Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Зарядно у-во за VRLA (Valve Regulated Lead Acid Batteries) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Зарядно у-во за VRLA (Valve Regulated Lead Acid Batteries)
Какво решение бихте препоръчали за следното:
Налице са два акумулатора тип VRLA 12V / 7,5Ah , свързани последователно; Има апаратура, която се захранва с нестабилизирано напрежение около 24V и както тази апаратура, така и зарядното устройство за акумулаторите ще бъдат захранвани чрез трансформатор ( и естествено изправител ) , чиято стойност на вторично променливо напрежение предстои да се уточни; Когато захранването от трансформатора отпадне, следва акумулаторите да поемат захранването на апаратурата.
Въпроса е: кой е най - простият вариант за зарядно устройство за конкретния случай - така че да е надеждно (т.е да не се повредят акумулаторите поради неправилна експлоатация при заряд), времето за заряд не е от съществена важност; Може ли да се приложи нещо самоделно или има от къде да се купи готово решение на приемлива цена?
Предварително благодаря;

Сря Сеп 13, 2006 10:16 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Я кажи тез акумулатори колко време ще поддържат апаратурата работеща? Защото ако не е голямо.. просто си земи един UPS и си реши проблема по най-лесния начин...

Сря Сеп 13, 2006 10:34 am
Профил ICQ

Мнение 
Koleto написа:
Я кажи тез акумулатори колко време ще поддържат апаратурата работеща? Защото ако не е голямо.. просто си земи един UPS и си реши проблема по най-лесния начин...

Очаквам апаратурата да може да работи около 1,5 часа или да издържа чести прекъсвания по няколко минути ..
Иначе варианта с UPS-а отпада защото концепцията генерално се гради на факта, че там дето е апаратурата ще постъпват примерно ~30V но те ще пристигат по кабел и трансформатора, който ще ги подава ще e на някакво друго място... Сега въпроса защо да не пусна ~220V по този кабел е вече друга тема, имам си съображения ( между които основното - безопастност) .

Сря Сеп 13, 2006 10:43 am
Профил ICQ

Мнение 
Е хубаво де... ти си знаеш.. Ма не виждам причина UPS-а да не е до трансформатора където и да е той..

Сря Сеп 13, 2006 11:24 am
Профил ICQ

Мнение 
Koleto написа:
Е хубаво де... ти си знаеш.. Ма не виждам причина UPS-а да не е до трансформатора където и да е той..

Това както разбирам означава UPS-а да захранва трансформатора - може да стане май, но не ме устройва, т.е предполага се че тоя трансформатор ще се намира в ел. табло - някак си не е елегантно и UPS да се мъдри там..т.е. обмислял съм доста нещата за моя конкретен случай и съм стигнал до извода, че ми трябва зарядно устройство :D Лошото е, че не съм голям "специалист" в областта на зарядните устройства, бих си купил и готово , но се зверих на различни места - или продават зарядно захранвано от 220VAC за 12V акумулатор, или за автомобил но пак за 12V - т.е не е нещо което да мога да ползувам директно, намерих и маса материали, които обясняват как се зареждат такива акумулатори - но ако трябва да ги изчета и приложа всичко научено - по добре да се специализирам по-късно в производство на такива зарядни устройства 8O

Сря Сеп 13, 2006 11:41 am
Профил ICQ

Мнение 
В какви условия работи това у-во, струва ми се че става въпрос за кабеларски истории ,интернет и подобни.
Както и да е, какво очаквашкаот живот от тоя акумулатор, и колко ти е консумацията. От това до голяма степен зависи дали изобщо тоа акумулатор мофже да изкара времето което ти трябва, а и циклите за които го гласиш.
Има два фактора, първия е че разрядната крива зависи много силно от товара. Акоразреждаш са ток 0.1С това кеото ще получиш е близо до капацитета на алкумулатора, но предполагайки че това е ти е чсно и тоя час и половина може би ще рареждаш с ток около 0.8С. При подобен ток може да разчиташ на около 60% от капацитета на акумулатора, но това вече си зависи и от производителя му. Това ти го пиша д ане останеш очуден защо акумулатор 7.5 Ач не може да ти захранва 1 час нещо което консумира 7.5 А. От тук ще ти тръгне и цялото зарядно. Ако няма да имаш много такива у-ва които да поддържаш може да минеш с по-просто зарядно.
В зависимост от режима на работа акумулаторите се зареждат по два начина, говоря за оловните, cycle и stand-by заряд. Обикновенно се зарежда с постоянно напрежение, има и приложения ъдето е комбинирано постоянен ток-постоянно напрежение но не с епрепоръчват. В твоят случай си в stand-by режим, като имаш няколко варианта. С две различни константни напрежения, каот превключванеот става въз основа промяната на зарядният ток или float. При теб мож би най-удобният начин е float, препоръчва се когато акумулатора е в паралел с изправитреля. Ако го отделиш с диоди, тогава може да минеш и на вариант с две напрежения, но ще ти е по трудно да го реализираш, ще си трябва процесор за да стане както трябва, там се следи dI. Та float заряда изисква напрежение 13.6 до 13.8 V за 12 V акумулатор. При това е желателно началниятток да не превишава 0.4С,но то това не се случва при нормална експлоатация дори и на 100% разреден акумуалтор, за около минута стига макс 2С след което спада. Важно при този режим е компенсацията в зависимост от температурата. Това е важно за всички режими, но най-вече за тоя. Ориентировъчнонапреженията са 14.1 V при 0 градуса, 13.7 при 25 градуса и 13.4 при 40 градуса.
По добрият варант с две напрежения изисква д аследиш зарядният ток, по точно изменението му, и когато започне да става помалко от една определена стойност превключваш на по ниското напрежение което е за поддържане на саморазряда.
Това е на теория, реализацията .. за float един стабилизатор на тованапрежение, по възможност с температурна компенсация.

