Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Това за IP67 малко го пропуснах, въпроса по-скоро е това дали те бърка от към страната на кбелите ? Има такива конкеотри които са с фланец и без проблем ще постигнеш IP67 към корпуса. Доколкото кабелите са открити не знам дали те бърка това че в самия конектор може да влиза вода.
Ето това да речем според мен ще ти осигури IP67 на самата кутия : https://www.digikey.com/en/products/det ... 97/4388264

Сря Яну 04, 2023 7:00 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

@Тони, не мисля, че ще е проблем, ако влиза вода в конектора, докато не проникне в кутията. Ще взема един да пробвам доколко държат.

Сря Яну 04, 2023 11:00 pm
Профил

Това ми е уличната температура, датчика е DS1631 закачен на ESP8266 пулъп резисторите са 3.3к чете го на 3 минути.
На какво се дължат тия глупости които излизат от време на време, може ли да е от висока скорост на I2C и датчика да е на ръба да говори глупости.

Прикачени файлове:
temp.PNG
temp.PNG [ 33.08 KiB | Прегледано 1763 пъти ]
Пон Яну 09, 2023 8:15 am
Профил

Доколкото помня или нямаше CRC или и двете бяха някакви default стойности които трябва да се игнорират - прочети хубаво datasheet май го бяха документирали ама много отвлечено.

Пон Яну 09, 2023 8:39 am
Профил
Аватар

Колко са дълги жиците на и квадратното це?

Пон Яну 09, 2023 12:53 pm
Профил
Аватар

Сега - така и така го имаш изпълнен хардуера. Почваш да го четеш всяка секунда, всички отчети които са с 20-30% разлика от предния ги игнорираш, всички останали отчети ги осредняваш примерно 128 пъти (което ще дойде около 2 минути) и си правиш лог-а от осредненото число.

Друг е въпроса каква е грешката - това така като гледам са отчети FFFF и 0000. Първо че тях съвсем спокойно можеш да си ги приемеш за грешка и второ - най-вероятно нещо не ти е наред синхронизацията контролер-датчик точно в тоя момент. Вече многократно сме го дъвкали това, че I2C не е за такива работи.

Пон Яну 09, 2023 3:09 pm
Профил ICQ

Не помня да има crc а и да има сигурно ардуино писачите не го използват :)
Интересното е че не е само един бит, или сметката е странна.

Пон Яну 09, 2023 4:12 pm
Профил
Аватар

Няма да се учудя ако жиците на I2C метри хвърчащ кабеляк и прихващат всякакви смущения.

Пон Яну 09, 2023 4:14 pm
Профил
Аватар

Ми аз съм зяпал със скопа кво има на края на няколко метра лектричарски кабел тип ШВПС - едно голямо нищо. Пробвах с усукана двойка (мрежов кабел) - още по-голямо нищо. Интересното е че на сот-аджийски кабел някак си по има нещо на края.

Много е просто - хващаш кабела, уреда го слагаш на мерене на кондензатори и си измерваш капацитета на кабела - от там на сетне формулите ги има - аджеба дали тоя "кондензатор" за време от 1/200000 s. може да се зареди (още повече и през пулъп в килооми).

Преди да съм имал уред за мерене на кондензатори и осцилоскоп, съм пускал I2C датчик на 30 метра сотаджийски кабел успешно. Явно е било късмета на начинаещия. Сега посмъртно няма да сложа I2C на нещо дето е на по-голямо разстояние от размера на платката... Ама и тогава е под въпрос в някой случаи.

Пон Яну 09, 2023 5:49 pm
Профил ICQ

itso.t написа:
Колко са дълги жиците на и квадратното це?

Към 5 метра на едия датчик и към 3 метра на другия, два еднакви са и двата дават глупости от време на време. По LAN кабел са като SDA SCL ползват по един кабел на две усукани двойки, четох че така има по-нисък капацитет между проводниците, захранването си е 5 волта на една усукана двойка от линеен стабилизатор. Чете ги през около секунда разлика.
Cekins написа:
Сега - така и така го имаш изпълнен хардуера. Почваш да го четеш всяка секунда, всички отчети които са с 20-30% разлика от предния ги игнорираш, всички останали отчети ги осредняваш примерно 128 пъти (което ще дойде около 2 минути) и си правиш лог-а от осредненото число.

Друг е въпроса каква е грешката - това така като гледам са отчети FFFF и 0000. Първо че тях съвсем спокойно можеш да си ги приемеш за грешка и второ - най-вероятно нещо не ти е наред синхронизацията контролер-датчик точно в тоя момент. Вече многократно сме го дъвкали това, че I2C не е за такива работи.

Това първото не знам как да го направя, в момента кода е от две места и съм го закърпил да работи уж де.
Второто как да видя къде е тая синхронизация.
Интересното е че след като натисна ресет бутона и около два часа не дава грешка и след това има голяма вероятност да даде.
Да пусна ли малко код да кажете ако има някъв голям проблем.

Пон Яну 09, 2023 7:19 pm
Профил

Свали скоростта, и направи това което ти писа чекинс. Елементарно , аз даже бих го направил с плаващ прозорец и не просто сравнение с последното а със средно отклонение за да следи по добре трендове. Верно на него не му трябва ама що пък не, тъкмо ще си потренираш писането на прости алгоритми.

Пон Яну 09, 2023 8:59 pm
Профил
Аватар

pipilica написа:
Към 5 метра на едия датчик и към 3 метра на другия, два еднакви са и двата дават глупости от време на време. По LAN кабел са като SDA SCL ползват по един кабел на две усукани двойки, четох че така има по-нисък капацитет между проводниците, захранването си е 5 волта на една усукана двойка от линеен стабилизатор. Чете ги през около секунда разлика.

Опънал си дълги кабеляци на капризна джаджа. Както каза Тони, намали скоростта. Пулъпите от коя страна са?
Ако са само от едната, пробвай да ги разделиш така че да има при всички крайни точки като запазиш общата стойност да е около сегашната.

Пон Яну 09, 2023 10:12 pm
Профил

Добре ще пробвам да намаля скоростта.
Код:
Wire.setClock(100000L);
  Wire.begin(SDA, SCL);

Така прочетох че трябва да стане.
Само на ESP-то са пулъп-ите 3.3к значи да сложа и на датчиците ако не се оправи след намалянето на скоростта.
Все още не съм стигнал да пиша алгоритъм, за сега само копи-пасте и леко поправки и кръпки от готови кодове.

Пон Яну 09, 2023 11:44 pm
Профил

ами ако са само едни по-добре да са откъм дивайса, но нак-добре разпределени кактописа Ицо. То най-добре изобщо да нямаш 5м i2c :)

Вто Яну 10, 2023 5:45 am
Профил

Или Wire.setClock(100000L); не работи или не е проблема в скоростта, два часа и бам глупости -32768 градуса и пак на двата датчика. Ми не знам ма според мен ако проблема е в кабелите, пулъп резисторите или скоростта на I2C ще прави проблема по-често, а то на два часа +/- некоя минута, явно другаде е заровено кучето.

Вто Яну 10, 2023 9:00 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239 ... 315  Следваща