|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:20 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Хаха, да той е, по едно време свърши парите и го разкара.
|
| Нед Сеп 25, 2022 7:44 am |
|
 |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ако е към мен - вече казах че осъждам войната, диктатурата, която отнема правото на свободно изразяване на хората и превръща национални медии в машина за пропаганда, осъждам и експлоатацията на ресурсите и народа на една държава за облага на малка група олигарси, умишленото забавяне на развитието на иконимиката и технологиите и с цел "прост човек лесно се управлява". Не съм им светил докато са крали, та нямам лични записки - всичкото ще е от или от западната преса, или по-стари статии от опозицията в русия, щото в последно време свободни медии там няма. Същото важи и за северна корея - за там съвсем нямам "факти", но не ми харесва как се случват нещата там. Лично мнение - както и всичко друго в тоя форум. Ако е било нещо повече, изобщо не е тук трибуната да го защитавам. А темата е "НОВИНИ от цивилизования свят", та дори и да не са факти, а просто новини, пак имат място тук - макар че аз гледам вече да не пускам и новини, защото няма как да съм сигурен че са верни. И пак казвам, обаждам се само когато ник се изложи с нещо, или някой поиска позицията ми за нещо. Малко. Руснаци - последният, с когото се запознах не се брои - избягал е '89 в щатите и върти здрав бизнес там, който обаче е свързан с ... Украйна. Където не съм бил (отказвам все), колеги ходиха баш покрай майдана 2014, имаме важен под-доставчик или по-точно партньор в Одеса, но те са по механики и оптики и нямам директен разговор с тях - слушам какво разказват колегите след срещите. Да, и севернокорейци не познавам, всъщност, и южнокорейци не познавам. Далеч съм от това да се нарека "познавач" на едната или другата страна в конфликта, то и за България и българите не се смятам за такъв. Съвсем лаконично да го кажа - преди години говореха за "ориентация" на държавата - евроатлантическа или про-руска (тогава нямаше опцията "дупето да е за китайците"). Та това е есенцията - ще сме лакеи на някого, колкото и да си въртим гъзъ, взе ни е отзад. Изборът е наш - "на кого", а не "дали". Аз за момента съм категорично за запада да ме клати в евро, и това е. Който мисли че ще може да се отърве, или да се осъзнае, или да действа - самолети бол, държави бол - след 2-3 поколения ще се брои за "native" там и готово. Може и шеф в газпром да стане - само да внимава с високите прозорци, че са опаснички.
|
| Нед Сеп 25, 2022 9:06 am |
|
 |
|
nik
|
Гичо, ... момче младо... поне на житейски опит много ми младееш... Току що описа основните занимания на американците по другите държави, при което възниква въпроса - след като "демокрацията" която рекламират е толкова хубава защо се налага да ползват толкова много похвати типични за диктатурата? И след като осъждаш войната, защо нищо не казваш за югославия, сирия, ирак и други потърпевши от войни, защо игнорираш американските войни? Относно мераците ти да те опъват срещу евро.... просто ме остави безмълвен... задника си е твой, но не бъди агресивен към други хора които нямат тази същата страст като твоята... Към всички - от кога статистиката се води по единични изолирани случаи?
|
| Нед Сеп 25, 2022 3:27 pm |
|
 |
|
gicho
|
 ака
Сигурно съм по-млад от теб, ама нещо мъгляво ми се върти в кратуната, ся да си спомня ... а, да - "пропагандата" '91 (ако не бъркам) каза че садам нападнал кувейт. По това време интернет нямаше, съответно мъск е невинен, та засега мисля да си държа на тази теза. А, после че им оправиха държавицата? Ами да, избраха си грешен спаринг партньор, и излязоха с нож в бой с пистолети. Юго-то - и там мъск беше бебе, та и там няма да е той - ама имаше нещо разпри между мюсюлмани и християни и едни заколения, има резолюция на ООН, пък то май там и рашата имаше глас, и нещото почна. Помня едни дела в Хага ли бяха, един май се отрови, други май лежат още? Тоя съд май преди 70 години пак имаше работа, надявам се до края на годината да поработи ефективно пак, ама усещам че тоя път няма да е лесно да закарат новия боклук дотам. Ма това е пропаганда - ако путлер беше тогава на власт, такива своеволия (на съда) нямаше да има. Сирия - ми а де, рано е да се каже, няма да коментирам щото рашките и там си оставиха ръцете - май бая армия бяха закарали там, знам че доста са се "върнали" в Украйна... Нямам факти, та затова не задълбавам. Да ти припомня - забрави Либия - там не ги следях много, помня че на ердоган едни момчета прескочиха дотам по едно време, ама май вътрешно се оправиха - разбира се, помогнали са им отстрани - кой, как и колко, оставям на теб да "дадеш факти" - т.е. да обгазиш темата с "те си бият негрите". Там мъск вече беше на картата, ама не се наложи да помага с интернета - нямаше още скайлинк. Египет? Беларус? Виетнам? Авганистан? Чечня? Армения? Ангола? Сега, усещаш ли се какво пишеш? И сещаш ли се че в мадъ раша, най-свободната страна, едно такова радикално изказване те праща на топло автоматично? Знаеш ли че в любимата ти обетована земя в момента не може да споменеш думата "инстаграм" без да кажеш че това е терористична организация? Ако забравиш си на пангара. А тука можеш да пърдиш колкото искаш и никой не ти търси сметка - от какво се оплакваш, не разбирам? Какво са ти ограничили? Достъпът до положителни новини за раша? Ами замисли се - може и да не ги цензурират, а просто да ги няма. Хм, май не е толкова стриктна диктатурата тука? Я да дадеш факти, ако обичаш? Чакай, знам какво ще кажеш - "аз толкова пъти съм давал, който не го мързи да си търси". Ех, търся, търся, ама само фейкове намирам. Смили се над моята некомпетентност (и неопитност) и ми дай просветление, ама да не е от твоите "а пък те в америка си бият негрите". Тъй, май нещо не ти се връзва - натрупал си опит, пък не си... айде да си избереш. Туй че те клатят за рубли и не се усещаш даже, не те прави девствен.
Последна промяна gicho на Нед Сеп 25, 2022 10:06 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Сеп 25, 2022 9:58 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Съдбата има странно чувство за хумор - човека съборил една стена сега май трябва да събаря друга. Защото като гледам комунизма се завръща с пълна сила, нямаш право на собствено, хеле пък различно мнение - https://life.dir.bg/zvezdi/kontsertite-na-rodzhar-uotars-v-polsha-byaha-otmeneni-zaradi-negovi-izyavleniya-za-ukrayna
|
| Нед Сеп 25, 2022 10:05 pm |
|
 |
|
nik
|
 Re: ака
добре, изброи войните, някакви разправии си имали някакви там държави, ама критика не видях към американците които дефакто ЗАПОЧНАХА войните, които дефакто пускаха бомбите, които дефакто избиваха масово наред цивилни, които дефакто съсипаха много от изброените държави пускам ти веднага, линк от съседната тема, пуснат от milenjs, незнам защо я е пуснал в новини за българия, по-добре пасва на темата за големата "цивилизация" https://life.dir.bg/zvezdi/kontsertite- ... za-ukraynaкъде видя твърдения като твоите изричани от мен? някъде да съм казвал нещо подобно? било за рубли или други валути? даже напротив, казвам че не трябва да се дупим толкова бързо... ама найсе, ти изглежда си винаги готов... и даже изглеждаш доволен от себе си, което напълно изключва варианта да ти се помогне да се изправиш
|
| Нед Сеп 25, 2022 10:06 pm |
|
 |
|
gicho
|
Да, това е пример, който на пръв поглед изглежда като цензура. Не съм му чел изказванията - не видях за кои негови думи са го бан-нали, та трябва да се провери. Ама хайде да видим голямата картинка - не е в гуантанамо още.
|
| Нед Сеп 25, 2022 10:15 pm |
|
 |
|
nik
|
ако четеш само заглавията и панически затваряш което не пасва на религията ти, съвсем разбираемо е да не виждаш което не ти изнася... за да погледнеш голямата картинка, първо трябва да се изправиш... докато си стиснал здраво палците, картинка няма, има само евра, послушно заработени евра, и ако трябва да сме точни - малко евро центове срещу голямо навеждане, честито
|
| Нед Сеп 25, 2022 10:20 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
|
| Пон Сеп 26, 2022 12:37 am |
|
 |
|
nik
|
това е малко стара информация (за УК) - по някое време на пандемията част от енергийните компании симулираха фалити и премахнаха възможността да сменяш енергийния доставчик, преди това имаше сайтове за сравняване на цени, вече не работят, домакинствата са застопорени кой където си е бил, т.е. конкуренция вече на практика няма
другото кеото приеха съвсем скоро - уж прайс кап щяло да има, ама не на свръх печалбите, тези свръх печалби си остават, просто цената която е над тоя прайс кап, няма да се плаща от клиента, щяло да се плаща от правителството, което пък щяло да вземе парите от общия бюджет (т.е. пак клиентите го плащат) и от заеми (които пак клиентите ще плащат) споменаха нещо за 40 милиарда планирали да източат по тая схема към енергийните компании, не помня за какъв период
и те така... тъй като вече е непосилно на клиента да плаща за свръх печалбите на едни свръх богати хора, това вече ще става директно от бюджета... ама иначе говорим за пазарна икономика... премахваме конкуренцията и субсидираме свръх печалби с държавни пари от общия кюп
|
| Пон Сеп 26, 2022 1:54 am |
|
 |
|
gicho
|
Енергията все още е силно подценена стока, и това беше така заради дъмпинга от едни страни, дето са готови да продават, независимо от цената - щото е най-лесно да копаш и да бройш само, и щото друго нямат. И от неразбирането, или алчността, на други страни да се възползват от това, независимо че се връзват здраво към този ресурс. В момента отива към реалната си цена и това е шок за всички. Има начини да се балансира с по-ефективни (евтини) източници като АЕЦ. Но иска осъзнаване и тая студена зима може да е полезна за западния свят да се сети. Има едни политики там, дето се опитват да гонят някаква енергийна неутралност и нулев въглероден отпечатък. Това са неща, дето след 200 години, ако още ги има русия и