Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
PIC18 Ethernet Microcontrollers 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Миро,много си прав.Аз в университета изучавах СМ600 и ми преподаваше Валтер Станчев което наистина беше много хубаво.НО той непрекъснато правеше паралел между СМ600,Тексас,Моторола и Интел.Казваше че важно е да се знае принципа-останалото е лесно.Като знаеш принципите-вече можеш да пишеш на всякъкви процесори - разликата е в инструкциите.Всяко нещо има + и - .Невиждам защо всеки път тръбва ме да обсъждаме нещо и се стира до .....
Вчера ходих до университета и най-жалкото което видях е следното - преподавателя обяснява на група студенти,те се подхилват и говорят за глупости.Имат направени макети на ПИК с дебъгери,може да тестват нещата,да питат......Никой обаче не го интересува,не знае за кво е там-за едното висше,за дипломата и гледат как да се измъкнат и да отидат в близкия бар.Лаборатории които преди години имаше денонощно хора и се работеше сега пустеят,масите са в прах.Вече няма и обявени часове за консултации-и да има ми казаха никой не идва.И после що се задават тъпи въпроси и се правят грешки? Спирам до тук че почва да ми става гадно да говоря на тази тема :cry:

Сря Сеп 13, 2006 2:58 pm
Профил

Мнение 
ех, едно време ... нещата много се промениха, ако едно време за един процесор трябваше да се моля на местния партиен секретар, сега мога просто да си го поръчам на съответния доставчик.
Жалко е само че други неща не се променят - преподават се стари и ненужни неща. Верно ако се напънат студентите ще хванат логиката ако ще и на 4-битов да им я обесняваш, но ако им сложиш и един преподавател, който никога нище конкретно не е конструирал и на изпита не гледа какво разбираш от принципа, ами дали знаеш нещо което Той бил казал на лекции, нищо чудно да нямат никакъв интерес...
Само помисли какъв е резултата - мнозинството нито научават основните принципи, нито са виждали нещо което реално се ползва. Кажи ми какво става от такива хора? Поне като американиците да сме... може да не разбира много-много принципите, но след като завърши може да ти модифицира някой евал-платка с SDRAM, графичен екран и да ти спретне някакъв продукт. После те биле тъпи щото знаят само paste&copy, а нашите студенти какви са като след завършването и това даже не могат?

Сря Сеп 13, 2006 3:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това наистина е така,но има неща които не се променят - теоретична електротехника,ел.машини..
Работата е там че студента освен че го мързи няма и желание да пипне нещо,да оживи една схема даже и да е сглобена на ТТЛ,да не говорим за микроконтролери.Колкото и голямо желание да има преподавателя да го аучи на нещо с което да си вади след време хляба,той студента като не разбира и не желае не става.Качеството на преподавателите също запада-повечето използват базата на университетите за час-пром или за фирмите си.За да научиш един човек на нещо,преподавателя трябва да е СПЕЦИАЛИСТ в областта си и да работи в нея,а не някой пенкилер дето предава по 3-4 дисциплини (има и такива) дето не може да ти даде свестен отговор,по-скоро обърква студентите. За това и си патим.Предполагам че на форума има хора които имат фирми и произвеждат електронни устройства и те могат да дадът реална и обективна оценка при търсенето и подбор на кадри и особенно интервютата.Най-често обаче съм присъствал на диалози от сорта -Кажи ми някое момче дето разбира поне малко и има желание да работи,че ми трябва човек за работа.Има всякъкви случаи.Има и такива които нямат висше но са много напред в техниката -евала на такива момчета които знаят какво искат и се трудят за да го постигнат!Просто човек трябва да работи в една тясна област и там да е наистина специалист със задълбочени познания.Далече също съм и от мисълта че ако си завършил Програмиранене трябва да знаеш що е транзистор.Общата култура е много важна а също така трябва и да се чете,щото бързо се забравят много неща.
Спирам дотук,защото съм доста офтопик от темата и Хищника няма да прости и ще я бастиса в коша.

Сря Сеп 13, 2006 4:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Една от задачиоте на преподавателя е да "запали" студентите си. Иначе функциите му се свеждат да един PDF.

Сря Сеп 13, 2006 4:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бате,преподаватели съм виждал дето и експерименти правят на студентите,и части им подаряват да пробват и им обесняват и им сдъфкват трудната материя и казват на студентите идвайте да питате ако имате някакви трудности в електронирата,да дискутираме - но студента като си мисли за кафе и каки и как да се напука довечера,мога да ти кажа че ефекта е нулев.Друг е въпроса че студентите идват и махмурлии н алекции и упражнения.Ми той нали си плаща образованието - ще получи диплома,а после кво ще прави - ми като му дойде времето ще мисли.Човек няма ли желание - и с боен чук и кирка насила не можещ да му налееш в главата.

