|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:06 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Новини от страната
Зависи... много пъти съм обяснявал разликите между нашето и англосаксонското право. Докато "техническите средства", "документите" и разните други механизми имат по-голяма стойност от мнението на хората ще е така. Винаги ще има заобикаляне. На запад няма голям смисъл да заобикаляш, щото системата е контра-реконтра-сатър. Ще заобиколиш веднъж, ама следващия път залогът е поне дабъл. Системата е такава, че няма далавера да се лъжите за дребни неща. Съответно няма нужда техническите средства да са супер-дупер.
|
| Пон Сеп 26, 2022 10:05 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Аха, в горното обяснение пропусна да уточниш ние кое право използваме? В случай че не използваме англосаксонското, защо е вмъкнато в дискусията. Щото те нашенските тарикати тук ще заобикалят алкона, а не в "англосаксония".
|
| Пон Сеп 26, 2022 10:14 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Толкова пъти съм го обяснявал, че не знам има ли смисъл... У нас правното мислене е от времената на комунизма. Говорим за административно-процесуалното право. Прост факт - твоята дума не струва и 5 лева, ако срещу нея стои документ някакъв на същата стойност. Или обратното - ако нямаш документ за 5 лева не можеш да го заместиш с декларация, демек с думата си. Това важи както в съдебен процес, така и във всяка администрация. На митница ако им кажеш, че пратката ти е за 5 лева, обаче нямаш фактура ще ти кажат намери си фактурата и се върни. Така е в КАТ, така е в данъчното, така е навсякъде. Твоето мнение не струва и 5 лева според нашето право. При англосаксонското не е така. Още си спомням как преди около 25 години млад и зелен в УК пребледнях като чух че ме търсят от митница. Тогава в шах и паника отидох да питам шефа какво да им казвам и като ми каза да им казвам истината и само истината направо онемях. Разказвам я тая история щото ми се е набила в канчето, но това е само пример. Иначе те си имат понятие "длъжностно лице", дали ще е митничар, данъчен или полицай няма значение. Въпросът е, че това лице представлява системата пред обикновения човек или фирма. Демек отношенията са между теб и длъжностното лице. Всякакви технически средства и бумащини са на заден план. Първата задача на това лице е да установи дали има проблем и дали има спор. Ако да кажем катаджията се усъмни, че си пил или си надрусан, първото нещо което ще направи (още преди да ти е дал дрегер) е да те попита кво си пил и кво си се друсал. Ако си признаеш че си само на две бири и той вземе че ти повярва, практически веднага може да ти напише глоба или там каквото се полага. Няма нужда от никакво мерене, защото ти си признаваш, а той ти вярва. Ако решиш обаче да се правиш на пич и кажеш, че си чист, тогава за длъжностното лице има два варианта. Или пак трябва да ти повярва и да те пусне, или да докаже, че лъжеш... Естествено тогава ще изкара дрегери-мрегери или като трябва ще те качи в патрулката и ще те закара до най-близката болница за проба. Изобщо каквото му трябва за доказване, той ще си го направи. Въпросът е, че докаже ли... е тогава ти се е@ва мамата. Щото ако наказанието за 2 бири е Х лири, то за това че си излъгъл е ХХХХХХ лири, нали ако е само с пари. Иначе може и на топло... отделно, че трупаш едни точки и следващия път става още по ХХХХХ. Накратко, англосаксонската система преди всичко те възпитава да не си и помисляш да лъжеш длъжностно лице. Щото излъжеш ли и ти кажат контра, то играта загрубява страшно... Та в тоя дух да се върнем на идеята ти за манипулация, за вентилаторчета и т.н. За какъв чеп му е на бай-ингилизин да лъже уредите, след като го спрат и го попитат на какво е, той ще си признае и майчиното мляко?
|
| Пон Сеп 26, 2022 10:55 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
така е. спирали са ме англия без документи. изчервих се подобаващо, човека вика - споко, случва се на всеки. - колата ваша ли е? - да (може лесно да се провери, беше с английски номера). - имате ли валидна книжка? - да поговорихме 5 минути на житейски теми, явно да ме преслуша. - е, лек път, сър, и не си забравяйте друг път документите (но си записа имената и номера)
говориш учтиво на 'офицер' (не защото съм наясно с техните пагони в полицията, а защото е длъжностно лице). явно те преценяват по нивото на паника (дали просто се шашкаш, че си си забравил документите, или лъжеш). и ако нямаш друго нарушение си продължаваш пътя.
тука... беше ми изтекла книжката. не съм обърнал внимание. пуснах си нова в общината, а там срока е месец само. адвоката ме посъветва да не карам с изтекъл документ, щото някои съдилища приемат, че нямаш документ и наказанието е като за 'без нижка'. формално е така - нямаш валиден документ. но си имал 40 години книжка, не ти е отнета, нямаш актове, не са ти извадили око, не са ти отрязали крак, просто не си догледал срока. по нормалната човешка логика не би трябвало да те застрлят за това. да, ама не!
Последна промяна ДедоБоре на Пон Сеп 26, 2022 11:23 am, променена общо 1 път
|
| Пон Сеп 26, 2022 11:19 am |
|
 |
|
itso.t
|
Нека се върнем още по-напред - към поводът за това отклонение на темата. Тоест, към възмутеното мнение на Груби как така нарушителите имали права. Или казано иначе - към деянието на юнака с Поршето. Та, обсъждаха се деянията по нашите земи. Защо англичанина би направил нещо ли? А защо в Чукотка не биха? Защо зимбабвиеца ще е с особено мнение? Ами всички изброени нямат никакво значение. Нека обсъдим какво би направил Ганьо-вървелата? Още повече - какво би направил ако в али-леля продават залъгалка? Да подсказвам ли? Да оставим обсъждането на англосаксонското право за момента в който ще бъде въведено тук. А това какво би направил инглизина в Англия, и защо... Това вълнува единствено английския КАТ. Вероятно си се досетил каква е целта на нашенските полицаи да те разпитват откъде идваш, накъде отиваш, какво работиш? Едва ли някой си прави илюзията, че ги интересуват отговорите на тия въпроси... 
|
| Пон Сеп 26, 2022 11:20 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и това е така проблема в нашето (и в европейското, и не само) право е свръх-регулацията. понеже има едни хора на заплата, които считат за свой дълг да произвеждат закони, колкото по-сложни и колкото повече, се стига до това, че обикновения човек не е в състояние да научи всички неща, дори за неговия ареал на дейност и живот. а вътре в законите има толкова нееднозначности, че отваря широко поле за адвокати и съдии, които в зависимост от 'мотивацията' получават или 'суха вода' или 'дървен камък'. и дори нещо повече - съдията отсъжда по 'вътрешно убеждение' не знам какво пише в закона за отказа от тестване. но ако не са записали, че този отказ не важи при ПТП с жертви, са за 
|
| Пон Сеп 26, 2022 11:30 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами точно това обяснявам. Причината е точно разликата в (не)разбиране за ОТП (обща теория на правото). Колкото и да е странно, това е по-скоро точна наука или поне наука с достатъчно логика. От начина, по който се балансират права и задължения се изгражда една или друга система и съответно се постигат доста различни резултати. Връзката всъщност е двупосочна. Правото възпитава хората, както и възпитанието на хората определя правото. Демек не само правото ни е сбъркано, ами и мисленето. В случая, ако тоя инцидент с поршето се беше случил на запад, отговорността да бъдат направени всички изследвания щеше да е върху тамошната полиция. Шофьорът би могъл да се опита да попречи на полицаите, но както обясних системата е такава, че да пречиш или да лъжеш органите вдига мизата експоненциално. Демек ако за катастрофата нормално се полагат да кажем 5 години затвор, то затова че си опитал да попречиш ще докара на шофьора още 10 или 15 години над полагаемите 5. Гарантирано тоя шофьор много ще се замисли дали да прикрива деянието си или не. Както казах такава е системата им в много области, съответно подсъзнателно им е набито в канчето, че не може да се ебаваш със системата. Демек най-вероятно тамошен шофьор щеше да си даде проби като пич и нямаше да рискува да си удвои или утрои присъдата. Освен ако не е много изпечен или много голям глупак. Просто това е система на вероятности, при която ако блъфираш успешно печелиш 5 лева, но те хванат губиш 10 или 20. Като при това длъжностните лица имат много голям стимул да хващат блъфьорите, защото голяма част от "контрата" им определя бюджета директно и от там и заплатите. Така че това е една игра. И в тази игра дребният мошеник/престъпник по дефиниция е на загуба, защото ще успее един, два, три пъти. Но веднъж да го хванат и си плаща солено. За дребни нарушения просто не си струва да играеш подобна игра. Единственият проблем, е с големите престъпления. Тъй като наказанията растат експоненциално с всяка контра и реконтра и идва един момент където вече ти е все тая... Та така де... Резултатът е, че на запад хората са възпитани в една система, тук е друга система. Тук тоя с поршето ще пробва всичко, защото ако спечели ще се измъкне. А дори и да не спечели ще си вземе само нормалното наказание. Естествено, че ще се пробва. В тая игра той може само да спечели. Докато на запад както казах играта е малко по-различна.
|
| Пон Сеп 26, 2022 12:13 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Така, така...освен това дето го е надробил, да му добавят "отказ за съдействие на следствието" и да го добавят като кумулативно разширяване на наказанието. На място му го разясняват любезно, вече в съда само го констатират - и ако наистина се окаже спирт и прахчета... Но като знам и съдебната система колко е читава...
|
| Пон Сеп 26, 2022 12:34 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Теория и практика... На теория е така както казваш. На практика когато шофьор възпитаник на "оная" система се окаже в нашата действителност много бързо започва да шофира като перничанин, че дори и да ги засенчва. Тоест, не е въпрос на възпитание, а на яко стискане за топките. Което е друго. И когато хватът се охлаби, виждаме резултата. С пълна сила важи и обратното. Както и да е. Предлагам да се върнем в нашата действителност. С какво биха ни били полезни алкони монтирани на автомобилите които се лъжат например с вентилаторче или подобна дивотия? За съвестните ще е досада, за тарикатите също. А ползата ще е?
|
| Пон Сеп 26, 2022 1:18 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не може да не сте забелязали как се държат на пътя у нас коли с жълто-синьо флагче
|
| Пон Сеп 26, 2022 1:28 pm |
|
 |
|
velio
|
Щом и в София ви прави впечатление...
|
| Пон Сеп 26, 2022 1:40 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Ами не съм забелязал нищо по-различно от това как се държат румънците например - ама това доказва тезата ми от преди две страници, че дето е стъпвал руски ботуш нищо хубаво не се е случило.
|
| Пон Сеп 26, 2022 3:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
По тая логика Чикаго и ЛА трябва да са били дълго тъпкани от руски ботуши ...ама не са  Пресен пример от онзи ден, ходих до Чикаго, на светофар, някаква средна хубост кола, десен завой от най-лява лента, дори не свирна на другите, и за там и ЛА подобно каране е ежедневие. Да споменавам ли с колко средно се превишава ограничението в Чикаго? Има американци които не искат да карт в Чикаго и ЛА страх ги е защото трафика е хаотичен. А за трафика в София ...истината е че караме като баби, трафика във всеки един по-голям американски град е доста по динамичен, макар и да изглежда всеки да си спазва лентата и правилата, това е много измамно усещане. Аз се старая да карам културно, т.е. макс.10-15 мили над ограниченото, и редовно ме изпреварват от дясно, което на практика се води безразсъдно шофиране и наказанието е сериозно, и това в Индиана което е село с почти никакъв трафик. Иначе по закон и честа смяна на лентите тук е нарушение, и какво от това ?
|
| Пон Сеп 26, 2022 4:28 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Шарен свят, какви ли не случки. Преди доста години, аз в немско. Карам по навигация по някакъв междуселски път. Поредното кръстовище, и навигацията казва "завийте наляво". Аз като съвестен продукт на "съветския ботуш" културно се престроявам за ляв завой. И докато изчаквах да мине трафика с предимство, тая гад каза "преизчисляване, завийте надясно". Казах и нещо на сръбски и с повишено внимание завих надясно. Вероятно за околните съм изглеждал като тоя от твоя пример. 
|
| Пон Сеп 26, 2022 4:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Абе не беше с навигация, негро някакво явно в последният момент е получил сигнал от кораба майка, но това не са единични случаи. Във връзка с това, че едва ли не ние сме най-зле ... ние сме най-умните, ние сме най-красивите, най-работните, най-добрите шьофьори, при нас се кара най-зле, при нас корупцията е най-голяма, при нас има най-много катастрофи ... тия неща някак вървят ръка за ръка Нито едно от тия не е вярно каквото е при нас съвсем същото е навсякъде, с някакви минимални отклонения. Ако гледаш едно конкретно място е едно, примерно ей тука из селцата все едно баби карат, бавно , спокойно, трафика е кротък, чак да заспиш ... в Инди изобщо не е така а пък Чикаго компенсира 10 щата като Индиана  В момента от Флорида и Тексас надават вой заради шофьори от ЛА и НюЙорк, горе долу както Софиянци надават вой за Перничани, или в провинцията за Софиянци 
|
| Пон Сеп 26, 2022 6:15 pm |
|
|