|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:59 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Edesign
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Много е жалко че има такива като теб  През живота си съм помагал на много хора (основно възрастни) за които няма достоен живот.... Занесеш една торба точно с неща от първа необходимост (боб, леща, захар, мляко) и са щастливи.... Да цената на млякото мен може все още и да не ме е съборила, но хиляди хора в българия ще заживеят още по недостоен живот..... Срам ме е от такива като теб........
|
| Пон Сеп 19, 2022 11:22 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Това не е необходимо защото трябва да те е срам най-вече от себе си - мрънкала за всичко, с повод и без. Но да тупнем топката докрай, за да се видиш що за "стока" си. Да приемем, че ти си прав, и аз греша. С какво, на кого и по какъв начин помогна с днешното си циврене в тая тема? Ако "не видиш въпроса" или "забравиш да отговориш" това също ще е нееднозначен отговор. 
|
| Пон Сеп 19, 2022 11:29 am |
|
 |
|
Edesign
|
То все едно теб да те питам с твоите остроумия на кого си бил полезен откакто си във форума..... щото и двамата като гледам сме от петилетки тук Раздела е общи приказки и ще си приказвам колкото си искам щом не нарушавам правилата.... а и ми олеква някак си като споделя  Чисто човешка черта нали ?!
|
| Пон Сеп 19, 2022 11:33 am |
|
 |
|
itso.t
|
Цивренето ли? Ами не бих го нарекъл "чисто човешка черта"... Ти събираш ли кинти за нови гуми на маторя? 
|
| Пон Сеп 19, 2022 11:35 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Може би има и такова "забавяне", за което говориш - в смисъл, хората го ползваха като отдушник на емоциите и намираха "еднакво(не)мислещи" там. Според мен, фейсбук имаше не малка роля в лансирането на тотални просотии и по тази тема. Аз не го ползвам, но пак бях залят с линкове натам, дето разни напращяли интелекти се изливаха. И се сещам за един незабравим пример, от един "неповторим" политик дето се изряза като хората - "ми пийте дезинфектанти срещу короната"  Вярно, май беше в туитър, ама те сичките един дол дренки - приличат си по това че там не е нужно да доказваш тезата си, да цитираш источници или да носиш отговорност за малоумието си. Не може да се отрече обаче, че като свободна говорилня позволяват на хората да се организират по различни теми и протести. То и революции направиха така. Но такава свобода трябва да се консумира предпазливо и с дълбоко премисляне. Полезно е че може да се чуят много мнения, които не биха стигнали до зависими медии, но нивото на шум там става твърде високо и е трудно да се чува. Хората по навик/инерция се отнасят към тия "медии" като към истинските - забравяйки че за едните важат закони и регулации, които ги няма при другите. Цените се качват и това е лошо за повечето от нас - има едни други индивиди, дето са се ориентирали по-навреме и в момента трупат диви печалби. А защо ние не сме сред тях, е друга тема - мен лично ни ми стигна смелост да инвестирам, и сега се ядосвам. А може би сме и мързеливи - ей го олиото. Слънчоглед не се произвежда кой знае колко на запад - основно насам и в Украйна. Миналата година вече олиото беше тръгнало сериозно нагоре и виждам доста повече масиви със слънчоглед (или поне така ми се струва). И сега, кой е виновен че ме е било страх да инвестирам в това, или че ме е мързяло да се ориентирам да отглеждам слънчоглед? Да, земеделските производители и тези, които произвеждат базови суровини са облагодетелствани - както други области бяха преди това - да кажем IT или нещо друго. В такива периоди това е ясно - поне за разните умни глави, дето се интересуват. Нормално е в периоди на криза да има изместване на фокуса към други отрасли. Отдавна разни казват да се инвестира там. Което не е е само да купуваш акции - като искаш можеш да вземеш ниви и да произвеждаш, ако успееш и да затвориш цикъла до готова продукция (което в тия области не е толкова трудно - примерно да рафинираш олио и да го бутилираш), ще си на вълната. Да, кофти е - не става с правене на хардуер или писане на софтуер - макар че и това не е точно така, автоматизацията в момента е в сериозен бум и пак има много работа. Но не знам един "фермер" дали няма да предпочете да си наеме шофьор на трактора пред това да плаща за ERP или автоматизация. Т.е. той би искал и двете, но поради ограничените ресурси ще трябва да избере какво да направи в краткосрочен план. Ето, за маслото и млякото - инвестираш или правиш кравеферма. Ако смяташ че в тази област има някаква спекула (сигурно има де), значи има пазарна ниша и си заслужава да се инвестира там. Но то е малко като чиповете, дето липсват - няма точно разни дреболии, дето се правят от стари технологии, и е трудно да се навиеш да инвестираш да правиш фабрика за 40нм или 90нм, знаейки че след година или две няма да имаш вече пазар. Може да се замислим дали един литър мляко е редно да е по-евтин от литър бензин? Т.е. дали тая тенденция не е всъщност края на един изкуствено наложен "мораториум", при който някой стоки бяха подценени, а други обратното - надценени? И невъзможността да се удържат вече естествените процеси води до тази промяна? Може би бъркам - не се сещам за нещо, дето да е поевтиняло напоследък, но това, колкото и неприятно, е очаквано когато всички форми на енергия си вдигат цената. Да, ще ядем ГМО - няма как, много калпаци станахме на тая планета и това е неизбежно. По-адаптивните ще имат пари да избират по-малко вредни неща, но масовката ще и се наложи да купува боклуци. И това е сигнал да се събудим и да се раздвижим, ако искаме да сме част от по-горните нива.
|
| Пон Сеп 19, 2022 11:43 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
На мен ми беше полезен! Развеселих се само като ви чета диалога  Просто на така подадена топка Ицо нямаше как да не отиграе по тоя начин ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Сеп 19, 2022 12:16 pm |
|
 |
|
velio
|
Лично мнение - за да инвестираш, трябва да имаш информация, която мнозинството хора я нямат. Иначе само се возиш по течението, накъдето те отведе.
|
| Пон Сеп 19, 2022 2:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами има хора о учат да се оплакват, или просто да си казват какво ги тормози, то не винаги е оплакване, лошо няма. Въпросът е с какво помага това, за тях може би е отдушник, но друг ефект няма. Да цените се качват, не е само там навсякъде е, Дали уличните такоси в Мексико вече са почти по две. Има много фактори, дали литър мляко трябва да е по-евтин от литър бензин ...Ами в САЩ общо взето не е ,поне качественото мляко, но какво значение има това ? Кое е стока от първа необходимост, трудно се определя, за един може да е млякото, за друг бензина за трети цигарите. Цените в нормална ситуация се определят от търсене спрямо предлагане, плюс съответните разходи около производството. При храните промяна в търсене и предлагане няма голяма, да малко проблеми с експорта на Украйна но това е нищо. В хранителната индустрия продуктите идват от природата, не съм чул кравите да са вдигнали стачка за по-скъпо мляко. Да енергоносителите са доста поскъпнали, каква част от процеса обаче са те ? Дали това отново не е фактор на човешката алчност, а, съм сигурен че в, и пак не е само в БГ. Тук в САЩ цените не са тръгнали надолу, само бензина и то е временно, няма сериозни проблеми като в Европа с цената на енергията но цените все така вървят нагоре, т.е. движи ги нещо друго....което е алчност. Ситуацията е горе долу, еби не питай, т.е.който може. Лошото е, е още не сме видяли лошото. Този път Европа го отнесе преди САЩ, но и в САЩ нещата няма да са по-различни и отиват от зле на по-зле, и въпроса е като се пръкне поредната финансова криза как това ще повлияе на Европа която и без това не цъфти и връзва ...
|
| Пон Сеп 19, 2022 4:33 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Така е, но има хора които единствено се оплакват. И те не са един или двама. Често се оплакват от неща от които не е редно да го правят. Започва да се превръща в масов "спорт" - мрънкане заради самото мрънкане. Е това не е нормално, и в такива случаи не съм съгласен с приказката "лошо няма". Това е лошо. Защото когато такива "прочетат вестника", за тях има единствено лоши новини. Без значение какво пише там. За тях всичко "си е еб@ло лелята". Нищо хубаво според тях не се случва в тая галактика. Както и да е...
|
| Пон Сеп 19, 2022 5:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Живот ... всичко си е ебало майката, ходих миналата седмица да конвертирам една машина при клиент, нося нова платка и забравих че съм обърнал пиноута на конектора и тя взе, че умря, сега трябва да ходя пак .... ама не можеше ли да не умира, който ги е мислил тия чипове нищо не е свършил , какво толкова е станало малко размених + и -, изобщо нищо не е като хората вече, едно време на релето като му разменя + и - нищо му нямаше.. дизайнери ... никакви дизайнери не са, педерасти ... нищо хубаво няма в тая вселена, замислям се да емигрирам в съседната с надеждата там да не е живял никога никой с име мърфи ...
