|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 5:16 pm
| Автор |
Съобщение |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
 Re: Acorn CNC Controller
По скоро linuxcnc казва на mesa FPGA върти мотора Y с тази ХХХ скорост а FPGA-то отговаря да мотора в момента e на тази XXX позиция и това се повтаря в серво цикъла примерно 2ms. Тоест грижа за стъпките има FPGA-то . Така меса предлага до 10Mhz честота на стъпка/посока тоя planetcnc е едва на 110khz . Дори най евтиния китайски серво драйвер може да понесе 400khz step/dir .... https://wiki.printnc.info/en/controller ... 7i96_Guide https://www.dynomotion.com/https://www.youtube.com/results?search_ ... P+retrofit"Ако решиш че трябва да е РС базиран то тогава избери поне най добре написания CNC софтуер за РС този на PLANET CNC " Сега видях това : https://planet-cnc.com/software/#view https://www.youtube.com/watch?v=kUJUrxX ... l%5BKMS%5D Това ли е най-добре написания CNC софтуер ? 
|
| Чет Дек 15, 2022 12:10 am |
|
 |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Пичове, да не ви развалям седянката с тия модерни степ/дир джаджи, но май няма производител на серво задвижвания който да не предлага и професионално решение за моушън контролер. Да не говорим, че повечето "серва" са едноосен моушън контролер. И хората отдавна са забравили какво е това степ/дир, 0 - 10V, шимове и всякакви подобни дивотии. Та що не погледнете какво предлагат хората, подкарваемо ли е с някой от графичните интерфейси за CNC и т.н.
|
| Чет Дек 15, 2022 12:56 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
да подкарам малкия боклук и ще почна да се оглеждам. Аз оглеждам и за машина годна за ъпгрейд, в смисъл истинска машина, ама нещо много взеха да им се вдигат цените по търговете, лошото о че точно в нашия вилает няма много търгове, от военните излизат интересни неща ама все на по 1000-до мили, което автоматично ми вдига цената с едни 1000-1500 пари ...
|
| Чет Дек 15, 2022 4:21 am |
|
 |
|
stivemaster
Ранг: Напреднал
|
Що ти си виждал по добре написан ли ?Ама под написан разбирам от-до от една фирма от раз и да има това което имат те.И отбележи че говорим за РС базиран софтуер. И странно не знаеш как работи Linuxcnc. Ицо не мога да приема това което казваш,защото си направих труда да обясня как работят и тези за които говориш ти. Всички големи Данък,Мазал,Окума,Сименс,Хайденхайн и т.н. си имат изнесен fpga и по модбъс му изпращат от буфер задачата.Fpga командва сервата които в някои случай са само мосфет стъпала които движат според +-10 волта от fpga което контролира позицията чрез обратната връзка.
_________________Посетете сайта ми : http://mashini-plazmeno-riazane.com
Последна промяна stivemaster на Чет Дек 15, 2022 1:50 pm, променена общо 2 пъти
|
| Чет Дек 15, 2022 1:44 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
От телефона станаха два поста,сори.
|
| Чет Дек 15, 2022 1:44 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Пресполагам разглеждаш софтуера само като управление за плазми . ... т.е. на теб някакси ти върши работа. ОК а как работи stepgena ? аз съм обеден че всички mesa карти работят по този начин . Може ли да покажеш поне един потребител който има тази платка и тя да не работи стабилно ? Това което описваш е вече остаряло ... всички реномирани марки ползват някакъв интерфейс за връзка със серво драйвера .
