лукс.

miro_atc написа:
И в тоя смисъл аналогията би трябвало да е с Унгария. Унгарците също са член на ЕС и член на НАТО. Но си гледат собствените си интереси. Не казвам, че трябва да сме толкова твърди. Те могат да си го позволят, защото имат много добри връзки с САЩ. Ние за съжаление нямаме такъв гръб.

Моите уважения, ама Орбан е Тиквоний на квадрат. Айде нЕма нужда! 2 мандата и шут. Доказано после се самозабравят и сметките ги плащат "избирателите". Въпросния иска да е шеф и на съдебна система и т.н. И унгарците ще си платат сметката, и турците, и всички останали, дето се превъзнасят по някой "месия", точно както ние сега си плащаме трите мандата на тиковоний.

Цитат:
Оставим ли Украйна, следва Молдова, после следва ВНР (Варненска Народна РеСпублика) и всякакви такива.
Да, да, знам... Хайде по-сериозно. Не понасям тая шизофрения като ту руснаците са толкова слаби и украинците ще ги смачкат, ту руснаците са супер силни и ще завладеят едва ли не целия свят. Изберете си едната теза, щото не може и двете да са верни.

Шизофренията е в твоята глава. Украинците биха били смачкани без външна помощ - факт! А "втората армия в света" се оказа вселенско говно - пак факт! От това че украинците не са смачкани, а на руснаците им видяхме излагацията, за нас има само ползи. В противен случай - апетитът идва с яденето, това пък исторически факт. В Грузия и в Приднестровието - същото. Преди това - всички, дето са имали нещастието да са им съседи, Фнландия например. На ватниците това им е идеалът за съществуване като държава - или обградени с послушковци като Беларус, де-факто ехни колонии, или си отхапваме парчета от където ни хареса. И в Грузия и в Приднестровието и в Крим никой не им се противопостави. Резултатът - решиха че всичко, което си пожелаят, им се полага. Какво те кара да мислиш че биха спрели в Украйна, ако предположим че никой не им се противопостави?

Цитат:
Според имаме избор! Просто твоят избор е различен от моя. Но България е една. И делението на едни фили, фоби и т.н. е вредно за всички. Трябва да търсим компромис. Но на базата на българския интерес. Не е нужно да излизаме от съюзи, но не и нужно да робуваме на съюзи.

Моят избор е ЕС и НАТО. Толкоз. Как да си защитаваме интересите, бидейки в ЕС и НАТО, си е от нас. Просто не приемам тезата за лошите ЕС и НАТО, от които идвали всички злини.

Цитат:
Въпрос с повишена трудност - в колко от войните през миналия век сме избирали страна и после сме се оказвали сред победителите?

Когато сме имали избор и сме заставали на страната на нападателя, сме губили. Сега нападателя е ватушка - толкова е просто. Следва ли да повторим грешките си?

Вто Мар 07, 2023 5:00 pm
Профил ICQ

itso.t написа:
Интел срещу АМД... Пожелавам ви успех в спора...

Ми не. Спора е между Интел и "Государствений Завод Полупроводников Имени Путина" в Мухосранск. :)

Вто Мар 07, 2023 5:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз искрено съм започнал да се надявам да се сговнят нещата и да почнат да думкат големите бомби. Друг начин за отърване от съвременните "демократи" с големите и единствено верни "ценности" просто явно вече не е останал. Наясно съм че вероятно и аз ще замина в пушилката, но накрая ще си струва.
Само това казвам и спирам по тоя въпрос. Всеки да си го чете както иска

Вто Мар 07, 2023 5:07 pm
Профил

miro_atc написа:
Отговорът е робското мислене.
Робът вижда интересите само на господаря си. Всички останали са вражески. Няма никакво значение кой ти е господаря и дали живее в Москва или Вашингтон.

Свободно мислещия човек винаги има собствени интереси. Част от тях съвпадат с приятелите му, част са в конфликт с враговете му. Но винаги има една граница както с враговете така и с приятелството. Приятелството си е приятелство, ама сиренето е с пари.

