| Автор |
Съобщение |
|
daniel_stefanov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 27, 2005 12:40 am Мнения: 206 Местоположение: София
|
Здравейте,
Какво е напрежението на К и L линиите при протокол на комуникация КВП1281, което трябва да очаквам - 5V или 12V? Някъде бях чел че при GM е 5V, а при VAG - 12V. Вярно ли е това?
|
| Сря Май 10, 2006 8:57 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
До колкото знам GM ползват главно ALDL. Но при всички случай е 12В. До се га не съм срещал 5В.
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Чет Май 11, 2006 9:41 am |
|
 |
|
daniel_stefanov
Регистриран на: Нед Мар 27, 2005 12:40 am Мнения: 206 Местоположение: София
|
Направих тази схема и днес ми предстои пускане. Ама шубе ме е да си вържа Аудито, та си мислех ако става за Опел да пробвам на колата на гаджето.  . Затова питам, защото по другата схема има ключе за превключване и доколкото виждам за GM се превключва на 5V
|
| Пет Май 12, 2006 7:56 am |
|
 |
|
Martin_bg1
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Юли 14, 2006 11:02 am Мнения: 50 Местоположение: Burgas
|
Здравейте
Ползвам схемата с оптроните.Когато я свържа към usb-rs232 конвертора VAG Com-a ми дава грешка интерфейс нот фаунд, когато я вържа на кома на десктопа пише че го открива. Въпроса ми е ползватели такъв конвертор и имате ли проблеми с него? Моя е за 10 лева на Huge Pine.
|
| Пон Авг 14, 2006 5:09 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Коя версия на VAG-COM?
Има ли драйвери драйвери към него?
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Вто Авг 15, 2006 5:32 pm |
|
 |
|
fuser
|
що не си купите HEX+CAN+USB - излиза около 200$ и ще си свирукате и няма се мъчите с глупости
|
| Вто Авг 15, 2006 5:59 pm |
|
 |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
200$ са си доста пари в БГ. Ако го ползва за комерсиални цели добре е да си го закупи, ако си е за личния автомобил да се човърка - нека пробва и ако може да му помогнем.
Кой СОМ му указваш? 232 конвертора пробвал ли си го другаде?
|
| Вто Авг 15, 2006 6:22 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Аз пробвах преди време един (не помна дали беше Huge Pine) с PL2303 и някакъв многоканален MAX със моят 100% работещ оптронен интерфейс (не OBD, а само Rx i Tx) - сори, ама не работи. Дали макса е слабичък и не може да клати оптрона или е нещо друго - не знам, не съм го изследвал. Преработих си целия интерфейс - разкарах MAX-а, вързах оптроните директно на PL2303 и всичко е ок.
|
| Вто Авг 15, 2006 7:31 pm |
|
 |
|
Martin_bg1
|
Ами при мен схемичката е вградена в rs232 интерфейса ( http://www.hugepine.com/IMAGES/pic003.jpg ). Трябва да режа буксата ли (твоята схема в отделна кутиjка ли е била)? Проблема изглежда да е точно в слаб изходен сигнал по наблюденията ми след изследване на изхода на схемата с оптроните при нормален com и китайския (със скоп на soundcard  ).
А относно ИС PL2303 продава ли се в българия и колко пари е?
|
| Вто Авг 15, 2006 8:54 pm |
|
 |
|
Martin_bg1
|
Ако въпросът е към мен - ком 2 или 3 няма никакво значение според мен. А относно дали съм го пробвал - с обикновено мишле за COM порт windows-a не го разпознава и програматорчето ми нещо май не го ще. Имам малки надежди в този конвертор поради факта че след като дам на късо 3 и 4 пин и 7 и 8 ВАГ -КОМ-а го разпозна. Просто сигналите се съмнявам че са доста слаби както каза Gogo.
311.2 и драивери си има и го разпознава няма проблем.
PS Извинявам се че не ви отговорих по-рано но не ви видях постовете.
|
| Сря Авг 16, 2006 10:59 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Проблема явно е точно в RS232 <> USB, чиповете които слагат в такива устройства работят малко по-различно от COM порта, в тях се набляга на TX и RX линиите, а тези адаптери за VAG-COM и разни такива програми (WinPIC800 и няколко места където срещнах подобен проблем) ползват линиите DTR, DSR, RTS и CTS (в някой и DCD), просто конвертора не е пригоден за такива операции
|
| Вто Сеп 05, 2006 2:48 pm |
|
 |
|
Martin_bg1
|
Ами вярно е че му липсва сигнала на RTS който се ползва за л линията ,също и DTE Ready които се ползва за издърпване на Rx при схемата с оптроните. Но при обикновена схема с 2 транзистора не ще и да праща адреса при начално инициализиране с ниската скорос 5 б/с по к линията (това може да е свързано с липсата на другите сигнали защото такава скорост по-принцип не се подържа от com порта ,a при desktop-a няма проблеми).
|
| Пет Сеп 08, 2006 11:08 am |
|
 |
|
mospec
|
Здравейте направих си тази схема http://store4.data.bg/mospec/obd2.jpg и ме интересува на кабела на К- лине колко волта трябва да излиза като захрана схемата понеже има 2.50 волта това нормално ли е и като пусна VAG-COM ту се появява ту изчезва нормално ли е понеже сам нов в тази работа и ме е страх да не изгора бордниями комп на колата
|
| Пон Май 07, 2007 3:51 pm |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Да попитам, някой дали е правил това:
http://www.obddiag.net/multiadapter.html
Налепих го на платката която е дадена, но не тръгна. По точно процесора работи, компютъра го разпознава, програмата го детектва, но казва че не разпознава протокола на колата, а същите кабели, кола и програма, тръгват с купено устройство ElmScan. Не знам дали проблема е в платката, налепването, или въобще има някаква грешка в публикацията. Пробвах го със scantool и Proscan, а на страницата е дадено с scanmaster-elm, но още не съм я намерил. За сега трудно мога да намеря време да го закача в кола, и да видя с осцилоскоп, какво става.
|
| Чет Ное 22, 2007 3:37 pm |
|
 |
|
stanleyhacker
Ранг: Новодошъл
|
 да
Да, личи си по сайта - изпипан е доста добър дизайн. Който си е играл да го прави си личи че си изпипва работата. Купуваш пикчето от комет, наливаш му хекса с winpic i JDM, слагаш драйверчето за windows. И имаш usb device: OBDII diag. Пробвах 2 софтуера, които си го разпознават идеално, обаче фиата ми нещо е с характер и до сега не съм се вързал с него. И с други адаптери не съм успявал, така че се примирих че имам проблем с фиата 
|
| Чет Ное 22, 2007 4:55 pm |
|
|