@ToHu Каква е машинката ? Имаш ли ограничение от към място при избор на купешка ?
|
| Чет Дек 15, 2022 2:34 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Не го разглеждам само като плазмен профил,разбира се. Ето ти пример как LinuxCNC генерира стъпките. И нищо което описвам не е остаряло.
|
| Чет Дек 15, 2022 4:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Машинка е силно казано, longmill, ако си ги чувал, доста простичко изпълнение. Алуминиеви профили, и колелца които водят по тях. Популярна е тук за дърводелство гравират с нея дъски за рязане, вратички ...такива неща. На мен ми трябваше да си фрезовам по-дебели шаблони, за което свърши работа и то добре, и няколко фикстури издялках и с тях се справи добре, всичко от МДФ де. Ама ми се прииска и малко по-сериозни неща да прави и до там и бяха силиците. Проблема и не е толкова механичен, ясно е че е еластична, резонира и т.н. ама това не е толкова страшно за целите които имах. Проблема е в контролера и. То е ясно че за да докарат цена голям избор нямат, тъпо ардуино уно или нещо такова, на една платка с степен драйвери от ебей. Като почнах да дялкам алуминий почна за се шашка, умря един драйвер, смених го, но шашкането продължава. От компресора със сигурност, но май не само от него а и от самите драйвери. Имаше сигурно оправия но не ми се занимава с глупости. Поръчах по-корави мотори с енкодери и драйвери за тях. Не искам да дялкам машинни детайли, но да разпробия и изрежа ал.планка като от картинката по-горе би било добре.
|
| Чет Дек 15, 2022 4:58 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
|
| Чет Дек 15, 2022 5:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мда, мислех за Мексико , и оферти взех от там дни канадци, между 20 и 100к, това което ме устройва е около 60, и все още го мисля. С хората ще ми е проблем, иначе в момента един комплект пластмаси ми излиза че около $400, тъкмо поръчах 100 комплекта. Ако ги правя при мен ми е горе долу на половината. Но мисля дизайна вече е уточнен, по скоро ще инвестирам 50-60 в тулинг и което може ще се шприцва, но пак ми остават за фрезоване
П.с. Абе тъпия андроид постоянно дописва сам ....
|
| Чет Дек 15, 2022 8:58 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
@stivemaster "примера" който си дал е за LPT порта и няма връзка с MESA картите и това са вижда още от първото изречение в описанието . @ToHu честно казано аз не бих набивал и стотинка в подобна машина . Стана ми интересно - пусни някоя снимка на тоя комплект за 400$ 
|
| Пет Дек 16, 2022 12:37 am |
|
 |
|
ToHu
|
ще пусна. Тая машинка мисля да я използвам най-малкото за лазера, и искам да работи, оглеждам и за някой по-мощен лазер като за неметали. Често ми трябват шаблони и това лазерче върши страхотна работа, но тъй като е малко, а и неговата механика вече стана на нещо друго тая машинка ще поеме тея функции. Отделно с дървото се справя добре, ако не за друго за дърводелстването ми ще върши работа. Но и да изрежеш шаблон не се искат стотни , 3-4 десети са ми ОК, а тя за това става, нищо че е мекичка. Не ми пречи да изхарча $1000 за нея ако и реша проблемите които ме мъчат, а те не са твърдостта на конструкцията, това е ясно от самото начало и мен не ме бърка. Дълбоко съм се замислил вече за нещо използваемо което да може да се нарече машина. оглеждам, имаше един бриджпорт за който наддавах ама явно без да знам имам роднини евреи  Проблема ми като цяло е мястото, място нямам, айде бриджпорта с малко разместване ще го вкарам в ъгъла, но нищо по-голямо, дори и не ми се мисли за средния гараж защото идва зима, навън е студено а аз съм дърт и предпочитам да спя на топло  Затова и мисля дали мога да скова нещо по-сериозно във футпринта на тая, горе долу 1.40х1.40 нещо фабрично което да конвертирам няма да се събере посмъртно, отделно че и височина нямам, над тая минават релсите на рулетната врата, т.е .имам 2-2.20 м да речем. Не е малък гаража ама ... взех един тулрак дето е 2 м дълъг, направих голяма маса за циркуляра и оберфрезата, мота ми се една друга маса която наредиха да я прибера ...
