Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Най големите професионалисти от безработните нямат сметки, държавата им ги плаща, тъй че тия 40% не са от тях, най вероятно са от работещи на 2 места до частично работещи, каквото е описал бабане

По едно време е имало много програми за помощи, чак са им изгубили дирята кой колко взема, та преди няколко години ги обединиха в 1 за да намалят малко злоупотребите

А за признак за потъваща държава освен масовия срив в стандарта на живот можем да вземем разбитите улици, заприличат ли на българските работата не е на добре

Чет Мар 02, 2023 12:01 pm
Профил

Чета и се кефя на дискусията в темата на последък.
Чудесно е, че тона от едно известно време е коректен и че има различно мислещи хора на различни мнения. Би било ужасно, ако всички бяха на едно и също мнение.
Много бих бил щастлив, ако такава дискусия по подобен начин се водеше и извън форума - в обществото например, по медиите и т.н. Но там схемата е друга и е от типа "коЙ не скача е червен".

Чет Мар 02, 2023 12:07 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
Но там схемата е друга и е от типа "коЙ не скача е червен".

Да, така е. И затова за съжаление българина си плаща. Въпреки няколкото последователни грешки през последните години изглежа пак се отива към поредната грешка.
"Кой не скача е червен" е точното определение, за съжаление. Чета някакви коментари за някакви "комунисти" дето били виновни за проблемите, дори 34 години след 89-та, но иначе с поведение на щраус и глава в пясъка. Аз за себе си мога да кажа че от ултра-демократ през 90-те съм се превърнал в чист "комунист" сега (каквото и да е определението за тоя термин в главите на тия хора), и мисля че системата в момента е виновна за всички злини. Който иска да се смее или обижда, негово право си е, но аз след половината си живот прекаран по света мисля че накрая съм прозрял през пропагандата.

Чет Мар 02, 2023 12:27 pm
Профил

Бабане , сещам се за тази мисъл:
"Ако на младини не си демократ - значи нямаш сърце.
Ако на старини не си социалист - значи нямаш акъл ... " :)
(не е точно цитирана, но идеята беше такава)

Добре би било хора, които не са живяли извън БГ да чуят какво разправят такива, които живеят или са живяли извън БГ и не са работили там като миячи на чинии в ресторант примерно.
Умния човек се учи от собствен опит. По-уният - и от опита на другите, а най-умният - от опита на "успелите".

Чет Мар 02, 2023 12:52 pm
Профил
Аватар

"Ако на младини не си социалист - значи нямаш сърце.
Ако на старини не си капиталист - значи нямаш акъл"

Повечето млади хора са идеалисти, а в българската култура капиталът сякаш никога не е бил особен идеал. Та за мен се вързва, но не е в съответствие на опита на Бабане.
Винаги съм бил привърженик на разделението в това отношение. Който иска див капитализъм - в Америка. Който иска социализъм - в Централна Европа, който иска свободния - в Източна Европа и т.н. Подобна свобода на движение би решила много конфликти. Въпросът е кога и как да бъде ограничена за да няма злоупотреби.

Интересното обаче е, че Калифорнийците се опитват да въведът социализма (който му е интересно може да слуша някой от много политически подкасти там)

Чет Мар 02, 2023 1:57 pm
Профил WWW

то не е само там, навсякъде хората искат промяна защото очевидно нещо много не е у ред, например в цяла европа отдавна се редуват леви с десни правителства, и пак не е у ред работата, явно промяната в цвета на бюлетината не е достатъчна докато и леви и десни служат на всички други освен на избирателите си

Чет Мар 02, 2023 2:30 pm
Профил

Абе то хубаво за социализма, ама кой е готов да плаща за него. Шведи, финдландци и други народи са готови да плащат и плащат.
Ей сега предтои да внасяме данъци и правя разни сметки - както и да го погледнеш, данъците в България не са никак високи. Обаче като не отиват за подообрение на средата на социума (обществото), а в партийни и други каси и чекмеджета, на човек няма как да му бъде приятно да плати и 1 лев.