Сря Сеп 13, 2006 12:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами прекарваш единия кабел през една крушка, ама не знам откъде ще си намериш 24 волтова. Та колкото ампера ти е крушката (смятат се спрямо ватовете) толкова максимален ток ще може да ти подаде през себе си към акумулаторите. На тези акумулатори само това им е проблема. Можеш и опитно да слагаш крушка докато намериш такава дето да ти ограничава зарядния ток до максимума на акумулатора. В повечето случаи той е 1/10 от капацитета на Аку. В твоя случай 0,75 А/h. Когато ак. е зареден крушката угасва (спира да протича ток). Когато се зарежда свети, и свети най-силно когато ак. е изцяло разреден. от самия ак. си захранваш квото искаш и си готов.

Сря Сеп 13, 2006 12:56 pm
Профил ICQ

Мнение 
Аз не бих последвалпримера по горе, ограничението на тока ти е най-малкия проблем, оловните не се притесняват от кратковременно превишаване на зарядният ток. Там много по-опасно е ниското или високото напрежение, едното води до сулфатизация а другото до корозия на електродите. Тоест да сложиш просто крушка е недопустимо ако трябва да се разчита на тоя акумулатор по дълго време. Тези неща ги правят и казват хора които са нямали 200 акумулаторни иуредби в поддръжка, много ясно се усеща ефекта от калпави зарядни.
Та моя съвет, слагай един стабилизатор, вкарай му температурна компенсация,един терморезистор с ОУ и евентуално един генератор на ток след стабилизатора, но тогава трябва да предвидш какъв пад имаш в него. Генератора трябва да е за ток 0.4С, в товя случай 3А. Но моя опит показва че поддържан акумуалтор, т. екойто си работи в система с коректно зарядно и контрол на разряда може да работи и без огрничение по-ток. Разряда също е важен за живота на акумулатора а той зависи основно от разядния ток. Най-общо до 0.1 С разряда продължава до 1.75 на клетка, 0.11-0.17 до 1.70, 0.18-0.25 - 1.67, 0.26-0.6 - 1.6 на клетка, това е твоя случай май, и от там до 3С до 1.3 на клетка. Т.е при теб трявба да спреш разряда при 19.2 В, това као искаш акумуалтора да изкара реалния си брой цикли.

Сря Сеп 13, 2006 1:26 pm
Профил

Мнение 
Благодаря за отговора :)
"В какви условия работи това у-во, струва ми се че става въпрос за кабеларски истории ,интернет и подобни."
Точно за това става въпрос;
"Както и да е, какво очаквашкаот живот от тоя акумулатор, и колко ти е консумацията. "
Консумацията на самата апаратура няма да е повече от 7А, като очаквам да е реално около 5А
(т.е. самата конфигурация също е още под въпрос), акумулатора ако може да го сменям на не по-малко време от 12 месеца ще се радвам..Броят на циклите е логично определен от благоволението на НЕК :) . Самият акумулатор ще е в кутия на открито, т.е влиянието на температурата върху него е непроменяем фактор :( ...

"Ако няма да имаш много такива у-ва които да поддържаш може да минеш с по-просто зарядно."
Случаят е единичен, за това желанието ми е да мина възможно по - просто, но все пак не и "глупаво" :oops:

Сря Сеп 13, 2006 1:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами първо при 5 А час и половина е невъзможно да откараш, може би с 12 Ач и да успееш, това при 5 А и нормална температура, при -20 ... .най вероянто няма да откараш и 20 мин. Ако предположим че сложиш 12 Ач, е не надминаваш 5 А при -10 можеш да рачиташп на около 40% от капацитета, и това съобразено и със самата зависимост на разряд от токът на разряд, от тия 12 Ач ще ти останат 3-4, т.е. при 5 А може да задържиш на около 40мин. За -20 няма да говорим какво става. Аз бих ти предложилцелия акумулатор да го закараш на по топло място а да ползваш DC/DC конвертори при самото у-во. Но от друга страна самото у-во също едва ли ще работи адекватно при тия температури, едва ли позлваш индустриален клас техника. Другото което мога да ти предложа е отопляема кутия.
При всички условия в този широк диапазон ти трябва компенсация на температурата. Реално ак отокът спира 1 в седмица и го разреждаш до дупка .. почти със всякакво зарядно ще изкараш тая година, да речем при около 50 цикъла, което обаче е много малко за един акумулатор. От друга страба щом ти е само един може и да е допустимо подобно решение.
А ако кажеш каква ти е точно идеята може и да измислим нещо по интелигентно, доста захранваня съм направил за кабеларките ....

