Отговори на тема  [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща
За/против еврото 

За/против еврото
За 58%  58%  [ 29 ]
Против 42%  42%  [ 21 ]
Общо гласове : 50

За/против еврото 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: За/против еврото
miro_atc винаги много ми харесва как отговаряш - академично, премерено и изчерпателно. Лошото е че в реалния живот нещата стоят по друг начин - богатия (големи фирми и т.н.) ще са на +, за обикновения гражданин това ще е поредното изръсване на джоба..... Валидността на въпросните договори се определя от "силния", а това не сме ние ..... нещата ако отидат до съда дори и в най-некорумпираната държава пак могат редица примери да се дадат закона в чия полза е!

Сря Яну 11, 2023 2:18 pm
Профил WWW

Не знам не мисля, че теория и практика се разминават особено... Все си мисля, че законът на Ом е един и същ и на теория и на практика ;-)

В случая не мога да преценя първо дали ще сме на +/- и как те ще се разпределят между бедни и богати. Според мен към момента управлението ни и дереджето ни са такива, че и с евро и без евро е все тая. Проблеми бихме имали повече, когато решим да се оправим. Не знам дали ще го решим някога, ама все се надявам...
За мен основният проблем не е самата валута, а това че с нея върви и финансовата политика. Аз го писах в друга тема преди, че централизираната политика често е много вредна за провинцията. Не е умишлено, просто когато трябва да се прави някаква политика, тя винаги се съобразява повече с нуждите на центъра, отколкото на провинцията. И това е нормално и естествено. Пак ще дам пример с нашата вътрешна политика. Когато софийските ТЕЦ закъсат, политиците винаги намират някакво решение, щото не искат софиянци да излязат по улиците. Но ако закъса ТЕЦ в провинцията някак си им е през оная работа. Същото е с градския транспорт и каквото се сетите. Провинцията никога не е била приоритет и няма да бъде. Да се спасява както може. И това не е само на тема субсидии, то там е ясно. По-големия проблем е с правилата, често провинцията има нужда от по-различни правила. Уви, централизацията налага общи правила и тези правила може да са ОК за столицата, но не са ОК за провинцията. Резултатът го виждаме ние, които сме в провинцията. Бавно лека-полека бизнеса умира и населението или се изнася или умира. Лошото е, че в еврозоната цялата ни държава ще е "провинция". И не мисля, че от това ще спечелят по-богатите. Както и у нас местните феодали с нищо не печелят от липсата на регионални политики. Е тук примерно повечето арендатори не могат да намерят нито персонал нито нищо. И става по-зле и по-зле...
Та както казах, ако искаме у нас нещо да се промени в провинцията, то трябва да се предприемат регионални мерки. За да имат ефект тия мерки естествено трябва да са съобразени с конкретния регион, а не с някой голям мегаполис. Уви няма как община Горно-Нанадолно сама да промени нещо, защо централно й се спуска бюджет, спуска й се данъчно облагане, спускат се закони, правилници, наредби... Така че, колкото и да са кадърни и да искат да променят нещо, то мисията е почти невъзможна. Друг е въпросът, че и в местните общини нито искат, нито могат щото са некадърници. Но както казах проблемът с централизацията ще е по-скоро проблем, ако поискаме да променим нещо.

Сря Яну 11, 2023 2:55 pm
Профил

miro_atc написа:
Не знам не мисля, че теория и практика се разминават особено... Все си мисля, че законът на Ом е един и същ и на теория и на практика ;-)

Да закона си един и същ само че поради закачане на консуматори по жицата докато напрежението стигне до теб то вече ще е 0В. Точно както си го описал по-надолу.
Това което ще е се случи е следното
в момента след ковид кризата и войната виждаме огромно увеличение на цените на всичко. Обаче големите вериги (богатите) например кауфлана се договаря с другите големи и например жълтата майонеза на олинеза е 4 лв...... Тук държавата си затваря очите и не вижда че има някакъв картел и интереса на потребителите е накърнен.....
Само за сравнение - в Божурище в кварталното магазинче цената на същата майонеза е 3,29 лв - така е и в другите квартални магазини в соф поле, за провинцията не знам.
Друг пример - всички големи бензинджийници - ОМВ, ШЕЛ и темподобни цените на горивата високи но горе долу еднакви.... Държавата беше правила разследване и не откри картел. В същото време наблюдаваме драстично по-ниски цени с няколко десетки стотинки на бившата бенз на марешки и всички малки....

