Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157 ... 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Altium Designer...
За да не открива всеки път топлата вода, има едно нещо, което се нарича Output Job file.
В него се пазят настройките за всички изходни файлове, които трябва да се генерират - схеми, сборни чертежи,
Гербери, pick & place, BOM и други. Изпращам един примерен output job file, който трябва да се добави към алтиум проекта
с Add Existing to Project. След това разбира се, трябва да се променят полетата с имената на файловете, защото те в момента
са за моите файлове и ще са в червено /знак за грешка че не намира сорс файловете/.
След това съм дал картинки със стъпки къде какво трябва да се пипне, за да се добави колоната Part Number.
П.С
За времето, което обяснявам, да съм го направил.
Има много параметри за настройка, не ги изброявам всички, нямам време за това, пък и все пак този подизпълнител знае как се прави pick & place файл,
поне би трябвало. Забравих да кажа, че винаги имам в проекта стандартен вариант за монтаж STD. Ако няма варианти за монтаж, ще трябва да се избере
от drop down list-a "No variation".

Прикачени файлове:
Pick_Place_Step1.jpg
Pick_Place_Step1.jpg [ 458.12 KiB | Прегледано 2501 пъти ]
Pick_Place_Step2.jpg
Pick_Place_Step2.jpg [ 529.96 KiB | Прегледано 2501 пъти ]
Pick_Place_Step3.jpg
Pick_Place_Step3.jpg [ 496.16 KiB | Прегледано 2501 пъти ]
Pick_Place_Step4.jpg
Pick_Place_Step4.jpg [ 529.96 KiB | Прегледано 2501 пъти ]
Pick_Place_Step5.jpg
Pick_Place_Step5.jpg [ 466.25 KiB | Прегледано 2501 пъти ]
xHSB_Sample_OutJob_File.zip [9.68 KiB]
72 пъти
Пон Окт 10, 2022 10:40 pm
Профил

Огромно Балгодаря .Почерпката е от мене.
Обаче да поясня че аз НЯМАМ Алтиум.

Пон Окт 10, 2022 11:13 pm
Профил

HSB написа:
Огромно Балгодаря .Почерпката е от мене.
Обаче да поясня че аз НЯМАМ Алтиум.

Това е ясно. Обясненията са за тоя убавец - вашия подизпълнител.

Пон Окт 10, 2022 11:41 pm
Профил
Аватар

Мисля, че обяснението и примера с вариантите ще е много полезно (поне за мене е добра информация, въпреки че знам какво е, никога не съм го използвал, защото поне досега не ми се е налагало да генерирам файлове често).

За @HSB - ако му плащате на този подизпълнител досттъчно, и сте на същия контитент - да имаш пълноправен Алтиум ще му струва
точно няколко клика или един майл до Altium офиса и времето за регистрация и сваляне на последната версия, която е достъпна за него.
После само трябва да се разберете кога ти и кога той може да използва лиценза. Като приключите работа - той просто ще те махне от списъка с потребители.

Освен това, ако ти трябва временно и подизпълнителя не може/не иска да помогне, мисля че може да се наеме за 500 зелени на месец, или нещо такова.

Вто Окт 11, 2022 9:56 am
Профил
Аватар

al_at написа:
velio написа:
Да попитам и аз. По белия свят как правят хората - за всяка стойност (на резистор и кондензатор примерно) ли имате библиотечен елемент или ползвате един, като в схемата се редактират съответните полета?
Ползването на отделни библиотечни елементи има своите предимства (примерно задаването на вътрешен парт. номер за всяка стойност на компонента), но си има и недостатъци. Интересно ми е какви са добрите практики?

По-добрата практика при Алтиум е DBlib библиотеки - примерно един празен схемен символ за резистор, един футпринт за всички резистори 0402 /примерно/ и
една таблица с параметри - стойност, символ, футпринт, толеранси и други и това динамично се свързва в един компонент, който е един ред от таблицата.
Таблицата може да е Microsoft Access или Excel. По-добре работи с Access.

Хм, може би започвам да схващам идеята.
Само това с Access не ми харесва - нито съм работил с него, нито имаме лицензи за такова.
Мерси за сламката, ще проуча по-нататък

Вто Окт 11, 2022 5:00 pm
Профил

За начало може да се започне с excel таблици. Те могат да се правят и с LibreOffice или OpenOffice, като се запише накрая с save as Excel 2007 xlsx формат.
Иначе Алтиум воже да работи и с други бази данни, които поддържат ODBC (open data base connectivity).
Не съм задълбавал в тази посока, защото фирмата ни осигурява лицензи за Microsoft Office, включително и за домашно ползване.
Ето повече по въпроса:
https://www.altium.com/documentation/al ... -libraries

Вто Окт 11, 2022 10:06 pm
Профил

Grubi написа:
Мисля, че обяснението и примера с вариантите ще е много полезно (поне за мене е добра информация, въпреки че знам какво е, никога не съм го използвал, защото поне досега не ми се е налагало да генерирам файлове често).

За @HSB - ако му плащате на този подизпълнител досттъчно, и сте на същия контитент - да имаш пълноправен Алтиум ще му струва
точно няколко клика или един майл до Altium офиса и времето за регистрация и сваляне на последната версия, която е достъпна за него.
После само трябва да се разберете кога ти и кога той може да използва лиценза. Като приключите работа - той просто ще те махне от списъка с потребители.

Освен това, ако ти трябва временно и подизпълнителя не може/не иска да помогне, мисля че може да се наеме за 500 зелени на месец, или нещо такова.

Ами след като говорих с подизпълнителя и лъснаха нещата ,единствено моита вина е че не го попитах по рано коя версия ползва ама аз по подразбиране си мислех че е доста ъпдеитнат щом уж са на тоя пазар .....
и сега изненадата - ония като видял снимките на Ал-АТ и ми се обажда и вика - аз нямам такива полета ..... ъъъъ - коя версия си бре - ми Алтиум 10
Щях да падна от стола....

Инак относно кое ,как и т.н - ако моя шеф беше дошъл и да каже ......е те това ,така и така и т.н - аз съм в час с външни изпълнители.
Лошото е че някои друг забърква л**ната ( Не съм на 100% сигурен че е само моя бос) а после ми пращат съобщения да изчистя аз оаканото.

Ако зависеше от мен ...аз знам как да се оправя щото съм играл тая игра....
Не знам дали има и замесен подкуп ,ама няма да се учудя ако има...

Вто Окт 11, 2022 11:49 pm
Профил

Пак добре, че не го е правил с Autotrax за DOS :D
Отдавна нямам Altium 10, за да проверя какво може да се направи. Със сигурност не прехвърля параметрите в PCB-то.
Тук си представям спасяване на положението с Excel.
Щом Part Number фигурира в списъка на параметрите, би трябвало да може да се вкара в BOM-a.
След това BOM-a се вкарва в една Excel таблица, Pick and Place - в друга.
Двете таблици се сортират по дезигнатори, добавя се колона Part Number в Pick Place Excel таблицата
и се копира колоната Part Number от BOM Excel таблицата. Но това са мои предположения /т.е. сметки без кръчмаря/.

Сря Окт 12, 2022 10:36 am
Профил
Аватар

Аз имам 9-ка. Сега погледнах - за P&P файловете няма никакви настройки (освен мерните единици...). Уви, вкарали са ги тия настройки по-нататък. Мисля че 17 е била повратна точка в историята.

Сря Окт 12, 2022 1:44 pm
Профил
Аватар

Power PCB - той въпросът не е за Altium, но някой правил ли е
1,2,4,6 слойна платка за напрежения/токове - 850V/150A номинално, с прес-фит конектори (примерно на Вюрт).
Предполагам, ако изобщо е възможно - материала ще бъде по-специален, медта с максинална дебелина
горе и долу, както и помежду. Наличната ми площ е примерно 200х300мм.
Самите конектори позволяват и допълнителни (заключващи) медни/алуминиеви вложки, които също поемат част
от тока и топлината. Допълнително охлаждане също не е изключено при максимални токове за малко време,
но ще е доста скъпо.
Та ако някой е копал по въпроса или е нaстъпвал мотиката, да се обади.
Кабелите които ще се опитваме да заместим са със сечение 50мм2. Изборът е ламинирани/изолирани ламарини (бъс-барове) или кабели,
както досега.

Сря Окт 12, 2022 4:23 pm
Профил

Макар да са популярни аз лично съм много скептичен към пресфит конектори и то за такива тоци. Да идеята при пресс фита не е по различна от wire wrapping, който доказано е по-надежден от спойка, ако е правилно изпълнен но все така съм скептичен, много но-та и ако-та според мен. Това с тия тоци и напрежения някое Ев приложение ли е.

Сря Окт 12, 2022 7:02 pm
Профил
Аватар

Наскоро ми мина в полезрението някакъв модул от доста нов Мерцедес. Всички конектори бяха на прес-фит. Та може би са надеждни. Ще се разбере след време.

А за тоците... По платката на всяко наточено компютърно дъно или видеокарта текат такива или по-големи токове.
Може би ще може да се извлече полезна информация ако се потърсят данни какви стекъпи използват.

Сря Окт 12, 2022 7:27 pm
Профил
Аватар

Да, пресфит-а е много популярен и почти без алтернатива, ако има платка към такива токове.
Прави се и от германци, италиянци, китайци и т.н.

Но като дигнеш и напрежението, и като сложиш ситуации в които може да имаш пикове от 600А...става приятно топло. Да, ЕВ - за камионите. При колите е същото, може и повече, щото при нас батериите са поне поделени.

Сря Окт 12, 2022 7:45 pm
Профил

al_at написа:
Пак добре, че не го е правил с Autotrax за DOS :D
Отдавна нямам Altium 10, за да проверя какво може да се направи. Със сигурност не прехвърля параметрите в PCB-то.
Тук си представям спасяване на положението с Excel.
Щом Part Number фигурира в списъка на параметрите, би трябвало да може да се вкара в BOM-a.
След това BOM-a се вкарва в една Excel таблица, Pick and Place - в друга.
Двете таблици се сортират по дезигнатори, добавя се колона Part Number в Pick Place Excel таблицата
и се копира колоната Part Number от BOM Excel таблицата. Но това са мои предположения /т.е. сметки без кръчмаря/.

Само за инфо -
Наритах го ония и си е дръпнал версия 22.ххнещо си и ще го направи ( надявам се ) както му е показано.
Мерси пак за съдеиствието.
Инал това с Ексела веднага лъсна и тъкмо се бях замислил да отварям бумагите да припомня кое как и радостната вест доиде. :D

Сря Окт 12, 2022 8:03 pm
Профил

Grubi написа:
Да, пресфит-а е много популярен и почти без алтернатива, ако има платка към такива токове.
Прави се и от германци, италиянци, китайци и т.н.

Но като дигнеш и напрежението, и като сложиш ситуации в които може да имаш пикове от 600А...става приятно топло. Да, ЕВ - за камионите. При колите е същото, може и повече, щото при нас батериите са поне поделени.

:D :D :D
популярноста няма нишо общо с инженерните сметки и разчети.
Това с Пресфита е локум голям и до утре да ме убеждават че е по добре или еквивалентно на запоеното няма да повярвам.
Няма фирма дето да прави конектори дето да не ти даде бумага дето пише че всичко с пресфита е ок.
Проблема е че го удариха на печалбарство и ги боли фара за клиента - зора е да изкара гаранция и след това кавал свири на поляна..... ако се строши нещо ( а то ще се строши) клиета ще се кихне и ще дръпнем кинти и от резевни части.

Едно време първи ГМ го направиха това с пресфита - и след време на 90% от Опелите ецу за мотора трябваше да се потвори и запоят вички пинове и Опела тръгваше пак.
Само че всичките Опели бяха поне по на 5-6 и нагоре години.
сега даже и 5 г са много .
Учудвам се че на камиони някои кове така- там лаиф таима е поне 10г гарантирано ....освен и там ако са го подкарали през просото.

По принцип наи доброто решение е БЪС БАР - доколкото помня става дума за батерия....

Сря Окт 12, 2022 8:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157 ... 205  Следваща