Чет Мар 02, 2023 3:45 pm
Профил

dan написа:
Абе то хубаво за социализма, ама кой е готов да плаща за него. Шведи, финдландци и други народи са готови да плащат и плащат.
Ей сега предтои да внасяме данъци и правя разни сметки - както и да го погледнеш, данъците в България не са никак високи. Обаче като не отиват за подообрение на средата на социума (обществото), а в партийни и други каси и чекмеджета, на човек няма как да му бъде приятно да плати и 1 лев.

Проблемите в българското общество да много и комплексни... може да отворим страница с нови N хиляди коментара...... Но накратко с такъв марял къвто има тук и ниската раждаемост, както и олигарсите които дърпат чергата в тяхна полза българия никога няма да е добре.
Държавата трябва да кандидатства пред европа за средства по програми и след това да ги направи достъпни за хората и фирмите. Както виждате българия (в лицето на властимащите) изобщо не кандидатства по важните проекти които ще донесат пари и промяна за народа.
А това за което политиците кандидатства е ясно къде отива
https://dnes.dir.bg/temida/balgariya-e- ... rosredstva

Чет Мар 02, 2023 4:14 pm
Профил WWW

dan написа:

Ще ги видим и тях докога ще са толкова готови, освен това са големи страни с малко маселение, финландия и норвегия са по 5 млн, швеция е 10, а като територия са 3-4 пъти България, т.е. много ресурси и малко хора, това не е маловажно. Скоро ми се струва и там ще го закършат но да видим, не трябва да се пренебрегва и манталитета, който там е различен, но с вноса на имигранти неминуемо се променя.
За САЩ социализма е навсякъде, не само Калифорния, ако някой иска капитализъм не е в САЩ мястото. Много малко неща са останали от капитализма, ей онзи ден съдия разпореди да се върнат уволнени провсъюзни работници, те нямаха профсъюз но се пръкна един. Това се случва във всяка по-голяма организация. Не е от вчера, но ефвкта е ясно видим. Където имаш профсъюз нямаш производителност и качество, изчезва свободата да назначаваш и уволняваш, изчезва и свободата да се договаряш.
Някой ще каже ами да, как иначе се бориш с корпорациите, ами никак, тук е било а и още уж е employment at will, въпреки че от 60-те насам много неща са се променили, но последните 20 години става безумие. Тези отношения означават, че работника може да напусне когато си пожелае без предизвестие, и точно по същият начин работодателя може да го освободи. Това е огромен плюс и за двете страни, естествено ненавиждан от всички социалисти които не искат да работят или не могат или и двете.
Какво дава колективния договор, неоправдани права за работника и незаслужени ограничения за работодателя. Това в дългосрочен план води до уродливост на системата, и бавно но сигурно това стига на всички нива, включително и до държавата като цяло.
За едно развито общество няма нищо по-лошо от социализма като идея. Социализма като такъв, е възможен единствено в затворена система с минимални свободи, и точно тук е уловката. Всички бленуващи за социализъм не осъзнават къде води той, не случайно в САЩ се правят всячески опити да се ограничи личното оръжие, дори се говори за промяна на конституцията, това е необходима стъпка към социализма и комунизма, защото и тези идеи не са чужди на младите и като цяло на демократите, които тук са всъщност комунисти, да не се бъркат с демократите у нас, които всъщност също са комунисти :)
и за да не остана неразбран, не визирам социалния строй от преди 10-ти, нито управлението на комунистическата партия, в много аспекти резултата от това е бил положителен.

