|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 5:16 pm
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
 Re: Acorn CNC Controller
Ами линукса е за хора без работа. Да си кликат по цял ден разни глупости... Лазера е с линукс върху малинка. Копираш нов файл за рязане. Файл опен - файл дуки. Файл опен - файл дуки. И трябва да минеш през файлови менажер за да оправиш правата. Иначе файл дуки. Е, става и chown или с mc, ама първото е съвсем за мазохисти.
|
| Сря Дек 14, 2022 12:20 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Наистина е голям проблем https://forum.linuxcnc.org/gmoccapy/331 ... -code-fileИ какво стои пред малинката ако не е тайна де  ? Или нещото ползва I/o на малинката ?
|
| Сря Дек 14, 2022 12:44 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не е проблем. Това са излишни и досадни занимания. Както казах - за хора без работа - да си кликат по цял ден права. Судо, мудо. На баба ви дрона! А контролерът е оригиналния на лазар. Свързва се с малинката по ЮСБ (с извинение).
|
| Сря Дек 14, 2022 1:13 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Нищо общо нямам аз с програмистите, драскам по някой ред ако е за контролераче, и тук таме някое скалъпено гуи на някое тулче и толкова, малко по-добре от машинописките в телерик да речем 
|
| Сря Дек 14, 2022 1:26 pm |
|
 |
|
stivemaster
Ранг: Напреднал
|
Ти този контролер го познаваш и си го ползвал или само предполагаш? А по Z импулс може да се хомва дори Mach3 ако знаеш как.
_________________Посетете сайта ми : http://mashini-plazmeno-riazane.com
|
| Сря Дек 14, 2022 1:51 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
ОК направили си труда да отвориш линка ? - т.е. описания проблем го няма просто трябва да "кликнеш" на правилното място И в един-два момента лазера няма нищо общо с linuxcnc 
|
| Сря Дек 14, 2022 2:00 pm |
|
 |
|
itso.t
|
А ти дали прочете че нямам проблем с достъпа до ЮСБ устройството, а с вече копиран върху диска на бодила файл? Или викаш - едно си баба знае, едно си бае?  Редакция: Всъщност това е една от големите тъпни на линукса. Все нещо трябва да чета, да хакам, да пачвам, вместо да си върша работа. Аман! 
|
| Сря Дек 14, 2022 2:08 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Ицо, като за ОС без пари - много е добре бих казал.
По-гадно е, когато си си платил ОС-а и пак ти се налага да се бориш с тъпотии.
|
| Сря Дек 14, 2022 2:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
изчетох пак и другате тема и се триумя 
|
| Сря Дек 14, 2022 2:21 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Зареждал съм файлове и съм нямал въпросния проблем (стандартна инсталация-нищо допълнително не е правено) . @stivemaster: Подкарах EtherCAT с LinuxCNC на "масата" . Ползвал съм и 7i76e - бях настроил струга с него но серво драйверите отказаха и сега чакат нови мотори и драйвери от CTB (кораба трябва да пристигне през следващата седмица  )
|
| Сря Дек 14, 2022 2:26 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Не те знам брат кво си подкарал и как но тези линуксчии не знаят къде се намират изобщо и с ресурса от знания и хардуер с който разполагат,можеха да са ...... много, много напред,а те не са !!! Никога,ама никога няма да достигнат достъпността на настройка дори на архаичния Масн3, да не говорим за споменатия Планет. Изхабих си един месец от живота, да си пиша с разработчици във форума им.И разбрах, че при тях е правило - може да не знам ,но няма и да питам ,а ще си го измисля.На който не му харесва - майната му! Е, това обаче аз наричам селения и простотия.Ти като искаш и те кефи , ползвай със здраве. Който и да реши да започне да чете документацията им , препоръчвам да започне със обяснението на процедурата НОМЕ и тогава ще заебе всичко и няма да иска дори да си спомня за LinuxCNC Това са хора, без задълбочени познания в областта на машините с ЦПУ, но и не ползват консултанти.Просто си правят нещо и както вече казах. Опитах се да обясня, че парадигмата на всеки, без значение дали е РС или не контролер, се основава на изчислителен блок или компютър, който съдържа планировача на движение, който анализира G кода и създава в паметта буфер с движенията за целия файл или по блокове.Грижи се за интерфейса и за настройките на машината.Изпълнителната част, е бредборд на който е разположен PLC-FPGA блок, според броя на осите и необходимите входове и изходи .Идващата от буфера поредица, си я тактува суперточно,разпределя си я вътре на FPGA каналите за всяка ос или IO ,отчита я на хоста, за опресняване на DRO и контролира всички критични процеси.Отделните FPGA ,са евтини специализирани схеми, които работят с подбрана прецизност - 8 или 17 или квато си искаш бита и никога не грешат.Създават движения, без каквито и да е трептения и с поразителна гладкост на завършека. Не, те през цялото време ми обясняваха, как аз не съм способен да разбера, парадигмата на LinuxCNC или защо ще постъпиш толкова тъпо, да караш РС освен да планира движението,да генерира серво времената, тоест да имитира стъпков генератор - след като разполагаш с производител, който единствен се е навил да ти създаде FPGA по твой кеф . !!! Е, дали аз само не ги разбирам ?
|
| Сря Дек 14, 2022 8:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
 ... много ми прилича на kicad, някой който идея си няма от правене на платки е седнал да прави тул за правене на платки, или разните му софтуери за 3д моделиране и то не на гномове и дракони а на машинни елементи .. или поне така се силят....като върл противник на всичко опен сорс, не че не използвам, ще рискувам с предложението на Стив. Нямам време, нерви и желание да боря линукси, настройки, да му баям и т.н. подозирам този linuxcnc дава повече гъвкавост но за тая малка машина не ми трябват чудеса. Иначе месата ми харесва че е в щатско, а това другото иде явно от европата, ама каквото такова .... п.с. аз и китайчето бих взел, малко подозрително изглежда  п.с. 2това за играчката, иначе не ми харесва че няма вход за енкодер на шпиндела, това обесмисля повечето сериозни приложения, освен ако яма някакъв разширител който аз не виждам, ама той трябва да е високоскоростен, та къде да го има ... всъщност имало нещо ... хммм
|
| Сря Дек 14, 2022 9:21 pm |
|
 |
|
stefan63
|
 |  |  |  | stivemaster написа: Не те знам брат кво си подкарал и как но тези линуксчии не знаят къде се намират изобщо и с ресурса от знания и хардуер с който разполагат,можеха да са ...... много, много напред,а те не са !!! Никога,ама никога няма да достигнат достъпността на настройка дори на архаичния Масн3, да не говорим за споменатия Планет. Изхабих си един месец от живота, да си пиша с разработчици във форума им.И разбрах, че при тях е правило - може да не знам ,но няма и да питам ,а ще си го измисля.На който не му харесва - майната му! Е, това обаче аз наричам селения и простотия.Ти като искаш и те кефи , ползвай със здраве. Който и да реши да започне да чете документацията им , препоръчвам да започне със обяснението на процедурата НОМЕ и тогава ще заебе всичко и няма да иска дори да си спомня за LinuxCNC Това са хора, без задълбочени познания в областта на машините с ЦПУ, но и не ползват консултанти.Просто си правят нещо и както вече казах. Опитах се да обясня, че парадигмата на всеки, без значение дали е РС или не контролер, се основава на изчислителен блок или компютър, който съдържа планировача на движение, който анализира G кода и създава в паметта буфер с движенията за целия файл или по блокове.Грижи се за интерфейса и за настройките на машината.Изпълнителната част, е бредборд на който е разположен PLC-FPGA блок, според броя на осите и необходимите входове и изходи .Идващата от буфера поредица, си я тактува суперточно,разпределя си я вътре на FPGA каналите за всяка ос или IO ,отчита я на хоста, за опресняване на DRO и контролира всички критични процеси.Отделните FPGA ,са евтини специализирани схеми, които работят с подбрана прецизност - 8 или 17 или квато си искаш бита и никога не грешат.Създават движения, без каквито и да е трептения и с поразителна гладкост на завършека. Не, те през цялото време ми обясняваха, как аз не съм способен да разбера, парадигмата на LinuxCNC или защо ще постъпиш толкова тъпо, да караш РС освен да планира движението,да генерира серво времената, тоест да имитира стъпков генератор - след като разполагаш с производител, който единствен се е навил да ти създаде FPGA по твой кеф . !!! Е, дали аз само не ги разбирам ? |  |  |  |  |
Къде успя да ги намериш тия разработчици? Със сигурност софтуерист дето е виждал стругарски нож - е нещо рядко. Ама и твоята гледна точка е като на тираджия. Искаш турбодвигател, ремонт с два гаечни ключа, цветен километраж и вечна пролет. Нормален инженерен въпрос по темата е: Едно ПЦ с 4 ГБ рам, 4 ГХц процесор....защо да не упралява 3-4-5 оси с няколко килохерца стъпки? Та... има и други гледни точки. ПС.Нямам нищо общо с Линукс и ЦНЦ.
