Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Лесно е, пъзел трудно се започва, но лесно се завършва като се очертае картинката

Още ли мислиш че западните медии мълчат така подозрително защото са били руснаците? Или че швеция се оттегли от разследването защото намереното било "чувствително" за националната им сигурност?

Определено запада стои зад това, и то не 1 държава, поръчителя е 1, изпълнителя миниум още 1, а може и повече, и предвид че всичките от заподозрените изпълнители са слуги на америка, стигаме до обичайната схема - америка спуска нареждания и някой друг ги изпълнява и понася последствията ако има такива, историята се повтаря

Вече се заговори и за последствията - англичаните се притесняват за тръбата от норвегия... руснаците можело да я думнат като отговор... защо ли очакват отговор? гузен негонен бяга май...

Сря Ное 02, 2022 10:20 am
Профил

Ако западната преса мълчи още по интересно е мълчанието на Руската такава. Ако сравниш статиите в едната и другата мисля в Руската са доста по-малко.
Не случайно не съм си изградил мнение, нямам никакви факти директни или индиректно на база на които да го направя.

Сря Ное 02, 2022 11:16 am
Профил

Всъщност руската преса не мълчи, през цялото време срещам коментари, и много логични въпроси които никой от цензурираните западни медии не смее да задава

Сря Ное 02, 2022 11:28 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Вземете купа с пуканки и се наслаждавйте:
https://m.dir.bg/dnes/svyat/dvama-martv ... te-v-sasht

Чет Ное 10, 2022 1:30 pm
Профил

споко бре, те ще работят дистанционно.

Чет Ное 10, 2022 5:52 pm
Профил
Аватар

Аз що си мисля че имахме вече подобно законодателство, пък то те сега тепърва ще го почват....

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220401IPR26537/right-to-repair-meps-want-more-durable-and-more-easily-repairable-products?fbclid=IwAR2ERY2ptQWhBJG1ht7gLBqD8dgPzgLH9O2Lsh6uIGnSpRLHVkbtlcVpywY

В Щатите пада голяма битка с променливи резултати на полувремето. Ама и там системата е различна.
НЯкои изисквания явно ще бъдат включени в Екодизайн директивата. Ще е интересно да видим какво ще се получи.

Пет Ное 11, 2022 2:33 pm
Профил

Ами с тия модерни дизайни как да го направят ремонтопригоден? Има ли лепене от там насетне нищо не е същото, това чисто механически. Електрически ...тия ремонти дето ги пускат по тубата ...някои да речем са ок, други не съм сигурен какъв им е живота и дали не предизвикват други проблеми. Да смениш батерия, дисплей как да е, ама реален ремонт на тия микроскопични платки аз лично съм скептичен.

Пет Ное 11, 2022 4:30 pm
Профил

ремонтите не са само чипове и батерии, всичко вече е със заложени капани, преди време писах тук за барабани на перални, е... оня ден и аз изгърмях, счупи се кръстачката и цялата пералня замина на скрапа, щото нова кръстачка струва почти колкото нова пералня ?!?!? и дори да я сменя пак ще се счупи щото е направена да се счупи

стари кръстачки на 20 години още карат, а новите с "модерния" дизайн се чупят точно след като изтече гаранцията, да се чуди човек...

Пет Ное 11, 2022 4:37 pm
Профил

Не знам, аз имам перални и сушилни на по 14 години и механично са си ок. С АЕГ-то имаше тъп проблем, всичко беше на някакви едж конектори и единия беше почнал да искри, това не помня май на пералнята, показа се нейде в средата на живота и, но освен това други проблеми съм нямал. В САЩ съм с LGта, също няма механични проблеми, ролки на барабана на сушилнята и ремъци, общо взето това.
Сега не знам как е в Европа, но тук няма нужда нещо да се счупи за да бъде сменено, хората ги сменят на 4-5 години, че и по-често дори да са си здрави, не знам някой за САЩ пазара дали си дава зор да проектира повреди. Същото и с талевизори и умнофони.
Аз лично не мисля, че някой отделя време да проектира дефекти, но се търсят икономии и двете неща често водят до един и същи резултат.

Пет Ное 11, 2022 4:52 pm
Профил

това с барабаните е относително "нова мода" за това няма да го видиш при 14 годишните, както писах стар барабан още държи, скапват се само "модерните"
ако бяхме богати като американците и си сменяме техниката преди да е изтекла гаранцията - никога нямаше да се чупят нещата :D
само дето средно статистическия европеец отдавна не е толкова богат колкото американците, и вече отмина тая "мода" да си подменят техниката на всеки 3 години, сега масово се сменя само ако се счупи

а тези дето протестират за ремонтите, те повече протестират не заради заложените капани, а заради умишленото затрудняване на ремонта, и ако първото е трудно доказуемо за технически неграмотни хора, то второто е съвсем очевадно, някои фирми правят всевъзможни галимации за да затруднят замяната - вземаш дисплей от един ай фон и го преместваш на друг, и започват да се случват странни неща, не говорим за китайско копие, говорим за оригинален дисплей

Пет Ное 11, 2022 5:21 pm
Профил

Ами американците изобщо не са богати, не знам от къде тази излюзия, просто са научени да потребляват. Европееца се храни сравнително здравословно, което му струва пари, американеца не, говоря за среден американец и европеец. Европееца винаги е бил по-пестелив и не е правил излишни разходи, Американеца така е научен, хората купуват неща които не им трябват само защото могат. Да ти кажа ли колко колички за разпръскване на семена и тор имам в барачката, не защото не работят а защото изглежда е по-лесно да се купи нова вместо да се изрови старата, не на мен де. Да има и такива като мен, които няма да сменят нещо докато не се скапе тотално, въпреки че причините не са финансови, най-вече при мен е мързел, но на второ място мразя да изхвърлям работещи неща, ремонтирам си и косачки, и верижни триони и като цяло всичко що може да се ремонтира, а и що не може, но реално аз има и лукса да имам време да го правя. Ако се замислиш каква е цената на тези неща, времето инвестирано в ремонта им не се изплаща никак.
Но нещата тук се променят, цените взеха много да се вдигат, преди години имаше съществена разлика между цените в Европа и тук, ако не всичко то почти всичко беше по-евтино и то доста по-евтино, но това се променя, предполагам ще доведе и до промяна в потребителските навици, а и не са само цени на техника, оня ден си купувам пица от някаква локална пицарийка тип бързо хранене - $23 ..... айде имаше и кола с нея да съм точен, ама нещо .... за пица, най-обикновенна пица ... та със сигурност ще има промяна в потреблението.

Пет Ное 11, 2022 6:23 pm
Профил

илюзия казваш... точно въпросното потребляване е възможност на хората с пари, ако си беден и нямаш пари - няма как да потребляваш
е, някой ден финансовата пирамида от която идват тия пари ще рухне, но това е друг въпрос

иначе за цените чувам противоречиви мнения, едни казват много скъпо в америка, други казват в америка по-евтино... явно на всеки мерилото е различно
скоро едни познати ги командироваха в някакъв забутан щат, мъжа е военен някакъв, уж на висок чин, голяма заплата, ама... оплакват се пълна мизерия и ужасна скъпотия, пощата идва от време на време... пътищата разбити, училищата скъпи, докторите скъпи, а те са с 2 малки деца...

та явно едни неща са евтини за сметка на други, а директното сравняване на цени никога не съм го намирал за правилно, по-важното е как се отнасят общо разходите за живот към заплатата, и още по-важното е къде се въртят големите далавери, в европа от съвсем скоро започнаха тая практика с "хеликоптерните пари" ама не щото много имат а за да избегнат фалити, докато в америка си е традиция всяка година, ама сигурно и това е илюзия :D

ей ги сега големите далавери какво правят
https://it.dir.bg/tehnologii/mask-predu ... hi-i-falit
заклещили са го яко, успяха да го изнудят да продължи старлинк в украйна, сега ще го изнудят и за цензурата в туитър, и няма да го оставят докато не клекне

Пет Ное 11, 2022 6:57 pm
Профил

Ами да започнем от там, как са разпределени приходите данните са за 2020 след това има изкривяване, като обединявам по няколко групи : 26.2% под 35к, 11.5% между 35к и 50к, 16% между 50к и 75к, 12.2% между 75к и 100к, 15.3% от 100к-150к, другите нагоре не са интересни, това съставлява 81% от домакинствата. Забележи това е приход на домакинство не на човек. Сега както Димитър казваше на времето тук са поне 50 различни америки, да не кажа че не са 50 защото и от град до град има разлика, но да живееш са под 60к на година не е никак лесно, и да не забравяме че тази сума се и облага с данъци. За същата 2020 средния доход в САЩ е 67к. Сега дали това са малко или много пари e много относително, зависи дали това домакинство е от един или двама или повече, дали има деца и т.н.
Какво беше евтино в САЩ, почти всичко, изключение правят лекарства, определени свръх луксозни стоки, адвокатски услуги, здравеопазване. Разликите в цените на някои стоки беха 2 пъти че и в повече, прост пример машина за безвъздушно боядисване от Lowes, цена в САЩ $520 цена в BG Евро 1300, това преди години. Но като цяло всякакви битови стоки бяха по-евтини от тези в Европа, и в доста случаи и по-качествени, примерно купуваш евтин тиган но не става на 8-ца след третото използване, за разлика от тия продавани в източна Европа а и в Германия :)
Храните ако не са еко меко и другите подобни бяха евтини, като цяло по-евтини от тия в Европа, с някои малки изключения.
Училища винаги има държавни, но частните са скъпи, според мен по-скъпи от тия в Европа, някои от тях доста по-скъпи.
Колите все още са по-евтини, бяха доста по-евтини, не случайно се внасяха коли от САЩ.
Наемите, тук зависи с къде сравняваш, но като чели като цяло наемите в САЩ са по-ниски от наемите в Европа, отново с някои изключения. Къще с 3 спални в ЛА е между 3500 - 5500 на месец, и тук не говорим за супер лукс, то какъв супер лукс в 3 спални, но и Берлин и Лондон не отстъпват, среден наем за САЩ го дават $1300, но Калифорния и НЙ са големи и внасят много голямо изкривяване, освен това размера на пропъртито е различен. Иначе ако не е самостоятелна къща, в апартмент комплекси в град като Вегас може да рентнеш апартамент с две спални за около $1000, в по-малките градове би било по-евтино но там пък няма такива пропъртита.
Тук имаш разходи които никой не отчита, а ако не ги отчетеш няма как да сравняваш каква покупателна способност имат. Например всякакъв вид застраховки, на колата, здравни, на къщата ... ако говорим за семейство нищо от това не можеш да го спестиш, ако си сам на 20 сигурно може да не плащаш здравни, ама то вече май и не може :) Застраховката на колата, като мин ти е едни $60 на месец, аналог на гражданска отговорност. Ако искаш истинска застраховка става доста по-скъпо. Ако си под наем застраховка на къщата нямаш, но ако си купил пропърти и тя ти е задължителна.
От тук насетне имаш ежедневни разходи, най-вече транспорт. Ако гледаме домакинство редно е да се гледа средно статистическо домакинство, т.е. мин 2 коли. От тук имаш мин $5-600 на месец за лизинг на тия коли, защото средностатистическите домакинства никога не си купуват колите, със 60к на година не може да си позволиш да платиш 15-20-30к в края на лизинговия период. Добави още $200 за застраховки и да речем $200 за гориво ако не живееш в някой голям град. Та само за транспорт това домакинство има $1000 на месец, или 12к от дохода му изчезват. Това средно домакинство най-вероятно живее в къща за и за 2020 средно са плащали по $1500 за заема, или това са още $18000 от дохода. След това имаш нормалните разходи ток, вода, газ .. гледам че го дават около $5000 на година, вижда ми се малко но може би като средно е така, при нас сметките са по скоро около $1200 на месец. Та само транспорт, наем и сметки отиват 35к на година. Средният разход за храна от статистиката за 2020 е около $5000 на година, и тук сме много далеч но ние не ядем боклуци, та съм склонен да приема че това е среден разход, та отидохме на 40к. Пак от същите статистики за 2020 средния доход след данъци е 62к, т.е. това което остава са около 22к на година, като от тях трябва да платиш и данъка на имота. Така като погледнеш изглежда остават с доста пари има няма по 1.8к на месец, но тези 1.8 много бързо могат да свършат. Имаш ремонти на едно или друго, поддръжка на колата, детето ще запише една-две извънкласни дейности, ще платиш на някой да ти поддържа двора и т.н. въпросът е че с остатъка се пазаруват обикновено ненужни неща :)
Въпросът обаче е че 37.8% от населението са доста под тези 67к на година.

Пет Ное 11, 2022 7:50 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Ами с тия модерни дизайни как да го направят ремонтопригоден? Има ли лепене от там насетне нищо не е същото, това чисто механически. Електрически ...тия ремонти дето ги пускат по тубата ...някои да речем са ок, други не съм сигурен какъв им е живота и дали не предизвикват други проблеми. Да смениш батерия, дисплей как да е, ама реален ремонт на тия микроскопични платки аз лично съм скептичен.

Интересното е че възможно най-евтините адаптори и други китайски боклуци обикновено могат да се разглобяват!
Като се мине на нещо по-качествено и вече идват лепилата и щипките.

Иначе за богатството - вероятно осреднено не са богати, но тъй като са голяма нация (над 330 милиона) богатите хора като количество са много. И правят впечатление. Всеки сам си слага границата за богатство или благосъстоятелност, но явно е модерно сега тя да е 100к годишно (вероятно инфлацията ще я измести). А тия хора с над 100к годишно са страшно много. Ако следваме твоята статистика - около 1/3.
По мои странични наблюдения - услугите там са страшно скъпи (образование, поддръжка на дома, адвокати и т.н.). Някои материали също (ВиК, строителни, все пак зависи де). Стоките за ширпотреба са по-евтини. Втората употреба е почти без пари в доста случаи и могат да се намерят какви ли не екзотики. Студентския заем бил единствения заем за който не може да се обяви фалит. И други "странности" (странности, щото у нас не е така, за нас е странно).

Пон Ное 14, 2022 7:39 pm
Профил

Ами нещата са много различни, 100к не е граница за никакво богатство, в САЩ има 3 нива средна класа, lower, middle, upper. Според сегашното третиране, което не отчита инфлацията lower 32-53, middle - 53-106, upper 106-373, никой от тия не се смята за богат това е все още средна класа. Това се изразява в много неща, но тук със 100к въобще не си богат, това е някакъв минимум с който може да си позволиш нормален живот. Ако имаш 3 деца, и са в частни училища само там може да ти заминат едни 60-80к на година, т.е. със 100к не можеш да си позволиш да запишеш децата си в частни училища дори и в по-забутан щат като нашия. Сега да не те лъжа, но мисля на малкото двата семестъра в училището бяха около 16 хил на година, на кака и май бяха около 20, релано каката като отиде в университет беше по-евтино от училището. Та както не малко семейства са със 3 деца, със 100к си далеч от каквото и да е богатство :) Да ен забравяме и други фактори, децата като станат на 16 не могат да бъдат без кола, е могат ако им назначиш шьофьор, сам си избирай по-малкото зло, т.е. разхода за автомобил се увеличава. Ако децата ти са както тук през 2-3 години и си с 3 деца в един момент може да се окажеш че имаш 5 коли, едно в университета и още 2 в училище ... и сам можеш да смяташ :)
А да оставиш децата си в публичното училище и да твърдиш че си богат или финансово добре лично на мен ми звучи като да живееш в мазето но да караш ново BMW ... да срещат се и добри държавни училища, но са твърде малко, и обикновено имотите в тези каунтита са с доста по-високи цени.

А за разглобяемостта, ами не знам преди година имах клиент който искаше да му правя анализ на няколко вида китайски адаптери, всичките евтини, но всички бяха лепени, разликата беше е някои се отваряха лесно, с други се мъчих. А иначе, ами гледма си сега сонито, ами не виждам начин в тоя дизайн да го направиш разглобяемо, или да речем има някакви начини, но тогава ще има компромис с водонепроницаемоста. Дъртите айфони, които имаха винтчета отдолу, на този принцип може да се направи, но не можеш да го уплътниш добре, освен това вдига доста цената на производство.

Пон Ное 14, 2022 9:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024 ... 1194  Следваща