китай, ще им дойде до носа. Но първо има да се покатерят още няколко етажа по пирамидата, за да почнат да мислят по този начин. Или западняците да слязат няколко етажа, което ми се струва по-малко вероятно - ще излъжат някоя бедна държава или континент да им изнася енергия (африка примерно), или ще затворят очи за още няколко мирни атома. Ей тука имаме шанс - предлагаме Видин, Белене, Русе, Лом, Силистра като места за нови централи и европата да помага. Хем ще им е далеко да не ги мислят, хем пък ток ще имат. Шшштт - тихо, ще те чуе разведката че ревеш да има конкуренция и ще стане лошо. В мадъ раша колко енерго-та има и как е уредена конуренцията? А, няма - големия брат казва колко ще е тока, газта и бензина и това е. Ако изобщо има ток де, че то не навсякъде има електрификация. А ако имаш конструктивна идея за устройство/строй, при който нещата ще са по-добре, давай - нобелова награда може да изкараш. Иначе и ти си поредният мърморко - "мъж го искам, ся го искам, ама не такъв..." - анархията е пробвана и явно не е много тачена. Никой не те спира да си направиш собствена централа (атомна, слънчева, вятърна) и да покажеш среден на енергото. За справка има тема - соларки, батерии, off-grid. Иска инвестиция, съответно да имаш гащи. Ако си много добър, можеш и да почнеш да произвеждаш - в мразената от теб европа преди имаше сериозни субсидии за това, и токът се изкупуваше на добри цени. Ама чакай, теб никой не те клати и си напълно независим - до момента, в който някой вдигне тока, захарта или олиото, и усещаш че и топките са вътре. Независимостта не е да бръщолевиш "аз съм...", за нея се работи и се полагат усилия - на лично, или на държавно ниво. Ако трябва и войни се водят, но това трябва да остане за съвсем краен случай. И, както неведнъж съм казвал, силните държави крадат от другите страни, слабите опоскват собствената си държава и народ, и после скатават някъде по уредения свят да си карат бентлитата. Или си строят мечтания свят като изолиран остров в тяхната държава, за да имат късче от рая (поръчкови италиански мебели) в Сочи. Вдигат една бетонна ограда, слагат буферна зона, и викат - "а, аз съм патриот, обичам страната си - все пак, моя собственост си е". Всяка една допълнителна регулация (прайс кап) води до изкривяване на пазара. Там логиката е проста и ефективна - търсене и предлагане. Има и реклама, с която да изкривиш търсенето да не е точно по качествата на стоката, но това е достъпно и за Шел, и за газпром, и не е само един телевизионния канал. Е, не е разрешено за тютюневата индустрия примерно, или за оръжейната. В България това е цветна картинка от десетилетия, дето се визуализира преди години - цялата държава плаща на софиянци да им е топло. И през соц-а беше така и не само за топлото, а там, дето още им се иска да е соц, продължава. Ако си в групата на получаващите, се кефиш. Ако си от страната на плащащите за кефа на другите - ревеш. Или, ако ти дадат жителство, можеш да смениш групата. Ама то жителство не даваха лесно. Сега е уредено по друг начин - който е ценен може да отиде където иска. Който не е има право да стои, да се оплаква и да трае.
|
| Пон Сеп 26, 2022 8:11 am |
|
 |
|
nik
|
Бе стига сте ревали с тая мада раша, даже няма да си правя труда да ти чета глупостите, аз не съм в раша, и не ме инересува какво има там, за 315ти път - аз съм в европата и ме интересува в европа как ни ограбват
|
| Пон Сеп 26, 2022 12:17 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Яко...тия готвачи... Сигурно е спестил и от готвене и суха храна за наемниците... https://m.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_uk ... _chastnata
|
| Пон Сеп 26, 2022 12:37 pm |
|
 |
|
gicho
|
|
| Пон Сеп 26, 2022 2:31 pm |
|
 |
|
gicho
|
руШия също е в Европа, ама географията за друг час ще бъде. Отговори ми тогава на въпроса какъв трябва да бъде общественият строй, който смяташ за по-добър от сегашните? И как може да се стигне до него, тръгвайки от текущата отправна точка?
|
| Пон Сеп 26, 2022 2:36 pm |
|
|