Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Фабриката на Тесла се запалила, ама не били батерии - ами картони и дървени палети
https://seekingalpha.com/news/3885957-f ... production

Пон Сеп 26, 2022 2:45 pm
Профил

gicho написа:
Отговори ми тогава на въпроса какъв трябва да бъде общественият строй, който смяташ за по-добър от сегашните? И как може да се стигне до него, тръгвайки от текущата отправна точка?

Вече съм го казвал няколко пъти, искам демокрация, а не "демокрация", искам пазарна икономика, не "пазарна икономика", това ако не го разбираш, сори

Преди да стигнем някъде първо трябва да се изясним за къде сме тръгнали, ти искаш да те опъват наведен, аз не искам нито да съм наведен нито да ме опъват, от тук и няколко решения на проблема, примерно "избийте баламите, тарикатите сами ще измрат" ако поразчистим малко от промитите мозъци има надежда да стигнем до консенсус относно крайната цел

Другия вариант е да ограничим пропагандата, ако баламите нямат кой да ги води за носа от америка, ще им се наложи да започнат да мислят, вместо да повтарят като папагали чужда пропаганда от телевизора

Варианти много, и предвид дъното което сме ударили най вероятно трябват съвкупност от много решения, за да се постигне някакъв резултат, и чак след отрезвявне на зомбираните които ни дърпат надолу можем да мислим какъв да е строя и как да го постигнем, т.е. чак след като премахнем тумора засят от западната пропаганда

Пон Сеп 26, 2022 3:36 pm
Профил

Украйна била повече Русия от Русия:
https://www.vesti.bg/sviat/kak-rusiia-o ... na-6151933
Каква част от това е истина, не знам. Може и така да е. Историята се оказва доста разтегливо понятие.
То Вести не могат да се считат за достоверен източник, но твърдят, че са използвали /преписвали от/
Britannica, Vox, PBS, Rochester.edu, Demoscope.ru, Polish Academy of Sciences, Cambridge.org
Авторът на писанието не е посмял да излезе с името си.

Пон Сеп 26, 2022 3:40 pm
Профил

Ами кое е водещото, мястото или народа, или администрацията на една държава? Има държава Рус която се нарича Киевска Рус за да е ясно за кой период става въпрос. По това време 9-ти век някъде са били на територията на днешна Украйна, конкретно Киев. Всеки може да тълкува историята различно, може да се каже че руснаците са наследници на Украинците защото видиш ли "произлизат" от днешна Украйна.
Историята може да се тълкува всякак, особенно когато е размита а публиката не е много запозната. По същата логика могат да кажат че и България е наследник на Украйна, дори ще го потвърдят защото там има българоезично население :)
В крайна сметка Украйна е изкуствена страна, или да я наречем доста млада страна. Аз не съм чул Путин да оспорва съществуването и, но това не значи да затвори очи пред фактите.
Ти отричаш ли Македония като страна ? А отричаш ли факта че това е бивша част от България ? А кога там е имало държава Македония, Александър Македонски да не би да е бил цар на днешна Македония? Ако погледнеш карти които показват къде е била древната Македония те нямат общо с днешна, да тези територии както и доста други са били зависими от тях но не са били в царството.
Естествено границите са размити, но дори и да има някаква част която е била в територията, това са били покрайнини, ясно е къде са родени и Филип и Александър, това е днешна Гърция, не случайно гърците се запънаха за името.
Та историята може да се чете различно :)

Пон Сеп 26, 2022 4:52 pm
Профил
Аватар

Зависи кой от четящите има повече пушки и мъже готови да скочат след него :)

Пон Сеп 26, 2022 5:29 pm
Профил
Аватар

някой писал, колкото да се намери на работа.
аз не видях някъде да се споменава територията да се е наричала Украйна, да кажем през 13-ти век.
напротив, споменава се Малорусия, в перспектива от 200-300 години. а и думичката Окрайна е малко смущаваща. (на руски се казва 'отивам НА Ураина', а не В Украина')

няколко пропуска:
- къде е решаващата битка на Голямата северна война (май) между Шведското кралство и Руската империя (краля е убит)

- не се споменава Руско-Турската война от 1787 война. сключения мир между турската и руската империя има условие на кого принадлежи Крим. На кого?
- напълно е изпусната Наполеоновата война
преди Наполеон да тръгне да възпитава руснаците, ситуацията е била такава:
Прикачени файлове:
ua1812.PNG
ua1812.PNG [ 1.3 MiB | Прегледано 1094 пъти ]

вижте каква армия е събрал, кои са били съюзните. потърсете меморандума на полския генерал от френската армия Михаил Соколницки за етническия състав на у/окрайна и плановете за разделянето й.

въобще, забелязва се някаква болезнена настойчивост на 'западняци' да ходят на изток през 50-100 години, при което рРуската империя се разширява на запад...
- голодомор се споменава като 'геноцид над украинското население'. позаинтересувайте се какво го е причинило, къде е отишло зърното, какви опции са предлагани и кой е настоял на плащането със зърно. отделно, колко народ на цялата територия е умрял от глад, не само в Украйна.

няколко 'факта':
- французите са украинци, защото галите са бежанци от Галиция.
- Христос е украинец, защото се е родил в Назарет, а това е украински град ('на взре' значи 'на зрението', или 'на взрет' - 'на един поглед', или нещо подобно)
щеше да е смешно, но го пише в днешните украински учебници

Пон Сеп 26, 2022 6:26 pm
Профил

Украйна с нищо не се различава от Македония, изключая територия и население. Една изкуствено създадена държава, която претендира за история която няма.
Но естествено Дедо е Полковник от .. няма да кажа коя служба на РФ а ToHu е ушанка, на Ник са му отказали американска виза и сега мрази всичко свързано със САЩ и запада и т.н. ... ние сме необективни, пристрастни и на отчет в Москва.