|
| Пет Дек 16, 2022 1:26 am |
|
 |
|
s7ama7
|
Според мен няма да е годна за лазер... Обикновено лазера се нуждае от по високи скорости . С тая механика освен че ще е криво ще има и доста дефекти - на всеки "завой" ще имаш ръбче/зъбче . Като добавим и необходимостта от опаковка , лазер охлаждане лещи и цена ще е като готов китаец втора ръка . Скоро един приятел си взе лазер 40-50w втора ръка за 1000лв -Нова е 3500-4000
|
| Пет Дек 16, 2022 8:49 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Тони - аз си взех един 40W (електрически) - пробвах да режа АБС около 2мм - мноо бавно и мноо грозно - на 100% мощност направо запалва АБС-а и става отврат. На малка мощност само го разтапя и за да го "отреже" му трябват няколко паса - 2-3 и пак ръбовете стават много затопени. В обши линии в този му вид става само за гравиране но не и за рязане. Проектирах си една приставка за да му направя air assist ама много ми се видяха парите за 3д печат с метал та пуснах в JLCPCB на MJF да видим дали ще е читаво. За дюза си поръчах дюза за 3Д FDM 3мм филамент и 0.6/0.8 отвор - като дойдат всички неща ще видя как ще го измайсторя. Но за рязане без издухване май само съвсем тънки неща могат да се правят - до към 1мм максимум и то да не са бели. Иначе има да се продават лазери с airassist ама на не ми пасват на рутерчето пък не ми се занимава да му правя друга скоба за Z - искам да мога да го ползвам заедно с шпинделченцето за фрезоване - да мога да изкопая някаква фукструа и после да слагам детайлите за изрязване и да ми съвпадат координатите (поне в рамките на десета-две). Та тоя лазер ми хареса че е предвиден за същия държач - кръгъл със същото Ф като моторчето ама за него няма airassist кит-ове.
По въпроса за моушън контролерите : не се палете толкова. Не е нормално да ти продадат CNC машина за четвърт милион която да е с мач3 и да ти кажат оправяй се. Съвсем нормално е да е с някое специализирано управляение я на сименс, я на фанук ... И пак е съвсем нормално да ти продадат машина за 5-10к. лв. която да е с мач3 или линуксцнц и да ти кажат оправяй се. Производителите в свръхбюджетния сегмент гледат всичко да е изцедено на максимум и съответно като продадат машина да могат лесно и бързо да съпортват клиента - едно мръдване от утъпкания път им струва толкова много че после не искат и да чуват да повтарят упражнението. Плазмите и рутерите на Стиви като цяло са точно в свръхбюджетния сегмент и го разбирам защо все още си държи на мач3 + ЛПТ - решението работи достатъчно стабилно и му е познато до безкрай. Само не знам какво ще прави като почне трудно да намира машини дето да могат да търкалят XP и да имат хардуерно LPT.
Подкарвал съм с външна платка - понякога създава грижи - на мен ми трябваха два порта че и наслагах много датчици и кво ли не та освен вградения на дъното сложих и втори - втория понякога се държеше странно - не винаги порта се обръщаше на вход (дата пиновете ги ползвах за входове) и като стане машината се побърква щото и липсват 70% от обратните връзки. Пробвах го и наобратно - тоя на дъното да е втория - още по зле - порта на платката не може да спазва времета като хората и стават едни красотии...
|
| Пет Дек 16, 2022 10:05 am |
|
 |
|
stivemaster
|
Абе Масн3 вече не ползвам 4-5 пъти ползвам UcCNC със uc400 но подръжката им е никаква.Взех вече два пъти Планет - друго ниво като софт,макар че могат да се постараят с контролера.По добър бредборд кутийка и т.н. Планета е лек може да се кара с Распбери ,Одроид или нещо друго
|
| Пет Дек 16, 2022 11:16 am |
|
|