Сря Сеп 13, 2006 4:52 pm
Профил

Мнение 
от бастисване файда няма да има.... утре ще се пръкне поредния спор на същата тема...
И за офтопик, не е много офф, щото един форум е най-полезен при избор на хардуер и софтуер, когато още си зелен и другите могат най-много да ти помогнат (или попречат). Колкото повече навлезеш в дадена материя толкова по-малко стават хората които могат да ти помогнат и тогава форумът става като купа сено в която трябва да намериш иглата...

От друга страна може би прекаляваме... включително и аз, но го смятам за важна тема и затова си оправдавам прахосването на време. Пък и защото не ми е било лесно докато стигна до тоя начин на мислене... преди време бях от другата страна на бариерата ;-) Имах хубав проект който просто си плачеше за бърз процесор с много памет, но аз от 15 кладенеца извадех вода и убедих останалите че не му е сега времето да се минава на 32битови и т.н. Бързината постигнах с матрички и за паметта намерих решение, а бе за мой късмет стана, при това стана добре. И така до ден днешен още нямам нещо което да има SDRAM, да има читав екран.
Ако утре кандидатствам за подобен проект и като конкурент имам някой току-що завършил западен студент, какво ще се получи?
Той ще каже ами ние в университета сме учили и бързи процесори и памети и упражнения сме имали... Аз може и цял живот да съм се занимавал с процесори, ама клиентът като трябва да избира между млад напорист младеж, който на всичкото отгоре е учил това което ще работи и някой динозавър като мен, който нито е учил точно това, нито го е практикувал... ходи го убеждавай че ти имаш много "опит"...
Тая, пък и други причини ме накараха да се замисля и за това съм си променил мнението... Верно няма, единен отговор на това с какво да се почне, но човек трябва да мисли повече накъде е тръгнал...

Сря Сеп 13, 2006 5:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Живота е сложен....
Сутрин набожен а вечер разложен.... :P

Май темата беше за пикове с етернет.. :wink:

Ще го видим като се появи наживо.

А от PIC-овете най ме дразни КОМЕТ с тяхното вече станало им навик нямаме на склад... :evil:

Сря Сеп 13, 2006 6:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе то че се отплеснахме от темата - отплеснахме се,че се и пооляхме :oops: Май трябва да пуснем една такава в общите приказки и на всеки като го стегне шапката да пише по нея.

Сря Сеп 13, 2006 7:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Tisho написа:
А от PIC-овете най ме дразни КОМЕТ с тяхното вече станало им навик нямаме на склад... :evil:

ха добре че са комет иначе и PIC-овете щяха да са като AVR-ите, някой е чувал че били много по-добри но като реши да купи го пращат в Австрия да си поръча за проба една тава и да чака 1 месец доставка

Microchip имат сигурно 300 вида PIC-ове повечето от които се различават помежду тях по тук-там забранена или разрешена периферия, да не очакваш някой да държи от всички на склад и да чака някой да се сети да поръчва ;)

Сря Сеп 13, 2006 8:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
От Комет вече можеш да поръчаш всичко на Микрочип през buy.microchip. Е ще почакаш седмица, две, ама ако ми посочиш друга фирма на която да имаш достъп до цялата номенклатура за две седмици и то на цени от страницата....

Както каза батето - Микрочип може да са всякакви, но маркетинга им по отношение на дребните риби е много добър.

Чет Сеп 14, 2006 10:21 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
...и тия умрели 10 мипса си е загуба на време да се бориш с такива.

http://www.ccsinfo.com/content.php?page=piccube, хората казват че пуснали платка с изчислителна мощ от 810 MIPS с PIC18F8525's :D Жалко че само светодиоди управлявали :roll:

Съб Сеп 16, 2006 11:48 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
Миро,много си прав.Аз в университета изучавах СМ600 и ми преподаваше Валтер Станчев което наистина беше много хубаво.НО той непрекъснато правеше паралел между СМ600,Тексас,Моторола и Интел.Казваше че важно е да се знае принципа-останалото е лесно.Като знаеш принципите-вече можеш да пишеш на всякъкви процесори - разликата е в инструкциите.Всяко нещо има + и - .Невиждам защо всеки път тръбва ме да обсъждаме нещо и се стира до .....
Вчера ходих до университета и най-жалкото което видях е следното - преподавателя обяснява на група студенти,те се подхилват и говорят за глупости.Имат направени макети на ПИК с дебъгери,може да тестват нещата,да питат......Никой обаче не го интересува,не знае за кво е там-за едното висше,за дипломата и гледат как да се измъкнат и да отидат в близкия бар.Лаборатории които преди години имаше денонощно хора и се работеше сега пустеят,масите са в прах.Вече няма и обявени часове за консултации-и да има ми казаха никой не идва.И после що се задават тъпи въпроси и се правят грешки? Спирам до тук че почва да ми става гадно да говоря на тази тема :cry:

offtopic: просто ми е любопитно кой е бил този университет, защото досега все е ставало дума , че се води обучение на на 8051 или някоя моторола, но от старото поколение :-) Та кой е този университет ;-)