Пон Сеп 26, 2022 6:50 pm
Профил

Мен по-скоро ме интересува доколко е истинна версията, лансирана в статията, че:
Цитат:
А Полша прави редица стъпки за заселване на обезлюдените от монголското нашествие области. Освен това тя се нуждае от буфер срещу постоянните набези на кримските татари – наследници на основаната от монголците Златна орда. Така се появяват казаците.

Те са свободни граждани, получили земя в източните предели на Жечпосполита, като в замяна са ангажирани със защитата от татарските набези. Територията, която населяват е наречена гранична или Украйна.

Чел съм и други версии за населението и езика по тези земи, но ми е трудно да преценя коя е по-вярна. Явно абсолютна истина няма.
Явно се използват половинчати истини, за да се защити нечия теза и за целите на нечия пропаганда - и от двете страни.
Че украинският език е доста близък до полския е факт. Но дали е тръгнал от полския по посока руски или от руския към полски.
То и това не е толкова важно, но се използва за доказване на всякакви противоречащи си твърдения.

Пон Сеп 26, 2022 9:48 pm
Профил

Ами той и от Българският не е много далеч :) А полски и чешки да слушаш е едно да четеш е друго, четимо са много по-разбираеми, т.е. езиците са много по-близо от колкото предполагаме, просто диалект. То и на банскалии им трудно им разбираш, то на мен трудно ми се разбира :)

Пон Сеп 26, 2022 9:59 pm
Профил

Без да съм специалист по международно право, съм чувал че има един процес на "официално признаване" на новосъздадените държави от световната общност. Към 2014-та или към 2022-ра, държавата "Украйна" е ли била "непризната" от москва например, или изобщо някой друг претендент имал ли е нещо напреко официално?
Не съм съгласен, че картите от архивите са меродавни за текущата ситуацията - миналото си е минало. На тая карта бая държави липсват, което едва ли значи да им се отнеме правото да съществуват. На по-ранна/късна карта османската империя я няма - какво правим тогава? Каква е логиката?
Аз се сещам за няколко варианта, свързани с тезата за "изкуствено създадени държави". Едната посока е да се приеме, че ако към момента на възникване на държава, ако на даденото място не е имало такава, то това е "естествено създадена" (в "нищото"). Съответно, обратното е дефиниция за изкуствено - имало е там държава, и тя или се разцепва, а защо да не добавим и "или се обединява". Това е прекрояване, което може да приемем за изкуствено. И оттам следва дали това е приемливо за околните, или не - което е това признаване от държавните органи на другите страни. Оттам насетне всяко пристъване на тези официално признати граници си е враждебен акт. Все едно някой да дойде у дома и да ми каже - кухнята ти е моя, щото вчера ти бях на гости и има снимка как седя на масата ти, или щото ти заех миксера си и той сега е в шкафа ти.
Ама връщайки се назад, какво би значело да е имало друга държава там? То документи няма, няма и официален регистър от 3-ти век - може би от малко по-късно ще има нещо във Ватикана, ама се съмнявам целиОТ свят да го признае това за меродавно.

Вто Сеп 27, 2022 8:32 am
Профил

Ами една държава се утвърждава с времето. Никой няма нищо против Украйна, самият Путин много пъти е казвал точно обратното, такава е и политиката на Русия. Но едно да приемеш съществуването на една държава, друго е да и измисляш история, защо да се прави, ако държавта е изкуствено създадена, каквито са не малко защо да се твърди обратното. Ще мине време, ще се утвърди като държава и нация, или пък ще изчезне като такава.
В същото време обаче, да се извърта историята на 180 градуса е меко казано несериозно, това там не е история само на Русия, тя е и на Полша, и на Австрия и на Унгария а и на България, не мисля, че света има нужда от втора македония, нищо че и христос и пилат са били македонци.

Вто Сеп 27, 2022 8:41 am
Профил

gicho написа:
И оттам следва дали това е приемливо за околните, или не - което е това признаване от държавните органи на другите страни. Оттам насетне всяко пристъване на тези официално признати граници си е враждебен акт..

Отцепването на косово не беше приемливо за околните (сърбия), но т.нар. световна общост от няколко американски колонии които не са мнозинство нито като държави, нито като население, но продажни политици "признаха" послушно косово и така си остана

Тъй че васалската "световна общност" изобщо не я виждам като мерило за щастлив свят, по-скоро е проводник на чужди интереси и интриги

Edit: а украйна като измислена държава не е била проблем, проблема стана когато контрола върху тая държава беше поет от америка, и започнаха да я позват за интриги срещу русия

Вто Сеп 27, 2022 9:09 am
Профил
Ранг: Напреднал

... докато има изкуствени "граници " , ще е бутафория да асимилиш " различният Народ !
Но ... кучето другаде е заровено :

"Во время чеченской войны генерал Лебедь говорил: "Дайте мне набрать толку адну роту из детей элиты, и война через день закончится"

Вто Сеп 27, 2022 6:04 pm
Профил WWW

Е на него зат'ва му падна вертальота

Вто Сеп 27, 2022 7:24 pm
Профил

dan написа:
Е на него зат'ва му падна вертальота

Демек бил е прав .

:D

Вто Сеп 27, 2022 9:23 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008 ... 1194  Следваща