Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Помощ за ротационен енкодер! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Помощ за ротационен енкодер!
Колеги, ако някой е работил с такава врътка да сподели малко код. Искам да заменя в една разработка бутоните Горе - Долу с такъв потенциометър но досега несъм ползвал такова чудо. Разгледах един от платка на ДВД плеър, но ме озадачи свързването. 3 извода, единия към маса, при въртене в коя да е посока импулси и от двата края, кондезатори електролитни към тях, май нещо аналогова обработка... Предполагам че е като ФРП и при въртене в различна посока има разминаване във фазата от двата края на ротатора. Та ако някой може да помогне поне с ПДФ...

Вто Сеп 05, 2006 7:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... E5%F0#8088

Вто Сеп 05, 2006 7:56 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
относно фрп-то, мога да ти кажа следното, понеже работя като настройчик на такива следното:
по - принцип имат два канала А и В с поредица от правоъгълни импулси които са дифазирани на 90 градуса и в съответствие кои импулс от кои канал изпреварва по фаза с 90 градуса другия се определя посоката на въртене, някои от тях имат и трети канал С които изкрава по един импулс на оборот (нулиращ).
в млад конструктор има подпрограми за обслужване на ротационен енкодер (май беше 24 позиционен)

ако още нещо не ти е ясно, питай ще наглеждам темата:)

Вто Сеп 05, 2006 7:56 pm
Профил

Мнение 
Oт къде си достави тази врътка?

Вто Сеп 05, 2006 8:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@kymro, работиш с ФРП, а не с тези механичните врътки от магазина, дето са по ниаколко стотинки. С ФРП-то е лесно - четеш си го като пич и н.п. Ама тези механичните са отврат - има трептене на контактите и фазата им не е 90 градуса - даже зависи на къде го въртиш.

Вто Сеп 05, 2006 8:28 pm
Профил ICQ

Мнение 
е, с такива механични не съм работил и си мислех че и при тях горе - долу е по същия начин:)

Вто Сеп 05, 2006 8:30 pm
Профил

Мнение 
Моите са 3 - механични от платки на ДВД плеъри. Еднотипни. Благодаря за информацията и за линка - била е под носа ми в нашия форум, ама днес пак нещо напече :D Щом китайчетата са се справили с това и си работят супер, да се надявам че и аз ще се преборя /което разбира се не е сигурно/. Утре ще сваля схемата и ще я пусна тука, просто недуомявам - няма нищо общо с цифрова обработка на сигнала - по скоро четене от АЦП...

Вто Сеп 05, 2006 8:45 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
в този документ на страница 8 и 9 е обяснено по подробно, има и схема
http://lark.tu-sofia.bg/~ntt/eusku/readings/eusku04.pdf
:)

Чет Сеп 07, 2006 10:45 am
Профил ICQ

Мнение 
Цитат:
в този документ на страница 8 и 9 е обяснено по подробно, има и схема
http://lark.tu-sofia.bg/~ntt/eusku/readings/eusku04.pdf

Благодаря, супер е :D

Чет Сеп 07, 2006 11:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Честно казано на много магазини като попиташ за ФРП те гледат като извънземен (а като им кажеш фото-растерен преобразувател погледа се изцъкля още повече).Днес останах без крака да търся такова нещо по магазините.Някой може ли да сподели къде ги има и евентуално цените им.Имам такъв ротационен енкодер от М88 принтер но не ми върши работа.Трябва ми нещо от сорта 1024 импулса за оборот.Някой може ли да дане инфо ?

Чет Сеп 07, 2006 1:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Такова нещо в магазин не съм виждал и аз. Може би защото ФРП не са за "шир-потреба" :D Провери тук: http://www.zgpu.com

Чет Сеп 07, 2006 2:52 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цитат:
Трябва ми нещо от сорта 1024 импулса за оборот.Някой може ли да дане инфо

сложи редуктор :D

несъм чувал че има такива, но може и да греша :oops:

съмите импулси може да се променят с коефициент 1, 2 и 4
т.е. ако свържеш контролер или матрица към тях, в зависимост какви прекъсвания правиш можеш да променяш чувствителността.

пример
ако обработваш прекъсванията на преден и заден фронт на двата сигнала, получаваш 4 стъпки за 1 период на ипулса и така ако имаш ФРП със 256 "прозорчета" можеш да постигнеш 1024 импулса на оборот

Чет Сеп 07, 2006 3:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Gogo мерси за инфото.
Нищо лично към никого,но тази ценова листа производителя може да си я завре там дето слънце не свети :evil:
Да си направя алуминиев или стоманен диск и да си го надупча ще ми е пъти по-лесно.110 евро за един енкодер !При това без ДДС! И после отиди и експериментирай..... Отивам при фрезата и бормашината и сам ще си го направя.

Чет Сеп 07, 2006 3:38 pm
Профил

Мнение 
Е да но с фрезата и диска не можеш да получиш тая резолюция, а и точност предполагам. Естествено ако ти трябва 1 или 4 ил и20 импулс ана оборот ... не е за ФРП, но ако ти трябват 500 или 1000 ...

Чет Сеп 07, 2006 3:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако имаш човек, който може да ти донесе от хамерика, просто не си заслужава да пускаш фрезата :-)
Вместо да хабиш железа и нерви, погледни тук: http://www.usdigital.com/products/optical-encoders.shtml.
Преди 2-3 години пробвах да купя директно от usdigital - направо ми се зави свят... Трябваха ми 3 бройки от серията Е4 - по около 30 долара парчето. Ама докато дойдат до мене цената стана х6 за бройка :cry:
Та за това казвам, че е добре да имаш някой в америка, който може да купи там и да ги донесе като си идва (или изпрати по някой).

Чет Сеп 07, 2006 5:04 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща