Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
ToHu написа:
т.е. със 100к не можеш да си позволиш да запишеш децата си в частни училища..........децата като станат на 16 не могат да бъдат без кола......
А да оставиш децата си в публичното училище и да твърдиш че си богат или финансово добре лично на мен ми звучи като да живееш в мазето но да караш ново BMW ... да срещат се и добри държавни училища, но са твърде малко, и обикновено имотите в тези каунтита са с доста по-високи цени.

живи да ги оплачеш.... щото Българските деца само в частни училища учат... това че не им стигат парите за все по-големи глезотии, и това че са се вкарали във финансовата пирамида, и трябва да правят все по-големи харчове, не означава че са бедни, пак казвам - харчат защото имат, щом могат да си позволят да занемаряват държавните за да върви бизнеса на частните - значи са богати, щом преди 50 години са могли да си занемарят градския транспорт за да върви автомобилния и петролния бизнес - значи са богати

ако утре успеят безнаказано да напечатат още долари и си направят заплатите от 100к на 1млн, айде да се хванем на бас че пак няма да им стигат, щото видиш ли детето трябвало да ходи с хеликоптер на училище за да не закъснява за час... соътветно това ще развие една цяла нова индустрия - малки хеликоптери, и ще започнат да се жалват че парите не стигат ако не успее да си купи отделен хеликоптер за всяко дете... а в БГ децата се оплакват че износват дрехите на по-голямото.... не ги е срам...

всичките оправдания на нещастните американци, как не им стигали 100к са следствие на собствената им глезотия, свикнали са да харчат много, свикнали са лесно да получават много, свикнали са да са част от финансовата пирамида "харчи повече за да надуваме балона за да печатаме повече", и не искат да се замислят за последствията които предстоят ако утре не успеят да ограбят поредната държава и не успеят да захранят финансовата си пирамида, просто модела е извратен, и няма как да говорим за "достатъчна заплата" в такъв модел, винаги е недостатъчна, колкото и да трупат милиарди

и преди пусках една картинка, която говори много къде са парите и къде са богатите, първата с 330млн население има колкото всички останали в статистиката взети заедно
https://cdni0.trtworld.com/w960/q75/939 ... 552009.jpg

Вто Ное 15, 2022 2:08 pm
Профил

Не говорим дали трябва да ги облачеш или не а дали са богати или не.
Те българите нвмат и по 3-4 коли, и това ще кажеш е лукс, но ако на едно място е лукс на друго е необходимост. Същото е и с училището, у нас образованието може да е зле, но тук е много по-зле, и не е само качеството, а и средата. Та както колата е жижненоважна така и доброто училище. Естествено в един момент е по-на сметка да се преместиш в скъп квартал и да платиш 200-300к повече за къща, и да се надяваш че ще уцелиш на читаво държавно училище.
Та не може да кажеш че някой е богат ако не може да си позволи да осигури на детето си добро бъдеще. И да има различни америки, и различни хора, в по-малките места училищата като цяло са по-добре като среда, но тия по-малки градчета обикновенно не са там където хората искат да живеят.
Фактите са факти, къде е това много харчене, кой от ра ходите които споменах е лукс ? От оная сметка дето направих всичко е от първа необходимост.
Свикнали са да харчат казваш, аз пък казвам тъпите европейци са мързеливи поспаланковци, което също е факт. Знаеш ли в колко часа става един американец от средната класа, кога излиза за работа и кога се прибира ? Знаеш ли колко често ходи на ресторант един американец от стедната класа ? Знаеш ли колко често яде готвена храна един американец от средната класа ? Мога да продължавам още много ....

Гледаш на нещата едностранчиво с голямо предубеждение. Винаги е било така, тук живота е прост, масовият американец води доста скучен, еднообразен, нездравословен живот. Така е сега, така е било и преди 50 години, така е било и префи 200 години. Тогава нито са печатали толкова пари, нито са били световен фактор. Преди 200 години е било нормално семейството да има кон, както сега кола, а в европа коня е нил лукс ...пак ли са се глезили ?

