|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 5:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Acorn CNC Controller
Е ама нали не мислиш че с тоя лазер ще режа чудеше, както казах шаблони, 3 мм мдф или фазер, после по тях на оберфрезата контуря дървенията, също темплейти за панелчета, много бързо реже експандирани пластмаси, тия меките са идеални за гарнитурки, подложки и др. от сорта, да ми гравира някоя дървенийка, въпреки че е бавно за гравиране. Като скорост, оригиналната му механика не е много по-бърза. С оригиналните мотори 2000 мм/мин си ги държи, с тия новите ще може и повече, ако не му се стопят гайките  Лазера и той е там нейде. Cekins, и аз мисля да му сложа еър асист, има готови лазери с 4 диода, гледам ревюта горе долу това което ми трябва, реално и тия от които взех моя имат 20 Вт оптични, но аз съм си харесал друг. По рекламите режат 12 мм шперплат на един ход, но на мен това не ми трябва, отделно че е бавно рязане и режат шперплат от меко дърво. Обаче без грижи ще реже 3-ка или 6-ца което ми е перфектно, за другите неща рутерчето. Аз ще го монтирам на скобата на шпиндела, така че да не се налага да махам шпиндела, моята отпред е плоска. Оглеждам ако от нейде изпадне малък файбър нещо 40-100 Вт, въпреки че не всички дължини на вълната са ок за неметали, файбъра силата му е с металите. Оня ден вземахме оферта от LPKF за U4, това по проект на клиент, 360к в зелено ....останах изумен, за тия пари вземаш Митсубиши или Амада.
|
| Пет Дек 16, 2022 2:11 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
То мойто рутерче е от тия китайските боклуци за $200. Върши ми работа и ако стане с тоя лазер да си режа тия пластмаски ще е супер. Дават му 7,5W оптична и топи яко обаче това дето се разтапя почва да му пречи. Та се надявам като му направя еър асист да се получат нещата. Много са ми дребнички нещата - не са за фрезер. Преди си ги режех на водното ама сега някак не ми се занимава - ако закъсам не ми е проблем да отида и да си ги опаткам за 1 час ама ми се ще докато си чопля в офиса да мога да си ги пускам по 5-6 да ги отрязва (не ми пречи че ще е малко бавно) и само да сменям детайлите. Те са едни кутийки с един правоъгълен отвор ~15х30мм и доста кръгли 3-4-5-6мм.
|
| Пет Дек 16, 2022 2:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз гледам това, https://www.amazon.com/LASER-TREE-Profe ... b8daf&th=1Има и малко по евтини в ебей пак с 4 диода но не знам дали са читави. Иначе с по два диода, т.е. 10вт оптична има доста по-евтини, за около 100-на долара с еър асист дюза. Не знам какъв плексиглас режеш, ако е прозрачен ми се струва зор работа за какъвто и да е лед лазер.
|
| Пет Дек 16, 2022 3:02 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Не е плексиглас - АБС или полистирен - зависи какво намерим - полистиреновите са по-евтини и гледаме от тях да купуваме, макар че са една идея по-калпави. И двата вида са леко сиви - не са идеално бели - та лазера го топи добре, ама без издухване просто го стапя и запалва, без да прави срез. Пробвах на 30% мощност, на 3 паса - отрязва го обаче много затапя ръбовете - над 1 мм щръкват и нагоре и отдолу и после трябва да се зачиства на ръка - което е още играчка. С еърасист-а се надявам да работи повече като струйна машина. Както си работят и истинските лазери. Мога и с фрезер да ги режа - не ме бърка, ама трябва да измислям как ще ги крепя на масата - странни форкети и т.н. и на правоъгълния ще имам ер по ъглите дето пак на ръка ще трябва да го оправям. Не мога да си позволя да увеличавам отвора, щото пък влиза в съседни кръгли отврои и става грозна работа.
|
| Пет Дек 16, 2022 3:19 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Прозрачен плексиглас 3 - 4 мм се реже като масло с CO2 лазер 40W, не на максимална мощност. В английския ибей беше пълно с такава китайска спрап по 200 - 300 паунда. За сравнение - изпадна ми за тестове някакво пак китайско чудо с полупроводников лазер, уж 20W, син или виолетов. На цялата газ не прави почти нищо на прозрачен плексиглас. Оцветен реже.
И двата искат вентилация защото смрадта е голяма. И ако пушеците от дърво са по-скоро досаден козметичен проблем, тия от полимерите не са само такъв.
|
| Пет Дек 16, 2022 3:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да плексиглас се реже на СО2 добре, но полупроводниковите не стават, мъка е, също и не всички файбъри стават. Сега гледма са пъснали IR лед лазер, но само 2 Вт, само за гравиране става, но гравира като истински вкл. и лъскави метали, но на мен не ми трябва за гравиране.
|
| Пет Дек 16, 2022 4:41 pm |
|
 |
|
itso.t
|
|
| Пет Дек 16, 2022 4:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да гледал съм подобни, ако се наложи ще взема нещо такова ама малко по-сериозно и със 60 W тръба, но за момента мисля да си карам с лазерното, това ще иска и то място. А за рязането на плексиглас, в САЩ много фабрики спряха да режат защото от OSHA им искат специални пречиствателни инсталации ако режат плексиглас. Но то и за машината е гадно. Бързо цапа лещата, освен че я цапа и я поврежда, както и не само лещата, ако има влага тая гадост която се отделя е доста агресивна.
|
| Пет Дек 16, 2022 5:45 pm |
|
 |
|
stivemaster
Ранг: Напреднал
|
Примера който дадох, се отнася въобще за LinuxCNC но аз чета предимно такива за плазма, така че такъв ще ти посоча и сега. Но ако си направиш необходимите изводи ... ще разбереш какво имам предвид. Ето, колко продължава ентусиазма на един човечец ,който се е объркал да се захване с LinuxCNC.Забележи че австралиеца "абсолютно дървена глава" е един от разработчиците на Gmoccapy , PlasmaC и ТНС контрола на LinuxCNC.Така е обяснил всичко в пост 8,че ако е до тебе да го хлопнеш с нещо по главата. Та, ако не можеш за си коригираш PREEMPT_RT ядрото,да си редактираш grub менюто,даже не разбирам какво да направиш на Linuxcnc dev ,как по дяволите ще инсталираш halcompile.И кво като го инсталираш - ако накрая получиш по голяма от необходимата латентност ,нещо което ти не искаш да рабереш, че е слабостта на тази парадигма.Ще си базикаш биоса и намкакви си шмекерии, че да установиш, че нещо не е конфигурирано накрая и трябва да редактираш ръчно hal и ini файлове, за да потегли някак.Ако можеш да го установиш ! Може би не съм казвал, че при моя последен сериозен опит (все още ми стои 7I96 и Odroid3+, ужким настроени за работа) ползвах ултра добър програмист ,който говори с този който е правил Gmoccapy по телефона ,с отдел подръжка на Mesa и мнението на човека е, че "тези хора изобщо не са в час и нямат и най малка представа, какво правят.Всичко в софта и документацията е пълна каша и кодчета работещи нещо си, често влизат в конфликт с други кодчета които си работят друго.Съобщенията, понякога не се генерират и не знаеш какво точно става или защо не става."
_________________Посетете сайта ми : http://mashini-plazmeno-riazane.com
|
| Пет Дек 16, 2022 8:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз искам да си играя с играчката, а не да си играя да я правя играчка. Може да изгубя дни да подкарам самото желязо да работи, но нямам желание да изгубя и 5 мин да боря софтуер, обикновено стигам ли до там резултата никога не е добър, започва със счупени компютри и свършва с необмислена покупка на нещо което изобщо не ми трябва но е направено като хората, не искам да харча 5 цифрени суми за да си купя нещо на сименс или фанук за да ми клати играчката за 1000 лв 
|
| Пет Дек 16, 2022 10:16 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Винаги съм използвал стандартната инсталация от тук http://linuxcnc.org/downloads/Примерно конфигурацията на @ToHu(за неговата машинка) от някой с малко опит е не повече от 10-15мин ( включвам и времето за инсталиране) . Сигурно си работил с LPT и Mach3 - какво прави Mach3 ако компютъра зависне ? Отговора е нищо-пропуска малко стъпки и програмата си продължава . А знаеш ли в една такава ситуация какво ще направи LinuxCNC ? Веднага ще спре машината и ще изскочи предупредително съобщение . Настройките в биоса са желателни за конфигурация с LPT(latency се подобрява значително) . Тоя "ултра добър програмист" се узорил с подкарването на платка която обикновено се подкарва от не програмисти Представям си какви ще ги говори ако му дам да ми настрои моя серво мотор да приказва с LinuxCNC 
|
| Пет Дек 16, 2022 11:11 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Какви LPT портове бре хора. XXI век сме...
|
| Пет Дек 16, 2022 11:20 pm |
|
 |
|
stivemaster
Ранг: Напреднал
|
Кви лпт портове като темата от линка,както и видеото на австралиеца е за етернет карта. И голема работа имал LinuxCNC
Уач дог имат всички Масн3 UcCNC UsbCNC.
_________________Посетете сайта ми : http://mashini-plazmeno-riazane.com
|
| Съб Дек 17, 2022 12:33 am |
|
 |
|
ToHu
|
Така, пристигна нещото, някой искаше снимки, те на. Не знам защо останах с впечатление че това нещо е с FPGA, всъщност е малко NXP, може би някоя от другите е била FPGA. Платката ако не друго, не плаши на пръв поглед, най-малкото е правена от някой който си има поне малко понятие от рутене на платки. Не съм гледал на това NXP пиноута но отдоле има 10 кондензатора, както и всеки друг чип си има кондензатор, то тук не са спестили. Местата им са горе долу логични, трудно е да се прецени на черна многослойна платка  Доколкото виждам USB и мрежата са опроводявани като диференциални двойни, т.е. и за това е чувал който го е рутил, има разделение на граунд плейна но дали е за добро и както трбява е трудно да се каже. Лично на мен ми е малко нелогично, има едно LDO, логиката е разделението да е нейде около неговата маса, не е баш там, но може и да си е ОК, трудно е да преценя кое какво храни. Конекторите не са ментета, мрежовия е вюртски, USB-то ми е трудно да го позная но изглежда добре, хедърите са или Molex или AMP /Tyco/, като цяло не е с най-евтините компоненти. Платката с релетата също бива, и там са се сетили да фрезоват междини ... Ако не ме домързи ще го навържа на масата с един драйвер и един мотор да видим ще пее ли .
|
| Вто Дек 20, 2022 4:26 am |
|
 |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
Вчера сверявах цените на ФПГА в алиекспрес. Отказващо високи и суша в наличности. И за моушън контролери китайците масово слагат LPC1768-69, СТМ32Ф407 и подобни. Даже Атмега256 набутват където могат. Платките с каквото е налично от процовете и максимум до 16 PWM.
|
| Вто Дек 20, 2022 10:38 am |
|
|