Та извода е че големите ще увеличат цените, държавата удобно ще си затвори очите...... а в последствие и малките ще догонят.....
Така както преди ковида хората имаха Х пари, в джоба, днес са Х/2 след еврото ще са още Х/2 и следва че от 01.01.2020 година средностатистическия човек в бг е загубил по-голяма част от спестяванията си, а приходите на всеки е очевидно че с години има да настигат инфлацията.....

Сря Яну 11, 2023 3:10 pm
Профил WWW
Аватар

miro_atc написа:
Лошото е, че в еврозоната цялата ни държава ще е "провинция".

А провинцията ще бъде "провинция на провинция" :D
Отново - проблемът не е дори в централизацията, а в начина на изпълнение. Като пример, преди 89-та въщо имаше централиция, дори по-голяма от сега. Имаше и провинция, но тя не загиваше понеже центърът имаше интерес от нейното съществуване (ябълки, домати, мляко, и т.н.). Сега такъв интерес общо взето няма - ябълките и доматите е по-лесно да се внасят от прекупвачи т.нар. "бизнесмени" и затова към просперитета на провинцията просто няма интерес. Според мен нито еврото нито централизацията имат много общо с тоя проблем. И да вкараме и да не вкараме еврото, трендът няма да се промени. Същото е и с ЕС - вътре или вън, трендът няма да се промени. Би се променил само ако "бизнесмените" т.е. прекупвачите имат повече изгода от местно производство отколкото от внос

Сря Яну 11, 2023 3:20 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
А провинцията ще бъде "провинция на провинция" :D
Отново - проблемът не е дори в централизацията, а в начина на изпълнение. Като пример, преди 89-та въщо имаше централиция, дори по-голяма от сега. Имаше и провинция, но тя не загиваше понеже центърът имаше интерес от нейното съществуване (ябълки, домати, мляко, и т.н.). Сега такъв интерес общо взето няма - ябълките и доматите е по-лесно да се внасят от прекупвачи т.нар. "бизнесмени" и затова към просперитета на провинцията просто няма интерес. Според мен нито еврото нито централизацията имат много общо с тоя проблем. И да вкараме и да не вкараме еврото, трендът няма да се промени. Същото е и с ЕС - вътре или вън, трендът няма да се промени. Би се променил само ако "бизнесмените" т.е. прекупвачите имат повече изгода от местно производство отколкото от внос

Тези "бизнесмени" ги създава точно европата.....към която сме се запътили да им приемаме и валутата. Схемата е следната
1 българия е огромен производител (говоря за световна величина дори и в тези смутни времена) на много качествена стока, която отива на ниска цена (поради нищожните производствени) разходи към богата европа
- яйца, месо, лекарства, медицинска техника, ски и сноуборддове, смазочни материали..... и много други за тези просто съм запознат че сме в топ 10 в света
Това е заради умишлено поддържана бедност на населението тук и никаква покупателна способност, примамливите еврофондове, достъпни само за големи
2. в българия се връща 3 -4 --- Nто качество стока през големите вериги
3. големите вериги изсмукват парите връщайки ги в европа

Както дадох и пример с горивата на чуждоземните бензиностанции. Цената е висока и те си изнасят печалбата плащайки нищожен данък 10% тук и държавата си затваря очите ... а българските малки търговци изнемогват....

Сря Яну 11, 2023 3:32 pm
Профил WWW
Аватар

Което ни връща към предишния ми пост - проблемът не е еврото, а системата и по-точно хората които са начело в нея

Сря Яну 11, 2023 3:51 pm
Профил

Според мен нито еврото нито централизацията имат много общо с тоя проблем.

Напротив, финансовите политики са инструмент, чрез който се постигат тези интереси. Като лошото е, че този инструмент освен умишлено да бъде използван може и съвсем неумишлено да доведе до лоши за провинцията резултати. За мен неумишлените вреди са даже по-опасни, защото прекупвачите както ги наричаш те така или иначе ще гледат да си наложат интересите и без да приемаме еврото.

