|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:06 am
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Какво значение има каква ще е честотата на PWM-а - колкото по ниска толкова по добре. Може да се изследва с каква скорост реагира системата и да се прецени каква да е честотата. Аз примерно ги правя на 0.4 - 0.2 Hz - хем има и някаква резолюция от полупериоди. Ако е много висока, ползва се оптотриак със зерокрос и няма синхронизация -> резолюцията на PWM-а отива на кино. То като се ползва зерокрос няма смисъл да се хаби ресурс за синхронизация и се получава така че реално от 10 битов PWM имаш 3-4 различни мощности. 2.5 секунди (0.4Hz) са една добра стойност като начло - има 250 полупериода и запълването може да избяга с под +/- 1%.
|
| Вто Ное 29, 2022 1:19 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | ToHu написа: След оптрона най-добре го бучни на някой входовете с компаратор. Обикновенно такива малки нагреватели ако просто ги регулират ги регулират фазово, това е едно от най-лесните управления, един тиристор/симистор, още 3 чарка и си в джаза. Точно обаче фазовото управление генерира купища смущения, не че на 120 W ще е кой знае какво но все пак са си смущения, а и ще бръмчи. Тоя суич който си си харесал има zero cross така че входното напрежение ти е нужно единствено за да броиш синусоидите. Обаче ... защо ти е да броиш синусоиди  Правиш си нискочестотен PWM, примерно 1 Hz, или 0.1 Hz, зависи колко бързо трябва да реагираш, изхода на тоя PWM отива директно в тоя ключ. Ако е 1 Hz на 100% ще имаш 50 синусоиди, на 1 % няма да имаш нищо, или чат пак ще хваща по някоя, това е повече от достатъчно, няма нужда да следиш честотата. . |  |  |  |  |
Точно, за кво ми е детектване, тоя компонент като гледам диаграмата, си има такъв в него.  Само не знам дали тая идея ше стане, при 50% запълване ще имам редуване 25 има 25 няма, което не знам дали е ОК. Май си е по-добре 50 Hz генератор и при 50% 1 има 1 няма.
|
| Вто Ное 29, 2022 1:24 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Тоест, от PWM мигрираш към PDM. Не е лошо като идея.
|
| Вто Ное 29, 2022 3:31 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами то точно това е идеята, 25 има 25 няма, това си е 50%  . За нагреватели това е разумният начин. Клатил съм големи с газово, но не с по късно отпушване а със запушване. Обаче големи двуоперационни тиристори и триаци няма много, то и да има управлението им не е много по-просто, та го запушвам насила. Става и работи, но схемата е доста по-сложна иска корави импулсни трафове ...за нагревател е безмислено. Смисъл има ако имаш много малка маса, т.е.инертност и ти трябва много бързо регулиране, т.е.1 секс цикъл ти е бавен.
|
| Вто Ное 29, 2022 5:42 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Да де въпроса е как ще се чувства реотана от това. Все пак има 1/2 сек. натоварване
|
| Вто Ное 29, 2022 10:50 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Нищо му няма на реотана, при малките запушвания може да има известна нелинейност, тъй като температурата му ще стои ниска, съпротивлението няма да е каквото е при 200-300 градуса съответно при 2% PWM няма да дава 2 а може би 3-4-5% мощност, зависи от материала и диапазона на работните температури. Но това едва ли те бърка много.
|
| Вто Ное 29, 2022 11:25 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Тоест, гаранция даваш, че нема изгори 
|
| Сря Ное 30, 2022 1:15 pm |
|
 |
|
itso.t
|
От али и баба му ли е купен? 
|
| Сря Ное 30, 2022 2:31 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Реотаните не са чак толкова нелинейни - а и ако работи на ниска температура съвсем. Примерно на бойлерите нагревателите са така - те са си кажи речи еднаква мощност при студен и при топъл бойлер. Самия нагревател не става кой знае колко по топъл от водата. И съответно не му се вдига съпротивлението. Този ефект е най видим при лампите с нажежаема жичка - те буквално си вдигат съпротивлението в пъти.
За изагрянето - няма как да изгори - той за да изгори трябва да прегрее, а ако е правилно оразмерен и работи в средата за която е предвиден - няма как да стане. Виж - ако вземеш мокър реотан и го пуснеш на сухо и на макс - почти сигурно ще изгори.
Ицо - какво значение има от къде е купен - нагреватела си е нагревател. Чак толкова не могат да объркат китайците...
|
| Сря Ное 30, 2022 4:21 pm |
|
 |
|
itso.t
|
|
| Сря Ное 30, 2022 7:42 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Включвай и не го мисли, нищо няма да му стане, нали за това е направен да се нагрява Иначе при малките нелинейността е по-голяма, това 100-200 W може и да е доста голяма разликата в зависимост на каква температура е предвидено да работи, но от това на нагревателя нищо няма да му стане, просто ще е леко нелинеен толкова. Рек и 100 А да минат, все тая, те ще минат и без управлението ти, дали ще минат за за 50 мс 100 А или 1 с ще минават 5 А все тая, разбира се това е до някакви граници определени от термалното съпротивление на нещото, ако в еидн момент не успее да отдаде и се получи локално прегряване може и да се изпари, но твоят случай не е такъв така, че не го мисли.
|
| Сря Ное 30, 2022 9:53 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ти би ли се учудил ако вместо подходящ материал за нагреватели са използвали китайско го*** - нагревателен аналог на помеднения алуминий? Например кофражна тел. Изолации, корпус, пълнеж между нагревател и корпус, начин на оформяне на изводите. На толкова места могат да се изявят типично по-китайски, че аз не бих искал да си правя експерименти с боклуците им.
|
| Чет Дек 01, 2022 11:19 am |
|
 |
|
Cekins
|
Добе де - частично съм съгласен с теб. Ама дори и български производители масово си произвеждат нещата в китай - там кой ще гарантира че няма да е боклук? Е да - българския търговец поема гаранция - на теб той ти гарантира, а на него кой му гарантира.
Може би аз съм късметлия, ама до сега каквото съм си купил от алиекспрес, винаги е било в най-лошия случай точно това което съм очаквал. А някой неща даже са повече от колкото очаквах - примерно едни котешки вратички - имах доста по ниски очаквания - даже и от снимките трудно се разбира че са си доста добре направени - а котарака колко ги харесва - чак няма думи.
|
| Чет Дек 01, 2022 4:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
какви тия ератички, я дай да видя, това за да ходи навън ли ?
|
| Чет Дек 01, 2022 6:25 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Аз съм в апартамент - да може да щъка из стаите. От алито бяха по 30-тина лева. Има и за външни врати с чип - слагаш едно герданче на котето и като се приближи се отключва. Ето тези са дето аз взех (размер L) : https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 1802gHGJOg
|
| Пет Дек 02, 2022 11:14 am |
|
|