Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Това по-горе не са отнети свободи, никой не те спира да направиш което и да е от изброените. Какво да кажем обаче за свободата на словото, ако по комунизма е имало ограничения у нас, сега по света са в пъти повече, и съвсем скоро и у нас, и последствията са доста по-страшни. Какво да кажем за свободата да пътуваш където искаш, на теория я имаш, на практика не точно, защото ако пътуваш на определени места след това не може да пътуваш на други, почват да те разпитват ама ти защо си ходил там ....и то все великите демокрации. Нямаш свобода да си нормален, нормалното вече е ненормално. Нямаш свобода да възпитаваш децата си както прецениш ти, може да опиташ но все тая. Нямаш свободата да живееш без да бъдеш следен. Нямаш свобода на избор за много неща, просто защото се решава, че не трябва да му бе да ги избираш ...никой не те спира да ядеш сладолед, само дето няма сладолед ...и ако някои от тези неща не са стигнали до БГ съвсем скоро ще стигнат, заедно с много други. Да за теб казваш няма значение, ти ходиш където си искаш, когато си искаш, не че е точно така, просто не си го осъзнал все още, че не е, но защо и да ходиш някъде където не са ти казали че можеш да ходиш ... има много илюзорни свободи ...

Съб Фев 04, 2023 9:55 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Edesign написа:

А като се чувстваш свободен за да се тестваш - опитай да се разходиш по тъмно из филиповци или просто тръгни по стамболийски след лидъла (бившия рамстор) - за София говоря

Едва ли можше да се разходиш спокойно на това място и 80-те години. Там ставаха обири тогава, ама няма откъде да се научи за това. Никой не го казваше по средствата за масова информация а социални мрежи и ингернет нямаше.

Доста голяма заблуда е колко е било спокойно по времето на социализма, при положение че неможе да научиш за престъпността ако не си в системата на МВР. Или азваш тогава затвори не сме имали щото всичко си е било наред.

А за Белене - ти като нямаш познати, аз пък имам познат от Белене. И какво си мислиш че Белене е някаква измислица ли.

Съб Фев 04, 2023 10:01 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

И аз само ще споделя мнение:

Какво е една първична човешка свобода:
- да ходиш по улиците и да не се притесняваш че някой ще те обере или пребие ей така за кеф
През комунизма не бяхме и чували за джебчии, добре си спомням 90те години как навсякъде лепяха снимки с такъв надпис по магазините.... Това е една загубена свобода
Първо тогава хората няма хищо, ходила съм на училище с 20 стотинки за баничка и боза - тях ли да ми вземат :) Отделно който се отклони от пътя първо бият после питат, а след това и в ТВУ, - сега имаш свободата да обираш, да си плащаш и да не ходиш в затвора :)

- децата да играят навън до късно без да те е страх че нещо ще му се случи -- Това е една загубена свобода
Моите и сега си играят пред блока... просто се върни на село - там е същото!

- колите нямаха аларми, а ключа за вкъщи го слагахме под изтривалката -- Това е една загубена свобода
Е кой ще краде москвич, вземи си москвич или лада... щях да кажа или коя да е руска кола, ама то май други няма, и вярвай ми пак не ти трябва аларма - никой няма да ти я открадне!

- нямам нито един познат който е бил репресиран през оня строй камо ли в лагер - сега колко хора са в плен на кредити и наркотици (дори имах колега който умря от свръх доза) --- Това може би не е загубена свобода, по скоро модифицирана репресия в по-мащабен и жесток вид - т.е. надминаваме комунизъма.....
Гледай сега, аз познавам репресирани, лека им пръст, тогава просто идват и те взимат, и вече никой не те вижда. Нито кредита нито наркотиците някой насила те е карал да взимаш! "Га яди кюфтета ни рива..."
Свободата е наличие на избор! Липсата му е обратното на свобода.

- да оставиш нещо пред вратата на съсед (нещо което си взел на заем или друго) когато го няма вкъщи и да си спокоен че никой няма да го открадне.
Това и сега се случва, просто си на грешното място.

- да не се притесняваш за утрешния ден - ходиш на работа живееш, ходиш на почивка, имаш кола, сега не знаеш от къде ще се вдигне лихва, кой ще фалира и ще те повлече. Т.е сигурността за утре е драстично намаляла
Глупости на търкалета - къде си ходил на почивка и колко пъти (предполагам на някакво бунгало в кранево колкото/ако дадат от завода ), каква кола караше, колко я чака? Сега 25 годишни хлапета ходят на ски в Австрия и на море Тенерифе, и не щото мама и тати им плащат, ами защото работят и изкарват! Ще кажеш "не всички са така", аз ще кажа "няма работна ръка, търсим хора, елате на интервю"

- да не говорим за телефонни измамници, за стари хора които не смеят да замръкнат в пустите си села, където безнаказано безчинстват мургави.
Е па то нямаше телефони, как да има телефонни измамници? Измамници и тогава имаше, прсото правеха други шмекерии.

