Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
USB Hub ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение USB Hub ...
трябва ми ип за 4 портов USB hub, виждам че cypress имат чип който върши работа, също намерих едни GL850A но не виждам кой и къде ги продва, пратих им запитване ама .... трябва ми нещо дето windows да го познае, това GL850 работи без проблем, това на Cypress някой да има наблюдения, а и как се държи ?

p.s. USB 2.0 ми трябва

Нед Сеп 03, 2006 2:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Няма ли да ти излезе по евтино да си го купиш готов от някоя компютърна фирма ?

Нед Сеп 03, 2006 5:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
TI
TUSB2046

Нед Сеп 03, 2006 7:51 pm
Профил ICQ

Мнение 
Това на TI е USB 1.1, не поддържа High Speed. Трябва все пак да пробвам с нещо което е USB 1.1 но ми се струва няма да устиска трите камери.
А за нещо готово, ами такава ми беше първоначалната идея, дори си намерих, точно с GL850. Доста малко на мн добра цена, 11$ с захранване 5В 2А, обаче вчера мислих мислих .... кабели трябва да се правят, и то нестандартни, по 10-на см. Т.е. букси А тип, В тип ..... голяма играчка става, къде ще ги търся. После готовото трябва да се изкорми, да му се махне захранващата букса и да му се запои или кабел или съединител двупинов, става ама .. и още кабели за захранването, много кабели стават, доста допълнителни оперции, ще се оскъпи и усложни. Та затова реших д го напрвя с хъб.

Нед Сеп 03, 2006 8:17 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Philips - ISP1520

http://www.nxp.com/pip/ISP1520.html

Не съм правил схема с него и не знам дали Windows го подаржа

Нед Сеп 03, 2006 11:36 pm
Профил

Мнение 
Ще го погледна, а това с USB 1 посмъртно не работи, поучавам по 1 кадър на 2 секунди :), дори и само с една камера, та USB 2 ще е

Пон Сеп 04, 2006 9:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Ще го погледна, а това с USB 1 посмъртно не работи, поучавам по 1 кадър на 2 секунди :), дори и само с една камера, та USB 2 ще е

Ето ти един 2.0 http://get.bg/catalog/product_info.php?products_id=14075 :)

Пон Сеп 04, 2006 10:56 am
Профил ICQ

Мнение 
ToHu написа:
USB 1 посмъртно не работи, поучавам по 1 кадър на 2 секунди :), дори и само с една камера, та USB 2 ще е

за raw видео решението е едно - 1394, но предполагам вече ти е твърде късно да вдигаш революции ;-)

Пон Сеп 04, 2006 11:35 am
Профил

Мнение 
Тишо, мерси за линка, ама аз такова имам, намерих едно на много прилична цена, 11$ с адаптор към него, само дето вече псоменах какви усложнения има, а и нес езнае до кога ще го има, препрвка на матрица ми е малко скъпо :)

Миро, ами да ... ама не :) Имаше някакъв вариант на FireWire, само дето ърво камерата не беше толква добра като тая, и второ предпочитам да направя USB hub отколкото да се чудя как да пусна FireWire на контролера, а см ограничен по задание, еидн едиствен комуникационен кабел, и до вчера вичко трябваше да се захранва от него, ама камерата много дърпа и няма за заряд на батерията, която трябваше да поддържа едни LED осветители в работен режим, та ми се отпусна и захранване, от където тръгнаха великите ми мисли да лсо аи хуба на моята платка, така и така прерабтвам и платка и кутия, да го правя като свят овреме че след някоко дни пускам матриците ... прототипа вече излезе по старо му но няма да дам пак 3 хил за нв заради една палтка, в него ще я лепна със силикон :)

Пон Сеп 04, 2006 9:19 pm
Профил

Мнение 
Тони, не ти знам изискванията... само правя реклама на 1394, щото не е много познато животно и хората го подценяват ;-)

Останалата част от поста ми може да го третирате като спам, но ще изброя предимнствата на 1394:
1) Няма такова понятие като хъб, всеки node може да е многопортов и може да си правиш дървовидна мрежа...
2) Захранването, по кабела може да пускаш до 40В, друг е въпроса че повечето жълти изделия не уважават стандарта и може да гръмнат ако минеш много над 12В. Аз съм пускал до около 50Вт без проблеми.
3) 1394 е синхронна мрежа с гарантиран трансфер. Няма колизии, няма паузи... като пуснеш видео си тече и няма пропъснат кадър или проблем със скоростта.
4) До линк ниво протокола е вкаран в хардуера, а при OHCI даже и част от transaction layer-а. За софтуера остава много малко работа и по принцип е много прост, обикновено по-прост от USB, като при това говорим за мрежа, а не за една host->device връзка.
5) Пренос на видео и управление на камери върху 1394 е стандарт. Правиш 1 устройство, а после може да ползваш какви да са камери...
6) В повечето линк-чипове има комбиация от FIFO+DMA и много лесно става поддръжка на множество камери. Един малък процесор проверява пакетите от коя камера идва, смята къде да се метнат данните в овърлея и тогава пуска ДМА-то. Това е малко по-различно от ендпоинтовете на USB-то където трябва да програмираш ДМА преди още да знаеш от къде ще дойде пакет или пък нямаваш много време да реагираш със слаб процесор... Аз съм правил система от 16 камери и нямаше никаква грижа да показваш 1,2,3 или всичките 16 камери, всяка в какъвто режим искаш (стига да не се прескача банда от около 36МБ/с)

Изобщо с 1394 могат да стават много неща на тема видео... Струва си човек да погледне примерно идеята за "HAVI", която за съжаление май няма да се наложи ;-)

Вто Сеп 05, 2006 10:21 am
Профил

Мнение 
Ами гледай сега, значи 1394 е добре, това не го отричам, оправя ме и от към захранване, и от към скорост, въпроса е следния. Имаме у-во, моята част от това у-во беше далекомер и едно елементанро упралвнеие на осветление. Другото вътре са три камерикоито трябва да се предаът към РС-то. Значи, изискванията към камерите са доста високи, в моента се ползва индутриална за един куп пари, друг е въпроса че това дето в нея го прави вграденото DSP може да го рпави драйвера, но не го обсъждаме това. Та След мнго търсене, се стигна до тази Имаше вариант да е на Aple една камера, която е точно 1394, но тя няма изход з следващо у-во така че трябва да има нещо като HUB или switch или каквото е там в тоя интерфейс. Да речем че такова се намереше не ми бее ясен момента как ще навържа моя CPU кум 1394, но и то отпадна тъй като камерата в моента е по добра от тзи на айпъл (пак доста субективно мнение :)), а тази която са си избрали е USB и мърдане няма.
Иначе за 1394 съм съгласен, не съм мнго запознат с него, но от опита ми с такива устрйства наистина се държат добре, и рабтят по бързо от такива на USB.

Вто Сеп 05, 2006 7:19 pm
Профил

Мнение 
@Тони, само информация... 1394 хъб/рипеатър се прави само с един PHY чип, а ако ти трябва нещо подръчно може да ползваш някаква 1394 PCI карта. Няма нужда да е набучена в компютър. Повечето са 3-4 портови...

Иначе съвсем се обърках какво искаш да направиш. Говориш за хубава камера, колко хубава? Примерно VGA резолюция? Ами една VGA камера 640х480х16bppх30fps са ти 140Мбит/с или 18MB/s. Е три такива не можеш да пуснеш едновременно. При 1394 (400Мб/с) две такива камери работят, но за USB много се съмнявам, въпреки че е 480МБ/с и на теория и 3 трябва да бачкат.

За това как ще вържеш към твой процесор ??? Аз си мислех че хъб-а ще е между камери и РС.... Много ми е странно какъв е тоя процесор дето ще издържи на такъв трафик. Иначе към 1394 може да вържеш всякакъв процесор, но въпроса не е в това дали е USB или 1394, a че повечето процесори (като изключим специализирани и х86) не са в състояние да гледат качествено видео...

За индустриалните камери... провери внимателно какво купуваш. Аз бачках преди години за един производител на камери. Всички камери дето продаваха бяха еднакви, само кутията различна, а пък се сещаш че в индустриална кутия цената скача многократно... то поне кутиите да бяха хубави пък то ;-)

Не змам какво прави онова DSP, но един драйвер не може да прави много неща когато става дума за реално видео, повярвай ми! Дори елементарна конверсия от типа YCrCb<->RGB направена на ПС обикновено води до забавяне и изпускане на кадри/скорост. Единствения начин при РС-то да гарантираш качество и скорост е да НЕ пипаш данните с процесора ако ще да e 6GHz... Просто пуска се овърлей във видео картата, приготвят се едни списъци с ДМА заявки и от мрежовата карта данните през PCI<->AGP бриджа се праскат директно...