Чет Мар 02, 2023 4:40 pm
Профил

Не е само социализма... Вече доказано се видя че нито социализма нито "демокрациите" нито капитализма са си самодостатъчни, всички смучат от едни готови ресурси, било собствени, било чужди

Аржентина се чудят как да изгонят англичаните, африка се чуди как да изгони французите, сирия, ирак, югославия и още много други се чудят как да изгонят американците, общо взето на всички "развити" държави развитието е защото смучат от някъде

Например това:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gibraltar
Някой интересувал ли се е какви са и защо са доста такива полуостровчета някои от които буквално квадратни метри

Чет Мар 02, 2023 4:55 pm
Профил
Аватар

Аз затова ги писах "комунистите" в кавички, понеже хората дето най-скачат и пръскат плюнки само при споменаването на думата са всъщност точно комунисти по идеология. Глобализъм, единна "демократична" система, тем подобни глупости са все от тая идеология. Аз лично защитавам точно обратното - малки напълно независими общности, всеки си гледа паничката, пазарна икономика, но не див капитализъм, смислени "човешки права", а не лудост както сега. И най-вече - промяна на политическата система чрез премахването на партии, репрезентативна демокрация, лобизъм (който се храни от идеята един човек = един глас). И общо взето такива дребни модификации, които биха осигурили поне още няколко века преди следващата криза

Чет Мар 02, 2023 5:57 pm
Профил

Социализъм, капитализъм, диктатура, демокрация са термини използвани от пропагандистите, които влагат какъвто им е удобен смисъл. Интересното е, че всички термини са използвани като добри и лоши. Като започнеш от диктатурата, която е възникнала като форма на демокрация. И в миналото диктаторите са били велики хора, не случайно Мусолини сам се провъзгласява за диктатор. Но след него и след още един като него и диктатор стана лоша дума.
И комунистите в началото са се гордеели, пък после ква стана...
Но друго исках да кажа, просто тия термини дори и да махнеш субективния фактор пак са си кухи фрази. От демокрация до демокрация разликата е от небето до земята. Същото е и с останалите думички. Тези думички нямат за цел да дадат обективна информация, а са само местоимения за "добрите" и "лошите". Когато кажем примерно демокрация, значи говорим за приятелска държава/режим. Ако не е демокрация, т.е. диктатура, социализъм и т.н. значи се говори за "лошите".
Това е единственият смисъл на тези думички. Пропаганда и дъвка. Когато един политик няма какво да каже или какво друго да излъже, той обикновено се хваща за някаква такава куха фраза и почва да обещава как ще строи комунизма, или как ще строи демокрацията или там каквото е модерно.

Сега политиците ги разбирам... Няма как да се изтъпанчи и да каже "аз искам да крада", затова почва да говори за демокрация и тем подобни лозунги.
Но не разбирам вие защо тук толкова ги дъвчете тия джавачки? Политици ли ще ставате?

Чет Мар 02, 2023 6:24 pm
Профил
Аватар

Набабане това като докараш до малко по-голяма крайност звучи като анархо-капитализъм. А на Миро не знам как да отговоря. Нещо средно между чесане на езика, интелектуална гимнастика и пълна загуба на време :)

Чет Мар 02, 2023 7:14 pm
Профил WWW

Най-вече последното, ама нали трябва и разнообразие, питате ли ме как съм поил жици да гледам смотания SPI без лупа и микроскоп ...не за друго а от мързел да разкача и да отида до другата маса ...не че не се случи точно това накрая :) та не може да си губят времето само с мързел, трябва и по-"интелектуално" занимание ;)

Чет Мар 02, 2023 7:21 pm
Профил

HCL написа:
А на Миро не знам как да отговоря. Нещо средно между чесане на езика, интелектуална гимнастика и пълна загуба на време :)

Постът ми не беше към конкретно мнение. Просто чета как се използват разни думички и реших да поспамя ;-)

Но пък бях сериозен за думичките... защото всеки влага различен смисъл в тях. Примерно това дето Тони каза, че някакъв съдия отсъдил... Ами той за да го отсъди тоя съдия сигурно е имал причини, я закони, я договори. Не знам какво е точно, но очевидно Тони не е съгласен, значи дай да го наречем социализъм, демек лоша работа ;-)

Чет Мар 02, 2023 7:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061 ... 1194  Следваща