Сря Сеп 13, 2006 1:44 pm
Профил

Мнение 
"Но от друга страна самото у-во също едва ли ще работи адекватно при тия температури, едва ли позлваш индустриален клас техника. "
На "високи"-те температури вече е пробвано и не дават проблеми. Т.е самите устройства по спецификация могат да работят до +60 градуса, сега, когато околната среда е около 40 градуса - в кутията вероятно ще са доста повече.. Но за минусовите температури и при положениуе, че устройството така и така се самозагрява - студовете не вярвам да се окажат такъв проблем?!

"Аз бих ти предложилцелия акумулатор да го закараш на по топло място а да ползваш DC/DC конвертори при самото у-во."
И аз бих си предложил същото, но за момента се радвам, че не са ме изгонили от въпросното място на което не съм собственик и горе долу нямам големи права да се разпореждам ...

"отопляема кутия" - трудна работа :)

"Реално ак отокът спира 1 в седмица и го разреждаш до дупка .." - токът се случва да спира и по 10 пъти на ден за по 15-20 минути :(
а понякога откарва и повече от час ... На мен идеята ми е основно да се спася от честите и кратки спирания, а че в един момент като спрат тока за цял ден - и апаратурата ще угасне - то е ясно...

"А ако кажеш каква ти е точно идеята може и да измислим нещо по интелигентно"
Идеята е, че имам DC-DC преобразуватели, които ще се намират непосредствено до захранваните устройства, и са с входен диапазон 18....36V като вероятно ще има 4бр.х 12V/1A и 1бр. 5V / 2A .
Защо преобразуавтелите са точно такива, а не примерно с друг входен обхват не коментирам, щото преобразувателите са факт.

Сря Сеп 13, 2006 2:11 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Тони, съгласен съм че решението е анти, ама работи. Да не го бях виждал да не знам ... Прав си че напрежението не трябва да надвишава определени граници и този проблем е сравнително лесно решим със подходящ стабилизатор. Обаче регулиране на зарядния ток с проц. и другите неща вече отива към графата сложни решения а човека иска просто такова.

Сря Сеп 13, 2006 2:18 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не става въпрос за регулиране на зарядния ток, при оловните той не се регулира, следи се за всички останли типове заряд с изключение на float, тъй като това е признка за спиране на заряда. Именно порафди това му предлагам float режим, който се вързва и с приложението му, трябва единствено да прави компенсация по температурата, един дтчик един ОУ към ОВ на стабилизатора и е готов.

Сря Сеп 13, 2006 2:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Признавам си че не разбирам много от акумулатори, обаче защо тогава зарядното с лампата работи ? И на автомобилен акумулатор и на такъв дето е за UPS. Този чалъм съм го научил от един кипаджия с 50 години опит - баща ми. Той самия го е правил много пъти и преди и сега. Освен това ограничаването на тока предпазва от прегряване и кипене на самия акумулатор.

Сря Сеп 13, 2006 3:04 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ограничението по ток не се обсъжда, добре е да го има, но конкретно на тези капсулованите не е фатално ако го няма. При автомобилен е малко по друго, там токът може да е доста по голям в сравнение със същия гелов акумулатор, мисля че там вътрешното съпротивление е доста по-ниско.
Защо работи, въпросът е какво се разбира под работи, защото на пръв поглед и почти напълно сулфатизиран акумулатор работи, също и такъв с електроди останали на 30%. Въпроса тук е по-друг, как да работи така че да запази акумулатора а не просто да работи. Пример от точно такова зарядно там дори стабилизатор нямаше изправител около 14 V крушка и акумулатор, едно реле през диод което като спре тока се изключва и пуска аварийно осветление. До момента в който системите не работеха нямаше проблем, но се случи токът да почне да спира, след една седмица или две, не помня колко бяха, телата светеха по 5-6 мин при предвидени 20. нямам представа колко често е спирал преди това токът, но явно не много често след като не са се усетили, това е седяло там около 2 години. След случая проверихме всички подобни системи, акумулаторите бяха в окаяно състояние, дори такив амонтирани преди 4-5 месеца капацитета им беше спаднал с над 50%, тогава и разбрах как ги зареждат ..... а трябва да изровя резултатите от 6 месеца излседвания, няколко десетки скапани акумулатора, имаше такива които работеха на нормално зарядно, на зрядно с две нива на напрежението във float режим както и такъв с крушката. Дори м-у това с две нива и float имаше разлика от около 10% доколкто си спомням. имах едни хубави графики, как спада капацитета и след колко пълни цикъла.
Та това е на база наблюденията и над един куп еднакви акумулатори при различни условия, тествах Pbq акумулатори. Инае на оловния много трудно да го хванеш кога не е доволен в смисъл особенно на по голям трудно ще усетиш кога е сдал багажа. Примерно автомобилния работи в малко кофти режим, но той много рядко достига разряд под 15-20%, и изкарва доста дълго време.

Сря Сеп 13, 2006 7:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща