Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Стартовото ниво беше достатъчно високо, с цялата инраструктура готова изградена, обаче манталитета от соца си остана, че някой друг трябва да ни "оправя" за това съм съгласен че още ни тежи, и заради това западняците все още лесно ни "оправят" щото всички мразещи соца все още си носят същия манталитет

Пет Окт 14, 2022 10:21 am
Профил

t_i_t_o написа:
Очевидно е за всички, също и за теб, но ще го кажа в прав тескст, просто за да парирам евтината ти пропаганда - дириджето е такова заради соц управлението миналия век и това е факт.
Ако го нямаше, да сигурно пак селата може би щяха да са със западащ тренд като западните например (щом така ТВЪРДИШ, защото "Не ми се търси информацията и докладите"), но стартовото ниво щеше да е много по високо.

Соц управлението горе долу по години е равно на сегашното ? Дали и след 100 години ще хвърляме вината там?
Стартовото ниво беше със сигурност по-добро от това на запад (тук всички падащи си по лъскави боклуци ще започнат да ме плюят).
Това което стана е че запада яхна вълната и приложи простото римско правило - разделяй и владей --> И какво стана раздели се славянския свят. Вече съседни народи не можем да се гледаме...... Света е разделен териториално на расов принцип и в близките столетия това няма да се промени.
Само кръгъл глупак не може да прозре че славянска нация не може да е лидер и да преуспява в западния англосаксонски свят (отделни единици да но не и цяла нация). Просто ни разделиха и си загубихме контактите и пазарите.

А някой беше казал да се поразходя из софия и пловдив да видя какво се построило през последните 32 години. :D Отговора е че фирмичките (метално хале тип гараж) всички построени в цяла българия за това време нямат общата квадратура на построеното през соца само на военна рампа или пък в кремиковци или пък във врачанска област ........ Ама иначе е лъскаво спор няма :D

Пет Окт 14, 2022 11:08 am
Профил WWW

t_i_t_o написа:
Очевидно е за всички, също и за теб, но ще го кажа в прав тескст, просто за да парирам евтината ти пропаганда - дириджето е такова заради соц управлението миналия век и това е факт.
Ако го нямаше, да сигурно пак селата може би щяха да са със западащ тренд като западните например (щом така ТВЪРДИШ, защото "Не ми се търси информацията и докладите"), но стартовото ниво щеше да е много по високо.

По принцип имаш много погрешна представа за комунизма, но по изключение си прав. Упадъкът на селата у нас наистина започна през комунизма и то много преди прехода. Ако не греша през 72г. когато се създават АПК-тата. Тогава започва обезлюдяването на селата, което в съчетание с икономическите кризи (особено през прехода) стана катализатор на целия процес. Намаляващото население води до нерентабилност на поддържане на селските доктори, училища, пътища и всичко останало. Тяхното закриване пък води до още по-голямо обезлюдяване и още закриване и т.н. Допълнително тоя процес си беше подсилен от проблемите на прехода - калпава полиция, престъпност, стана невъзможно да си опазваш имуществото ако не живееш там. Калпава политика - липса на всякаква идеи за регионално развитие. Калпава икономика и правораздаване. В едно село имаш 2-3 работодателя най-много (тук арендатори) и те както се казва си пият ракията заедно. Разбират се по колко ще плащат, тъй че не може да се пазариш особено. Няма конкуренция като в градовете и няма избор. Или приемаш мизерийката или се изнасяш от селото.
Тъй че, да - началото на тоя процес започва през комунизма и това е факт. Но да се оправдаваме с комунизма е тъпо след като 30 години проблемът не само, че няма и грам решение, ами се задълбочава. А още по-големият проблем е, че цялата ни държава като държава влиза в същия сценарий при обединяването ни с ЕС. Ние сме "селото" на Европа и ще страдаме от същите проблеми. Тотална централизация като почнеш от законодателства, регулации. За някакъв си план и някакви парички изменяме към 40 закона. Аз питах преди и пак ще попитам - колко от тия изменения са в наш интерес. Защото ако са в наш интерес кое налага някой да ни плаща, че да ги правим? Изобщо все повече и повече неща се приемат централно от Брюксел. Всякакви политики включая икономически, енергийни. Даже и газа вече няма да си го купуваме сами, ами ще е централно.
Тая централизация е абсолютно същото като случващото се с българските села. Когато центъра трябва да приема нещо, то винаги на първо място е в интерес на центъра. Без значение кой е центъра. Това не е въпрос на умисъл или нечия вина. Това си е естествен процес. Примерно в момента когато трябва да се субсидира отопление то задължително се субсидира това, което ползват софиянци. Има регулирани цени на ТЕЦ, има на ток, има на ГАЗ. Да сте чули за регулация на цените за дърва? По същия начин е и за всичко останало. Ако някоя голяма софийска болница закъса естествено, че държавата ще се намеси да я спасява. Ако селска болница закъса най-вероятно ще се закрие веднага. Пак казван това е естествен процес и не търся виновни. Но факта си е факт - всички плащаме данъци, но когато се харчат те се харчат приоритетно в центъра, а не периферията.

Пет Окт 14, 2022 11:29 am
Профил

модерирано

Пет Окт 14, 2022 12:08 pm
Профил

Миро имаш да кажеш нещо за лудия и баницата ли?

:D

Пет Окт 14, 2022 12:45 pm
Профил

palavrov написа:
Миро имаш да кажеш нещо за лудия и баницата ли?

:D

Какво да кажа? Аз на няколко пъти подчертах, че това са естествени процеси и трудно може да се говори за умисъл, виновни и т.н.

Но може да се говори за безотговорност и за безхаберие. Регионалните политики и баланса между центрове и провинции са общ интерес. Вие като софиянци надявам се нямате нищо против едни добре устроени български села, нали така? Както и аз нямам нищо против София да процъфтява, въпреки че съм от село. Така че не виждам "луди", а по-скоро "некадърност" и нерешени проблеми.

Пет Окт 14, 2022 12:58 pm
Профил

Ще ме извиняваш, ама в София ходя само по голяма нужда ... коментара ми беше за мрънкането как така Зеленски бил искал и му давали милиарди ... ми като има кой да му дава, ще иска и ще взима ... като няма, няма ...

Пет Окт 14, 2022 1:06 pm
Профил

palavrov написа:
Зеленски бил искал и му давали милиарди ... ми като има кой да му дава, ще иска и ще взима ...

Не се притеснявайте. Решено е вече кой ще дава милиардите на Украйна.
България, Гърция и Румъния ще работят заедно за възстановяването на Украйна: https://dnes.dir.bg/politika/balgariya- ... na-ukrayna

Пет Окт 14, 2022 1:30 pm
Профил
Аватар

Последната година ходя на работа пеш, през повечето време де. И по пътя минавам покрай средно училище. Няма да казвам часа в който минавам, но по това време явно родителите вземат децата си. Често казано не знам откъде се вземат толкова много чисто нови BMW-та и други модерни возила... Доста от тях електрически или хибридни. В тоя запустелия наш град...

Пет Окт 14, 2022 1:33 pm
Профил
Аватар

velio написа:
...Често казано не знам откъде се вземат толкова много чисто нови BMW-та и други модерни возила... Доста от тях електрически или хибридни. В тоя запустелия наш град...

При кризата около 2008г. приятел изръси много свеж лаф: "кризата трябва да се изживее луксозно". И явно тая крилата мисъл е стигнала до масите... :lol:

Пет Окт 14, 2022 2:10 pm
Профил
Аватар

ike написа:
България, Гърция и Румъния ще работят заедно за възстановяването на Украйна: https://dnes.dir.bg/politika/balgariya-gartsiya-i-rumaniya-shte-rabotyat-zaedno-za-vazstanovyavaneto-na-ukrayna

как можете да го четете въобще тоя сайт?
Прикачени файлове:
дирник.PNG
дирник.PNG [ 92.87 KiB | Прегледано 1978 пъти ]

Пет Окт 14, 2022 2:21 pm
Профил

palavrov написа:
коментара ми беше за мрънкането как така Зеленски бил искал и му давали милиарди ... ми като има кой да му дава, ще иска и ще взима ... като няма, няма ...

не съм те разбрал... но и ти не си ;-)
Мисля, че въпросният водещ е добре известен и няма смисъл да се коментира. Човекът е от шоу бизнеса и се стреми всяка негова реч да изглежда като сензация. Да се приемат думите му буквално е доста наивно.
Естествено, че САЩ ще продължат да "дават" дори и след евентуална победа на републиканците. Защото колкото и въпросите на водещия да изглеждат прагматични, отговорите са още по-прагматични.
Точно това, че и двете страни се стараят да бъдат прагматични беше причината да постна линка. Нещо, което тотално липсва в европейските управляващи и опозиция. В това число и в нашите.

Пет Окт 14, 2022 2:31 pm
Профил

Дедо, незнам какво не го харесваш но дирника остана един от малкото сайтове в които можеш са срещнеш и нещо различно от американската пропаганда, в сравнително балансиран вид, в смисъл да не жълтее и кафевенее много, макар че и там има много платени и изкривени статии все пак може да се срещне и различно мнение

Между другото мъската нещо се е впрегнал на украинците, казали "фак оф" и той отговорил че ще ги послуша, май ще останат без безплатния интернет

Пет Окт 14, 2022 3:17 pm
Профил

dir-a е отявлено пропутинска, че чак да ти се доповръща.

Ей тука един грузинец и азер как си размишляват кротко по темата:
https://www.youtube.com/watch?v=JIjj8JxTypg

Пет Окт 14, 2022 3:45 pm
Профил

хора без собствена трезва преценка слушат разни платени жмульовци из тубата, и всичко което противоречи на религията получава етикет "проруско" без много мислене
ами платените статии в дира които говорят против русия? те как са про-руски?

Пет Окт 14, 2022 3:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016 ... 1194  Следваща