п.с. странно не ми става по-добре ... явно мрънкането не действа при мен, ще ида да набия кучето, може да работи
|
| Пон Сеп 19, 2022 6:41 pm |
|
 |
|
gicho
|
Това е оправдание - не е причина  И аз нямам, ама има начини да ползваш знанията на други хора, срещу пари, разбира се. Или срещу част от свободното ти време. Има базови стратегии, които дългострочно са сигурни в голяма степен. Най-простото са недвижимите имоти. То пак ще кажеш че трябва предварителна информация, но не се иска много да хванеш вече започнала вълна - няма да изкараш колкото акулите, но пак ще е повече от нулевата лихва в банката (т.е. -20% заради инфлацията).
|
| Пон Сеп 19, 2022 6:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
за да инвестираш трябва да имаш на първо място какво да инвестираш, на второ да имаш наистина желанието да го правиш, и на трето само с пари и желание не става, трябва и да го правиш. Ако тези трите ги има, всичко останало ще си дойде на мястото, който си е купил пиле и иска да си свари супа ще си намери рецепта ...
|
| Пон Сеп 19, 2022 6:53 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Има и друга приказка: "Бебе което не плаче - не суче" Та плаченето ни е заложено в нас от раждането ни и няма лошо, стига да не го превръщаме в професия като "щатните" оплаквачки по гробищата и погребенията ...
|
| Пон Сеп 19, 2022 9:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами и тая приказка е малко побългарена, и много грешна точно както е грешно и поведението на много. Бебето може да плаче защото го боли стомаха, защото му растат зъби, може и да не иска да суче ... точно както много хора мрънкат просто за да мрънкат, без да искат нещо конкретно, или по-точно без да знаят какво искат. Да си кажеш нещо за да ти олекне е едно, да го кажеш за 18 хиляден път си е чисто мрънкане. Между другото, това горе дето го писах на майтап, самият факт че го писах ме напрегна и ме изнерви, като я убих тая платка освен да се в кухата кратуна си казах ами живот и до днес не бях и помислял за тоя случай. Според мен само самата мисъл да оплакваш нещо, без значение какво, има по-негативен ефект от самото нещо, без значение дали си ударил колата или са ти открили рак. Аз лично смятам, че вътрешната нагласа е много по-важна от всичко останало, скоро в друга тема се писа и някой подметна нещо от сорта да си счупиш крака и да изкараш маратона със счупен крак мислейки си че не е счупен, за маратонци не знам, но има хора минали не малко километри не само със счупени крака ами изцяло потрошени, но са имали вътрешната нагласа да го направят и са го направили, голяма част е в главата. И това е във всяко едно отношение, дали бензина е евтини или скъп, има ли значение, ако целта е да отидеш на море отиваш, не мислиш колко е скъп бензина или хотела, това като да кажеш е тоя крак не мога да го изрутя защото много други пътечки около него, ами променяш ги , а много често е достатъчно да го прехвърлиш на друг слой, но само с гледане няма да стане, трябва действие, а действието е директно свързано с нагласата. Не знам от къде и защо, но Българите са се превърнали в големи мрънкала или пък винаги сме били такива, не мога да преценя. Може да е културно, истина е че азиатците мрънкат повечко а ние сме си с азиатски корени, ама чак толкова не мрънкат  Хора и нации в къде по-незавидно положение не съм ги чул да мрънкат, не им е в културата, а при нас е култура, и поговорки сме си измислили по повода ... и е точно мрънкане, не е и оплакване. Това без никаква връзка с колегата който се оплака от цената на млякото, е ако го направи още няколко пъти ще си стане мрънкане и опяване. Иначе всеки има нещо за което да мрънка или се оплаква, ама каква файда ...
|
| Вто Сеп 20, 2022 1:51 am |
|
 |
|
gicho
|
Имаше някаква теза, уж изследване някакво, че бебетата плачат и за да попречат на родителите да се "обичат" и да има други бебета, които ще са конкуренция за грижи и основно храна на "плачещото"... Ама бебетата са бебета - тях им е простено, щото не могат да комуникират
|
| Вто Сеп 20, 2022 9:07 am |
|
|