И десетки други примери мога да дам но да не отегчавам аудиторията......
Примерите ти са за хора на които тогава са им рипали рибите, а сега по-малко.....

А като се чувстваш свободен за да се тестваш - опитай да се разходиш по тъмно из филиповци или просто тръгни по стамболийски след лидъла (бившия рамстор) - за София говоря
И защо да го правя - ти скачаш ли от кола в движение?

Спомням си лятото на 88-ма нашите организираха екскурзия с москвича - Румъния, Унгария, Чехия, Полша и Германия. Сещате се - бяхме свободни само за тия страни. И то след като се получи разрешение. Парите също бяха ограничени не помня точно колко на човек. Тръгнахме с ремарке с шпригли, пъкления план на баща ми беше да си купи симсонка от германия, щото тук само избрани можеха да си купят. Освен това и спяхме от време на време в ремаркето, когато не спяхме при семейни познати в тия държави. Баща ми беше радиолюбител. Имаше доста приятели из държавите. Като тръгнахме, взехме и няколко туби бензин които оставихме в Румъния при познати, че като се връщаме да ги налеем в Мопсклвича че да можем да се приберем. Тогава в Румъния имаше някаква киза с горивата, румънците можеше да си карат колите само в четни или нечетни дати в зависимост на каква цифра ти завършва номера, т.е. през ден. Румъния беше голяма цигания/беднотия. Всичко останало Унгария, Чехия, Полша и Германия беше все едно друг свят в сравнение с България.

Пак да напомня в момента в северна корея е като при татово, даже по-добре сигурно. Там даже и ковид нямаха - "есть человек, есть ковид - нет человек, нет ковид", що не се приместите там, пък да ние оставите ние да си живеем нормално?

Съб Фев 04, 2023 10:20 pm
Профил
Аватар

t_i_t_o написа:
И аз само ще споделя мнение:

Мислех да пиша повече ама няма смисъл... както вече е казвано преди, не всеки е способен да види реалността извън Матрицата.
Нека си живеем на кой както му харесва

Съб Фев 04, 2023 10:53 pm
Профил

t_i_t_o написа:
,......?

Толкоз глупости накуп :D На село казваш да се върна децата да играят там с циганетата, а всеки ден да съм таксиметър за училище. Казваш нямате работници -ами нямате щот заплатите са колкото да вържеш двата края за почивка и дума да не става. Сега 80% от автопарка от коли за моргата, тогава 90% нови...... Ако имаха пари сигурно всички щяха да си вземат нова лада ама и тя в демокрацията е непосилна за мнозинството..... ама както казах нито аз ще променя твоето мнение, нито ти нечие друго

Съб Фев 04, 2023 10:59 pm
Профил WWW

Абе и това е доста крайно, автопарка в доста нов, и не е като да нямат пари хората, то точно това всъщност е единия фактор за това усещане за свобода

Съб Фев 04, 2023 11:34 pm
Профил

ToHu написа:
Абе и това е доста крайно, автопарка в доста нов, и не е като да нямат пари хората, то точно това всъщност е единия фактор за това усещане за свобода

Изобщо не крайно копирам първи линк който излезе в гуглето https://bnr.bg/varna/post/101154237/bal ... opark-v-es

Съб Фев 04, 2023 11:38 pm
Профил WWW

https://www.youtube.com/watch?v=lGjT-549qB0

Нед Фев 05, 2023 11:58 am
Профил ICQ

mitko_el , много са малко хората мислещи като Марков.
Отделно още не мога да схвана каква му е играта. Може и да греша, но за момента все още мисля, че ДС не е положителен герой, а точно службите са причина за проваления преход и днешното ни дередже.

