Отговори на тема  [ 230 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Следваща
Соларно отопление 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Соларно отопление
Не мога да продавам, ако това питаш. Иначе съм вързан, ама инерторът е спънат да не експортирам. Батерията е литиева, то други с по 6000 цикъла не съм чувал да продават.
БМС-а поддържа до 3 батерии и ще купя поне още една. Но първо искам да реша проблема с топлата вода. Бойлерът ми харчи 5-6 квтч дневно и то ги харчи сутрин преди панелите да са тръгнали и вечер след като са спрели. Демек повече от една батерия трябва само за него, което е много тъпо решение. Естествено ще го направя да се грее само от панели или в краен случай нощна тарифа, но трябва да го сменя първо.

Иначе това със субсидиите коренно променя сметките, но не е ясно нищо.

Пон Яну 16, 2023 10:51 pm
Профил
Аватар

Като равносметка - успяхте ли да стоплите "дътата" със слънчева енергия? :D

Пон Яну 16, 2023 11:47 pm
Профил

Аз не се отоплявам на ток и съответно не съм го и включвал в сметките. По принцип не е невъзможно, особено както беше времето в началото на месеца. Но трябва да инсталирам поне 20квт. Проблемът е, че подобна мощност няма какво да я правя останалите 3 сезона. Ако можеше да се продава излишъка да ги инсталирам. Ама заради няколко месеца и то най-лошите не си струва.
Моята сметка беше лятото да съм на 100% самозадоволяване и малко фира отгоре. А зимата да покривам поне 20-30%. До тук тоя месец съм точно 25%. Имам какво да подобрявам, защото в момента 75% от панелите минават през батерията. Това за мен беше лошата изненада, иначе другото е долу-горе според очакванията.

Вто Яну 17, 2023 1:07 am
Профил
Аватар

Е ти какво очакваше :) за домашна инсталация си е съвсем нормално денем, когато има слънце, консумацията да е нищожна. Аз като гледам тия дето сме им сложили батерии, и при тях е същата история. И така като гледам, батериите трябва да са поне 4х панелите.

Вто Яну 17, 2023 6:13 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Е ти какво очакваше :)

Просто очакванията ми за всяко едно от нещата е било леко неточно, но като ги събереш накуп се получава голямото разминаване. Имам предвид, че не очаквах консумацията ми да е толкова събрана само в пиковите часове. Не очаквах и че панелите няма да са ефективни час и половина след изгрев и час половина преди залез. Айде сутрин имам леко засенчване от върховете на едно дърво, но те са най-горните и супер тънки клони и са далеко и не очаквах, че ще имат чак такъв ефект.

Иначе 4х ми се струва неразумно. Общо-взето от добре работещи панели казват, че изкарват 1000-1500 часа годишно. Или грубо 4 часа дневно. Верно това е доста грубо като свинското със зеле. Още нямам данни за лятото, надявам се да е повече от 4 часа. Мога да кажа само че в момента изкарвам до 1.5 часа в слънчев ден. Конкретно днес имам 6.4kwh от 5.4Whp, демек малко над час.
Така че определено зимата акумулатор за един час е достатъчен. Аз имам толкова и само в определени дни не ми е стигал, но като си балансирам малко консумацията ще ми стига. За лятото има потенциал за повече. Освен това имам и друга причина - BMS-а ми с една батерия дава до 2.5kw а с две става на 5kw. Така че ще слагам още един определено.
По принцип мога и 3 да сложа щото толкова се поддържат от хуавей, но не знам дали ще има смисъл. Четири не мога и както казах не виждам смисъл. Значи за да заредя 4 часа ще имам да кажем 12 астрономически часа. Но денонощието е 24 часа само и при равномерна консумация след като за тъмната половина ще заделям 4х, то и през светлата трябва да имам 4х. Демек общо през деня трябва да имам 8 часа производство. Дай Боже да има такива дни... но не очаквам да са много ;-)
Още повече, че лятото тъй като Слънцето изгрява много по-рано сутрешната консумация няма да има нужда да е от батерия, както и част от вечерната. Демек за по-голямата част от пиковата консумация няма да има нужда от батерии.

