|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:47 pm
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Новини от страната
Миро, спомни си случката на единадесети септември и се замисли преди нея хората щяха ли да се съгласят с тази милиционерщина по летищата и ограничаването на свободите им? Според мен - не. А като искаш да въведеш милиционерщина - правиш каквото направиха, за да втрещиш хората и после леееко им предлагаш решението (милиционерщината) която си целял да въведеш, но вече тя е много по-приемлива за тях, та даже я и искат. Та същото и със салама. Тя не е безплатна и винаги е за сметка на нещо друго. Например заплаща се с полагане на повече усилия от хората, които трябва да поемат отговорността за съществъването си в свои ръце, вместо да делегират тази отговорност на управляващите, които шъ ги упаАат.
|
| Пет Фев 03, 2023 12:30 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Мен ме дразни че много хора не осъзнават, че в момента е точно "съветско време", а се изказват експертно за неща които самите те нито разбират, нито са виждали. Просто е жалко за тия хора, но шапки долу за създателите на тази социална програма - работи чудесно, като самопоправяща се машина
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Фев 03, 2023 12:45 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Ми не е точно "съветско време", разликите: - банани има цяла година  - магазините са пълни, и не разглеждаме "некермани" с отворена уста. - стига да можеш да си го позволиш ходиш и правиш каквото си искаш! Кеф ти на малдивите, пък ако си по заможен и на Велинград. Вече ако те мързи или за нищо не ставаш, даже е и по-кофти от съветско сега...
|
| Пет Фев 03, 2023 1:01 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
 |  |  |  | t_i_t_o написа: Ми не е точно "съветско време", разликите: - банани има цяла година  - магазините са пълни, и не разглеждаме "некермани" с отворена уста. - стига да можеш да си го позволиш ходиш и правиш каквото си искаш! Кеф ти на малдивите, пък ако си по заможен и на Велинград. Вече ако те мързи или за нищо не ставаш, даже е и по-кофти от съветско сега... |  |  |  |  |
Така е, това са "позитивите", които се използват за зарибявка. Нека ги отнесем към "негативите" обаче, и тогава картината става по-ясна
|
| Пет Фев 03, 2023 1:07 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Тя свободата е много разтегливо понятие. За едни е да могат да правят каквото си искат. За други е да не правят насила каквото не искат.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Фев 03, 2023 1:10 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
И това е така. Когато обаче някой излезе на площада и развее плакат със съдържание противно на официално одобреното, и вземат да НЕ го арестуват, тогава има свобода, иначе е "свобода" ама само в една посока.
|
| Пет Фев 03, 2023 1:15 pm |
|
 |
|
syscop
|
Я пробвай тази свобода в Брюксел(таман няма да обикаляш много  ) - опъни една палатка пред европарламента и сложи надпис "Събирам помощи за Русия". После може да се похвалиш какво е станало... Та за "свободата" толкова. п.п. Това ако го направиш пред парламента в София може и бой да ядеш от днешните "демократи"...
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Фев 03, 2023 1:54 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 +1 Е, все пак не е чак като преди да избухне демокрацията у нас, нали?
|
| Пет Фев 03, 2023 2:19 pm |
|
 |
|
satchy
Ранг: Минаващ
|
Да така е, но с какво? Конкретно за хранителните продукти, че то и бананите дори не са като едно времешните! Радваме се на полуфабрикати от немция и рупаме пластмасови домати. И не, не тъгувам за соц времето, макар обикновено човек от детските си години да има положителни спомени и то едни от най хубавите! А за свободата не знам, верно едно време може лесно да иде някой в Белене, а сега направо може да го екстрадират отвъд океана и никой не може да го защити.
|
| Пет Фев 03, 2023 2:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 |  |  |  | t_i_t_o написа: Ми не е точно "съветско време", разликите: - банани има цяла година  - магазините са пълни, и не разглеждаме "некермани" с отворена уста. - стига да можеш да си го позволиш ходиш и правиш каквото си искаш! Кеф ти на малдивите, пък ако си по заможен и на Велинград. Вече ако те мързи или за нищо не ставаш, даже е и по-кофти от съветско сега... |  |  |  |  |
Това може да го каже само човек който никога не е имал достатъчно пари за да не са те пречкта, и тогава осъзнава, че има и други, доста по-сериозни пречки. Свободата е много относителна и илюзорна.
|
| Пет Фев 03, 2023 4:37 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
|
Да като цяло нямам чак толкова много пари и даже се радвам на това. Стига ми че имам много повече от това което родителите ми са имали по соца. Я ти кажи колко процента от хората имат толкова?
|
| Пет Фев 03, 2023 9:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Губи ти се смисъла на това което написах, не е въпрос на това колко пари имаш, а че не си свободен, но ако това, че имаш много повече пари от родителите ти по соца те прави щастлив и е критерий за успех и щастие може би за теб няма никакво значение дали си свободен или не 
|
| Съб Фев 04, 2023 12:20 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
|
За мене си съм свободен и няма кой да ме убеди че по онова време сме били по свободни от сега. По каквито и да било критерии.
|
| Съб Фев 04, 2023 1:43 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ами радвай се бе човек. Ти си постигнал твоя зен. Ние другите дето не сме да му мислим 
|
| Съб Фев 04, 2023 1:59 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Тук не сме се събрали да се убеждаваме, както писах една изградена личност на възраст след тинейджърска е почти невъзможно да се промени. Затова аз не те убеждавам просто споделям мнение: Какво е една първична човешка свобода: - да ходиш по улиците и да не се притесняваш че някой ще те обере или пребие ей така за кеф През комунизма не бяхме и чували за джебчии, добре си спомням 90те години как навсякъде лепяха снимки с такъв надпис по магазините.... Това е една загубена свобода - децата да играят навън до късно без да те е страх че нещо ще му се случи -- Това е една загубена свобода - колите нямаха аларми, а ключа за вкъщи го слагахме под изтривалката -- Това е една загубена свобода - нямам нито един познат който е бил репресиран през оня строй камо ли в лагер - сега колко хора са в плен на кредити и наркотици (дори имах колега който умря от свръх доза) --- Това може би не е загубена свобода, по скоро модифицирана репресия в по-мащабен и жесток вид - т.е. надминаваме комунизъма..... - да оставиш нещо пред вратата на съсед (нещо което си взел на заем или друго) когато го няма вкъщи и да си спокоен че никой няма да го открадне - да не се притесняваш за утрешния ден - ходиш на работа живееш, ходиш на почивка, имаш кола, сега не знаеш от къде ще се вдигне лихва, кой ще фалира и ще те повлече. Т.е сигурността за утре е драстично намаляла - да не говорим за телефонни измамници, за стари хора които не смеят да замръкнат в пустите си села, където безнаказано безчинстват мургави. И десетки други примери мога да дам но да не отегчавам аудиторията...... А като се чувстваш свободен за да се тестваш - опитай да се разходиш по тъмно из филиповци или просто тръгни по стамболийски след лидъла (бившия рамстор) - за София говоря
|
| Съб Фев 04, 2023 9:28 pm |
|
|