А относно соца - малко се поувлякохте мисля.
Имаше си битова престъпност, кражби на коли (нашата 3 пъти се пробваха да я крадат, но нестандартната аларма, която баща ми беше направил все я спасяваше), и наркозависими имаше, и убийства ставаха, И интерниране имаше, и белене не беше курортен лагер (мои близки са "лагерували" там), а за пътуванията и екскурзиите - на баща ми не му разрешиха да отите и до Румъния на екскурзия даже.
За заплатите и колко им стигаха парите на хората - няма да коментирам. Отделно, че нова кола от мототехника струваше ПО_МАЛКО (Лада 2101 след 15г. чакане - 6000лв) спрямо стара кола продавана по пазарите (Лада 2101 на 10г. - 9000лв).
За качеството на храните - тогава нямаше технологии по фабриките за правене на салам от буболечки, но ако ги имаше - дали нямаше да са направени точно от буболечки?
Спомням си опашките за кисело мляко и кремвирши по магазините (1987г.), както и това, че към края, хората имаха пари, но нямаше по магазините стоки за които да ги похарчат.
Сега определено някои от нещата са по-добре, но други са по-зле.
И аз като Тито за момента печеля много повече спрямо родителите ми на времето, но това ми дава единствено по-голяма ФИНАНСОВА свобода спрямо тях.

За кредитите и заробването - а-ми не сте прави. За да получиш жилище правиш вноска 2000лв примерно и чакаш 10-15г (няма лихва на тези пари) за боксониера примерно. А като дойде момента да си я купиш - теглиш кредит и го изплащаш 20+ години.
(За взаимоспомагателните каси по предприятията да не отварям темата.)

Средствата за масова дезинформация и тогава и сега са за манипулация единствено и НЕ трябва да се гледат и да им се вярва. Като "алтернативни" такива тогава имаше западни радиостанции (заглушаваха ги), а сега има интернет и сайтове , инфото в които също го цензурират. Та много голяма разлика май няма.

Тогава нашите не те пускаха да отидеш в щатите, сега щатите не те пускат да идеш при тях (не ме разбирайте буквално).

А това което syscop написа на предната страница за свободата в "демокрациите"- май изчерпва темата.

syscop написа:
Я пробвай тази свобода в Брюксел(таман няма да обикаляш много :)) - опъни една палатка пред европарламента и сложи надпис "Събирам помощи за Русия". После може да се похвалиш какво е станало...

Та за "свободата" толкова.

п.п.
Това ако го направиш пред парламента в София може и бой да ядеш от днешните "демократи"...

Нед Фев 05, 2023 1:36 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
........

Доста точно казано.
Аз това се опитвам да кажа от много време насам. Сега и тогава - две почти еднакви диктатури, само с различни министерства на пропагандата. И двете диктатури се бият в гърдите по един и същи начин като единствените даващи голяма свобода на човека...
За финансовата страна на въпроса няма смисъл да се правят сравнения защото става въпрос за различни епохи, където технологиите са били различни, стоките също и т.н.

Нед Фев 05, 2023 1:51 pm
Профил

Високо интелигентни люде празнуват придобивка на нов автомобил.
https://www.youtube.com/watch?v=gJurNFcSkvQ
Текста кърти миФки. Ако не беше трагично щеше да е смешно ма няма такава тема тук.

Пон Фев 06, 2023 5:01 am
Профил
Аватар

Не съм гледал клипа, но четейки коментара ти се чудя - това ли са новините от страната?

Пон Фев 06, 2023 9:30 am
Профил

syscop написа:
palavrov написа:
Тя свободата е много разтегливо понятие. За едни е да могат да правят каквото си искат. За други е да не правят насила каквото не искат.

Я пробвай тази свобода в Брюксел(таман няма да обикаляш много :)) - опъни една палатка пред европарламента и сложи надпис "Събирам помощи за Русия". После може да се похвалиш какво е станало...

Та за "свободата" толкова.

п.п.
Това ако го направиш пред парламента в София може и бой да ядеш от днешните "демократи"...

Ами в момента нямам никакво намерение да събирам помощи за Русия и никой не ме задължава да го правя така, че в това отношение се чувствам достатъчно свободен. Виж като стане дума, че не искам детето ми да бъде индоктринирано в училище с доктрини които не ми пасват на мирогледа нещата са съвсем други ...

Пон Фев 06, 2023 12:17 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
Ами в момента нямам никакво намерение да събирам помощи за Русия и никой не ме задължава да го правя така, че в това отношение се чувствам достатъчно свободен. Виж като стане дума, че не искам детето ми да бъде индоктринирано в училище с доктрини които не ми пасват на мирогледа нещата са съвсем други ...

Ами те тия две неща са свързани :)
В момента има борба на идеологии изразена по доста физически начин

Пон Фев 06, 2023 1:11 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
В момента има борба на идеологии изразена по доста физически начин

борба на или борба срещу?
Според мен само от едната страна на барикадата стои идеология. И тя даже е по-скоро за отвличане на вниманието, защото не съм убеден че тия дето я пускат самите вярват в нещо.

Пон Фев 06, 2023 1:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942 ... 1075  Следваща