|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:38 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Китай
За влаковете грешиш, а и аз не вярвам на пропаганда а съм ги използвал. Китай има доста повече високоскоростни влакове от целия останал свят на куп, и тези влакове пътуват постоянно, от една от гарите в Шанхай, влаковете тръгват буквално на всяка минута, та с толкова много влакове е съвсем нормално да има инциденти. Ако ги сметнеш процентно може да се окаже че Европейските имат доста повече произшествия от колкото китайските.
|
| Сря Ное 16, 2022 6:13 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Инциденти ина навсякъде. Не става въпрос за това. Причината за инцидента беше нещо глупаво и недомислено - по китайски. Разчистването на трасето според мен също е безпрецедентно - пак по китайски.
|
| Сря Ное 16, 2022 12:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Има разлика между това да не можеш и това да не произвеждаш. По принцип самото производство няма никакво значение. Аз мога да проектирам процесори, проектирал съм няколко, даже имам и такива, които реално се ползват. И аз не съм някакъв супер гений, в МЕИ-то това беше на ниво курсова работа и на практика всеки трябваше да направи "някакъв" процесор само с И–НЕ елементи. Не казвам, че всичките ми колеги направиха нещо, но определено аз не бях единствен. Мисълта ми е, че правеното на процесори не е голяма философия. Виж да проектираш добър процесор вече е друга бира. Да го произведеш също е различна бира. Но най-важната "бира" е в това да успееш да го продаваш. Както казваше един бивш шеф на Интел "успехът е да произвеждаш нещо от пясък за 5$, да го продаваш на 100$ и хората да го търсят". Пазарът е крайният измерител, не проектирането и не производството. Когато си купуваш нещо от Ейпъл, то това съвсем не значи че те са го проектирали. Може да са купили лиценза или да са откраднали. Най-вероятно не са го произвели, а някой в Китай, Тайван или Виетнам. Но проектантът и производителят нямат значение, това което има значение е че е "Ейпъл" и че се търси от фен клуба. Някоя фирма може да проектира по-добър продукт, но това не е никаква гаранция че ще се продава повече от Ейпъл. Просто успехът на пазара е много повече от добър дизайн и качествено производство. Много повече. Особено ако е затворен както да кажем Айфон. Е няма как произведеш по-добър айфон, защото изобщо не можеш да произвеждаш нито по-лоши нито по-добри. Само Ейпъл могат. Пазарът на процесори също е от затворен тип. Може да си проектираш всичко, обаче не може да ползваш x86 или ARM инструкшън сет. А за другите сетове пазар практически няма или е ню-ню. За да се наложи друг производител, не просто трябва да произведе процесор, а трябва да изгради изцяло нова инфраструктура и от софтуер и от всичко. Но и това е пак затворена работа, щото няма как да наложиш нов ОС в определени държави просто ей така. За да се наложи нов продукт, по-точно да се наложи изцяло нов пазар се изисква много повече от това да може да проектираш един процесор. Много, много, много повече... И дори някой да го "може" това съвсем не му гарантира успех. Рискът е мнооого голям. Демек твоята теза, че след като не произвеждат процесори значи китайците са некадърници е напълно безпочвена. Те не произвеждат не защото са некадърници, а защото НЕ ИСКАТ да поемат безумни рискове. Всъщност те произвеждат много процесори. Да, повечето с лицензи и много от тях ги произвеждат в чужбина, особено високите класове като kirin-ните на HiSilicon и т.н. Но това не означава, че в тях няма китайско участие или че са лоши. Да, не са 100% китайски, но кой е казал че всичко трябва да е 100% китайско. Коя държава прави всичко сама? Освен Северна Корея може би... За всяка държава може да се каже, че не произвежда едно или друго и по твоята логика следва че са накадърници. Изписах всичко това не от "буквоедство" или от това че съм фен на китайщините. Изписах го, защото китайците са ни преки конкуренти в нашия сектор и виждам как от година на година ни изяждат хляба. Не можем да се конкурираме, защото продуктите им са с такива технологии и на такива цени, които посмъртно не можем да постигнем. Дори и да си поръчаме производството на 100% в Китай пак е по-скъпо, отколкото крайните цени. Буквално ни размазват там където стъпят. И никак не ми е смешно. И подигравките какви големи некадърници са китайците изобщо не са ми забавни. Ако искате се бъзикайте и им се присмивайте, но дано не ви се налага да се конкурирате с тия "некадърници"...
|
| Сря Ное 16, 2022 12:55 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Прясно, прясно, от чайника. Топло, пари, не се бара:  |  |  |  | sparkybg написа: ...Умря му процесора върху CAN кутийката, щото нЕкой кЕтаец е турил до нея жица, дето не трябва да я има, или вътре е сложил резистор, дето не трябва да е 100 ома, а примерно 100 килоома.  Просто се изпича - при 20 градуса околна температура и отворена кутийка се спича до към 60, а при слънчев ден зад радиото, където е кутийката, е 50-ина и без да е пуснато. Това освен че надвишава всичките електрически Absolute Maximum Rating-и за крачето, на което се мъдрят въпросните 12 волта през въпрсните 100 ома, е и силно безсмислено да го има като сигнал към кутийката въобще. Съответно махнаш жицата от конектора и казуса приключи... |  |  |  |  |
От тук: http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... 14#p336714Като съм убеден, че Спарки не е купил най-евтиното на пазара, а преди това е попрочел отзиви и мнения: Цялата им работа е такава на тия юнаци - да напълним с боклуци али-чичак. 