Вто Сеп 05, 2006 10:44 pm
Профил

Мнение 
Ами май аз те обурках, хъбут вързва камерите с ПЦ-то, но аз имам и контролер кум тоиа сусхтиа хъб, който прави други неща, мери разстояние и др подобни. Камерите не са VGA, съмнява ме че не подават директно видео а е с някаква компресия, предполагам само, не съм сигурен. Камерите са 1024ь768 @30 fps или в 640х480 в 60 fps, по спомен. Производство са на луменера. Самото DSP на тях може би прави някаква обработка, това не се оспарва, компютъра в реално врме не може да я направи, но не му и трябва. Камерата работи постоянно, но това кето трябва да е качествено е един единствен кадър, т.е. снимката която камерата ще направи. През останлото време РС прави image recognition и др неща, там не съм много уверен, това е работа на друг. Та това което беше проблем с повечето камери които се опитаха е че автоматината корекция на усилването и експонацията я няма, ама си я няма, те бяха ОЕМ, имат драйвер който дава интерфейс да си ги буташ, и потренителя трябва софтурно да ги коригира. Камерата си подава яркост по канали, както и gray scale, също и други полезни данни, на база на които може да се коригира усилването и експонацията така че да се получи добро изображение. След това като се избере подхдящия кадър за снимка, самата снимка също може да се процесва за подобряване на качеството. Аз ръчно го постигнах, мисля че и софтуерн ще може, има в предвид ръчно с ръчни настроики и след това пхотосхоп, но само с най-елементарни филтри. Както и да е , някой няма време да пише и е съгласен да плаща по над $500 (без куия ;))вместо 120-150, в каквито рамки има не лоши камери, Videology примерно. Тази специално е Lumenera, наистина DSP си прави всичко, може да не я буташ но ...... за мен 1000х400 са много пари, баче има си инвеститор той со знае.
Та има три такива камери, всъщност от ценови съображения ще има една таква и две по простички :). Стрийма предполагам ще бъде лимитиран, твърдят че са пробвали с USB hub , аз има само една камера, и няма как да пробам с три.
А мойтопроцесорле .... мери разстояние, и то вече и толкова не мери, т.е. то само праща звук и след това връща цифровизираниа сигнал, РС ще си го смята, не че и контролера не можеше, ама като сложа плаваща запетака за по очно, и истинско фурие и ....... 1 измерване в секунда :) с бързото фурие го докарвам д 10, ама ми трябват 100.

Вто Сеп 05, 2006 11:23 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
за мен 1000х400 са много пари

и за мен са много ;-)
я виж камерките на www.unibrain.com, ако ти харесат можем да говорим за 1000х40, а нулата може да си я делним (хе-хе)

бтв, камерките са само 640х480, но истинско CCD, имат си DSP за автоматичен баланс и т.н.
единствения им проблем мен дето ме дразни е че нямат варио, въпреки че аутофокуса не е лош, ама като се има предвид че линк-чипа има интерфейс за управление на стъпковите....

Вто Сеп 05, 2006 11:53 pm
Профил

Мнение 
От това могат ли да се вземат мостри. То тия бяха склонни да ползват 640х480 и преди, сега май искат снимката да я правят в 1024 ама ..... Значи аз поръчвах не лоши, с CMOS матрица, също и с CCD. От DSP на камерата има ефект, т.е. от автоматичния баланс, понеже в момнта това с CMOS дава много по добра картина от камера с CCD която би трябвало да е с по-добро качество.
А относно 1000х400, това е само ралзиката м-у скъпата и тази на Videology ........ама нали знаеш което не става с акъл, става със сила. Аз им предложих да намеря тук някой, който за някаква смешна сума в сравнение с тези пари, щеше да им оправи драйвера, за 4-5 хил доста сериозни хора биха се хвнаали, това е работа за седмица две все пак,не повече ама те .. не щът , е като не щът нека да ги дават тия пари за тоя дето духа.
Но все пак ако може да поръчам мостри от тия камери не бих отказал, няма предвид безплатни мостри де, ще си ги платя.
А .. и другия им проблем, всички останали камери им бяха пратени с микрообективи, сещаш се каква е разликата, а тая дето и се кефят е с обектив на computar С mount то само от обектива качеството ще скочи двойно, и може да се укаже че и камерата се орпавя с нивата. Аз на тая скъпата и слагах микрообектив, и е голяма отврат, светлосилата я няма и веднага усилването отива в небесата, от което шумът също, а заради кадрите не си вдига експозицията гадът.

Сря Сеп 06, 2006 12:37 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща