| Автор |
Съобщение |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
 Re: DIY Automatic Tool Changer
https://youtu.be/SmKhY7hTTSchttps://images.app.goo.gl/69p8jbpzdkEX2d5m6С дисковата пружина ще направиш необходимото усилие , но Z та ще издържи ли ? и конструкцията ще види бая зор . 
|
| Пет Яну 06, 2023 3:47 pm |
|
 |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Благодаря ! Z в моя случай ще издържи, както и конструкцията. Не съобразих обаче, че усилието за мачкането на яката пружина ще трябва да го удържат и лагерите на шпиндела и то като аксиално, което май не е никак добра идея. Отключването на инструмента от шпиндела може да се направи със съчми, както е на видеото което ми изпрати, като движението за мачкането на пручинката за съчмите при отключването може да не е хидравлично или пневматично, а механично с движение по Z и статична "вилица" при магазина с туловете. В случая обаче ще трябва да се блокира някак превъртането на заключения инструмент в държача - нещо като шлици или шпонка ... При истинските машини как е решен въпроса с превъртането? Разчита се само на триенето на конусните повърхнини на държача на инструмента и гнездото ли?
|
| Пет Яну 06, 2023 4:18 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12856 Местоположение: София
|
Не е необходимо усилието да е върху шпиндела или ос Z.
|
| Пет Яну 06, 2023 4:22 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
За да не е май ще трябва допълнителен мотор или задвижка някаква.
|
| Пет Яну 06, 2023 4:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30801 Местоположение: София
|
Ей тоя младеж има шпиндел с пружина https://youtu.be/WT4xusBSpSo , възможно е такъв шпиндел да се отваря автоматично но пак ми се вижда излишна занимавка. п.с. това естествено е колекторен, но предполагам го има и за асинхронни.
|
| Пет Яну 06, 2023 5:36 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Няма как да се мине без такова. Класическите шпиндели с ATC използват пневматичен или хидравличен цилиндър за освобождаване на захвата. По-интересно е каква трябва да е конструкцията на ATC подходяща за шпиндел като твоя.
|
| Пет Яну 06, 2023 6:41 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Да, за освобождаване на инструмента лагерите понасят силата от пневматиката . ISO 20 , ISO 30 и т.н разчитат единствено на конуса . При мен е малко по специфичен държача заключва с зъбци като от зъбно колело ( при смяна на инструмента няма нужда шпиндела да е завъртян по определен начин ) По спецификация силата с която стиска е 3.5kN ~350kg .
|
| Пет Яну 06, 2023 11:07 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Усилието за смяна на инструмента е и върху лагерите само при баламските конструкции. Има начин това да се избегне. А в документацията си HAAS споменаваха усилие около 400 - 500 кг. за BT30.
|
| Съб Яну 07, 2023 1:24 am |
|
 |
|
ToHu
|
Е Хаас ...ако е някой й 9 kw шпиндел на лагера му дреме за тия 5kn па били те и статични. Отделно истинските шпиндел не са с по два съчмени лагера ...тия евтините шпиндели не им ли слагат поне angular contact лагери.
|
| Съб Яну 07, 2023 6:01 am |
|
 |
|
s7ama7
|
@itso.t Май пак се изказваш неподготвен Струговете са така хидравликата се върти с шпиндела но за фреза такова изпълнение не съм видял @ToHu Прав си лагера изобщо не го бърка . При мен лагерите на colombo-то са 4бр 7007 два отпред и два отзад . В пдф обикновено дават максималните радиални натоварвания а за аксиалното натоварване го извеждат с формули .  Може да кажем че лагера може да издържи доста повече от 0.5t
|
| Съб Яну 07, 2023 12:33 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Започнал си да се възприемаш като гуру при CNC машините. Само това което кажеш е вярно, и само това което си видял е възможно? Не допускаш ли, че може да си в ролята на производителя на квадратни колела, който обяснява на изобретателя на кръглите как това е голяма глупост и само си е губил времето? 
|
| Съб Яну 07, 2023 1:21 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
По скоро това може да важи за теб тъй като гледам не търпиш критика Дори да има такова изпълнение защо трябва да е по добро ? Okuma на "баламските" си шпиндели дава 3г гарнция и може да ги въртиш с 18к rpm . Покажи " твоя " не " баламски " конструктор какво ни дава че ми стана интересно Или аргументите са както при "супер" винта . Тъй като производителя изключително много мисли за джоба на потребителя не ни казва че стават и за фрези . Да за фреза точност от 50uМ на 300mm може да е напълно достатъчна но хлабина не трябва да има за фреза ни трябва preload а натяга върви с точността . Знаеш ли че специалната серия радиално аксиални лагери за винтове на една и съща марка един и същи размер се предлага с 3 различни контактни ъгъла и все от тях се предлага с 3 натяга е може ли да кажем че са еднакви ?
|
| Съб Яну 07, 2023 2:11 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Останал си с погрешно впечатление, че предишното ми мнение ще е прелюдия към това да ти доказвам нещо или да се обяснявам?! Не, няма. Би било безсмислено...
|
| Съб Яну 07, 2023 2:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами не знам кой какво е учил, за мен и двамата сте прави. На някой 2-3 kW шпиндел който е 20-30 хил rpm 300 кг аксиално на лагера не му понасят определено, па дори и да е angular contact или ролков, просто лагерчетата са мижави и не носят такова статично натоварване. Ако пък говорим за някое 9-12-20 kW шпиндел на истинска машина, там лагерите са с диаметъра на малкия шпиндел, и 300-500 кг не ги усещат, отделно че там шпиндела не е с 2 или 3 лагера ...гледах скоро шпиндели и ми стана смешно как някои се рекламират че били с 3 или 4 лагера, ами с колко да са  Та има разлика от шпиндел до шпиндел, та 300 кг може да са много може и да са нищо.
|
| Съб Яну 07, 2023 2:57 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
@ToHu Това което съм посочил като кг е от спецификацията на моя шпиндел на рутера. По специфилация по спомен говоря за bt30 е 600кг и за освобождаване 800кг за bt40 е 1.2t и за освобождаване 1.5t . Т.е. ако реши да върви по този път трябва да се провери/ изчисли . Може да се намери информация за iso 20 и iso10 какво дават . И няма ли да е по логично/лесно да се направи изцяло нова шпинделна ос ?
|
| Съб Яну 07, 2023 5:51 pm |
|
|