|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:03 pm
Електрически возила и батерии
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Електрически возила и батерии
тук бързо се оправихме, аз просто писах на английски - а човека се оказа в предпенсионна възраст и доста свестен, че и самия собственик. парички имат защото има много индустриални обекти и офиси, както и блокове. и разбира се защото има правила. Но видях, че и при тях има печалбари и не чак дотам.
|
| Чет Сеп 22, 2022 2:02 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
А дали преди да си "говорите" са знаели що е то бърз и бавен. Щото е рядкост хората по енерготата да ги знаят тия неща. На предната работа, преди да сменя всичко наред, колегата преди мен беше слагал квото има на магазина (най-евтиното) и всички табла си седяха отворени, щото постоянно падаха предпазители.
И от къв зор слагат такива малки предпазители не ми е ясно. 20А са към 4 киловата - 2 печки духалки да се случат на една фаза и приключваме...
|
| Чет Сеп 22, 2022 2:12 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Бяха 3х25, сега се 3х16. Щото като си в къща, и си с 3х25 трябва да плащаш двойно по-голям абонамент на година. А аз нямам големи консуматори.
|
| Чет Сеп 22, 2022 3:06 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е то там са изградили комунизъма  И електруредите ви са икономични. Един колега миналия месец си купи печка дето само за нея трябва 3х16...
|
| Чет Сеп 22, 2022 3:28 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
логиката, която ми сведоха е - за еднофазни абонати 60А, за трифазни делят на 3 и получават 3х20А. твоя си работа как да си балансираш печките.
ако искаш повече ампери на фаза - друга такса за присъединяване. ама на моя обект ми казаха, че може и да не може - жицата към трафопоста за целия обект била по новите изисквания (респ. тъничка), пък и самия трафопост бил 'на червено'.
трафопоста го е строил предприемач, че да си захрани неговия обект. после го подарил на ЧЕЗ, а те накачулили още 20 обекта и той взел че почервенял.
|
| Чет Сеп 22, 2022 4:17 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е тая логика е направо бетон  Той тоя предпазител да не е сложен като ограничител на жицата... То вярно че ако имаш 63А можеш и много да се опиташ да консумираш, ама си е голяма простотия да ти слагат 20 ампера щото трафа бил на червено. Има си други по-цивилизовани начини да ти "ограничават" консумацията - такива неща би трябвало да се решават със "санкция" като превишиш, а не да ти слагат 6А бушонче дето като си включиш геймърската I9 система и да падне... Пък като им е "на червено" трафа - да си сложат по-голям. На предната работа като го правихме го мислихме да може да се вдигне до 1000 - сега е 400. И 20kV кабела му е дебел и място има в клетката и всичко на входа е разчетено за 1000. Тука по нашия край правят достъпни предпазителите, ама ползват едни табла дето, не знам защо, ама винаги влизат оси в тях - та на практика си е малко приключение да си вдигнеш предпазителя ако случайно падне. Да си спреш тока ако искаш да правиш нещо пак. Сдобиваш се с куп ужилвания. Не съм видял в такова табло да няма гнездо на оси...
|
| Чет Сеп 22, 2022 4:35 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ами топличко им е сигурно вътре, купуваш си Райд и го трепеш. За апартамент да речем 50А как да е, ама за къща ...
|
| Чет Сеп 22, 2022 9:17 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами аз си сложих 50 на входа и 25/20/16 за консуматори, като съм слагал 25 за там където съм предвидил да има климатици освен контактите. Понеже не преправях изцяло инсталация и климатиците ще са на линии дето са с контакти. Всичките предпазители са крива C.
То хубаво да си купиш райд, ама това е свързано с предварителна подготовка за начинанието. Пък то никога не става така - примерно някой вечер решиш да се правиш на ElectroBoom, отиваш да вдигнеш бушона в тъмното и изненада...
|
| Пет Сеп 23, 2022 8:54 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Парцалче с нафта дали няма да ги пъди?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пет Сеп 23, 2022 11:49 am |
|
 |
|
Grubi
|
Айде, достатъчно бушони, оси и табла - ето ви двигателя на VW ID4, сами са го пратили на Санди Мънро за анализ https://www.youtube.com/watch?v=3Bab6CttkEY
|
| Пет Сеп 23, 2022 1:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да ти кажа досега не му бях гледал видеа, и като че ли няма да гледам други  Не го знам кой е, какво прави и какво е правил преди, но определено има сериозно, много сериозно пропуски в интегрирането на електронни модули а и като цяло много неща му се губят май. Иначе за творението на VW, не само те, и Ауди и BMW имат доста по-смислени дизайни от Тесла.
|
| Пет Сеп 23, 2022 7:09 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Таз голямата платка трябва да я коатед навсякъде , не само около чиповете.....амам пуста икономия ......То татаи така пръскат , можеха да боядисат цялата...сигурен съм че го произвеждат в някоя лоу кост страна.
|
| Пет Сеп 23, 2022 10:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
А на теслата тоя масив с резистори, не го бях виждал преди, гениално тъпо, сложи в средата на платката едни 10-15 вт за да спестиш 20 цента от кабелчета ... отделно бая платле.
|
| Пет Сеп 23, 2022 10:31 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Абе ТоНи, Санди Мънро просто разглобява коли и пише рапорти кое и как изглежда, и евентуално колко струва. Човека отдавна си е изработил пенсията във Форд, и храни 100+ човека във фирма за анализи на други коли. Той не произвежда нищо, но понеже ние тука сме големи аутомотив гурута - вече му видяхме сметката. Ще му накривим шапката ако го гледаме или не...
|
| Пет Сеп 23, 2022 10:53 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами въпросът е точно там, какви анализи прави, защото всеки може да прави анализ. На първо място na 17:28 когато говори за болта говори за plastic state .. на първо място аз се занимавам с машини от много време и не съм чувал тоя термин да се използва в какъвто и да е смисъл сходен с това което описва, но когато говорим за метали като цяло, искаме да стоим много далеч от думата пластик, стигнем ли някъде да има пластични деформации, това означава разрушаване, ако ен физическо то геометрично. Пластичните деформации са необратими, настъпват точно след като упражнената сила премине якостта на материала, то реално якостта така се определя, опъваш един семпъл и почваш да мериш сила спрямо разтягане. Както и да е, това едно на ръка, което обаче никак не говори добре. Side load, ... какво точно има в предвид, това също не ми е известен трермин ако говорим за болтови съединения. Side Load може да има при подвижни винтогаечни сглобки, примерно гайката която движи супорта на струга може да бъде натоварена странично въпреки че се използват термини като radial/axial/lateral, lognitudinal ... side ...не е от популярните. Относно предложението му за нитоване, и да и не, обикновенно когато някой проектира разглобяемо съединение, то има цел да бъде разглобяемо. Да слагаш винтове и нитове в едно изречение и да заменяш едните с другите ...да ако е проектирано то идиоти може да има основание, но аз не мисля, че в WV работят идиоти. Дали е възможно това да е прототипна серия и затова да е с болтове, да възможно е, но аз се сещам куп други причини, а и недостатъци на нитовете. На първо място какъв диаметър е тоя нит и как го развалцоваш за да заместиш болт с якост 10.9 да речем ? Имайки в предвид формата и конструкцията това ще изисква 100% къстъм нитеща машина, отделно че точно радилано не знам дали е най-удачното в случая, орбитално би било доста по-леко за изпълнение, но това няма значение, въпросът е дали е подходящо за този случай ? А за клипсовете ... да технически възможно е да монтираш компонент с клипс, лошо няма, само дето там дизайна не е предвиден за клипс, и един клипс би спестил 20 секунди операция за сметка на технологично усложнение и минута две машинно време за обработка  Та ... много хубаво разглобява коли и прави анализи, но тези анализи ги гледат хора и на тази база си правят изводи, а дали изводите са верни ? И какво означава my favorite, на база на какво ? Той не говори за салона, или за волана, или за седалката, говори за нещо техническо, ако имаш фаворит обосновай се защо ти е фаворита, а не просто ти е фаворит. Защото спестява 2 винта и две клеми, да това е сериозен мотив, но в същото време ти нагрява платката, изисква допълнителен термален интерфейс, който пък си има неговите изисквания .... Това няма нищо общо с автоиндустрията, дали анализираш месомелачка или самолетен двигател няма особена разлика, механиката е механика, има си специфики но има и много общи неща.
|
| Съб Сеп 24, 2022 12:37 am |
|
|