едит:

Цитат:
@bateAz
freestyler, има контролери, които на 80nA поддържат RTC и периодични прекъсвания. ( тези 80 са средни, вкл. и повишената консумация по време на прекъсването ) PIC в SleepMode какво може да прави? Да се събуди, като стане 19:50 за "Лека нощ деца"? Да се събуди, като го повикат по серийния канал? Като се натисне някой бутон? Или когато някое аналогово напрежение мръдне с повече от XXX за секунда? И това само за 100nA?
Ниската консумация изобщо не е "специалитет" на PIC. Е, не е като ARM, но има и по-добри постижения.
PIC са ненадминати за устройства, в които имаш макс 1 прекъсване и нямаш особени изисквания към алгоритъма. Силната им страна е маркетинга. Всеки студент се заквасва, че на PIC всичко става бързо и евтино за единичен екземпляр. Но се премълчава, че за сериозна работа само с програматор не става, а дебъгерът гони 100 лева. Я погледнете във форума! Безброй са въпросите за PIC: "Какво става, оти не ебава да ебава, ами се ебава?" И то просто защото нямат дебъгер и не могат да погледнат какво на практика се случва в чипа. За бъговете и фирмената политика към тях няма да отварям приказка. Наизуст вече го знаем.
Маркетинг. И никакви преимущества от техническа гледна точка.

true true (без пълна вярност на последното изречение) ... :prayer: ...,
но това ... си го казвал вече :-k ...,
май повече от веднъж :oops: ...

А е и много весело като се окаже , че ползваш RB4:7 int on change :-) или някоя друга периферия там.
Да отделят само "debug interface" какъвто ще да е той и ще е друго нещо.
А ако го унифицират -> ала JTAG :roll:

Нед Сеп 17, 2006 1:02 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@the_real_maniac завършил съм ТУ-Варна.Станчев мо преподава година преди да се пенсионира.На СМ600 почнахме всички,после имаше 8051,PIC,TMS320Cxx и малко от FPGA. Има преподаватели които наистина искат да научат студента на нещо,ама.....И стартер-китове има и библиотека и клон на IEEE (със библиотека с почити всички възможни издания) и куп други хубави неща,ама студентите въобще не се интересуват от това.Проблема обаче си е изцяло на студентите.На сила хубост нестава!

Нед Сеп 17, 2006 12:23 pm
Профил

Мнение 
Ки40, все имах надежда че говориш за някой университет в който нещата са по-добре... А то се оказва че сме завършили един и същ. Дано да си прав и нещата да са станали по-добри...
Не редно човек да плюе учебното заведение което е завършил, но аз го правя. Не говоря като цяло за МЕИ-то, а само за катедра ИТ. От общите дисциплини като математика (МА/ЛААГ) и физика, съм доволен.
Критикувам катедрата понеже си беше много зле. Под зле имам предвид всяко отношение - и учебна програма, и преподаватели и база и всичко. Може би най-зле беше желанието за някаква промяна. Три години бях във факултетния съвет (от там познавам Валтер, който иначе не ми е преподавал). Бил съм свидетел на много тъжни обсъждания... Когато е ставало дума за учебна програма се е почвало, кой колко часове ще загуби/получи и много рядко, дали евентуалната промяна е добра или не. За обсъждане на хабилитациите няма да говоря, само ще каже че имаше нещо като поговорка "да не стане като със Савата..". Въпросният Сава Иванов си беше нещо като "вечния" асистент и не ебаваше да израства. Само че за мен лично той е единственият преподавател на който с лекота мога да сваля шапка че разбира от хардуер. Жалко че се изнесе към Канада.
Некадърността на много преподаватели беше направо повод за вицове.. Бил съм свидетел как "доцент" след като разписва книжка казва "колежке, върнете се. забравихте да излезете от компютъра". А въпросната колежка просто беше дръпнала шалтера на 16-ца, само че доцента си е свикнал с VAX-ве..
Самите програми също бяха много зле, повечето ми колеги нямаха и идея за какво става дума. Примерно един колега така и не можа да разбере защо му писаха 3 по полупроводникова. Бил си написал всичко по въпросите и на всички въпроси бил отговорил, само не можал да каже какъв е символа на pnp/npn транзистор в схемите. Но това го нямало във въпросите, значи преподавателят се бил заял!!!

Нед Сеп 17, 2006 3:21 pm
Профил

Мнение 
Момчета млади - това си е за друга тема.
Не подценявам даскалите във ВУЗ , но май трябва. Нали въпросът бе за някакъв си PIC18???

Нед Сеп 17, 2006 6:14 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3