Както и да е отплеснах се пак... Според мен много по-важно е да се направи баланса. И по-ефикасно. Примерно бойлерът, това е доста голям консуматор и е въпрос само на управление за 30-40 лева. Хайде в моя случай аз физически трябва да го сменя с два нови. Но и два чисто нови бойлера са нищо спрямо цената на една батерия. А от управление има смисъл даже и да нямаш панели. Само да го настроиш на нощна тарифа вместо на дневна това си е 40-50% разлика в сметката. Даже не знам как толкова години не съм го направил досега... Всъщност знам - не ми е пукало, щото сметката за ток никога не ме е притеснявала. Още веднъж съветът ми е който е на ток, задължително да си сложи управление на бойлера ;-)

Вто Яну 17, 2023 7:54 pm
Профил
Аватар

Миро - какво управление за бойлера? В смисъл таймер, или PID някакъв - за да не е просто on/off с биметалното реле?
Аз имам 300л бойлер, и май е доста повече отколкото ми трябва, но като се загрее веднъж, не мисля че гълта толкова
много (трябва да се измери, а не да приказвам наизуст). Мога да избирам между една, две или три фази - но в момента
е на една. Бушоните ги свалих на 3х16А (от 3х25А) и оттам плащам малко по-малка такса абонамент.
Нямаше последствия освен един път, когато малкия решил да готви и включил всичко наред.

Сря Яну 18, 2023 2:02 pm
Профил

оф то май имаше друга тема, ама айде почнали сме тук... Емо надявам се няма да се сърди ;-)

Значи какъв е проблемът. Проблемът е, че електрическите бойлери са много тъпи животни. Зададеш някаква температура и то се стреми да я поддържа. Това е тъпо защото, всеки път като го ползваш той се включва и се изключва чак след като е възстановил до зададената температура. Освен ако не си нощна птица, нормално къпането, миенето на чинии и т.н. става сутрин и вечер. Това никак не пасва нито ако си в мрежата и имаш дневна/нощна, нито ако си на панели.
Сега верно модерните бойлери са малко по-умни. На село сложих такъв и в началото го оставих на режим "самообучение". В този режим не задаваш температура, той си трупа статистика и си решава сам. Да, обаче са направили грешката и да ти показва статистиката. И резултатът беше, че 100% от консумацията е по дневна тарифа. При това поддържаше ненужно висока температура от 70 градуса. Аз нищо "умно" не видях, може би след време щеше да поумнее, ама надали...
Как го реших проблема? Просто му сложих таймери. Нощно време между 3 и 6 часа го нагласих на 70 градуса, а през деня го сложих на 40. Ако беше 300L може и само нощно време да се програмира. Но тъй като моят е само 80L (по-точно 2*40) водата свършва лесно. Затова все пак го оставих да се включва и през деня. Но основната консумация си отиде на нощна тарифа по разбираеми причини. Съвсем елементарно е, даже се учудвам че тия от Елдом не са го реализирали. То даже и тия ЕС е чудно, че не са сложили някаква директива на тая тема. Май само англичаните имат такива бойлери, там даже ги управляват дистанционно за баланс на цялата енергийна система. Обсъждахме го в другата тема.

Та така. Тези които имат големи бойлери като теб се нуждаят от съвсем елементарен таймер. Да се включва само на нощна тарифа, или пък ако нямаш тарифи може да ги направиш да се включва преди часовете, които обикновено го ползвате. Само за сведение, един бойлер губи средно 1 до 1.5 квтч дневно само поддържайки температурата си. Обикновено тая стойност я пише в брошурите, хубаво е да се чете преди покупка. Но колкото и да е, загуби винаги има, затова няма сметка да се държи водата топла през цялото време ако не се ползва. Не че като го оставиш да падне с 2-3 градуса ще спестиш много. Но реално ако да кажем основната консумация ви е сутрин, то го програмираш така че да се изключи малко преди да почнете да го ползвате. Така на практика водата ще е на максималната си температура само за кратко. Пак ще остане топла вода, но вече не баш толкова топла. Съответно загубите намаляват.
За тези, които нямат толкова големи бойлери решението е заигравка с температурата. Като няма смисъл да се купуват "умни" бойлери. Цената им е солена, а същото, че и по-добре може да се постигне с обикновено Sonoff TH Elite или всеки друг термостат с изнесен датчик. Въпросът е и бойлерът да позволява да се монтира датчика. Примерно повечето на Елдом са с една тръба в която с малко усилия може да се вкара още един датчик. Идеята изобщо да не се пипа или компроментира оригиналното управление. За целта бойлерът се настройва на някаква висока температура при която той ще се изключи безопасно. Но това ще се случи, само ако сонофчето не го изключи преди това. Демек когато не искаме бойлерът да е включен сонофчето просто не му дава ток. А когато искаме (защото водата е изстинала съвсем, или защото тарифата е нощна, или защото панелите скучаят и т.н.) сонофчето подава захранване на бойлера и той нататък си знае работата.
Евентуално ако се ползва по-широк температурен диапазон може да се сложи и термостатичен/термостатен смесител, така че по инсталацията да не ходи вряла вода.
За илюстрация ето примерно вчерашната картинка при мен:
Прикачени файлове:
sun.png
sun.png [ 62.25 KiB | Прегледано 1433 пъти ]