|
| Сря Дек 14, 2022 9:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз не знам как са новите истински CNC-та, ама старите не знам да се управляват директно от РС-та, нещо налива движенията, но изпълнението е доста хардуерно, от където и според мен идва разликата между дърт фанук и мачове, и др. подобни. Не казвам, че това на planet ще е различно защото може и кода в fpga-то да го омажеш, но намаляваш значително шанса за всякакви възможни проблеми свързани с USB, Ethernet и други комуникации, в крайна сметка дори самите принтери и плотери не се управляват директно. Едно е имаш истинска хардуерна интерполация на дъга, друго е да я прави РС което смила всичко и праща по USB стъпка напред , две назад и то по USB или Ethernet. Да тия с месата видях че предават по UDP, много хубаво, някой може ли да ми каже каква е надеждността на UDP трафика, или може да започнем с надеждността на мрежата като цяло. Да може да се защити, ще се сложат надеждни чексуми, ще се пълни достатъчно голям буфер от който контролера да вади командите, ако вземе да се изпразва може да вади шпиндела ... ама отиваме и на някакъв набор безопасни движения а не да извади фрезера докато реже резба и да направи резбата многоходова  Самия факт да имаш нещо което генерира на толкова ниско ниво управлението което е свързано с ненадежден интерфейс ми се вижда странна. Да, да знам как са всички нови PLC-та ....
|
| Сря Дек 14, 2022 10:07 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
 |  |  |  | stefan63 написа:  |  |  |  | stivemaster написа: Не те знам брат кво си подкарал и как но тези линуксчии не знаят къде се намират изобщо и с ресурса от знания и хардуер с който разполагат,можеха да са ...... много, много напред,а те не са !!! Никога,ама никога няма да достигнат достъпността на настройка дори на архаичния Масн3, да не говорим за споменатия Планет. Изхабих си един месец от живота, да си пиша с разработчици във форума им.И разбрах, че при тях е правило - може да не знам ,но няма и да питам ,а ще си го измисля.На който не му харесва - майната му! Е, това обаче аз наричам селения и простотия.Ти като искаш и те кефи , ползвай със здраве. Който и да реши да започне да чете документацията им , препоръчвам да започне със обяснението на процедурата НОМЕ и тогава ще заебе всичко и няма да иска дори да си спомня за LinuxCNC Това са хора, без задълбочени познания в областта на машините с ЦПУ, но и не ползват консултанти.Просто си правят нещо и както вече казах. Опитах се да обясня, че парадигмата на всеки, без значение дали е РС или не контролер, се основава на изчислителен блок или компютър, който съдържа планировача на движение, който анализира G кода и създава в паметта буфер с движенията за целия файл или по блокове.Грижи се за интерфейса и за настройките на машината.Изпълнителната част, е бредборд на който е разположен PLC-FPGA блок, според броя на осите и необходимите входове и изходи .Идващата от буфера поредица, си я тактува суперточно,разпределя си я вътре на FPGA каналите за всяка ос или IO ,отчита я на хоста, за опресняване на DRO и контролира всички критични процеси.Отделните FPGA ,са евтини специализирани схеми, които работят с подбрана прецизност - 8 или 17 или квато си искаш бита и никога не грешат.Създават движения, без каквито и да е трептения и с поразителна гладкост на завършека. Не, те през цялото време ми обясняваха, как аз не съм способен да разбера, парадигмата на LinuxCNC или защо ще постъпиш толкова тъпо, да караш РС освен да планира движението,да генерира серво времената, тоест да имитира стъпков генератор - след като разполагаш с производител, който единствен се е навил да ти създаде FPGA по твой кеф . !!! Е, дали аз само не ги разбирам ? |  |  |  |  |
Къде успя да ги намериш тия разработчици? Със сигурност софтуерист дето е виждал стругарски нож - е нещо рядко. Ама и твоята гледна точка е като на тираджия. Искаш турбодвигател, ремонт с два гаечни ключа, цветен километраж и вечна пролет. Нормален инженерен въпрос по темата е: Едно ПЦ с 4 ГБ рам, 4 ГХц процесор....защо да не упралява 3-4-5 оси с няколко килохерца стъпки? Та... има и други гледни точки. ПС.Нямам нищо общо с Линукс и ЦНЦ. |  |  |  |  |
Намерих ги в тъпия им форум,къде. Ти направи ли си труда да помислиш върху това което съм написал ? Щото аз за да ти го пиша съм го мислиш далеч повече отколкото ти ще го мислиш тепърва. Тони Планет има два входа за енкодер на шпиндела и вход за индекс на шпиндела.
|
| Чет Дек 15, 2022 12:02 am |
|
|