Същото е и с ЕС - вътре или вън, трендът няма да се промени. Би се променил само ако "бизнесмените" т.е. прекупвачите имат повече изгода от местно производство отколкото от внос

Това няма как да се случи просто така, защото естественият процес е глобализация. Отделни дребни предприемачи могат да оцелеят и да се преборят с конкуренцията на големите корпорации. Но това е само по изключение, което потвърждава правилото. А то е, че големите корпорации винаги ще държат лъвския пай, а малките риби ще ръфат трохите. Не може да промениш това. Каквото и да правиш Бояна Филм никога няма да измести холивудските кинокомпании. Това, което може да се направи е да защитиш собствените си фирмички или още по-добре като им създадеш преференциални условия. Само дето това изисква регионална политика, а това противоречи на европейската политика всички да са при равни условия. Аз затова казвам, че ако някога поискаме да се оправим ще се сблъскаме с европейската политика. Ще трябва да измислим как хем да помагаме регионално хем да не нарушаваме правилата. Не е невъзможно, но не е и лесно.
Абсурдното е, че дори когато няма или поне няма видим проблем с евро политиките нещата пак не се случват. В другата тема писах за ПАВЕЦ-а ни, който от години е на сухо. А няма никаква логика, защото това е възможно най-зеленото нещо в енергетиката, нещо за което европейците толкова се натискат. И не просто е зелено, ами позволява балансирането на други ВЕИ-та. Финансово също в тая криза би бил на голяма печалба, без при това да яде хляба на другите. Напротив би увеличил печалбите на други централи, защото в крайна сметка се повишава производството. Изобщо аз не само не виждам интереси против, напротив - всички би трябвало да имат интерес от ПАВЕЦ. Особено зелените европейци... Да, ама не. Отказаха да го финансират точно по екологични причини.

Сря Яну 11, 2023 4:09 pm
Профил

miro_atc написа:
... Да, ама не. Отказаха да го финансират точно по екологични причини.

За да откраднеш нещо по-лесно и евтино първо го обезценяваш "съсипвайки" го и.
Според мен това се цели. Да се намери частна фирма "спасител", която да го купи за без пари и да го "възстанови" след това ...

Сря Яну 11, 2023 4:19 pm
Профил

Е па колко повече да го съсипват пък?
Той не работи от сума си време. Турбините натрошени, останалото оборудване също е за смяна. По-зле от това не знам....

Сря Яну 11, 2023 4:28 pm
Профил

Или пък целта не е конкретния павец, а дестабилизиране на енергетиката като цяло, за да оправдават нуждата от "чужди инвеститори"
Не е за сефте да затриват нещо... сигурен съм че един павец не е изолиран случай
Лошото е че са се наредили прекалено много маймунки на всеки клон и не е лесно да се проследи кой чии интереси обслужва

Сря Яну 11, 2023 7:14 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

През април бяха се появили някакви съобщения, че ще внасяме ток от Украйна. цък
За какво ще внасяме след като изнасяме не е ясно. Може да не върви всичко по план в момента, ама щом са се заели ще го измислят.

Сря Яну 11, 2023 8:55 pm
Профил
Аватар

nobodyshadow написа:
През април бяха се появили някакви съобщения, че ще внасяме ток от Украйна. цък

Единственото обяснение на такова откровено безумие, е просто да измислят как да им се наливат пари по друга линия защото на хората вече ще им дойде в повече да пращат още "помощ". Тия пари естествено ще се обръщат на пушкала. Те иначе за тях си нямат ток та да продават и то на страна с положителен токов баланс е просто смешно.

Сря Яну 11, 2023 9:42 pm
Профил

то си пише "защо" още в заглавието - за да се пренасочват пари към Украйна, поредното от много безумия на гърба на данъкоплатците
но от тогава ситуацията е променена и едва ли скоро ще имат ток въобще

Сря Яну 11, 2023 9:46 pm
Профил
Аватар

Едва ли това е идеята. Много краткосрочно мислите. Просто може да подпишем някой много изгоден договор с който да се оправдае затварянето на мощностите на наша територия като "нерентабилни" и след това по същата схема като всичко друго - внос на картофи от Турция, домати от Македония, ток и тн..

Сря Яну 11, 2023 9:58 pm
Профил

затварят едни за да отварят други, както е по изгодно за америка
https://business.dir.bg/energien-pazar/ ... s-kozloduy
видяха че българите са балами да дават милиарди за чертежи и дай сега ...

Сря Яну 11, 2023 10:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща