Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
itso.t написа:
Да препоръчате приличен файлове менажер за Уиндоус 10, че неговият - Уиндоус експлорер е нетърпим.

От 25г съм с Тотал командер, наследникът на Нортон командер за под ДОС. И му се водя съдействащ. Освен многото допънителни полезности, като сме го мерили под вин7 даваше към 10% по-добра скорост на трансфер на големи файлове. Друго голямо предимство е експлорерната простотия, при който когато има целева директория със същото име на източника, я затрива и слага на нейно място новата. При което съдържанието на предната се губи!. При Тотал командера добавя новите неща към предните. Има и много добавки. Платен е, но малко- shareware. Има свободен вариант - Double commander, който го има и за Линукс. Тотал-а го има и за Андроид.

https://www.ghisler.com/screenshots/en/

https://sourceforge.net/projects/doublecmd/

Сря Дек 21, 2022 1:37 am
Профил WWW
Аватар

Благодаря. Ще разгледам предложенията.

И като стана въпрос за Нортън командер...
Стои потребителя на НЦ, гледа монитора и си мисли: Отляво на екрана диск це, отдясно на екрана също. Че за какво са ми два диска це. И изтрил единия.

Сря Дек 21, 2022 1:44 am
Профил
Аватар

@stewie - някакъв нов дизайн ли правиш - ако да - сложи две рид ампули на някакво специфично място където ще можеш лесно да приближиш магнит после. Стига кутията ти да не е желязна - ще стане. Щом говориш за бутони значи влизането в режима не ти трябва да е съвсем ремоут. Това съм го правил но при мен беше по скоро като защитна функция да не може как бъде да влезе в режим за програмиране. И постановката ми беше съвсем различна но това не е от особено значение.

Сря Дек 21, 2022 9:19 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

@Cekins - ще пробвам дали ще стане с рийд ампули, малко ще е зор откъм магнит намиране, но е възможно решение. Кутията е пластмасова.
Проблемът идва от ESP32S3 - не може да направиш restart to DFU без бутони, или поне аз не съм се сетил как става. Иначе устройството няма бутони, само аналогови входове.

Сря Дек 21, 2022 11:17 am
Профил

bobihot написа:
itso.t написа:
Да препоръчате приличен файлове менажер за Уиндоус 10, че неговият - Уиндоус експлорер е нетърпим.

От 25г съм с Тотал командер, наследникът на Нортон командер за под ДОС. И му се водя съдействащ. Освен многото допънителни полезности, като сме го мерили под вин7 даваше към 10% по-добра скорост на трансфер на големи файлове. Друго голямо предимство е експлорерната простотия, при който когато има целева директория със същото име на източника, я затрива и слага на нейно място новата. При което съдържанието на предната се губи!. При Тотал командера добавя новите неща към предните. Има и много добавки. Платен е, но малко- shareware. Има свободен вариант - Double commander, който го има и за Линукс. Тотал-а го има и за Андроид.

https://www.ghisler.com/screenshots/en/

https://sourceforge.net/projects/doublecmd/

Има един чисто линукски аналог който май го има портнат и за виндовс - midnight commander ... не, че има значение но е правен от автора на gnome и опън сорс версията на .net (ако не бъркам де).

Сря Дек 21, 2022 11:38 am
Профил
Аватар

@stewie - да - малко е неудобно да ги намериш къде са, ама ако си маркираш на кутията мястото и ползваш някой малко по сериозен магит - няма да е проблем. Ако това се прави постоянно ще е малко неудобство, ама ако ще се прави 1-2 пъти в годината не е някаква грижа. рид ампулите може и да не са на платката - може да се изнесат с хедър и да се ползват капсуловани дето са за алармени инсталации за врата/прозорец и да се сложат на някакво удобно място.

Чет Дек 22, 2022 10:43 am
Профил ICQ

Може ли да се връзват паралелно еднакви ценерови диоди, на един резистор, за да се увеличи мощността.
Примерно два по 0.5 вата ще стане ли 1 ват, идеята е за защита и като се отпушат да изгори бушон.

Сря Дек 28, 2022 2:34 am
Профил

зависи от температурния коефициент, помня че до едно напрежение беше един, нагоре се сменя... зависи за колко волта е и дали си от страната на подходящия коефициент, за да се разпределя тока трябва с повишаването на температурата да се повишава и напрежението

от друга страна обаче ако говорим за горене на бушон - най вероятно ценера ще е изгорял много преди бушона, бушоните сработват доста бавно

Сря Дек 28, 2022 3:08 am
Профил

pipilica написа:
Може ли да се връзват паралелно еднакви ценерови диоди, на един резистор, за да се увеличи мощността.
Примерно два по 0.5 вата ще стане ли 1 ват, идеята е за защита и като се отпушат да изгори бушон.

