Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Абе не знам какви факти гледате, но долара бие еврото, казват ни да не си мием гъзовете и да не си мием гащите, да стоим на студено. Още малко ще кажат, че е и един път храна на ден трябва да приемаме!
Бах тоа цивилизован свят от оФ-чи глави.

Пет Сеп 23, 2022 11:10 am
Профил
Ранг: Форумен бог

nik написа:
бе не знам какви липси на факти бълнувате при положение че вече марионетките на Америка си признават че искат война, не мир

Хипотетично, казваш, ако ти изнасилват жената, щя е помолиш да не се дърпа, щото бащицата казал, че така няма да я боли? И ще се прибереш да си догледаш мача?
Предполагам, видя какво казва - ако Украйна не се бие, си отива като държава. Е, може да си отиде и като каже "ами добре де, не ме бийте, взимайте донбас" - това си е техен избор. Оф, пак забравих - те американците им казали да се бият. Пък ся путлер като казва "айде на фронта", то е нормално щото са го напднали във война, дето той я е почнал. Ами има зомбита тука, не е като да няма.
Ако НАТО и янките бяха тръгнали да слагат ядрени оръжия в Украйна, пак щеше да е просто реципрочна мярка срещу наличието на такива в раша. То сигурно и това някъде е пуснато като опорка - че мАсква знае за такива планове, и те са точно до ония за биолабораториите.
Цитат:
Иначе за фактите - напомни ди го другия път като цитираш чужда пропаганда

Значи, тоя път да не гледаме липсата ти на обосновка? Къщичка, аз вече не играя... Заключ...? Това ли казваш?
В дух на конструктивност, отдавна не пускам нищо тук. Реално поствам само отговори на твоите необосновани твърдения.

Пет Сеп 23, 2022 11:31 am
Профил

satchy написа:
но долара бие еврото

Ами така е. Европата е застрашена от сериозна рецесия, ако не се справи в черната оФца (дето е червена). Пазарите отговарят непреклонно. Ако щатите нападнат канада, или мексико, сигурно ще се обърне тренд-а.

Пет Сеп 23, 2022 11:36 am
Профил
Аватар

Спечелихте войната. А какво стана с новините от света?

Пет Сеп 23, 2022 11:36 am
Профил

Гичо, извади си главата да не казвам от къде... "изнасилването на жената" започва по заповед от америка, всичко останало са следствия

Ако украйна не беше колонизирана от америка 2014, и ако не изпълняваше нареждания от вън 8 години да "изнасилват жените в донбас" нямаше да има война, нямаше да има и причина да се бият, всичко си има причина, и тя не е от вчера, както пропагандата се опитва да замаскира историята

И Защо реципрочната мярка да е в украйна? Какво му е реципрочното? Да не би русия да има ядрени оръжия в мексико? Какво съм пропуснал? Или пак си плещиш чуждата пропаганда без да мислиш?

И понеже пропагандата на която се кланяш не дава обяснения, замисли се, защо лошите руснаци стрелят по терористи, и цивилни са само косвени жертви, а добрите украинци стрелят по цивилни от собственото си население, където дори няма руски военни, целят се в пазари и други оживени места, където хората пазаруват, отишли хората да купят зарзават... не оръжия

Пет Сеп 23, 2022 12:25 pm
Профил

Едните са само лоши, пък другите са само добри ...

Пет Сеп 23, 2022 12:52 pm
Профил

gicho написа:
satchy написа:
но долара бие еврото

Ами така е. Европата е застрашена от сериозна рецесия, ако не се справи в черната оФца (дето е червена). Пазарите отговарят непреклонно. Ако щатите нападнат канада, или мексико, сигурно ще се обърне тренд-а.

Ми баш опитите за справяне с "кризата" водят до печалбите в долари и обезценяване на еврото :D
А бе и аз не съм вред, обаче бая народ тряба да свали розовите очила!

Пет Сеп 23, 2022 1:18 pm
Профил
Аватар

повечето от пишещите тука би трябвало да са инженери.
характерно за инженерното мислене (пак би трябвало да) е причинно-следственото аналитично мислене.
т.е. какво ще стане, ако...

ще дам по-разбираем пример:
поради 'нарушените логистични вериги' няма транзистори. намирате от нейде любимия КТ315. запоявате го на платката криво-ляво, пускате тока и получавате гърмеж.
почвате да псувате 'дева и скапаните руснаци, един транзистор не могат да направят'. това, че сте му пуснали 1А@100V, за вас няма значение.
отказвате дори да отворите дейташита, щото е на руски и или не го разбирате, или руснаците по дефиниция лъжат.

не че и 'не-руснаците' понякога имат пропуски или лъжи в чаршафите си.
ако сте по-реалистично настроен, като ви дойде нова ролка с транзистори, ще извадите един и ще му свалите характеристиките. по-песимистично настроените ще извадят 10.
и, ако в чаршафа пише 50мА и 30V, а вие му пуснете 55mA или 35V, проблема си е изцяло ваш. виж, ако видите на харктериграфа отсечка на 28V, това вече е 'факт-чекинг' на новоговор.

но може да нямате апаратура, може да ви мързи, или още да не сте си настъпили съответния комплект мотики, и отваряте фейса/тубата, намирате филмче как някоя кака мери транзистора с шублер и казва, че е супер-дупер.

това е същото, както и когато някаква гинеколожка ви обяснява как руската микроелектроника била разбита и сваляли чипове от хладилници, за да ги слагат в ракети. и пропуска факта, че няма чипове и за европейските хладилници, или ако има, са китайски. тука повечето хора би трябвало да са наясно, че чиповете за ракети и чиповете за хладилници имат малко общо помежду си.

с годините опит, инженера почва да взема решенията интуитивно и не прави масово 'факт-чекинг'. на новоговор това се нарича 'експертиза'. би следвало, ако търсиш 1А@100V въобще да не поглеждаш към КТ315 или 2N2222.

има и друг момент. като си пуснал 100V на КТ315 (да напомня - всичко руско е говно), тока в колектора скочил на 1А. некадърници. но напълно игнорираш факта, че на базата са се появили 100V и базовия ток също е скочил на 1А и съответно е изпукал почти цялата платка. и колкото и да ти обясняват, че тоя транзистор не е за тая работа, твоето убеждение, че е заради скапаните некадърни ушанки е непоклатимо.

---

защо давам такъв пример?
ако не го разбирате, няма смисъл да се обясняваме нататък.

в момента много хора страдат от тунелно мислене - възприемат само това, което им се иска.
за много от тях, ситуацията започва с 'нищо непредизвиканата руска агресия от 24 февруари' (тока в колектора). а че от 2014 в западна Украйна тече гражданска война, редовната армия обстрелва цивилни и ги избива (напрежението СЕ) не го виждат. вчера - обстрел на пазар в Донецк, вероятно от френските самоходки 155мм. улицата с цветята. ударен е градски автобус. много убити -автобуса е на решето и от двете страни, по тротоара лежат в кръв две или три момичета под 20 години. станали са сутринта, обули са си дънките, нарамили са си дамските чантички и са отишли 'на пазар'. но няма да се върнат. едната е покрита с кашон. бащата надига кашона и реве. доктор намира телефон и звъни на 'мама'. жената вдига, доктора обяснява 'сина ви е убит в автобус, на тая и тая улица, елате'. жената пристига и не може да разпознае сина си (на 14 години), защото почти нищо не е останало от него. боеприпас за танкове дава такъв резултат при автобуси.

това е само от вчера, а продължава 8 години. тия хора НИКОГА няма да се върнат към Украйна (базовия ток). никога!
лесно се намират видея. е, не толкова лесно, колкото на протестиращи младежи против мобилизацията (които видимо са на възраст, при която не са ходили в казарма). или пък на зеления клоун. и сега изведнъж 'световните лидери' групово се възпалиха от някаква мобилизация и/или референдуми.
щото руския КТ315 е лайно (референдумите в Украйна), а китайския клонинг на американския 2N2222 е трепач (Косово, при което дори и референдум нямаше).

затова, колеги (инженери), когато коментирате руските или американските транзистори, поне прочетете чаршафите (историята).
дали ще им сваляте характеристиките (факт-чекинг) си е ваша работа, но, ако излагате аргумент или пристрастие, поне го аргументирайте.

Пет Сеп 23, 2022 1:29 pm
Профил
Аватар

я някой да ми обясни - къде отидоха бежанците от гражданската война, която е започнала 2014? всички в Русия? Бежански лагери по границата, всички в Крим, хуманитарни кризи до Москва - къде?

хубаво, информационно затъмнение, гинеколожката(и аз не я понасям) и Мути ни/се занимават само със сирийци, афганистанци и африканци (2014-2022) -
но къде са хората бягащи от тая 8 годишна гражданска война, или са ги затривали по един
на общинската граница в ЛНР и ДНР? и сега им намират общоите гробове, пък казват че са от руснаците. Нямаше наплив на украинци в България, Германия, Румъния, Полша, Швеция и незнам коя още страна 2014-2022, но от Феб 2022 стана нещо друго (спряха избиването на правоверните руснаци, а нацистите забегнаха зад граница / на Запад).