Ами именно! Доскорошното ни приятелство ни докара 3 фалита за лукса да сме им пушечното месо на Балканите, сегашното ни приятелство не иска нищо повече от това да си спазваме съюзните задължения, състоящи се в 2% (вместо 30) от БВП за отбрана. За онова приятелство никой не ни е питал, на това се съгласихме сами. Ако не виждаш принципните разлики, иди на очен лекар.

И да, свободомислещия човек цени свободата си и преди да я изгуби. След като я изгуби плаща страшна цена за да си я върне, ако изобщо успее. В момента имаме лукса да сме свободни - имаме пълния избор да се държим като Унгария, щом това ти е идеалът за свободомислещи, ако така преценим. Само че преценяваме иначе. Ние, лично, за последните 2 години 5 пъти. Къде по дяволите е проблема?

Последна промяна sparkybg на Вто Мар 07, 2023 5:19 pm, променена общо 1 път

Вто Мар 07, 2023 5:13 pm
Профил ICQ

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Аз искрено съм започнал да се надявам да се сговнят нещата и да почнат да думкат големите бомби. Друг начин за отърване от съвременните "демократи" с големите и единствено верни "ценности" просто явно вече не е останал.

Де ги правилните ценности, че нещо са като белия хляб към края на Татов Златен Век - всички бяха чували за него, ама никой не го виждаше по витрините. Путя ли е пазителят? Или кликата покрай него, чиито синове джендъри живеят в гания запад, вместо да се бият на фронта?

Да, крива ни е вселената. Нищо ново де. :)

Вто Мар 07, 2023 5:18 pm
Профил ICQ

miro_atc написа:
palavrov написа:
Още по интересно е що националния ни интерес според "не заблудените" колеги тука винаги съвпада с този на мадарашата ...

Отговорът е робското мислене.
Робът вижда интересите само на господаря си. Всички останали са вражески. Няма никакво значение кой ти е господаря и дали живее в Москва или Вашингтон.

Свободно мислещия човек винаги има собствени интереси. Част от тях съвпадат с приятелите му, част са в конфликт с враговете му. Но винаги има една граница както с враговете така и с приятелството. Приятелството си е приятелство, ама сиренето е с пари.

Т.е. сам признаваш, че тези които защитават руските интереси са роби на господаря им в Москва :D
И сега ще кажеш ама те не са руски интереси ами Български ... на което другия лагер ще ти отговори, че не, щом сме в НАТО тогава Българските интереси съвпадат с тези на НАТО а прокарването на руски интереси е в резултат на заблуждение от руска пропаганда ... т.е. ще има да се въртиш в кръг и всеки път сам ще се цакаш със собствените си аргументи против.

Вто Мар 07, 2023 5:22 pm
Профил
Аватар

Аз искрено съм започнал да се надявам да се сговнят нещата и да почнат да думкат големите бомби.

Да те успокоя, че пускане на големи бомби нема да има.

Вто Мар 07, 2023 5:31 pm
Профил

palavrov написа:
...т.е. ще има да се въртиш в кръг и всеки път сам ще се цакаш със собствените си аргументи против.

Мхм, копейкин като го хванат на тясно как сам си противоречи, започва да отговаря на въпросите с въпроси. :) Модел на поведение. :)

Вто Мар 07, 2023 5:37 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

miro_atc написа:
Но въпросът ми беше в коя война като сме избрали страна, сме спечелили нещо?

Втората световна война, след войната сме с по-голяма територия отколкото в началото на войната.
Югославската война, вземането на страна беше един от аргументите за приемането в ЕС.

Вто Мар 07, 2023 5:37 pm
Профил
Аватар

Аз искрено съм започнал да се надявам да се сговнят нещата и да почнат да думкат големите бомби...

Нищо ново. Неотдавна се прокрадваха сходни идеи - ресет трябвал. А за да имало ресет трябвала чума или война.
Е, чумата дойде, мина и замина. Проповядващите подобни идеи не изглеждаха щастливи по време на чумата. Гадно било. Пък и ресета не се състоя...
И войната дойде. Ама и тя едва ли ще успее да ресетира каквото уж се нуждаело от ресет.