Ако си чукча ските и дебелото кожено палто не са лукс а са жижненоважни, така е и с много неща в САЩ които за европейците изглеждат като лукс.

Вто Ное 15, 2022 6:40 pm
Профил

не говорим за необходимост, говорим за лукс който сами са си го направили да бъде необходимост, системата им е такава, парите трябва да се въртят за да прибира някой печалбата, без оборот няма печалба, без печалба пирамидата рухва, изброяваш необходимости, но още толкова се харчат и за глезотии, казваш 81% са под 150к, но останалите 19% имат достатъчно да харчат за глупости, които глупости да осигуряват работа на останалите 81%, дали БГ нямаше да е различно място ако имаше 19% от населението със заплата над 150к? дали тия разполагащи с пари хора нямаше да плащат на детегледачки и чистачки и още куп "необходимости"? съответно при повече налична работа дали хората нямаше да харчат повече за глезотии и да мислят за частни училища? всичко е навързано

а това че някои хора стават рано и се прибират късно точно нищо не означава, може да е работохолик, и да му харесва да работи, а може да му стяга примката около врата от заеми, сметки и "необходимости" породени от системата и набитите в главите им навици, но това е беа значение, мисълта ми беше че всичко това нямаше да е такова без големите пари и големите далавери, не случайно казват пари при пари отиват

Вто Ное 15, 2022 7:16 pm
Профил

Ами в БГ има доста голям пазар за детегледачки и чистачки, конкретно в София, но предполагам Варна и Пловдив не е по-различно.
Направили са си го е нещо относително, аз никога не съм харсвал пренаселената европа, да да слезеш и магазина да е на 5 мин от теб е удобство, но това май еединственият плюс. Ненавиждам големите квартали, претъпканите блокове, това да завреш 100 човека в на 300 кв м площ ...аз съм роден и отраснал в къща, когато трябваше да се преместим в блок ми беше много неприятно, никога не свикнах с това. Но европа е това, а дори и къщите където ги има обикновенно са набутани една до друга. Ето това ми харесва в САЩ, градовете са разлати, няма скупчване на хора, имаш пространство. Едва ли когато са ги основавали тия градове някой е мислел за това, градовете в европа са в резултат от ограничения, в сащ от липса на такива, място много, земя много и евтина, да не забравяме че тия градове са създадени от същите тия европейци, но тук с на,ерили нещо което в европа го е нямало, земя, много земя чиято е ничия, и са се възползвали. Начина по който са устроени градовете е доста сериозен фактор за всичко останало.

А за ставането рано, нито е работохолик, нито е заради заема, просто такъв е живота. Всичко това се променя разбира се и то много бързо последните години, младите не искат да стават рано, което е сериозен стимул за поскъпване на имотите, не искат да пътуват дълго до работа, то те не искат и да работят. Предпочитат да живеят в претъпкани апартмент сгради, с две думи здраво се европеизират в този аспект. Дали е по-добрият начин, всеки сам си преценява, за мен не е.

То и човека е странно нещо, примерно аз в мексико си търсих място което да е на 15-20 мин от фабриката за да не вися в задръствания, но в същото време в БГ предпочитам да карам по 300 км на ден вместо да спя в хотела ...и осъзнах че причината не е във времето а в трафика, нямам проблем да карам и 1 час до работа стига да не вися в трафик, и не съм само аз така, затова и избягваме градове като ЛА, Чикаго, НЙ, Атланта, не че ходим на работа, ама работа или летище, или хом дипо същото, дори по-зле. Като почна да правя нещо може да ида 5 пъти до хом дипо, минардс и т.н. ако ще трябва да вися в трафика 10 пъти на ден ще си префриза вените. Затова има и толкова търговски плаци тук,едва ли аз съм единствения който мрази да виси в трафик, но все така ги избягвам.

Вто Ное 15, 2022 7:40 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
А за разглобяемостта, ами не знам преди година имах клиент който искаше да му правя анализ на няколко вида китайски адаптери, всичките евтини, но всички бяха лепени, разликата беше е някои се отваряха лесно, с други се мъчих. А иначе, ами гледма си сега сонито, ами не виждам начин в тоя дизайн да го направиш разглобяемо, или да речем има някакви начини, но тогава ще има компромис с водонепроницаемоста. Дъртите айфони, които имаха винтчета отдолу, на този принцип може да се направи, но не можеш да го уплътниш добре, освен това вдига доста цената на производство.

М, аз говоря за адаптори, струващи няколко цента, с един транзистор, потенциално опасни за здравето. Все още ги правят в Китай и все още продават най-евтините боклуци с такива адаптори. Те обикновено са с по едно болтче и се разглобяват. Има такива неща, дето дори още във фабриката в която са правени не работят. С възможно най-евтината чуплива пластмаса, с жички по-тънки от косъм и т.н. Явно скоро не си се сблъсквал с такива неща. Обикновено ги продават в магазините за левче.
Пример:
https://youtu.be/xdAxWei_v3Y?t=1325

Сря Ное 16, 2022 2:45 pm
Профил

Ами явно не, това което ми пратиха беше доста добре изглеждащи и отвън и отвътре, в смисъл много по-добре от това което очаквах, но цената не беше центове.
Иначе да сигурно още имат и пълни боклуци, но такива скоро не са ми попадали

Сря Ное 16, 2022 5:51 pm
Профил

Пълните боклуци обикновено свършват на места където клиента няма да си поиска парите, като например в БГ в магазин по левче :D
А защо са пълни боклуци - защото магазина иска продукт който с печалбата да излезе за левче, т.е. това е поръчано, това доставят

Който търси качествено с малко повече пари се намира и качествено и със сигурност по изгодно от "западните" магазини които така или иначе пак китайски неща продават, само че нали някой го е ребрабдирал с лъскав етикет и хората си мислят че купуват западна стока

Сря Ное 16, 2022 9:03 pm
Профил
Аватар

Nik, чувал съм дори че китайците продавали направо контейнери - каквото се случи тая седмица да натикат вътре - това. И вероятно после тоя контейнер се разпределя по цялата верига левчета в страната... Имам теория, според която по тоя начин китайците ни връщат преработения от Афропа боклук (пластмаси и др.). Един път печелят от това че го вземат, и втори път печелят от това че го връщат (в друг вид).

Иначе и ние продаваме наши с устройства с китайски адаптери. Ама адаптерите ги тестваме първо да отговарят поне на афродирективите за екодизайн (ефективност, кпд, консумация на празен ход) и после ги пращаме в герамнска лаборатория за СЕ (заедно с устройството). Пращаме произволни бройки, т.е. не са специално произведени от китайците за сертификация, само тука за всеки случай ги тестваме предварително. Откакто почнахме да изискваме съвместимост със стандартите, окапал на тестовете адаптор няма. И в огромни голичества изобщо не са скъпи. Дори изискваме и схемите понякога (щото от лабораторията ги искат). Тъй че си има и доста качествени неща там, на доста добра цена. Не се знае кой им е прави дизайна, но явно е добър. Минава излъчвания и всичко. Като за потребителска електроника...
Преди време си взех мишка Razor. От китай. На 50% от цената. Човек би си помислил че е фалшива, ама по всичко личи че е оригинална. Само в комплетка липсват едни гумени лепенки. И вместо 100лв струва 50. С доставката.

Пет Ное 18, 2022 5:08 pm
Профил

Ами тия адаптери които им правих дисекция, прилично проектирана платка, хитро охлаждане на чипа, чипчето sp6618 китайски "аналог" на powering, учудващо много части, pfc ...Абе почти истинско, е омазано с бял силикон но това пак добре, да не се откърти нещо ...дори и работи. Не съм го мерил колко лъчи, то нямам и подходящ сетъп, но като стабилност е ок, защитите сработват ...Абе като истинско :)

Пет Ное 18, 2022 6:34 pm
Профил
Аватар

На обратната страна - преди време приятел закупил поне дузина евтини китайски адаптери 220 към ЮСБ, от нещо като електрическата версия на магазин за левче. Да си бил захранвал разни джаджи.
Само на външен вид не ми вдъхнаха доверие и го предупредих да има едно наум, а по-добре изобщо да не ги използва. Така и не счупих някой за да видя какво има вътре...
След време ми изпраща снимка - някой включил в един от адаптерите телефон да се зарежда. Адаптерът разтопен на топка. Че и опушен.
Накрая пак аз излязох виновен де - бил съм предизвикал съдбата с моите приказки. Преди това адаптерите толкова хубаво работели... :D

Пет Ное 18, 2022 7:07 pm
Профил
Аватар

дайте пример за нещо по-сложно - Китайски софтуер

Пет Ное 18, 2022 7:17 pm
Профил ICQ

Недей за софтуер че току виж там се оказали доста по-напред :) Какъвто китайски софтуер съм използвал все е работел, за разлика от индийският такъв.
Не ме разбирайте грешно, не съм фен на китайците, мразя ги като нация, нито съм фен на китайски стоки, но не може да им се отрече че по много показатели задминаха Европа и САЩ. За производство по-добре да не говорим, защото само читавите им фабрики са повече от тия които имаме в САЩ и Европа накуп, а те са сигурни 15-20% от всичките им фабрики. За всеки влак си има пътници, както и за всеки продукт, между другото китайските продукти които се продават в САЩ нямат много общо с тия които се продават в БГ, дори и привидно боклучавите такива са изненадващо по-читави, явно факта че американеца е свикнал да връща по принцип си казва думата, а и защо не след като може ... избяга ми едното коте преди две седмици, но го усещам че идва защото му оставям храна, викам ще слагам камери, хоп едни камерки от амазонка, монтирах ги временно, издебнах го, хванах го а камерките обратно от където са дошли .. няма да казвам колко изложби съм направил с ТВ-та от фрайс, що да рентваш, купуваш 10, след седмица връщаш 10 , чиста работа, жалко че фалираха :D

Пет Ное 18, 2022 7:27 pm
Профил

Китайците напъват много AI&ML. Де що има научна публикация все има китайци сред авторите.

Пет Ное 18, 2022 11:53 pm
Профил

чуден казус се заформи
https://dnes.dir.bg/svyat/poslanik-mach ... a-granitsa
Цитат:
......Става дума за нещастен случай - украинската ПВО се опитва да свали руска ракета, която се приближава до голяма електростанция. Изглежда, че бяха две ракети - едната се свали, другата достигна Полша и се случи това нещастие", каза дипломатът.

"Около 10 км от границата на Украинска територия има украинска електростанция. На 6,5 км от границата се случи нещастието........

в същото време руснаците казаха че не са имали цели в близост до полската граница, споменаха нещо за не по-малко от 35км, но западняците сега се опитват внушат че украинската ракета паднала в полша е била използвана за защита, и... скалъпиха историята че защитавали електроцентрала на 10км от границата, която всъщност не е била обстрелвана, май зеления за благодарност щеше да ги вкара в беля... добре че всички знаеха че това е работа на зеления и никой не посмя да реагира остро

обаче сега за пред простолюдието се чудят каква лъжа да скалъпят... както стана и с газовите тръби... да видим колко още ще подкрепят въоръжаването на терористи

Нед Ное 20, 2022 12:25 am
Профил

Ами той зеленски твърдеше че е руска, но Байден го отряза и каза че ракетата е украинска :) Сега си измислят, не знам кого точно лъжат защото поляците не са балами, но свободата и демокрацията искат жертви, като падаха американски ракети у нас ние си траехме, сега и поляците ще си траят. Проблема е че ние не обвинявахме сърбите за падналата американска ракета, докато сега всички обвиняват руснаците едва ли не те са ги изстреляли тия ракети.

Нед Ное 20, 2022 12:47 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025 ... 1194  Следваща