Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Ами със синдикатите тук ситуацията е сложна, въпросът е че това си е чисто популистко/демократско/социалистическо отсъждане, съдебната система тук вече изобщо не е безпристрастна и неполитизирана, тя никога не е била, но сега вече дори и не опитват да го прикриват, новата мода е че закона не е важен, важна е обществената нагласа, онеправданите които и да са те ...

Чет Мар 02, 2023 7:41 pm
Профил

https://trip.dir.bg/novini/statuyata-na ... koto-zname

Чет Мар 02, 2023 7:57 pm
Профил

ToHu написа:
Ами със синдикатите тук ситуацията е сложна, въпросът е че това си е чисто популистко/демократско/социалистическо отсъждане

Аз те разбирам, обаче през соца можеха да те уволнят когато и както си поискат и особено ако е дисциплинарно, нито синдикати, нито съд, нито арменския поп можеше да ти помогне. Така че не виждам връзка. Може би имаш предвид, че резултатът ще е също толкова лош като през лошия соц. Но така потвърждаваш подозренията ми, че за теб социализъм е само нарицателно за "нещо лошо".

Чет Мар 02, 2023 9:55 pm
Профил

miro_atc написа:
Аз те разбирам, обаче през соца можеха да те уволнят когато и както си поискат и особено ако е дисциплинарно,

Да, но това не важеше за циганите. Те ходеха на работа когато им е удобно (2-3 дена преди аванс и 2-3 дена преди заплата) и не ги уволняваха. Имаше някакво "правило" да имат работа, за да няма безработни в БГ. Някой от по-възрастните може да го обясни от "първа ръка" (на мен само са ми го разказвали това).

Чет Мар 02, 2023 10:51 pm
Профил

За мен социализма, като стой който имаше в България не е лош макар да страда от неговите си проблеми. По време на социализма синдикати нямаше и не случайно, е появи се един съвсем в края, 89-та беше нейде, иначе имаше работнически профсъюз, който обаче имаше малко по-различни цели :)
Социализма като идея че благата трябва да се преразпределят, е порочен. Естествено тук идва въпросът за кой точно социализъм говорим, защото това което е било в СССР и НРБ няма много общо с трудовете на Маркс на които уж почива концепцията за социализъм/комунизъм.
За да съм точен, под социализъм разбирам общество в което държавата има социални функции, като да осигурява безплатно здравеопазване, образование, пенсии и т.н. за мен държавата следва да има една единствена функция, да осигурява суверинитета на своите поданици, с две думи в държавата трябва да има само едно министерство, това на войната. Всичко останало трябва да се остави на поданиците. Дали бедните ще умират гладни, ами ако умират умират, те са краен брой, веднъж умрели проблема няма да го има. Дали болните без възможност да се лекуват ще умрат, ами и те са краен брой, проблема ще се реши от само себе си. Тук много може да се дискутира как ще се осигури достъпно здравеопазване ако няма регулатор, но както всеки друг процес, това е процес който ще се саморегулира. Макар да е много лош пример за това, в САЩ някак си доста години този процес се е саморегулирал. Да здравеопазването е много скъпо, но стана още по-скъпо когато се намеси дръжавата. Макар обаче да изглежда скъпо нетно не е чак толкова скъпо. Умните хора се застраховат, застраховката поема голяма част от лечението, смешно е да се мисли че застрахователя плаща сумата която клиента вижда, т.е. това е един вид здравноосигурителна система, напълно доброволна принуждавайки те в един момент да се включиш. Ако в САЩ нямаше някои други регулации, може би здравеопазването щеше да е евтино както много други услуги и продукти, но уви държавата се е намесила в "полза" на потребителя.
Та както и да е, малко се отплеснах, идеята е че всичко трябва да се решава от крайния потребител, иска ли пенсионен фонд, иска ли здравно осигуряване и т.н. Ще кажеш кой ще строи пътища, ами пак хората, индиректно през общини и кметства в които живеят. Да трябва да има някава структура но с минималистични права и задължения.
Както и да е, целта не е да опиша как си представям аз таква държава, а как не сия представям. Не си я представям да осигурява образование, храна, помощи, училища и мног, много други, не сия представям да ти взема 30 или 40% данък за да ти осигурява нещо си .. и 10% ми се виждат много. Не си я представям да ти прибира 20% ДДС .....
Сега ще кажеш ами има и други функции, полиция, съд, неща нужни за да има някакво функциониращо общество. От една страна да, може да ги има в някаква минималистична форма, от друга дали е нужно ? Скоро четох на Зъб от Дракон на Крайтън, в един момент описва градче в "дивия запад", хората говорят тихо и спокойно, стараят се да не засегнат някого, не говорят много .. не защото са много културни, а защото не искат да свършат с крушум в главата, това е литературно произведение, но доста точно описва живота в тази част на САЩ по това време /18-ти век/ .. ето че и на място без съд и полиция нещата се регулират от самосебе си. Посещавал съм много затънтени местенца, хората нямат нужда от съд и полиция, и без тях се оправят, та начини винаги има.