|
| Сря Ное 16, 2022 1:02 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
за джигитайско "копи/пейст" цяла тема отворихте 
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Ное 16, 2022 1:39 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Ное 16, 2022 3:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Тоя пич ме кефи. Голям жонгльор е. Повечето удобно пропускат неудобните факти за тезите си. Докато тоя не крие факти, не ги и преиначава, но така ги нарежда, че ако не си запознат с други геополитици изобщо няма да се усетиш. Примерно по темата дали Китай ще нападне Тайван, първо обяснява че няма причина, което е факт. Тайванците не са направили нищо на китайците, че да си заслужат боя. После казва, че ако все пак китайците нападнат ще им е много трудно, защото отвсякъде са заобградени по море и десанта няма как да е таен и после да се поддържа и т.н. Това също е факт. После казва, че дори и да нападнат, дори и нападението да е успешно и да спечелят военно то практически нищо не печелят. И така нататък, цялата му теза е, че няма нито причина, нито възможност, нито файда. Всичко е само пушек и блъфове. Интересното е, че в цялата тая реч започва и завършва с причините защо Китай биха нападнали Тайван. Пичът е уникален просто 
|
| Сря Ное 16, 2022 4:27 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Виж му и другите лекции, включително и тези отпреди години ... малко трудно се намира, че сумати "инфлуенсъри" се упражняват да правят сензационни клипчета от лекциите му за да изкарат някой друг долар от рекламите в ютуб. Но то това е и показателно, че щом инфлуенсват около него значи казва нещо което си струва да се чуе - друг въпрос дали ни харесва и сме съгласни и го приемаме или не
|
| Сря Ное 16, 2022 4:40 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
О, да гледал съм го по много теми и определено ми е бил интересен. Мога да го препоръчам и даже да кажа че го харесвам, въпреки че изобщо не съм съгласен с повечето му тези 
|
| Сря Ное 16, 2022 4:57 pm |
|
 |
|
palavrov
|
По интересното е, че въпреки факта, че американската доктрина въобще не е тайна и е достъпна до всеки все пак се намират достатъчно идиоти да им се вържат на геополитическите цели. Китайците трябва да измислят доста добра тактика за да не бъдат смачкани като останалите жертви на американските интереси - и те най вероятно го правят, затова и за момента не бият тъпани как ще пуснат бомби на целия свят щото не ги взимат не сериозно ...
|
| Сря Ное 16, 2022 5:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Всъщност те точно с това се занимават - бият тъпани и се надлъгват. Приказките, че ще вземат Тайван независимо от начина са точно това. За щастие обаче, все още са само тъпани и приказки, няма още ракети. Стратегията им е очевидна. Много приказки, евентуално икономически мерки, но без военни такива. По принцип те са доста търпеливи и предполагам ще я карат така още дълго време. Демек не очаквам в близките години патаклама, но ще видим. Все пак конфликтът има още една страна...
|
| Сря Ное 16, 2022 5:46 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Ами тя другата страна никак не е за подценяване - току виж им спретне една революцийка. Примерно отделяне на Тибет, Вътрешна Монголия, Манджурия и Източен Туркестан/Уйгурия в отделни държави - предполагам, че като нищо може и да се случи покрай или малко след разпадането по учебник на Русия което става пред очите ни в момента. Трябваше да ги изчакат първо да се изпедерастят и след 50-на години никой нямаше да ги взима насериозно ама кой ти гледа толкова години напред.
|
| Сря Ное 16, 2022 7:31 pm |
|
 |
|
nik
|
тия които си купуват епъл и айфон също си мислят че купуват най доброто, докато не им умре тамагочито и от епъл им откажат възстановяване на данните, тогава тръгват по малки сервизи и виждат заринати до вратата с умрели тамагочита, и все с някакви малоумни повреди, тогава как трябва да казваме? хамериканска му работа? или калифорнийска?  май пишеше проектирано в Калифорния... или по-лесно да обвиним китайците щото пак всичко в Китай е произведено 
|
| Сря Ное 16, 2022 9:12 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Сравняваш различни неща - едното е хай-тек джаджа, другото е "малинка" с дисплей, усилвател, тунер за FM, блутуут и приемник за GPS. Дори технологично са на различни планети...
|
| Чет Ное 17, 2022 12:55 am |
|
 |
|
nik
|
Там е работата - не умира хай тек процесора, умира я куплунг, щото са пуснали високо напрежение и данни на съседни пинове, я ъндър рейтнат кондензатор... ей такива малоумни неща, ако умре хай тек процесора е заради малоумно опроводения куплунг
И понеже ремонтирам много неща да не изброявам колко пъти "западна" стока ми се е налагало да ремонтирам още първия ден след покупката, макита дрил - челото на едно зъбно колело не е шлайфано след отливката и втора скорост сама се изключва, девалт циркуляр - икономисали една машинна обработка на алуминиевия корпус и направили отвора по голям, в резултат големи луфтове, иначе сложили прецизно шлайфания болт който се очаква да лагерува без луфт, нищо хай тек, само малоумия
|
| Чет Ное 17, 2022 8:58 am |
|
|