Паралелно свързване на ценери с общ резистор не е добра идея. Трябва всеки да си има резистор.
А за защита резисторът ще пречи - в тези случаи се слага TVS диод (Transient Voltage Suppressor), който е като мощен ценер, но е специално за защита,
или TSPD - Thyristor Surge Protection Device. Тиристорът дава накъсо при пренапрeжение и задейства бушона.

Последна промяна al_at на Сря Дек 28, 2022 11:48 am, променена общо 2 пъти

Сря Дек 28, 2022 10:42 am
Профил
Аватар

Ако става въпрос за сериозно нещо - отговора е не.

Първо има специални предпазители (по добре да не знаеш колко струва бройката), които се водят 50мА и теоретично трябва да изгорят за (по спомен май беше) 3 секунди при 127 мА. Това е една област в която втори път не искам да стъпвам - ценерови бариери - на предната работа трябваше да го отиграя щото тъпия ми колега не ги беше сметнал в цената на едни машинарии. Ако трябваше да ги купим не просто щеше да е на нула желязото ами излизаше двойно на това което ги бяха оферирали. Та се наложи да се напънем и да направим наши ценерови бариери и да ги сертифицираме. Освен предпазителите и ценерите също са критични. Слага се и съпротивление, което също трбява да се сметне какво да е и колко вата в зависимост от напрежението и тока на защитата.

Ако няма да ги сертифицираш спокойно можеш да ползваш трансил - много по-мощни са и издържат на много по сериозен ток. Проблема с трнасилите е че в никой от даташитите им не е написана конкретна разсейвана мощност. Ние може да си го знаем че SMB на подходящ лейаут може да разсее 1 ват за някакво кратко време ама не го пише в даташита и сертифициращата фирма не се съгласява да го приеме. На ценерите ватовете ги пишат в даташитите. Идея си нямам защо не ги пишат и на трансилите.

Сря Дек 28, 2022 10:46 am
Профил ICQ
Аватар

al_at написа:
Паралелно свързване на ценери с общ резистор не е добра идея...

И въпреки това съм го срещал да се практикува.
А Пипилицата ако иска адекватен съвет да вземе да вземе да каже какво и от какво иска да защити.

Сря Дек 28, 2022 12:33 pm
Профил

al_at написа:
TSPD - Thyristor Surge Protection Device. Тиристорът дава накъсо при пренапрeжение и задейства бушона.

Има една проста схема наречена "кроубар" с тиристор, обаче от доста опити не успях да изгоря бушон 10А без да изгори тиристора, тъй че от тоя вариант и на мен ми е интересен ако може да гори бушона без поражения по схемата

Сря Дек 28, 2022 5:03 pm
Профил

al_at написа:
TSPD - Thyristor Surge Protection Device. Тиристорът дава накъсо при пренапрeжение и задейства бушона.

А е точно това искам, само че си мислех да ползвам ценеров диод да икономисам запояване на части, може би поради мързел, но явно нема да стане.
Е тва е схемата май.
Изображение

Сря Дек 28, 2022 7:52 pm
Профил

Въпросният TSPD е електронен компонент с два извода, който заменя цялата горепосочена схема /без бушоните/:
https://www.mouser.bg/c/semiconductors/ ... pd/?q=TSPD
Може да се използва и TVS /или другояче казано Transil/:
https://www.mouser.bg/c/circuit-protect ... des/?q=TVS
Но подбора на компонентите и предпазителите си е наука.

Сря Дек 28, 2022 9:11 pm
Профил
Аватар

Сблъсквали ли сте се с подобен малоумен проблем? Това е дължината на кабела, отпусната от китаеца за външна лампа. Понеже горят относително често и се налага да се сменят, ми се ще да има някакво решение за IP67 клеми/кутийки където да го свързвам това. Леко не ми се занимава всеки път да го запоявам и увивам в термосвиваем шлаух

Прикачени файлове:
IMG_20221228_202540.jpg
IMG_20221228_202540.jpg [ 1.75 MiB | Прегледано 1690 пъти ]
Сря Дек 28, 2022 9:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236 ... 315  Следваща