Чет Мар 02, 2023 11:09 pm
Профил
Аватар

Ето добро обяснение за различните социални системи :D
https://www.thepoke.co.uk/2015/08/19/17 ... ined-cows/

И разширена форма за фирми:
https://www.boredpanda.com/corporation- ... cownomics/

Пет Мар 03, 2023 12:21 am
Профил

това с кравите е добро, право в десятката :D :D :D

Пет Мар 03, 2023 12:49 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
По време на социализма синдикати нямаше...

Ми не е вярно... Имаше професионални съюзи, макар и контролирани от БКП.
emilvtc написа:

Цитат:
... през соца можеха да те уволнят когато и както си поискат...

И това не е вярно.

Цитат:
Да, но това не важеше за циганите. Те ходеха на работа когато им е удобно (2-3 дена преди аванс и 2-3 дена преди заплата) и не ги уволняваха. Имаше някакво "правило" да имат работа, за да няма безработни в БГ. Някой от по-възрастните може да го обясни от "първа ръка" (на мен само са ми го разказвали това).

И това не е вярно.

Пон Мар 06, 2023 10:43 am
Профил

За уволненията през соца не знам Лео какво има предвид, но си уволняваха... Особено за липси и начети. В такива случаи ако се размине само с уволнение си беше късмет. Много дребни чиновници от сорта на склададжии получаваха и присъди и лежаха по затворите. И въпреки, че имаше сурови наказания, кражби и липси имаше доста.
Виж уволнения не по причина на работника или на гаден директор бяха рядкост. Предприятието може и да няма работа, но минаваше на субсидии вместо да се съкрати персонала.
В тоя смисъл и безработицата беше невъзможна. Щатове имаше като за целия китайски народ. Друг е въпросът какви бяха свободните щатове. Примерно за всякакви специалисти беше много странно. От една страна имаше огромен недостиг. От друга страна това, че си специалист съвсем не означаваше че можеше да си намериш работа там където искаш. Примерно учители, медици и т.н. ги разпределяха и ги пращаха да работят и по села и изобщо където преценят. Примерно ти може да си учител и да живееш до училище в което търсят даскали, ама теб да те разпределят на другия край на България.
В нашата област също беше меко казано странно. Компютърните специалисти се търсеха като топъл хляб. Но трябваше диплома, иначе не може. Ние искахме да направим фирма, накараха ни да се откажем. Не можело да пишем програми без да сме специалисти. И това при условие, че наистина имаше огромен глад. Толкова голям, че за нашата специалност се водеше "важна за народното стопанство" и освобождаваха от казарма. Като студент пък имах договор с местния изчислителен център и ми даваха стипендия, която беше два пъти по-голяма от заплатата на майка ми.

С други думи сегашните разбирания за "безработица" и изобщо за търсене и предлагане на работа тогава имаха доста по-различен смисъл. Това че търсеха хора за всякакви длъжности от специалисти до общи работници беше факт, но съвсем не означаваше че всеки може да отиде да работи каквото си иска. Не можеше и да не работиш, щото и това беше проблем. И то не само финансов.

Пон Мар 06, 2023 1:22 pm
Профил
Аватар

Миро, да беше прочел какво си написал и какво ти отговорих...

Материално отговорно лице, което умишлено отклони стоки или пари, съвсем естествено ще бъде уволнено и дори съдено не само през соца, но и сега и не само у нас, а навсякъде по света. Това не е "когато и както си поискат".

Разпределението на учители, лекари и други спициалисти си беше съвсем естествено - друг плаща за образованието ти и е естествено той да определи къде ще работиш.

Пон Мар 06, 2023 2:14 pm
Профил

през соца уволненията не бяха заради отклоняване на стоки или пари, тогава наши и ваши си крадяха безнаказано с камиони
уволненията бяха най често по партийна линия, тоя не е от нашите, да си заминава, или тоя е наше момче, ще уволним някой да уредм нашето момче
или пък както в случая на моите родители - юркат баща ми да върши работата на всички техници с по-висок разряд защото те не знаят как, и той решава да напусне и да отиде на друго място, и понеже не можем да го уволним от другото място щото друг окръг, и там партийната линия вече се контролира от други хора (след години директора му споменал че е имал големи проблеми заради това назначаване, но все пак го оставил щото нямало никой друг), та какво друго... дай ще уволним жена му, с условието че ще я върнат на работа ако баща ми се върне на старото място, и те така...

често се случваше кадърни хора да ги заменят с "едно наше момче", това е точно "когато и както си поискат"

Пон Мар 06, 2023 2:58 pm
Профил

Desert Leo написа:
Миро, да беше прочел какво си написал и какво ти отговорих...

Материално отговорно лице, което умишлено отклони стоки или пари, съвсем естествено ще бъде уволнено и дори съдено не само през соца, но и сега и не само у нас, а навсякъде по света. Това не е "когато и както си поискат".

Разпределението на учители, лекари и други спициалисти си беше съвсем естествено - друг плаща за образованието ти и е естествено той да определи къде ще работиш.

Ми не разбирам какво твърдиш... Аз когато казвам, че всеки можеше да бъде уволнен по всяко време имам предвид, че нямаше практическа възможност да оспорваш това. Тия профсъюзи дето казваш не просто бяха контролирани от БКП, те основно се занимаваха с почивни станции и други такива грижи за трудещите си. Сега каквото и да си говорим знаеш много добре, че в оная система всичко опираше до "връзки". Даже и парите си не можеше да изхарчиш без връзки, щото като изключим основните стоки за всичко друго или чакаш ред или го няма. Но ако имаш връзки нещата се случваха. В това число и с уволненията - като ти връчат заповедта за уволнение по каналния ред няма какво да направиш. Директорът може да е най-големият некадърник на света, или да е най-големият гадняр, може всички да го знаят или виждат, ама не виждам как ще оспориш решенията му. Самата система беше такава. Не че всички се примиряваха. Предполагам ти помниш, а по-младите са гледали "да обичаш на инат". Такава беше реалността...
За кражба естествено, че е нормално навсякъде по света да те съдят. Моето твърдение е, че тогава се случваха и двете, т.е. хем се крадеше, хем и вкарваха в затвора. Демек това, че хващаха и наказваха съвсем не спираше кражбите. Сега бюджетните фирми са далеч по-малко и далеч по-малко има какво да се краде, но пак се краде, а е много по-трудно да се накаже някой. Не само защото големите кражби де юре не са кражби и не само защото няма и толкова разследващи. Включително и в частните фирми това е проблем. Неотдавна един познат ми разправя, че след като назначил един продавач почнало да му изчезва стока. Но без доказателства едностранно трябвало да го държи още 3 месеца. Вика няма как да му връча предизвестие и да го оставя. Естествено намерил законно решение. Но сега мисълта ми е, че е доста по-сложно. Трябва да има доказателства, съд, адвокати и т.н. Докато едно време властта имаше доста по-голяма "свобода" ...

Пон Мар 06, 2023 3:49 pm
Профил
Аватар

Добри новини - всички в БГ да сеят домати
https://business.dir.bg/ikonomika/turts ... -balgariya

Вто Мар 07, 2023 11:06 pm
Профил

А-бе то не е само до сеенето.
Определено съм пишман земеделец, но с доматите хич не ми се получава. Искат си специфична грижа, а и имам чувството, че от година на година все по-трудно се отглеждат на открито. От 50 растения не съм откъснал и 100 домата. Има много и големи зелени, но се скапват преди да узреят. Всички комшии ми тразправят, че на открито вече не ставали ...
Като дете в Пловдив сме гледали на открито покрай марица и ставаха без проблем. (комунягите тогава разрешаваха на хората да обработват площи из града за "подпомагане на родното производство" :-) )
Тази година ще пробвам в оранжерия.
С краставиците проблем няма. Растат като луди.

Сря Мар 08, 2023 12:37 am
Профил

Еми чудесно. Вносните станаха достатъчно скъпи, за да е неоправдано да ги внасяме.

...само дето сега предполагам че на нашите производители пак вселената ще им е крива, ама по друг начин.

За домашно производство - едните бабугери имат и в парници и на открито, другите само на открито. Да, на открито е по-трудно, пръскат се по-често (някакъв бъркоч от прясно мляко + антибиотик от време на време, освен "стандартните" истории), но най-големите поражения са от градушки, та сега са с мрежи над градината. Миналото лято зорлем слагахме в шишета и буркани, щото нямаше какво да ги правим, нищо че вече имаше сложени шишета и буркани колкото искаш.

...но, това от края на юни нататък. Преди това ако въобще ядем - от магазина. Но само в половината случаи уцелваме що-годе читави, въпреки цените. В 1/4 от случаите изобщо не стават за ядене, щото имат вкус на нещо между тиквичка и зеле, но не и на домати. :)

Сря Мар 08, 2023 12:45 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062 ... 1194  Следваща