И за чий му беше на тоя ДС гений в Москва да започва война - можеше спокойно да затрие Украйна (и да им затвори крановете) чрез СП2 (и куп други лостове) и да прибира
по милиярд(и) на ден? Но нещо го изби на принципи (изведнъж - след всичките изцепки на разни газови, алуминиеви, стоманени и прочие крале пръснати из Лондон и двете страни на Атлантика). Че и реват как "колективния" Запад искал да ги съсипе? Що тагава дечицата учат, работят и учат в колективния Запад - или и те са шпиони, от малки?

Да кажем, че са избили "зверски" 100 или дори 1000 локални руснаци в тия райони
- как това оправдава война с днешните мащаби? Тия в Кремъл късогледи ли са да видят какво става в Израел/Газа, Израел/Иран или между двете Кореи,
между Пакистан и Индия? Има конфликти, но да започнеш война в Европа, 2022... Лавров 8 години къде спа?

Да е ясно - не оправдавам нито САЩ, нито ЕС/ЕК за поведението им и пълната политическа самонадеяност, но
не бяха те които минаха границата на Русия с танкове.

Толкоз от мене...

Пет Сеп 23, 2022 1:47 pm
Профил

Дедо,
2N2222 и КТ315 са измислени от homo sapiens....
В момента тоя вид е на изчезване.

https://www.ng.ru/stsenarii/2020-12-21/ ... anity.html

Пет Сеп 23, 2022 2:04 pm
Профил

ДедоБоре написа:
..............

ДедоБоре велик си ! =D>

Grubi написа:
я някой да ми обясни ....... Толкоз от мене...

Както бях започнал началото на седмицата захрата от къде 2 лева беше станала 2,49 в лидъла, днес в била 2,99........
От европа ни облъчват че ще спират возила на гориво, аец и ред глупости...... ще се топлим и произвеждаме само от слънце и вятър..... тая работа ми изглежда все едно ни пробутват въздух под налягане за много пари.......

Линк нямам но служах по сутрешния блок вчера на 22.09 по бтв че в Германия ще трябва да се пести:
- витрините на магазините не трябва да се осветяват ....
- вратата на магазина трябва да е затворена за да не излиза топлото от там......
- създават телефонна линия къде да звъннеш и да питаш как да пестиш??????!!!!!!!! Представяте ли си назначават Н на брой младежи в кол център (осигуровки, транспорт и т.н. колелото се върти) за една безмислена работа която нищо не произвежда. Тук се потвърждава и основната политика на Европа - работа за всички но КУХА. А сега да си представим и олигофрена който ще звънне там - Алоуууу много съм богат , джакузита , ферарита, частен самолет .... ама ше ми кажете ли как да пестя :lol:

Та Grubi искам да кажа че тая работа с войната и световната криза ама хич не ми се връзва и все повече приема нелогични форми..... олигофрени ли урпавляват, някаква секта ли що ли..... Ама аз отдавна спрях с инженерните причинноследствени мисли по въпроса защото такива няма как да има

Пет Сеп 23, 2022 2:21 pm
Профил WWW

Дедо, както винага има много резон в думите ти. Това, дето му викаш "тунелно мислене" му викат още "мислене в рамка", и не е изключение, или привилегия на русофоби или инженери, или обратното - на не-инженерите. Валидно е за всеки един човек - имаш рамка на мисленето върху даден проблем, и я пренасяш по аналогия върху всичко, което има отношение.
Лично за мен, рамката е оформена още преди войната - от методите за разправа с опозицията в онази държава, а пък сигурно е заложено още по-отдавна, точно в примера с транзисторите ти и изобщо сравнението на постиженията на едните срещу другите.
Това на пръв поглед няма връзка, но може би има - като младеж съм бил жертва на една пропаганда за братушки, за вечната дружба, за гадния загниващ империализъм, за световен мир, за тоталното превъзходство на КТ315 и К155ЛА3 над западните "боклуци" и т.н. Това беше изградило в мен, а и предполагам в огромен процент от хората по онова време, "рамка" на уважение и преклонение към братушките (в добрия смисъл на тая дума). После успях точно с измервания от първа ръка да видя, че нещата не са баш така. И ето го първото зрънце на съмнение и разочарование от себе си - как така съм вярвал в разни празни приказки и фейк новини. Превъртайки напред, в професионален план, съм виждал (предполагам и ти не можеш да го отречеш), че КТ315 е говно сравнено с конкуренцията. Което пак ни връща към дългия процес на изграждане на недоверие към една държава, или как да го нарека - всичко с произход от там. Да не споменавам автомобили, уреди и разни такива битовизми.
После дойде недоволството към управлението на руснаците, и на украинците, и на белорусите - което беше смазано (според мен) - така доверието беше подкопано още повече.
Последният бастион на стария фрейм на мислене беше "безаналоговата" военна промишленост, който също се срути като кула от карти още много преди да почне войната.
И така, примерно 30 години по-късно, разсъждавайки, виждам десетки причини да не вярвам на новините, идващи оттам. Да, сигурно това ме кара да не чувам и факти, които са иначе истини. Но знаем приказката за лъжливото овчарче...
После дойде януари, и февруари... рашките викаха "не бе, учение правим, няма да нападнем" и хоп... Каква е логиката да вярвам на такива източници?
Като вземеш един мултицет, и много си му вярвал, ама го хванеш че лъже, какво, ще премаркираш всички резистори на толкова, колкото показва той? За да не приемеш че и най-добрите (флук примерно) се повреждат...

Отговарям на искането ти да аргументирам пристрастията си - нищо повече.

А относно градския автобус - каквито и да са фактите, това нямаше да се случи ако нямаше френски гаубици, нали така? Т.е. тока в базата е дошъл преди това от нещо (започната е война от някого), и сега транзистора се е отпушил. Точно затова войните са лошо нещо и не трябва да се приемат за възможно средство - защото винаги има косвени жертви. Може би аналогията с токова защита би била полезна в смисъл че са нужни предпазни средства белята/веригата да не се разрастне до кварталната подстанция.
Ясно е че (при добро желание) можем да върнем веригата от причини и следствия стотици години назад, да обвиним евреите че са предизвикали хитлер и т.н.

Пет Сеп 23, 2022 2:33 pm
Профил
Аватар

@eldesign - остави ги сутрешните блокове на принципа "една жена каза", пък била тя и главната гинеколожка.
хората някак си ще оцелеят, индустриите - незнам
а това как да си затваряш вратата, как да се осветяваш, колко да пестиш - трудно някой ще го контролира (освен в някакви централни градски части)
сметките сами ще ни регулират...

Пет Сеп 23, 2022 2:49 pm
Профил

Гичо, това с автобуси и пазари не е спирало да се случва много преди да се появят френските гаубци, това че ти слушаш само западна пропаганда която лъже постоянно и замита под килима не отменя факта че се е случвало
Нека да не разменяме причина и следствие за да пасва на западната пропаганда

Проблема с тунелното мислене е характерно за хора неспособни на логично мислене, а тук за повечето облъчени дето се напират срещу фактите нямам съмнения че могат да мислят логично, по други теми... но стане ли дума за демокрация и русия и край... логичното мислене се забравя и се минава в режим цитиране на чужда пропаганда до припадък

Последна промяна nik на Пет Сеп 23, 2022 3:24 pm, променена общо 1 път

Пет Сеп 23, 2022 3:16 pm
Профил
Аватар

gicho написа:
.......

Аз пък имах точно обратния път - започнах от убеден "демократ" дето мразеше руснаци и всякакви "комунисти" още преди '89 с безброй проблеми още от ранно училищно време през 70-те с изказвания "противоречащи на линията". Колко тук могат да кажат например, че не са станали официално пионер и комсомолец? Колко могат да кажат че не са се заклели в казармата? Е, аз не съм :)

Така че, когато говорим за убеждения, аз лично знам едно-две неща по въпроса...
Но дойде очакваната демокрация, всички за една вечер станаха свободни, белите гълъбите литнаха в небето... И какво? 30 и кусур години по-късно, какво? Хората по-добре ли живеят отпреди? Или пък имат повече пари? Говоря за общата маса, не за няколкото високоплатени девелопъри тука.

Винаги идва сравнението "преди нямаше нищо по магазините, пък сега има всичко". Е и какво? Това ли е критерия за успех на една система, а не щастието на хората?
Преди имаше една малка група "партийци", дето въртяха някакви далавери и имаха повече от другите. Сега има също такава група, но вече са "демократи-бизнесмени", въртят се същите далавери, но вече дори и не скрито. Ако някой си мисли че това се е променило... по-добре да не коментирам.

Постепенно започнах да виждам ще цялата тая лъскава опаковка на "демокрацията" всъщност е завила едно огромно лайно дето бива пробутвано едно и също навсякъде, а където хората не го искат, направо им бива натирено под носа. Това абсолютно по никакъв начин не се промени от старата ("лошата") система, само дето сега в допълнение хората от малки биват промивани с идеята че това е пътят и истината и живота, а всички други са врагове с които трябва да се борим. Страшно много ми напомня за "1984" между другото.

Така че лично за мен, дали е Русия/Украйна или Зимбабве/Ангола, няма абсолютно никакво значение. Аз заставам на страната която се бори ПРОТИВ сегашната еднополюсна система. Дали иска да инсталира фашизъм, комунизъм, или някакъв друг "-изъм" дори не ме интересува толкова. По-скоро искам на света да няма една система която да диктува правилата и да определя как живеят всички. Това ми бяха аргументите през 70-те, това са и сега.

Пет Сеп 23, 2022 3:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004 ... 1194  Следваща