Вижда се как към 7 часа правя кафето, после се къпя аз, после жената... вижда се как тя хаби повече от мен ;-) Вечерта се ползват някакви печки (те са на 2кw, бойлерът е 3).
Важното е картинката обаче е, че бойлерът е голям консуматор и е почти 100% дневна енергия и то преди да тръгнат панелите. Това ще бъде променено скоро ;-)

Сря Яну 18, 2023 3:55 pm
Профил
Аватар

точно, аз сега плащам на осреднена тарифа според пазарната дневна цена. но мога да се прехвърля и на почасова, според пазарната цена в момента.
преди сутрин го изключвах, вече в 18 го включвах и нямаше проблем и вероятно с прост таймер така ще е най-добре.
но ако мина на почасово на пазарна цена (тик няма дневна-нощна тарифа), тогава може да стане още по-умно.

Сря Яну 18, 2023 4:03 pm
Профил

Как са при вас почасовите?
Тук само фирмите са принудително на свободния пазар и цените са много шантави. През деня са някакви солени в момента мисля стигат до 1.40 без ддс (спрямо 0.26 с ддс за битови). В същото време има нощно часове в които токът е практически безплатен, т.е. стига до 2-4 лв/мвтч, което няма и половин стотинка за киловат.

Сря Яну 18, 2023 4:18 pm
Профил

Не се сърдя разбира се. Постовете не са спам, а са по темата.

Grubi, дай малко повече яснота за тарифите при вас.

Чет Яну 19, 2023 9:48 am
Профил
Аватар

Мисля, че са официалните от борсата и се правят ден за ден в 13 часа всеки ден. Довечера ще ги препиша за два дни и ще видите, имам някакъв апп на телефона.

Чет Яну 19, 2023 10:20 am
Профил

цените ги има тук...

Гледам V-tac са пуснали някакви системи и в момента са на промоция в Практикер. Инверторите им ми изглеждат скъпички, но имат 10kwh батерия за 6200лв и чак се замислям ;-)

Пон Яну 23, 2023 12:28 pm
Профил

индустриални термо батерии...

Сря Яну 25, 2023 6:03 pm
Профил

Браво. Хората са открили ел.реотанната акумулираща печка в голям индустриален вариант захранена от ВЕИ :-)

За отопление аз бих заложил на нискотемпературни водни акумулатори, зареждани с топлина от термопомпа, която е захранена с PV или вятърни централи.
Захранването на реотан директно от PV или Перка ми се струва много тъпо.

Друг е въпроса, ако ти трябва запасена високотемпературна топлинна енергия за някакво производство.

И все пак нашите неработещи в момента ПАВЕЦ-ове са на порядък по-добро решение за акумулиране спрямо индустриална ел. акумулираща печка.

Сря Яну 25, 2023 7:29 pm
Профил
Аватар

Нямам нищо против да грея контейнер с пясък,
когато енергията не ми струва нищо през летните/слънчеви и всякакви други ветровити дни,
както и нощем - и да грея с това къщата, когато електричеството е скъпо
през останалото време. Същото се отнася до литиеви батерии и кондензатори.
Само, че... за тях си трябват място, инвестиции и безопасност. Никой не иска
запалени батерии и нажежен песък наблизо...

Тук има и друга тенденция - използване на водата от кухнята например, или от душа - за тоалетните.
И такива инсталации набират също скорост, въпреки че водата засега е почти безплатна по тия ширини.

Днес най-накрая взеха решение за още един нов атомен реактор. 9 години поне...

Сря Яну 25, 2023 8:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 230 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Следваща