Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Триаци и оптрони 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Триаци и оптрони
Здравейте! Схемата в прикачения файл
Прикачени файлове:
traic group.pdf [106.45 KiB]
172 пъти

е разделена на 2: лява част, която е стандартно у-ние, което използвам за контактори и дясна част, която е за належащата ситуация. Та ако товарът е контактор нещата са наред, защото токът през R1 е достатъчно голям. Обаче когато имам оптрон и R2 за товар не мога да отпуша триака. Та най-баламският вариант, който ми идва, е да сложа един резистор в паралел на групата на оптрона, но ще грее като печка.В схемата ще има превключвател, който ще позволява връщане към аварийно у-не с контактори. Т. е. не мога да пипам много много лявата част. Има ли някакъв по-интелигентен начин да се справя с проблема?
Поздрави!

ПП: Диодът D1 може да се премести на "входната верига" за по-естетично... Не искам да минавам на релета, триаците действат безотказно и нямам изгорял до сега.

Пон Дек 19, 2022 1:26 pm
Профил

Мнение Re: Триаци и оптрони
т.е. дясната част ти регистрира кога е запушен триака? а не може ли дясната част да е паралелно на товара, и да регистрира кога е отпушен триака?

Пон Дек 19, 2022 2:19 pm
Профил

Сложи товар RC група преди диода. Така резисторът няма да грее /ще тече ток само при зареждането на кондензатора/.

Пон Дек 19, 2022 2:23 pm
Профил

nik написа:
т.е. дясната част ти регистрира кога е запушен триака? а не може ли дясната част да е паралелно на товара, и да регистрира кога е отпушен триака?

Реално има 2 товара, които ще бъдат превключвани. В единия случай ще е контактор, който си работи, обаче в другия това е оптрона, който ще управлява контролер. Няма как и двете заедно...
al_at написа:
Сложи товар RC група преди диода. Така резисторът няма да грее /ще тече ток само при зареждането на кондензатора/.

По подобие на групата R3/C2?

Пон Дек 19, 2022 2:53 pm
Профил

Какво точно се опитваш да направиш с тази схема?

Симистора за да се отпуши и да остане отпушен през целия полупериод ти трябва ток през него над тока на задържане (виж характеристиката му).

Ако със симистор управлявам товар и гоня някаква надеждност, за мен би било важно дали тече ток през товара когато съм подал управление на симистора, както и дали не тече ток през товара, когато си мисля, че симистора трябва да е запушен. Т.е. сензване за прекъснал симистор/товар (или предпазител във веригата на товара), както и за пробил/окъсил симистор заради който винаги тече ток през товара.

За мен би било важно да сензвам ток, а не напрежение.

Пон Дек 19, 2022 3:14 pm
Профил

Имам 2 варианта за управление на схемата - ръчно чрез контактори и автоматично чрез контролер. Това, което реално искам да постигна е да спестя 1 комплект управляващи контактори. Т. е. ако използвам направо малки контактори, които да управляват схемата(на която е оптрона) лесно ще се реши проблема, обаче първо заемат място(11 броя са) и второ - струват някой лев... Та целта на занятието е да задействам оптрона като използвам схемата с триака. По възможност чрез добавяне на някаква малка карантия на входа на оптрона, която да осигури достатъчен ток за работа...
Сега другия вариант, за който се сещам, е да сменя оптрона с релеен вход. Или с нещо друго подходящо за целта. Ама ми се щеше да е полупроводниково. Да е по-надеждно от релетата.

Пон Дек 19, 2022 3:21 pm
Профил

ааа, щом няма товар докато е с оптрон вероятно тока на задържане не е достатъчен, някои триаци искат доста голям ток на задържане
ако няма товар - тогава пък няма какво да се сенсва... нещо не схващам идеята на дясната част, защо превключваш след триака?

не може ли превключването да става преди оптроните? в единия случай подаваш сигнала към Т1 (който е твърдо вързан към Т2 и товар), в другия случай вместо на Т1 подаваш сигнала към другия оптрон U1 който е към контролера?

Пон Дек 19, 2022 3:35 pm
Профил

stoyanoff написа:
nik написа:

Реално има 2 товара, които ще бъдат превключвани. В единия случай ще е контактор, който си работи, обаче в другия това е оптрона, който ще управлява контролер. Няма как и двете заедно...
al_at написа:

По подобие на групата R3/C2?

Да, това имах предвид. Но щом вече има такава група, явно трябва да се мисли за тока на задържане, както каза @emilvtc.
Може да се сложи източник на ток със стойност малко над тока на задържане, с един транзистор и товарът в колектора да е оптронът:
https://www.electronics-notes.com/artic ... source.php

Пон Дек 19, 2022 3:38 pm
Профил

Пак не схванах идеята ти.

Ако правилно предполагам, можеш да сложиш още един оптрон с изход паралелно на изхода на твоя оптрон , а входа му да е паралелно на входа на MOC-a. . Т.е. нещо като опроводена схема ИЛИ. Изхода след оптроните ще се задейства ако единият или дригият оптрин са задействани.

Ако товара ти се управлява от MOC-a, схемата ти ще работи със сегашният ти оптрон.
Ако товара ще ти се управлява ръчно, то втория оптрон ще включва когато MOC-a се задейства, независимо дали ще се отпуши симистора или не.

Ако управлението на MOC-a и оптрона ти са вързани към един и същои контролер, то втория оптрон можеш да го замениш с един транзистор, който паралелно е свързан на оптрона ти и се управлява от управлението на MOC-a.

Що не вземеш да начертаеш една схема, че предположенията станаха малко много?

Пон Дек 19, 2022 5:20 pm
Профил

Използвай светодиода от лявата част схемата и фототранзистора от дясната :) Не знам дали това искаш да направиш.

Пон Дек 19, 2022 5:40 pm
Профил

emilvtc написа:
Пак не схванах идеята ти.
Що не вземеш да начертаеш една схема, че предположенията станаха малко много?

Тази в първия пост какво и е?!
Като цяло вариантите не ми харесват. Мога да вдигна тока през оптрона, обаче това означава, че ще ми трябват огромни резистори, които да поемат мощността. Отделно ще ми трябват по-сериозни филтрови кондензатори, защото това 4,7u до никъде не е при 30-40мА. Ще ги обмисля нещата, но май май е най-добре да преработя управляващата част(лявата част на схемата горе) и да добавя RS485 и през него да става работата... На фона на галимацията с оптроните ми се вижда най-читаво. Няма да има загряване и т. н.

Пон Дек 19, 2022 7:02 pm
Профил

резистора не е нужно да е паралелно на оптрона, ако е преди диода като товар на триака няма да ти повлияе на кондензатора

относно схемата - нито от схемата нито от обясненията ти не става ясно каква е крайната цел, не че съм задълбавал особено ама като гледам май никой не разбра какво се иска в крайна сметка

Пон Дек 19, 2022 7:16 pm
Профил
Аватар

Според схемата имаш еднополупериоден изправител. Тоест в единия полупериод през триака не протича ток - R2 се явява товар само през единия плупериод.
Затова не се скръндзай и сложи грец. Свържи диода успоредно и насрещно на светодиода. Сложи оптрон с два насрещно свързани светодиода.
Абе сложи нещо с което ще бачка... :D

Пон Дек 19, 2022 8:02 pm
Профил

Пак се връщам на схемата с кондензаторно ограничение на тока + грец.
Кондензаторът C11 трябва да се изчисли така, че токът във веригата да е малко над тока на задържане на триака.

Прикачени файлове:
Triacs_and_Optrons.jpg
Triacs_and_Optrons.jpg [ 68.6 KiB | Прегледано 4124 пъти ]
Пон Дек 19, 2022 10:02 pm
Профил

Това най-вероятно ще свърши работа, но има някой недостатъци. Първо грецът не е панацея. Не знам дали сте го пробвали това с напрежения над 10-15В? Дори да е двуполупериодно изправянето ще ви трябва голям филтров кондензатор след греца, че и на висок волтаж. Вариантът да се слага филтър на изходния транзистор на оптрона не е много добър, защото намалява бързодействието на схемата. Второ резисторите трябва да са на голяма мощност. Няма как на 42*sqrt(2)*0,03... Реално, когато съм правил схемата от дясно съм използвал еднополупериоден изправител, за да не се вдига напрежението и мощността на резистора да е по-ниска. Или така си мисля, не си спомням.
Та, колкото и да не ми се иска, ще трябва да преправя и двете схеми и да сложа RS485, защото вариантите не ми харесват.
Благодаря все пак!
Поздрави!

Пон Дек 19, 2022 10:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща