Отговори на тема  [ 230 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Следваща
Соларно отопление 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение Re: Соларно отопление
@Cekins
Ще ти кажа. Съвсем хипотетично съм купил за 50 лева панел, ламба с акумулатор и карантия. Ползването на таз щуротия ми сваля сметките за ток с лев на месец - избива се за 50 месеца, само дето и после иска нов акумулатор, панела се е поскапал и не дава толкоз, колкото в началото, та така.
:)

Вто Ное 29, 2022 9:17 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Говорим за цялостна инсталация направена като хората с нормални блокове купени от нормални доставчици и произведени от знайни производители. И аз имам един приятел тука дето иска за 100-150 лв да избие рибата ама не му се получава. Даже нещо елементарно - с един панел иска да храни една водна помпа дето му вади вода от 7-8 метра кладенец - акумулатора му паднал на 9 волта, щото мппт-то и инвертора му са китайчета от али-чичак за 5$ с фри шипинг. Ама то каза има настройка за минимално напрежение. Ама като падне под 10 волта изключва и след 2 минути включва щото акумулатора дига 12 и нещо като не харчи от него. И вика дискотека - включва-изключва. Те такива работи. Е сега тъкмо погледнах Victron-a кво прави - ами от няколко дена само зарежда батерията (облачно е по нашия край) - след 2 седмици работа сам се научи колко е минимума и максимума напрежение, колко процента и е заряда при дадено напрежение. И като няма слънце вече хич не пипа от батерията. Няколко пъти я смъкна до 0 че чак BMS-а да изключи и от седмица и нещо я държи на минимум 5%. И това щото батерията няква дето протокола на BMS-а и не е познат на света и контролера не я чува.

Само че тази инсталация в момента е със 50kWh дневна консумация - за да може през зимата в слънчево време да се захранва ще трябва поне 25-30 kW панели и 40kWh батерии за да може да му поддържа почти изцяло къщата на слънце. Той в момента е с 8kWh панели (от които половината нищо не правят щото са много лошо ориентирани) а другите сутрин един блок им прави сянка.

Сря Ное 30, 2022 4:10 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
ами от няколко дена само зарежда батерията (облачно е по нашия край)

Не е само по вашия... тъкмо погледнах при мен станцията показва 6.8W/m2 за денонощието. Това е интегрирана цялата мощност и разделена на 24h. За близо 2 години не съм забелязвал толкова ниска стойност.
Лятото нормално е около 300W/m2.
Сега това е мерене без ориентация, добре насочен панел ще покаже друго, но идеята е ясна. Просто тия дни фотоволтаиците не вършат никаква работа. Миналата зима е любопитно, че беше доста слънчева. Рядко имаше толкова слаби дни. Сега гледам миналата година по същото време показанията са между 65 и 70W/m2 за първите дни на декември. И тогава декември беше най-слабия месец средно 72, януари вече 94, февруари 150 и нататък вече са високи.
Като цяло сезонния ефект не е чак толкова фрапантен. Има два кофти месеца при които добива пада на 20-30%. Сега има дни като днешния в които няма никой, но това не би трябвало да е чак такъв проблем.
Ще е проблем ако искаш да си изцяло off-grid. Но това е... мнооо смело изискване. Още повече че в тия 50kw дето споменаваш най-вероятно влиза и отопление. Няма смислен вариант при който да можеш да си осигуриш всичко от слънце. Ъпсурд!
Ако човек иска да си реши проблема с отопление то инвестицията не трябва да е фотоволтаици, а пасивна къща. Пак е скъпо, но поне дава резултат. Като се смятат фотоволтаиците, трябва да изключиш отоплението от сметката.

Сря Ное 30, 2022 5:23 pm
Профил

Малко спам въпрос. Как се определя ъгълът/наклонът на монтаж? Някъде мярнах на български(ама май бе автоматичен превод от руски) , че от геогр.ширина се махат/прибавят 23 градуса за лято/зима.
Познати ми казват ,че гледат някакви профи таблици,в които за БГ се дава 30 градуса (при твърд монтаж). От друга страна, под балкона ми общинарите усвояват кинти и покриха 50-70 квадрата паркинг, визуално ми изглежда под 30 градуса.....

Чет Дек 01, 2022 7:47 am
Профил
Аватар

В общи линии всичко е според зависи - ако имаш плосък покрив и можеш да слагаш допълнителна конструкция за да дадеш градус - супер - избираш си оптимално за зимата/оптимално за лятото/нещо по средата. Идеята е слънцето да е перпендикулярно на панела но ако няма самонасочване пак не се постига оптимално използване. Като цяло при твърд монтаж винаги е компромис. А в доста случаи нещата се правят според покрива - няма как на скатов покрив дето гледа на където му дойде да наредиш едни конструкции заради насочване на юг и наклон - слагаш изравнено върху покрива щото иначе става грозотия - малко са хората дето с охота ще си направят къщата им да изглежда странно.
На доста места се слага както дойде. От всичко дето сме правили до сега само една централа има направена с конструкция, насочена на юг и с наклон за оптимален целогодишен добив - и работи добре - последния слъчев ден вдигна 65kW от 100 инсталирани и има 275kWh произведени.

Чет Дек 01, 2022 10:02 am
Профил ICQ

Cekins написа:
На доста места се слага както дойде.

+1
Досега не съм видял някой да е променял геометрията на покрива. Всъщност тук има една инсталация, дошли от Чепаков мерили-шерили... Откъм ориентация ОК, обаче панелите сложени толкова наблизко един от друг, че сутрин гледам се засенчват.
Ето и първата ми инсталация, следващия път мисля да се справя по-добре:
Прикачени файлове:
pokriv.jpg
pokriv.jpg [ 233.89 KiB | Прегледано 1949 пъти ]

Чет Дек 01, 2022 10:23 am
Профил

Има разни калкулатори като този примерно, с които можеш да си зададеш и сметнеш различни варианти на наклони и ориентация при зададени географски координати, както за статични, така и за тракинг системи.

От друга страна зависи какво искаш. Дали искаш ориентация за максимален дневен добив, или такава за възможно най-равномерен дневен добив през слънчевите часове, който няма да е максималния възможен дневен.

Зависи и за кой сезон искаш да "максимизираш" добива.

И аз в началото мислех за ориентация гарантитаща максимален дневен добив, но сега мисля за такава даваща "равномерен" дневен добив през повечето дневни часове.

Чет Дек 01, 2022 10:31 am
Профил
Аватар

Е то това зависи от нуждите - примерно при промишлени инсталации които целят основно задоволяване на собствените нужди е по добре да е оптимален целодневен, а не оптимален пиков. Щото това което произвеждат в повече им го изкупуват на по ниска цена отколкото това което купуват. Ако е за продажба гонят максимален дневен. Също и ако има батерии - по добре да има достатъчен излишък да се заредят батериите, отколкото през целия ден да подава колкото да покрива консумацията.

Ама това с батерийните системи за сега ми се струва доста финансово необосновано.

Чет Дек 01, 2022 10:46 am
Профил ICQ

Cekins написа:
Ама това с батерийните системи за сега ми се струва доста финансово необосновано.

Според мен това е така за ел. батериите.
Ако говорим за водните топлинни батерии - нещата мисля, че стоят по съвсем друг начин.

Чет Дек 01, 2022 10:55 am
Профил
Аватар

Да - точно за ел. батериите имам предвид. Топлинните акумулатори са в зоната "на никой не му се занимава". Ако някой ентусиаст иска да си прави - ок. Ние слагаме ел. панели и който му стиска да купува акумулатори. Не сме строителна фирма че да копаме трапове и да леем резервоари.

Чет Дек 01, 2022 4:37 pm
Профил ICQ

Съвсем любителски, за ъгъла на панелите - за голям добив, трябва да са перпендикулярни на слънцето и да го следят (да са моторизирани), обаче ако няма назначен да ги чисти, се слагат на 30 или по-малко градуса, за да се самопочистват, при валеж. :wink:
ПП
30 градуса от вертикала. Нещо такова "/".

Чет Дек 01, 2022 8:46 pm
Профил

В един от "надеждните" сайтове се появи тази информация на тема "Какви документи са нужни за соларен бойлер или панел на покрива".

Определено ел. акумулаторите са супер неефективно решение за съхраняване на ел. енергия, което никога няма да се самоизплати, но ако по европрограми ще се раздават пари на калпак до 15к лв - може да се окаже и "рентабилно" решение ...

Пон Яну 16, 2023 7:26 pm
Профил

emilvtc написа:
Определено ел. акумулаторите са супер неефективно решение за съхраняване на ел. енергия, което никога няма да се самоизплати

Това как го прецени?

1wh струва грубо около левче, въпреки че на едро би трябвало да струва 0.15$ но ние така или иначе го купуваме на левче в най-добрия случай. И животът му е 5-6 kwh. В момента аз го ползвам изключително само за дневна и при сегашните цени на тока това прави 1.30-1.50лв. Демек изглежда като да се изплати дори при сегашните цени, при условие разбира се че го зареждам с безплатна енергия. А за съжаление такава имам в изобилие дори и в ден като днешния и това ми е по-големият проблем от изплащането...

Пон Яну 16, 2023 8:51 pm
Профил

Коментирахме го в тази и в твоята тема преди време при цена 0.24лв дневна и 0.19лв нощна за kW. Е, при цена на тока 1.50лв сметката е друга, както и при дотиране с 15к на инсталацията.

Щом имаш голям добив на енергия си на ясно, че явно ти трябва по-голям акумулатор, за да я съхраниш и използваш след това.

Пон Яну 16, 2023 9:42 pm
Профил

Miro_atc, не си свързан към мрежата? Какъв акумулатор си сложил - литиев?

Пон Яну 16, 2023 10:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 230 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Следваща