Няма угодия... :D

Вто Мар 07, 2023 5:42 pm
Профил

palavrov написа:
Т.е. сам признаваш, че тези които защитават руските интереси са роби на господаря им в Москва :D

Абсолютно си прав, ако те НЕ съвпадат с нашите а са противоположни.
Същото се отнася и за защитниците на хАмериканските интереси. И те са роби на господаря си, ако интересите не съвпадат с нашите и са противоположни на нашите.

А-бе хора, до кога ще обсъждаме чуждите интереси? Ние наши нямаме ли си?
Като гледам напъна в момента е да се осигури пушечно месо за фронта, щото украинското май е на привършване. Ако забравихте - от тук тръгна темата с клипа, който постнах.
А за защитата на наште интереси - как се защитават собствени интереси, когато мощно те облъчват с платена пропаганда и чрез разни НПО-та, фондацийки и други хранилки купуват родните ни еничари, при това предполагам и за без пари?

Не виждам за момента политическа сила, която да е в състояние да защити националните ни интереси.

Може би трябва както Марков казва - активността на следващите избори да е под 15% и да ги видим какви ще я вършат.
Лошото е, че измамите по изборите са факт и са добре организирани. Сега върнаха и хартиената бюлетина. ДПС особено са царе в това. Та и въобще да не гласуваме май не е правилен ход.

...Наясно съм че вероятно и аз ще замина в пушилката, но накрая ще си струва. ...

О, определено ще си струва - я за едните, я за другите милиардери. Спор няма.
Само не схванах защо си готов да се жертваш за тях?

Вто Мар 07, 2023 5:45 pm
Профил

sparkybg написа:
Моята теза е че трябва да имаме избора с кои да сме. Не под чия диктатура, а с кого. И сме го направили. В един от малкото случаи в историята, когато сме имали тоя лукс.

пропагандата която цитираш твърди точно това, но в някой момент от времето замислял ли си се дали има и частица истина? дали наистина в момента имаме някакъв лукс от робуването към америка? или сме точно под диктатура? казваш армия, нато... но не ми отговори как ще ни защитят ако ни нападне натовска държава?

въобще какво е нато? ако успееш да се абстрахираш за момент от пропагандата с която ни облъчват, нато не е нищо повече от "дайте едни пари и робувайте за да може американците да си осъществяват интересите"
защото единственото което нато прави от десетилетия е да обслужва единствено американския интерес, в това число и постоянното настъпване в посока русия, в това число и предизвиканата война в украйна, в това число и всички икономически последствия сега за цяла европа, всичко това е следствие от обслужване на американски интереси, и лукс на практика няма

останалото е алабала за балами

Вто Мар 07, 2023 5:47 pm
Профил

sparkybg написа:
miro_atc написа:
Въпросът е, че нямаме задължения или поне аз не знам такива по силата на които трябва да нападаме някой.

И кого ни карат да нападаме? И кой ни кара такива работи?

За да има разговор е добре всеки да се опитва да разбере другия. Ако греша поправи ме, но твоята теза беше че като член на ЕС и НАТО отдавна сме избрали страна и съответно трябва да участваме във всяка война, която участват и те. Греша ли? Демек ти първо ми казваш, че по силата на еди какво си трябва да ги следваме и после ме питаш кой ни кара?
Моята теза е, че членството ни само по себе си не е задължение да влизаме във война. Дали искаме да воюваме или не трябва да си го решим първо за нас. После, евентуално да го отстояваме пред нашите съюзници и врагове. Моето лично мнение, е че не искам да участваме в тази война. Това съвпада и с горното интервю. Но съвсем не съвпада с мнението на много българи, както и официалната позиция на България. Според мен редно в такива случаи е да се проведе нормален разговор, при който всяка страна да изкаже аргументите си.

Цитат:
miro_atc написа:
Твоята теза е, че трябва или да сме под диктатура на едните или под диктатура на другите.

Не бих казал, че сме имали какъвто и да е избор. В смисъл не защото не сме гласували, а защото геополитическата обстановка беше такава.
Но това няма значение. С избор или без, аз не оспорвам членствата ни. Освен еврозоната, но и това е друга бира.
Както и в момента нямаме избор при който да запазим пълен неутралитет. Имам предвид нямаме разумен такъв, иначе винаги имаме избор да правим всякакви простотии. Включително може да обявим война на държава членка на НАТО. Няма да е прецедент. Така че това "искам да имам избор" е по-скоро кух лозунг.
Въпросът, който трябва да си зададем е какъв избор правим, защо и до какви последствия евентуално ще доведе. В момента изборът, който трябва да направим е дали бихме участвали в една война или не бихме. Ако участваме защо? И не ми казвай само щото нашите партньори участват. Те ако искат могат да скочат в някоя пропаст, ти ще ги последваш ли? Ако пък случайно не искаме или пък нямаме възможност, то това някак си е редно да го кажем на партньорите си. Може да ни разубедят, но поне няма да ги оставим в небрано лозе, когато тази война се разрасне. А тя натам върви (не само според мен).

Цитат:
Шизофренията е в твоята глава. Украинците биха били смачкани без външна помощ - факт! А "втората армия в света" се оказа вселенско говно - пак факт! От това че украинците не са смачкани, а на руснаците им видяхме излагацията, за нас има само ползи. В противен случай - апетитът идва с яденето, това пък исторически факт. В Грузия и в Приднестровието - същото. Преди това - всички, дето са имали нещастието да са им съседи, Фнландия например. На ватниците това им е идеалът за съществуване като държава - или обградени с послушковци като Беларус, де-факто ехни колонии, или си отхапваме парчета от където ни хареса. И в Грузия и в Приднестровието и в Крим никой не им се противопостави. Резултатът - решиха че всичко, което си пожелаят, им се полага. Какво те кара да мислиш че биха спрели в Украйна, ако предположим че никой не им се противопостави?

Историята не ми е от най-силните науки и не мога да направя никаква връзка с примерите, които даваш. Северните войни ако не греша бяха две. В първата доколкото помня финландците се опитват да отрежат руснаците по море. Предлагат им се алтернативни територии, но те отказват... СССР реагира както би реагирала всяка велика сила. Не ми казвай, че ако някой се опита да блокира САЩ ще има по-различна съдба. Може и да не ни харесва, но така правят великите сили. За разлика от една Сърбия примерно, която е обградена от всякъде и не може да пръдне без разрешение. Втората война с финландците пък изобщо няма какво да се коментира.
Грузинците може би имаш предвид 5-дневната война, при която те нападнаха Южна Осетия. Самата война е много интересна... във всяко отношение, но не знам какво искаш от руснаците? Не си спомням те да са нападали, нито пък да са завзели нещо от Грузия, освен малко пленена военна техника.
В Крим наистина никой не се противопостави. Взеха си го без нито един изстрел. Също дълга тема. По-добре да не задълбаваме. Далеч по-интересно е отношението към населението. Според Украйна то е незаконно пребиващо, защо за живели там без да си извадят или подновят украинските паспорти. Съответно плановете им са да депортират всички, които нямат актуални украински паспорти. И това е официална позиция, а не клюки. Както и новото строителство в Мариупол. Било незаконно и като си върнат контрола щели да го съборят. Сега големи хора сме, всеки може да види какво се строи в Мариупол, може да прецените колко са жителите на Крим с украински паспорти. Факт е, че има такива, но не знам в чия полза е този факт. Тъй че нещата са доста по-сложни. Украйна с основание може да има териториални претенции, руснаците имат претенции за излаза си в Черно Море, но имаме и милиони туземци също.
Както и да е... спирам. Ще кажа само, че за мен това си е 100% гражданска война. Случаите в които един от семейството е от едната страна, а друг от другата хич не са малко. Невъзможно е да има победител в една гражданска война. И двете страни са губещи. Да може би ще има променени територии в една или друга полза. Но да се твърди, че някой си спретва гражданска война с цел да завладее територии е супер нелепо.

Вто Мар 07, 2023 7:01 pm
Профил

nik написа:
пропагандата която цитираш твърди точно това, но в някой момент от времето замислял ли си се дали има и частица истина? дали наистина в момента имаме някакъв лукс от робуването към америка? или сме точно под диктатура? казваш армия, нато... но не ми отговори как ще ни защитят ако ни нападне натовска държава?

Ти твърдиш че робуваме на някого, не аз. Лукса ни е че имаме отбрана, давайки мижави кинти за това. Ако ни нападне някой си има Чл.5. Там няма изискяания каква да е държавата. В живия живот някой просто ще натисне безцеремонно шушоните на самозабравилият се, както и се случва най-редовно точно с Ердоган.

На всичкото отгоре има един чл.13, според който само след една година вече ще можем да изявим желанието си да излезем от НАТО, ако искаме, и година по-късно да сме аут. Това право някак хич не се връзва с робството. :)

nik написа:
въобще какво е нато? ако успееш да се абстрахираш за момент от пропагандата с която ни облъчват, нато не е нищо повече от "дайте едни пари и робувайте за да може американците да си осъществяват интересите"

Глупости на търкалета! На кой ги даваме тия пари? Имаме задължение да отделяме 2% от БВП за отбрана + разни оперативни задължения (оперативна съвместимост, аir policing и подобни). Толкоз. На всичкото отгоре дълги години и тия 2% не ги отделяхме. Робуваме им с какво по-точно? Някой ни задължава да пращаме наши войници някъде или да участваме в конфликти? Това са точно опорките на путинофилите. Не само че никой не ни е задължавал за това, ами зорлем се бутахме, за да имаме някакви подготвени военни, защото даже за адекватна подготовка не давахме пари. Да не говорим че заплатите и условията в армията ни са такива че има зверски недокомплект.

Да припомням ли че един бивш американски президент преди 4-5 години ни набиваше канчетата че не харчим достатъчно за отбрана? Това сигурно защото иска да му робуваме.

nik написа:
защото единственото което нато прави от десетилетия е да обслужва единствено американския интерес, в това число и постоянното настъпване в посока русия, в това число и предизвиканата война в украйна, в това число и всички икономически последствия сега за цяла европа, всичко това е следствие от обслужване на американски интереси, и лукс на практика няма

И какъв по-точно е американския интерес за настъпване към Русия. Да им треперят карачките че някой щял да ги напада? Не те мислех за човек, дето да кълве на плоските путинови опорки, щото ги повтаряш 1:1. Защо му е на някой да ги напада? Ще им изпие водката или ще им открадне високите технологии?

И защо Русия да има право да изисква на 1000км около нея да няма някакви си железа, а държавите около нея да нямат право да изискват същото? Дасли ще си прибере големите железа на 1000км навътрем или по-точно смята че половин Европа и се полага, щото... така! Айде по-сериозно, моля.

Предизвиканата война в Украйна - същата полюция. Предизвикана с какво? С това че назначения от путкин президент се правеше на проевропейски до последния момент, след което точно като господаря си се изметна на 180 градуса като фурнаджийска лопата и отказа да подпише? Измисли нещо друго, в което има поне малко логика. Агресорът е Русия и това го разбра цял свят без Русия, Еритрея, Иран и Сирия. Русия е тази, която пряко наруши договор, по който беше поела ангажимент да е гарант за целостта на Украйна. Но то и това им е стандартна практика - договорите с Русия имат стойност само когато ти трябвад да си забъшеш задника с тях.

Тях все накой би бил излъгал, бил ги прецакал и прочие, а те откак са държава живеят като скотове в името на това да дрънкат някакви ръждиви железа. И постигнаха какво? Сега е много по-вероятно някой да ги нападне, щото всички видяха посраните задници да "втората в света" армия. Препоръчвам им да търсят потенциалния си нападател не измежду враговете си, а измежду най-близките си съюзници, защото и те струват колкото тях.

nik написа:
алабала за балами

Мхм, право в десятката!

Вто Мар 07, 2023 8:34 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948 ... 1075  Следваща